Hällas

Isle Of Wisdom

Napalm (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 17/05/2022
Ένα modern day classic του ‘70s heavy prog ήχου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Επιστροφή για τους αγαπημένους Σουηδούς ηχητικούς ρετρολάγνους, με τους Hallas να κυκλοφορούν την τέταρτη επίσημη δουλειά τους (και τρίτο κατά σειρά full length τους) τη φετινή χρονιά, δύο χρόνια μετά το πολύ καλό "Conundrum" του 2020. Πιθανόν στην καλύτερη φάση της μέχρι τώρα πορείας τους κι έχοντας αρχίσει ήδη από το προηγούμενο άλμπουμ τους να αναγνωρίζονται σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο ως μια μεγάλη ελπίδα του retro/’70s prog ήχου, το κουιντέτο από το Jönköping κάνει το επόμενο βήμα συνθετικά, αναθεωρώντας κατεύθυνση αλλά διατηρώντας την ίδια αισθητική και διάθεση.

Στο "Isle Of Wisdom" οι Hallas κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω, αφήνοντας στην άκρη τις disco και pop αναφορές του προηγούμενου δίσκου κι επιστρέφοντας στον ήχο και την νοοτροπία του "Excerpts From A Future Past", επεκτείνοντας το συνθετικό εύρος εκείνου και με την αναμενόμενη δημιουργική εμπειρία να συμβάλλει για ένα ιδεατό αποτέλεσμα. Έτσι, η εποποιία των μαγευτικών '70s αναζωπυρώνεται στο θυμικό μέσα από τα αυλάκια του νέου άλμπουμ των Σουηδών, καθώς οι Wishbone Ash, οι Eloy, οι Uriah Heep και λοιπά ιερά τέρατα του εν λόγω ήχου αποτελούν τις ύψιστες πηγές έμπνευσης για κάτι αντίστοιχα ποιοτικό και θεόπνευστο.

Με τα ανέκαθεν έντονα πλήκτρα να συνεχίζουν να κυριαρχούν, αλλά να αφήνουν αυτή τη φορά περισσότερο χώρο στις διπλές κιθάρες να βγουν μπροστά και να λάμψουν με εκθαμβωτικά θέματα και δισολίες, το "Isle Of Wisdom" φαντάζει – και πιθανότατα είναι – ο καλύτερος δίσκος των Hallas κι ένα highlight της φετινής δισκογραφικής εσοδείας. Η φωνή του Tommy Alexandersson, το μάλλον πιο ιδιόρρυθμο στοιχείο της μουσικής της μπάντας, συνεχίζει και αποτίνει το δικό της ερμηνευτικό φόρο τιμής στον θρυλικό Frank Bornemann, έχοντας βρει τα πατήματα της και χρησιμοποιώντας το φαινομενικό της «μειονέκτημα» προς όφελος της προσωπικότητας του σχήματος.

Οι συνθέσεις διατηρούν αυτό το μαγευτικό και ταξιδιάρικο συναίσθημα που ξεχώρισε εξ αρχής τους Hallas του λοιπού ‘70s hard rock revival σωρού, μεταφέροντας μας νοητά σε εποχές αλλοτινές και εντείνοντας τον πάντοτε ενισχυτικό νοσταλγικό παράγοντα. Οι «μεγάλες» μελωδίες υπάρχουν σε περίσσεια, οι synth ατμόσφαιρες αλλάζουν τη ροή των εκάστοτε κομματιών με τρόπο ιδιοφυές, ενώ οι prog υπερβολές είναι υπαρκτές αλλά σε ένα εργονομικό πλαίσιο, που λειτουργεί υπέρ της συνολικής εμπειρίας ακρόασης.

Τελικά, οι Hallas έκαναν και πάλι το θαύμα τους, προσφέροντας μας ένα άλμπουμ μαγευτικό και άφθαρτο, το οποίο παραμένει αυτόφωτο παρά τις ξεκάθαρες πηγές έμπνευσης που καθόρισαν το υλικό του. Ένας δίσκος που καθορίζει την ποιοτική στάθμη της φετινής χρονιάς, το "isle Of Wisdom" διαθέτει τη στόφα να μνημονεύεται μελλοντικά ως ένα modern day classic του ήχου στον οποίο κινείται. Μην χάσεις την ευκαιρία να το ανακαλύψεις.

  • SHARE
  • TWEET