The Dead Brothers, Appalachian Cobra Worshipers @ Tin Pan Alley, 17/01/15

Μια funeral μπάντα στα στενά του Ψυρρή: Mes Frères Morts, à la prochaine!

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 20/01/2015 @ 14:22
Σάββατο βράδυ, γύρω στις 21:00, αρκετός κόσμος βρέθηκε μαζεμένος στο στενό σοκάκι της Τουρναβίτου, για να υποδεχθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας την ανατρεπτική γενοβέζικη μπάντα με την noir ματιά πάνω στο ευρωπαϊκό [sic] hillbilly. Η προσμονή ήταν μεγάλη για αρκετούς από εμάς που αρεσκόμαστε στα μουσικά ιδιώματα της μπρούτζινης σκοτεινιάς των funeral bands -είτε αυτή έρχεται από κάποια αμερικανική έρημο, είτε από τον ιταλικό Νότο- αλλά μεγαλύτερη αποδείχθηκε η έκπληξή μας, όταν αντικρίσαμε το εύρος του κοινού που βρήκε τη χρυσή τομή σε αυτά τα ακούσματα. Το 2006, όταν τα Νεκρά Αδέρφια έβγαζαν το εξαιρετικό "Wunderkammer", δύσκολα κάποιος θα πίστευε ότι θα τους έβλεπε κάποια στιγμή ζωντανά εντός συνόρων, πόσω δε μάλλον ότι θα έβρισκε και κόσμο να γεμίσει μαγαζί...

Την βραδιά άνοιξε λίγο μετά τις 22:00, με ένα από τα πολλά project του, ο αγαπημένος Μανώλης Αγγελάκης. Οι Appalachian Cobra Worshipers είναι τα «Θηρία» του, σε άλλο ύφος και χωρίς τα «εκ-πληκτρικά» τερτίπια του Κωνσταντίνου Τσιώλη (Λόλεκ, Τεφλόν).

Appalachian Cobra Worshipers

Μία κιθάρα, ένα μπάντζο, ένα κοντραμπάσο, λίγα και καλά κρουστά ήταν αρκετά για να ζεστάνουν την κρύα κι άκαπνη -όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό με τέτοιο σάουντρακ αλά Marlboro- ατμόσφαιρα και να δικαιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όντως μικρή απόσταση σκηνής-κοινού.

Appalachian Cobra Worshipers

Με ένα 40-λεπτο σετ των 9 τραγουδιών, οι Λατρευτές της Κόμπρα των Απαλάχιων Ορέων πέρασαν με μουσική χάρη και καλή διάθεση από δύσβατα folk και blues-country μονοπάτια, μην επιτρέποντάς μας να βαρεθούμε ούτε για μια στιγμή.

Appalachian Cobra Worshipers

Οι Appalachian Cobra Worshipers είναι οι: Μανώλης Αγγελάκης (κιθάρα / slide / φωνή), Στάθης Ιωάννου (μπάντζο / κιθάρα), Γιώργος Τσαλκίδης (κοντραμπάσο / φωνητικά), Μάριος Σαρακηνός (ντραμς).

Setlist: See That My Grave / Country Heroes / Another Man Done Gone / Gallows Pole / Against The Law / The House Of The Rising Sun / 10 Millions Slaves / Hard Times / Cuckoo.

Με αμείωτο, λοιπόν, το ενδιαφέρον και το κοινό ζεστό, οι Ελβετοί μάστορες της dark ατμόσφαιρας, The Dead Brothers, μαυροντυμένοι κι έτοιμοι για την «κηδεία», με το ρολόι να δείχνει 12 παρά μία ώρα, έστησαν για το καλωσόρισμα ένα μικρό θρηνητικό ιντερλούδιο· μια τούμπα, ένα ιταλικό μαντολίνο και μια γερμανική γκάιντα (huemmelchen) έπαιξαν Jodelgesung -δύο παραδοσιακούς σκοπούς από την ιστορική επαρχία Appenzell, ο ένας τραγουδιστικός (Zäuerli), ο άλλος χορευτικός (Tanz).

The Dead Brothers

Κάπως έτσι, με εφιαλτικές μάσκες γύπα, μας εισήγαγαν στο καινούργιο τους υλικό με μορφή ερώτησης-απάντησης μεταξύ των ακουστικών οργάνων και ηλεκτρικής κιθάρας, ευχόμενοι σε όλους "Good Luck!", που αποτελεί και τίτλο του τέταρτου τραγουδιού του πρόσφατου εξαιρετικού "The Black Moose", που κυκλοφόρησε το 2014.

The Dead Brothers

Η εξαιρετική σκηνική παρουσία της φωνής -και όχι μόνο- της μπάντας, του Αρμένικης καταγωγής Alain Croubalian, οφείλεται οπωσδήποτε στην γαλλική του κουλτούρα, αλλά η συμπαθέστατη φυσιογνωμία του και η φυσική του σεμνότητα, του χαρίζουν εύκολα μια άμεση σύνδεση με το κοινό, που άλλοι κουράζονται να την πετύχουν. Αν και πολύ επικοινωνιακός και παιχνιδιάρης -μας αφηγήθηκε γλαφυρά κάποιες από τις μαύρες ιστορίες του και σχολίασε από ενδιαφέρουσα σκοπιά τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα-, η φράση του «έτσι κι αλλιώς, ο φόβος είναι γερμανικό προϊόν» ήταν αυτή που σημάδεψε με την ευστοχία της την βραδιά και ειπώθηκε παρά την έκδηλη αγάπη του ίδιου στο γερμανόφωνο μέλος.

The Dead Brothers

Τα τραγούδια των «Νεκρών Αδελφών» δεν αποτελούν μόνο μία πνευματώδη παράφραση του γνωστού δημοτικού ποιήματος, που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης της μπάντας, αλλά βρίσκουν κοινούς τόπους και θεματολογία με τις δικές μας παραλογές, όπως επίσης και με τις λαϊκές αφηγήσεις παραμυθιών, που διατηρούν έντονα τα στοιχεία του θανατικού, του έρωτα και της μοίρας.

The Dead Brothers

Οι μουσικές περνούν με ευκολία από το από την folk στην country κι από το rockabilly στο punk - που στην κοσμογονία των Dead Brothers έτσι όπως μας έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Alain, περιέχει το ίδιο πνεύμα της εξέγερσης που ενέπνευσε τον Μάρκο Αυρήλιο και τον Γιάννη Αγιάννη, τα όργανα εναλλάσσονται ταχύτατα στην σκηνή -γερμανικός αυλός, σφυρίχτρα, ακορντεόν, μαντολίνα, ηλεκτρικές κιθάρες είναι κάποια- και η νύχτα κυλά γρηγορότερα από τα συνηθισμένα σ’ αυτόν τον γεμάτο θαλπωρή εναγκαλισμό με τον θάνατο.

The Dead Brothers

Η πρώτη συνάντηση της μπάντας με το αθηναϊκό της κοινό κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και έκλεισε με τους «Νεκρούς» να ενώνονται με τους ζωντανούς αδερφούς τους, πλάι στους Ασώματους της Πλατείας, κι όλοι μαζί να δοξάζουν τον Κύριο με unplugged διασκευές των νέγρικων spiritual "O Mary Don't You Weep" και "I'm Working On A Building"...Hallelujah!

(Δείτε και μόνοι σας!)

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του καινούργιου δίσκου των The Dead Brothers, "Black Moose", από τον Άλκη Κοροβέση.
SETLIST

Zäuerli
Appenzeller Tanz
Good Luck
Dark Night
Ship Of Fools
The Black Moose
Heart Of Stone
Can't Get Enough
Black Train
Femme Fatale
I'm So Lonesome I Could Cry
Langenthal
I Am All I Got
Death Blues
Am I To Be The One?

Encore (unplugged):
Ramblin Man
O Mary Don't You Weep

Φωτογραφίες: Άρτεμις Κονδυλοπούλου / www.artemis-schubert.com
  • SHARE
  • TWEET