Cross Vault

As Strangers We Depart

Iron Bonehead Productions (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 25/05/2021
Μια ζοφερή doom δημιουργία, που ακόμα νιώθει άνετα στα σκοτάδια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Σχεδόν στη μέση της χρονιάς, και το doom εφορμά από πάσα κατεύθυνση: παραδοσιακή, επική, ακραία, πένθιμη, με κυκλοφορίες που μπορούν να το βγάλουν μια και καλή από την εσωστρέφεια που το διακρίνει. Οι Δάσκαλοι είναι στο παρασκήνιο εδώ και καιρό, εννοείται ότι ακόμα επηρεάζουν, δεν έχουν όμως τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Η νέα γενιά αναλαμβάνει σιγά σιγά τα ηνία, μπάντες ξεπηδούν σαν τα σαλιγκάρια μετά από βροχή, και η Γερμανία δε μένει αμέτοχη σε αυτή τη μικρή κοσμογονία που συντελείται.

Μετά τους Wheel και το "Preserved In Time", το οποίο γίνεται σημείο αναφοράς για τη φετινή χρονιά, ρίχνει στη μάχη ένα outsider. Παίζουν στη μελαγχολική κατηγορία και με την τρίτη τους δουλειά οι Cross Vault δε χρονοτριβούν καθόλου. "I carry a burden" είναι τα πρώτα λόγια που θα ακούσεις, απολύτως ενδεικτικά του κλίματος που ακολουθεί. Βαρύ και αργόσυρτο, με τα lead κιθαριστικά μέρη, το ποικίλο drumming και τις ήπιες φωνητικές εξάρσεις να δίνουν έναν διαφορετικό τόνο σε μία κατά τα άλλα ομοιόμορφη ηχητικά πρόταση.

Συνήθως, σε παρουσιάσεις δίσκων εμφανίζονται ονόματα συγκροτημάτων ως διευκόλυνση του πιθανού ακροατή, με τους Βρετανούς Warning να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος εδώ. Σε κατά βάση βρετανικά μονοπάτια οδηγεί ο ήχος της μπάντας, με Paradise Lost και Solstice να ακολουθούν κατά πόδας, ενώ τα φωνητικά του Ν. φέρουν την αύρα του πανταχού παρόντα τελευταία, Quorthon. Η θεματική τους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κινούμενη σε λογοτεχνικά - φιλοσοφικά πεδία, όπου ναι μεν η μελαγχολία και η απογοήτευση είναι κυρίαρχες, αλλά ακολουθούμενες από σκεπτόμενη διάθεση. Όπως ακριβώς και η μουσική τους: μελαγχολική, δίχως να σε σπρώχνει στον πάτο.

Θέλει τον χρόνο του αυτός ο δίσκος, όντας ακόμα πιο σκοτεινός από τις πρότερες δουλειές τους. Πολύ συμπαγής και ομοιόμορφος, ενδεχομένως θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί κατά τί, αν και σε λεπτομέρειες υπάρχει η επιθυμητή μικροποικιλία. Ειδικά οι δύο ορχηστρικές συνθέσεις συμβάλλουν σε αυτό. Αν η μουσική είχε αντιστοιχία σε μήνες, θα ήταν ο Οκτώβριος της χώρας μας πάντως.

YouTube

  • SHARE
  • TWEET