NOFX

Single Album

Fat Wreck Chords (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 02/09/2021
Μπορεί να «πάτησαν» τα 37, ωστόσο, η σύνταξη αποτελεί δικαίως απαγορευμένη λέξη για τους NOFX
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αρχική πρόθεση των βετεράνων της punk rock ήταν να κυκλοφορήσουν έναν διπλό δίσκο, αλλά η πανδημία τους άλλαξε τα πλάνα, οπότε κατέληξαν στον κυνικό τίτλο "Single Album" για το 14ο άλμπουμ της καριέρας τους. Εκ του αποτελέσματος, η απόφαση αυτή κρίνεται ως απολύτως σοφή, αφού το περιεχόμενο του μονού άλμπουμ περιέχει υλικό καλοδουλεμένο, χωρίς γεμίσματα.

Ο δίσκος διακατέχεται από μια ποικιλία. Σαφώς και δεν περίμενα 35 λεπτά ανελέητου punk, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι διόλου τετριμμένο, αφού υπάρχουν και τα «εφηβικά» ξεσπάσματα - απαραίτητα για να διατηρήσουν την ταμπέλα της μπάντας - όπως το "Birmingham", το "Fuck Euphemism" ή το "I Love You More Than I Hate Me", τα οποία είναι και καθωσπρέπει τραγούδια.

Το "The Big Drag" είναι ένα grower κομμάτι, το οποίο για κάποιο λόγο μου φέρνει στο νου το "Punk In Drublic", ενώ το "Fish In A Gun Barrel" αποτελεί την καλή ska στιγμή που ξενίζει όταν λείπει από μια κυκλοφορία των NOFX. Η νέα εκδοχή του "Linoleum" από το θρυλικό πέμπτο άλμπουμ, αν και σέβεται την αυθεντική, ελπίζω να μην αντικαταστήσει το κλασικό ανέλπιστο χιτ της μπάντας στα live της.

Δεν λείπουν και τα βιωματικά κομμάτια από τον δίσκο, όπως τo "My Bro Cancervive Cancer", το οποίο γράφτηκε για έναν «ετοιμοθάνατο» οπαδό, ο οποίος αποδείχθηκε απατεώνας. Ή το "Grieve Soto" το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Steve Soto των Agent Orange. Τόσο το "Doors And Fours" όσο και το "Your Last Resort" εκπλήσσουν τον ακροατή είτε λόγω της western αισθητικής της slide κιθάρας στο πρώτο, είτε με τον τρόπο που μια μπαλάντα σε πιάνο εξελίσσεται σε punk rock καταπέλτη.

Το "Single Album" είναι ένας ξεκάθαρα NOFX δίσκος και όποιος γνωρίζει τις δυνατότητες της μπάντας στην ώριμη φάση της δεν έχει να φοβηθεί κάτι, παρά να ελπίζει. Η ποιότητα είναι δεδομένη, η ευχαρίστηση που προσφέρει η ακρόαση αδιαμφισβήτητη, και τα κοινωνικά μηνύματα των στίχων καυστικά, όπως μας έχουν συνηθίσει. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν το σερί των καλών κυκλοφοριών και μας υπενθυμίζουν μαζί με Bad Religion και Offspring - όποτε το θυμούνται οι τελευταίοι - πως η καλιφορνέζικη σκηνή της punk καλά κρατεί ακόμα.

  • SHARE
  • TWEET