Bryan Adams @ ΠΑΟΚ Sports Arena, 07/12/23

Άκρως χορταστική και απόλυτα επιτυχημένη η πρώτη εμφάνιση του Bryan Adams στην Θεσσαλονίκη

Από τον Γιάννη Βόλκα, 11/12/2023 @ 16:21

O Bryan Adams για πολλούς συνομήλικούς μας θα είναι πάντα συνυφασμένος με την παιδική ή την εφηβική μας ηλικία. Ορισμένα από τα πρώτα rock hits, τα «μπλούζ» (όπως αποκαλούσαμε όλες τις μπαλάντες) που χορεύαμε στα μαθητικά πάρτυ και φυσικά το "(Everything I Do) I Do It For You" με τα πλάνα από το "Robin Hood: Prince Of Thieves" με τον Κέβιν Κόστνερ να παίζει καθημερινά στο MTV. Αν και ο Καναδός μουσικός έχει ορισμένους πιστούς οπαδούς στην χώρα μας, η πλειοψηφία των μελών της rock κοινότητας σταμάτησε να ασχολείται μαζί του κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '90. Σταμάτησε αλλά δεν ξέχασε αφού η αναμνήσεις που συνόδευαν την μουσική του ήταν πολλές και σημαντικές.

Κάπως έτσι φτάνουμε στα τέλη του 2023 όπου ο Bryan Adams φτάνει για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, δύο μέρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα. Μια βραδιά πολύ σημαντική για τα συναυλιακά δρώμενα της πόλης μας αφού ονόματα του συγκεκριμένου μεγέθους σπάνια μας επισκέπτονται. Έτσι, για να έχουμε τουλάχιστον μια ελπίδα για το μέλλον, η συγκεκριμένη συναυλία επιβαλλόταν να στεφθεί με επιτυχία. Οι Θεσσαλονικείς γέμισαν το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΟΚ Sports Arena με, όπως ήταν αναμενόμενο, έναν αρκετά μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Όλοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα και λίγο μετά την προγραμματισμένη ώρα η φωνή του θρυλικού John Cleese των Monty Python σήμανε την έναρξη της βραδιάς με το "Kick Ass" από το περσινό "So Happy It Hurts". To κέφι ήταν ολοφάνερο και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παρευρισκομένων έδειχναν την χαρά όλων. 

Ο Καναδός rocker γνωρίζοντας ότι διαθέτει ουκ ολίγες επιτυχίες στο οπλοστάσιό του έδειξε με την μία τις διαθέσεις του και τα "Can't Stop This Thing We Started" και "Somebody" «ζέσταναν» για τα καλά την ατμόσφαιρα (αν και η αρένα ήταν αρκετά κρύα, γεγονός που σε σημεία ενόχλησε και τον καλλιτέχνη - ναφερόμαστε σε κυριολεκτικά κρύο και όχι στις αντιδράσεις του κόσμου που ήταν αναμενόμενα θερμές). Έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε που τραγουδούσαμε "18 till I Die" και ο αγέραστος Bryan Adams δείχνει πραγματικά να το πιστεύει, τόσο με την εξωτερική του εμφάνιση όσο και με την φωνή του ήταν οποία ακόμα και σήμερα, στα 64 του χρόνια, παραμένει σε εξαιρετικά επίπεδα. To "Reckless" με εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο κατείχε την μερίδα του λέοντος στο χορταστικό setlist της βραδιάς αλλά ο Καναδός τίμησε το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας του δίνοντας χώρο σε ορισμένα λιγότερα γνωστά τραγούδια τα οποία όμως ακούγονταν πολύ ευχάριστα.

Φυσικά δεν έλειψαν οι μεγάλες επιτυχίες όπως το "Please Forgive Me", το "Heaven", το "Run To You", το "(Everything I Do) I Do It For You" και το "Summer Of '69". Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι λίγοι καλλιτέχνες διαθέτουν τόσες πολλές και μεγάλες επιτυχίες. Έτσι η βραδιά δεν έκανε «κοιλιά» σε κανένα σημείο και ο χρόνος περνούσε πολύ πιο γρήγορα από ότι θα επιθυμούσαμε. Σε αυτό συνέβαλαν τα λόγια του ίδιου του Bryan Adams ο οποίος αναφέρθηκε σε παλιό του, Έλληνα φίλο, στους γονείς του αλλά και στην φιλική του σχέση με την αείμνηστη Tina Turner (λίγο πριν το υπέροχο "It’s Only Love") εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα.

Αν και όλα τα βλέμματα έπεφταν μόνιμα πάνω στον Καναδό superstar, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στους εξαιρετικούς μουσικούς που τον συνόδευαν πάνω στην σκηνή, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μαζί του για πάρα πολλά χρόνια όπως ο κιθαρίστας Keith Scott και ο πολύ δυναμικός ντράμερ Pat Steward. To γεγονός ότι ο Bryan Adams δέχεται requests από το κοινό, κάνει τις συναυλίες του ακόμα πιο ξεχωριστές δίνοντας την αίσθηση πρωτοτυπίας που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας. Για καλή μας τύχη στις πρώτες σειρές υπήρχαν ορισμένοι αυθεντικοί οπαδοί του καλλιτέχνη και έτσι είχαμε την τύχη να ακούσουμε το "Hidin' For Love" από το ομώνυμο ντεμπούτο αλλά και το φανταστικό "Fearless" το οποίο είναι πολύ πιθανό να παίχτηκε πρώτη φορά ζωντανά.

To κλείσιμο της βραδιάς για τα μέλη της μπάντας ήρθε με το "Cuts Like A Knife", αλλά ο ίδιος ο Bryan έμεινε στην σκηνή για το "Straight From The Heart"  και το πανέμορφο "All For Love". κλείνοντας με το "Christmas Time" και φέρνοντας τα Χριστούγεννα λίγο νωρίτερα με τον καλύτερο τρόπο. Συμπερασματικά, ο Bryan Adams μας πρόσφερε μια χορταστική εμφάνιση, αντάξια του ονόματος και της φήμης του. Ένα setlist το οποίο περιείχε σχεδόν όλα όσα θα ζητούσε όποιος τον παρακολουθούσε πρώτη φορά ενώ ταυτόχρονα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των πιστών οπαδών του. Μια συναυλία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κάνοντας μας να ελπίζουμε ότι ίσως αυτή η πόλη μπορεί να στηρίξει ορισμένα μεγαλύτερα μουσικά σχήματα.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Kick Ass
Can't Stop This Thing We Started
Somebody
18 Till I Die
Please Forgive Me
One Night Love Affair
Shine A Light
Room Service
Heaven
Go Down Rockin' 
It's Only Love
You Belong To Me
I've Been Looking For You
The Only Thing That Looks Good On Me Is You 
When You Love Someone
Here I Am (acoustic)
When You're Gone (acoustic)
Thought I'd Died And Gone To Heaven
(Everything I Do) I Do It For You 
Back To You
So Happy It Hurts
Run To You
Summer Of '69
What If There Were No Sides At All
Hidin' For Love (request)
Fearless (request)
Have You Ever Really Loved A Woman?
Cuts Like A Knife
Straight From The Heart (solo)
All For Love (solo)
Christmas Time (solo)

  • SHARE
  • TWEET