Universe217 @ Κινηματογράφος Τριανόν, 20/09/14

Universe217, 2.170, 21.700 κ.ο.κ.

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν, 23/09/2014 @ 12:37
Ανένταχτοι. Διαχρονικοί. Εκτός μουσικών ιδιωμάτων, συνειδητά. Κι αν στο ξεκίνημά τους οι συνάδελφοί μου τους αποκαλούσαν doom metal something σε μια φιλότιμη μα εξίσου μάταιη προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με γλώσσα κοινή / κατανοητή την εκάστοτε εμπειρία τους, πλέον ούτε και αυτό δεν μας το επιτρέπει το κουαρτέτο των Universe217... Με την καμία όμως! Και ρωτώ: ΠΟΣΟ δύσκολο είναι αυτό στις μέρες μας που όλα έχουν «ειπωθεί»; Ας μου επιτραπεί να απαντήσω: πάρα πολύ!

Για του λόγου το αληθές; Το κατάμεστο «Τριανόν» έχαιρε κοινού «τρεχαγυρευόλπουλος». Κι αν είδα μπόλικους μάστορες με μαύρα t-shirt Yob, Rage Against The Machine (εγώ φορούσα Porcupine Tree), δυο θέσεις παραπέρα ήταν γεμάτο κνίτικα σαλβάρια, έως και blue jeans με σακάκι! Να μιλήσω για ηλικίες; Θα δανειστώ το διαφημιστικό σλόγκαν του αείμνηστου περιοδικού TEN-TEN και θα πω «για κοινό από επτά έως εβδομήντα επτά χρονών» κι ας υπερβάλλω κάτι τις...

Universe217

Με αφορμή την πολύ πρόσφατη κυκλοφορία του νέου τους EP "Ease" από την γερμανική δισκογραφική εταιρία Van Records (yeeeeeesss, επιτέλους, διεθνής δικαίωση!), η πιο αεικίνητη, εργατική μπάντα της χώρας μας έστησε τούτο το release live gig δίχως supporting act τούτη τη φορά, δίχως τυμπανοκρουσίες, με εισιτήριο πέντε ευρώ και την Amstel δύο ευρώ στο μπαρ. Ουσιαστικά, όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, επρόκειτο για μια ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε Μουσικόφιλο που τυχαίνει να τους παρακολουθεί βήμα-βήμα δηλώνοντας οπαδός, μα και σε όποιον προτιμά να διαθέσει από το υστέρημά του τούτο το πενιχρό ποσό σε μια ζωντανή διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία, αντί να τα χώσει για άλλη μια φορά σε ροκόμπαρο του κέντρου της Αθήνας ακούγοντας την γνωστή και μη εξαιρετέα «κασέτα» λιβανίζοντας μια βαρελίσια μπύρα.

Universe217

Παρόλα αυτά, το setlist (βλέπε πιο κάτω) υπήρξε πλουραλιστικό καλύπτοντας σχεδόν όλες τους τις περιόδους. Άρα και χορταστικότατο. Για δυο ώρες και κάτι, οι Universe217 άπλωσαν για άλλη μια φορά το χαλί κάτω από τα πόδια μας για να το τραβήξουν απότομα την καταλληλότερη στιγμή ώστε να μας ...κινητοποιήσουν! Και ναι. Είναι πασιφανές. ΔΕΝ μιλάμε πια για heavy metal μπάντα. Κι όμως, σε στιγμές, το ύφος τους είναι πιο «βαρύ» (βλέπε σκοτεινό) και από ηρωικούς βετεράνους με παράσημα στο πέτο. Αν πρέπει να τους κατατάξουμε (γιατί Θεέ μου; Αφού το απεχθάνονται!), θα λέγαμε πως πλέον είναι ένα πολλά υποσχόμενο, διεθνούς επιπέδου post-rock σχήμα που όμως προτιμά να δοκιμάζει, να μεταμορφώνεται και να κοιτά το φεγγάρι και όχι το δάχτυλό του.

Universe217

Ο Μάνος αριστερά ισοπέδωσε ξανά το Σύμπαν που ξεγέννησε προ δεκαετίας με το bazookas του ως Αρχιτέκτων. Ο Νίκος σε ρόλο διττό, ωσάν John Paul Jones έχτιζε το «χαμηλό βαρομετρικό» με το ένα του χέρι εδώ (μπάσο) και το άλλο εκεί (πλήκτρα). Ο έτερος Μάνος κάρφωνε πρόκες σε κάθε του ταμπουριά, ενώ η μπότα του γαργαλούσε τις πάνινες καρέκλες μας με ακρίβεια έως και «εκνευριστική». Όσο για την Τάνια... Δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ φορά από τις είκοσι που έχω απολαύσει αισίως Universe217 επί σκηνής που να μην κερδίσει η άτιμη το στοίχημα: να σηκώσει το τριχωτό της κεφαλής μου με τις απρόσμενες ερμηνευτικές εκρήξεις της και τα acapela τσαλίμια της!

Universe217

Παίδες; Θυμηθείτε το. Σύντομα θα τους δούμε επί σκηνής γερμανικής, στα πλαίσια του θρυλικού θεσμικού Rockpalast από τον δορυφορικό μας δέκτη. Κι εγώ θα αρχειοθετώ τα βήματά τους, όπως το συνηθίζω άλλωστε με ό,τι αγαπώ... Αμήν, διότι το αξίζουν από κάθε μα κάθε άποψη!
SETLIST

Harm
Gravity
Towards The Sun
Unfulfilled
Ministry
Burden Of Evil
Ease
In Your Head Pt.2
Call / Counting Hours
Never / Swallow
Ambient / She
Rage
Mouth

Encore:
Nothing
Rest Tear

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET