Riot City

Electric Elite

No Remorse (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 05/09/2022
Ένας από τους δίσκους της χρονιάς για τη φετινή classic metal εσοδεία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πίσω στο 2019, ο ενθουσιασμός μου για την περίπτωση των Riot City υπήρξε τέτοιος που δεν δίσταζα να μιλήσω για μια από τις πλέον ταλαντούχες νέες μπάντες στο χώρο του traditional metal. Τρία χρόνια αργότερα, και με το "Burn The Night" να έχει συντροφεύσει πολλάκις τις μέρες και νύχτες που μεσολάβησαν από τότε, οι Καναδοί επιστρέφουν ανανεωμένοι, με νέο lineup και τον πολυαναμενόμενο διάδοχο του κορυφαίου ντεμπούτου τους να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σε μερικές εβδομάδες.

Σημαντικότερη αλλαγή στα χαρτιά, η προσθήκη του Jordan Jacobs πίσω από το μικρόφωνο, σε μια θέση που τα χαρακτηριστικά υψίφωνα φωνητικά του Cale Savy είχαν προκαλέσει αίσθηση. Ο ίδιος, σαφώς πιο ικανός και πολύπλευρος τραγουδιστής, αποτέλεσε μια προσθήκη - κλειδί για την εξέλιξη του σχήματος, γεγονός που μας χάρισε έναν από τους καλύτερους φετινούς δίσκους στο χώρο, το συντριπτικό "Electric Elite".

Ξεκάθαρα, το δεύτερο άλμπουμ των Καναδών αποτελεί ένα συναρπαστικό δημιούργημα αμερικανικής κοπής heavy metal, ξεδιπλώνοντας τις ικανότητες του κουιντέτου στο απόλυτο και σβήνοντας τον όποιο φετινό συναγωνισμό. Το US metal των Liege Lord και των Metal Church, το βρετανικό ατσάλι των Judas Priest και των πρώιμων Iron Maiden, οι Riot επί Tony Moore και το ασυγκράτητο speed σχημάτων σαν τους Agent Steel δημιουργούν ένα ασυναγώνιστο μουσικό κράμα, που όμοιο του σπανιώς συναντάμε σε τέτοια ποιοτική περίσσεια σήμερα.

Οι συνθέσεις στέκονται μία και μία, καθώς από το αχαλίνωτο εναρκτήριο "Eye Of The Jaguar" με το μάτι να γυαλίζει, έως το επικό δεκάλεπτο "Severed Ties" που κλείνει το άλμπουμ με τρόπο μεγαλειώδη, δεν υπάρχει περιττή στιγμή. Η μπάντα "φωνάζει" πως έχει πραγματοποιήσει ένα αδιανόητο δημιουργικό level up, κρατώντας την ορμή και τον ενθουσιασμό του ντεμπούτου και μπολιάζοντας τα με συνθετική ωριμότητα, διεύρυνση του ορίζοντα έμπνευσης και τελειοποίηση κάθε μικρής λεπτομέρειας ώστε το άλμπουμ να μπορεί να χαρακτηριστεί έως και μνημειώδες.

Η δε μεταγραφή του Jordan Jacobs μοιάζει κομβική, καθώς ο ίδιος καταφέρνει και διατηρεί αναλλοίωτη την υψίφωνη παράνοια που χαρακτήριζαν τα φωνητικά του προκατόχου του, αλλά με σαφώς πιο εύπλαστες ερμηνείες, φωνητικό κι ερμηνευτικό εύρος και ικανότητα να αποδώσει τόσο σε πιο υψηλές, όσο και σε χαμηλότερες οκτάβες. Έτσι, αποτελεί τον ιδανικό φωνητικό εκφραστή σε αυτήν την αναβάθμιση που πραγματοποίησε η μπάντα δημιουργικά, ένας τραγουδιστής που έκανε με το "καλημέρα" τη θέση αναντίρρητα δική του.

Τα πολλά λόγια περιττεύουν στην περίπτωση του "Electric Elite". Βρείτε το, κατεβάστε το, αγοράστε το, αλλά σε κάθε περίπτωση ακούστε και αποθεώστε το. Οι Riot City ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το δίσκο της χρονιάς σε ό,τι αφορά τον κλασικό metal ήχο, φανερώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το παρόν και το μέλλον τους ανήκει.

  • SHARE
  • TWEET