Big Thief

Dragon New Warm Mountain I Believe In You

4AD (2022)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 29/03/2022
Στα δίχτυα της πιο μεγαλεπήβολης απλότητας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην απλότητα της indie folk. Τουναντίον, εντός της μπορεί να κείτεται η ζεστασιά της μουσικής σε μια από τις πιο ειλικρινείς και δύσκολες της εκφάνσεις: η ζεστασιά που έρχεται μέσα από τη φιλία, την απλότητα και την ηχητική απογύμνωση που αποκαλύπτει ποιοι είναι οι πραγματικοί μάστορες του αληθινά καλού songwriting. Κι εδώ είναι που οι Big Thief ξεχωρίζουν ακόμα κι από τους indie folk συναδέλφους τους, στο songwriting. Πόση αυτοπεποίθηση πρέπει να έχεις για να κυκλοφορείς ένα άλμπουμ 20 τραγουδιών που δεν κρύβονται πίσω από καμιά θεατρικότητα, κανένα βαθυστόχαστο concept, κανένα wall of sound να σε προστατεύει!

Ο Μάνος Πατεράκης παρουσίασε με τρόπο εξαιρετικό το διπλό φαινόμενο των "U.F.O.F." και "Two Hands", όχι μόνο για το γεγονός ότι υπήρξαν δύο πανέμορφα άλμπουμ μέσα στην ίδια χρονιά, αλλά και για τη διαδραστική σχέση ανάμεσα στο τοπίο και τα recording sessions με την ίδια τη μουσική. Εδώ οι Big Thief πάνε τα πράγματα λίγο παραπέρα. Μέσα από τα 4 (!) διαφορετικά sessions σε Νέα Υόρκη, στο Topanga Canyon της California, στα Rocky Mountains στο Colorado και στους καύσωνες της Arizona, το κουαρτέτο φαίνεται ότι επέλεξε τη νομαδική αυτή στρατηγική για λόγους πέραν της αιχμαλωσίας της φύσης μέσα στις νότες τους. Περισσότερο διαισθανόμαστε ότι οι διαφορετικοί άνεμοι και οι διαφορετικοί ουρανοί ήταν εκεί για να εμπνεύσουν και να τονίσουν τα διαφορετικά τους μουσικά πρόσωπα - και οι Big Thief έχουν αρκετά από αυτά.

Με κεντρικό άξονα την πανέμορφη φωνή και το ακόμα πιο υπέροχο songwriting της Adrienne Lenker, το κουαρτέτο εδώ μοιάζει να προεκτείνει τον ήχο του προς κάθε (γνωστή ήδη από τα προηγούμενα άλμπουμ τους) κατεύθυνση. Οι Big Thief μπορούν να είναι μια μπάντα στα όρια του «κανονικού» rock ("Flowers Of Blood"), να γράφουν ονειρικές μπαλάντες ("Change", "Sparrow"), να καταδύονται στην πιο παραδοσιακή country/americana ("Red Moon", το εξαιρετικό "Spud Infinity" θα φέρει στο νου τη λατρεμένη Iris DeMent!) και ενίοτε να πειραματίζονται (οι κιθάρες του "Little Things", το jaw's harp του "Time Escaping") με την ίδια φυσικότητα και άνεση. Η φωνή της Lenker μετασχηματίζεται και καμουφλάρεται, σύμφωνα πάντα με το ηχητικό περιβάλλον του κάθε τραγουδιού και την ιστορία που έχει αυτό να διηγηθεί.

Το άλμπουμ ξεκινάει εκρηκτικά, με τις πρώτες επτά τουλάχιστον συνθέσεις να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αναπόφευκτα όμως - και χωρίς η ποιότητα των τραγουδιών να έχει ιδιαίτερα πτωτική πορεία - το "Dragon New Warm Mountain I Believe In You" αρχίζει να διαγράφει μια τροχιά μεγαλύτερη από αυτή που του αναλογεί ή του αξίζει. Τα ογδόντα στρογγυλά λεπτά της μουσικής που εμπεριέχονται είναι πάρα πολλά για να αποφευχθούν κάποιες λογικές κοιλιές και κανένα άλμπουμ δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά σπουδαίο, αν σηκώνει δυο-τρία skip. Δεν θα είχαμε αντίρρηση στην ιδέα ενός folk έπους, αν υπήρχε κάποιο στοιχείο που θα το στοιχειοθετούσε ή που θα έκανε τη μεγάλη εικόνα να μοιάζει πιο ευρεία. Αντιθέτως, η δουλειά αυτή δεν ξεφεύγει ποτέ από τα όρια του άμεσου ύφους μιας μπάντας που είναι θύμα του ταλέντου και της παραγωγικότητας της. Το φιλόδοξο του εγχειρήματος μοιάζει να αντιτίθεται στη σύνεση του ύφους του.

Αδιαμφισβήτητα όμως, το "Dragon New Warm Mountain I Believe In You" περιέχει μερικά θαυμάσια τραγούδια, με κάποια από αυτά να αποτελούν κορυφές για την μπάντα και σίγουρα στιγμές που αξίζουν να αντέξουν στον χρόνο. Μέσα από τη μεγαλεπήβολη τους απλότητα, οι Big Thief φαίνεται ότι ισχυροποιούν περαιτέρω τη θέση τους ως μία από τις κορυφαίες και πιο χαρισματικές indie folk των καιρών μας. Το μουσικό οδοιπορικό που σκάρωσαν μοιάζει σαν τη μήτρα που εγγυάται νέες γέννες, με την υπόσχεση της συνεχούς αλλαγής να πλανάται, όπως στα Dylan-ικά στιχάκια του "Change".

Spotify

  • SHARE
  • TWEET