Jag Panzer, Serpent Lord, Leatherhead @ Eightball, 25/01/23

Τίμια heavy metal βραδιά, αντάξια της ιστορίας των Jag Panzer

Από τον Γιάννη Βόλκα, 27/01/2023 @ 19:59

Έχω πιάσει άπειρες φορές τον εαυτό μου να νοιώθει την ανάγκη να χαλαρώσει και να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας μέσω του γνώριμου, παραδοσιακού heavy metal ήχου. Σχεδόν η ίδια αίσθηση που νοιώθαμε μερικές δεκαετίες νωρίτερα, μόνο που τότε, όλα ήταν πιο εύκολα άσχετα αν στον καθένα μας μπορεί το καθετί να φάνταζε «βουνό». Τίποτα καλύτερα, λοιπόν, από μια ευχάριστη, οικογενειακή βραδιά Τετάρτης στον οικείο χώρο του Eightball. Μην παρεξηγείτε το «οικογενειακή» αφού ο κόσμος που τίμησε τους Αμερικανούς ήρωες ήταν ουκ ολίγος. Ο παραπάνω χαρακτηρισμός περιγράφει απλά την πληθώρα των γνώριμων προσώπων και την φιλική ατμόσφαιρα που ήταν διάχυτη κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Έχοντας ξεκουραστεί από την ένταση και τις κραιπάλες των γιορτών, φτάσαμε στον χώρο από νωρίς, την ώρα που οι Leatherhead ετοιμάζονταν να ανέβουν στο stage. Τα δυο ινδιάνικα τοτέμ διακοσμούσαν τις άκρες της σκηνής και οι Λαρισαίοι με περίσσια όρεξη προσπάθησαν εξαρχής, και με αρκετά μεγάλη επιτυχία, να «ζεστάνουν» τον κόσμο. Με νέο μέλος, τον Θάνο, στην δεύτερη κιθάρα παρουσίασαν ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον set. Πολύ δυναμικό και τεχνικό speed metal το οποίο όμως δεν φοβάται να ρίξει τις ταχύτητες όπου θεωρηθεί απαραίτητο και άψογα φωνητικά απόλυτα ταιριαστά στο είδος. Απολαύσαμε το πρώτο τους single "Tomahawk", το πρόσφατο video clip "Ηouse On The Left" και προσωπικά «τους βγάζω το καπέλο» για τον επαγγελματικό τρόπο που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα στην κιθάρα λίγο πριν το τέλος του set τους. Αναμένουμε το συντομότερο δυνατό τον πρώτο τους δίσκο.

Leatherhead

Αλλαγή στη «διακόσμηση» για την επιστροφή των Serpent Lord μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, με ανανεωμένο line up αλλά και καινούργιο δίσκο, το "Apocrypha". Νεκροκεφαλές, μαύρα κεριά και αποκρυφιστικά σύμβολα βοήθησαν στην μπάντα να αποδώσει παλιότερο και νέο υλικό με την απαιτούμενη θεατρικότητα. Ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης έχει αναλάβει πλέον τα φωνητικά της μπάντας και στην σκηνή του Eightball δείχνει να νοιώθει «σαν στο σπίτι του». To "Divine Plane", αν και χωρίς τον Stu Block (ex- Iced Earth) παρουσιάστηκε με πολύ δυναμικό τρόπο ενώ ένα σύντομο intro με το "Solitude" των Candlemass μας οδήγησε στο άκρως επιβλητικό "Evvuio Oitovo Iman". Εκτός από το πολύ αξιόλογο δικό τους υλικό μας παρουσίασαν και μια διασκευή στο "Say Just Words" των Paradise Lost το οποίο είχε ένα ξεκάθαρο fun feeling αλλά ταυτόχρονα έδειξε ότι οι Serpent Lord δεν διστάζουν να ενσωματώσουν οτιδήποτε νοιώθουν ότι ταιριάζει στο occult metal τους. Συνοπτικά παρακολουθήσαμε δυο τελείως διαφορετικές αλλά απόλυτα αξιόλογες ελληνικές μπάντες οι οποίες «γέμισαν» με πολύ ευχάριστο τρόπο τον χρόνο μέχρι την έλευση των γερόλυκων Jag Panzer.

Serpent Lord

Με τον «αέρα» τεσσάρων δεκαετιών αλλά και το coolness του ανθρώπου της διπλανής πόρτας οι Αμερικανοί ανέβηκαν στην σκηνή του Eightball. Έναρξη με το "Metal melts the ice" όπως ονομάζεται και η mini χειμερινή περιοδεία τους και συνέχεια με το "Licensed To kill", ένα από τα πολλά κομμάτια που απολαύσαμε από το θρυλικό "Ample Destruction". Η μπάντα είχε υποσχεθεί ένα old school set και όλα έδειχναν ότι οι Panzer θα τιμούσαν με το παραπάνω τον λόγο τους. Ενθουσιασμός από το κοινό στο ανατριχιαστικό "Black" και ψίθυροι τριγύρω μου μιλούσαν για «γκολ από τα αποδυτήρια». Είχαν απόλυτο δίκιο αφού η μπάντα βρισκόταν σε δαιμονισμένα κέφια.

Jag Panzer

Στα αριστερά της σκηνής ο Mark Briody απολάμβανε την θερμή ανταπόκριση του κοινού, μοίραζε πένες στους πάντες και δεν σταμάτησε να χαμογελά. O Rikard Stjernquist κατεδάφιζε τα τύμπανα χωρίς σταματημό παρά τα προβλήματα που είχε σε λιγοστά σημεία ενώ οι νεότεροι Aric Avina και Ken Rodarte απόδωσαν με σεβασμό το πλούσιο υλικό της μπάντας. Ειδικά ο τελευταίος έχει δεχτεί εδώ και χρόνια μόνο θετικά σχόλια από τον founder Mark Briody.

Jag Panzer

Στο κέντρο της σκηνής ο «ντόπιος« πλέον Harry Conklin o οποίος δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την αγάπη του τόσο ως προς την Θεσσαλονίκη όσο και ως προς την heavy metal μουσική γενικότερα. Με την φωνή του σε εξαιρετική κατάσταση και την άνεσή του να προλογίζει το κάθε κομμάτι με παθιασμένο τρόπο δεν άφησε τον κόσμο να πάρει ανάσα σε κανέναν σημείο της βραδιάς. Αναφέρθηκε στο macbeth-ικό concept του "Thane To The Throne" ενώ δεν δίστασε να διακωμωδήσει το "The Scarlet Letter" (You’ve go the scarlet hair do?) Ο Tyrant ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παραμένει ο ορισμός του heavy metal frontman και το μόνο που έχει να κάνει είναι να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων 40 ετών.

Jag Panzer

H διασκευή στην ιρλανδική μπαλάντα "Foggy Dew" έφερε μνήμες Thin Lizzy, το "Shadow Thief" τραγουδήθηκε καθολικά από το κοινό ενώ το "Harder Than Steel" δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένας αγέραστος heavy metal ύμνος. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα απανωτά χτυπήματα από το "Ample Destruction" «άναψε το κέφι» και άρχισαν τα πρώτα stage diving ενώ το pit στις πρώτες σειρές συνέχιζε να παραμένει ενεργό μέχρι το τέλος της βραδιάς με τα "Chain Of Command" και "Warfare".

Jag Panzer

Οι Jag Panzer πραγματοποίησαν μια εξαιρετική εμφάνιση με την τιμιότητα που τους διακατέχει σε όλη την μακρόχρονη καριέρα τους. Μια βραδιά που μας θύμισε γιατί δεν σταματήσαμε ποτέ να ακούμε την μουσική αυτή. Άξιοι!

Jag Panzer

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Metal Melts The Ice
Licensed To Kill
Black
Iron Eagle
King At A Price
Achilles 
The Mission (1943)
Foggy Dew
Generally Hostile
The Watching
Harder Than Steel
The Scarlet Letter
Take To The Sky
Shadow Thief
Chain Of Command
Warfare

  • SHARE
  • TWEET