Kreator, Caliban, Eluveitie, Emergency Gate @ Ελληνικός Κόσμος, 06/02/09

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 10/02/2009 @ 04:45
Κτίριο 56. Η επιστροφή του «Δημιουργού» στον τόπο του εγκλήματος. Λάσπη παντού. Θεού θέλοντος (ψιλόβροχο γαρ) και Δαίμονα επιτρέποντος (μα τι άλλο;) και πάνω από 1000 κορμιά κείτονταν ήδη νεκρά λίγο πριν την δωδεκάτη νυχτερινή, εκείνης της Παρασκευής - η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει, εξάλλου έμεναν μόνο 20 λεπτά για να περάσει στην ιστορία άλλη μια άκρως thrash συναυλιακή νύχτα. Αν και ο πρόλογος θα μπορούσε να είναι από το script της τελευταίας σεζόν του «24», πρόκειται για αληθινά γεγονότα που έχουν πέρα ως πέρα σχέση με την πραγματικότητα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Όταν στις αρχές του Δεκέμβρη έγινε γνωστό το billing της περιοδείας των Kreator για την υποστήριξη του ολοκαίνουριου "Hordes Of Chaos", κάτι σκίρτησε στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων metalheads και μια χαρμολύπη αναδύθηκε μέχρι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα των Αθηναίων, με κύριους λόγους τους εξής δύο: «mini- thrash» fest λίγο πριν την ανατολή της άνοιξης με Emergency Gate, Eluveitie και Caliban στις επάλξεις (hell, yeah!), αλλά... (πάντα υπάρχει αυτό το τρισκατάρατο «αλλά»). Αλλά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος; Οι μνήμες από το live των Helloween / Gamma Ray ήταν ακόμη νωπές κι έτσι ξεκινήσαμε με μια διάχυτη χαρά, αλλά με την επιφύλαξη του κακού ήχου στο τσεπάκι να παραμονεύει, για να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπάντα με τρία support αντάξια των προσδοκιών μας.

Ενώ είχαμε ξεκινήσει κατά τας γραφάς για να είμαστε στο χώρο του live λίγο πριν τις 7, όταν και, σύμφωνα με το πρόγραμμα της διοργανώτριας, θα έκαναν την εμφάνισή τους οι ανερχόμενοι power metallers Emergency Gate, οδοφράγματα κατά μήκος της οδού Πειραιώς από αθέμιτους ανταγωνιστές της «βυσσινί θύελλας» απέτρεψαν την έγκυρη προσέλευσή μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε το πρώτο γκρουπ. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να επανορθώσουμε και να δούμε κι εμείς τους Γερμανούς metallers, αν και οι κακές γλώσσες που παραβρέθηκαν από νωρίς ξεστόμισαν πως δε χάσαμε και τίποτα - κακεντρεχείς;

Φτάνοντας λοιπόν στο ΠΚΕΚ και δη στο Κτίριο 56, το soundcheck για τους Ελβετούς Eluveitie καλά κρατούσε, ενώ ο αριθμός των παρευρισκομένων ήταν ήδη ικανοποιητικός, κόντρα στην παράδοση που θέλει τους Έλληνες οπαδούς να καταφθάνουν λίγο πριν την εμφάνιση του headliner. «Μα ποιοι είναι τελοσπάντων αυτοί οι Eluveitie;» αναρωτήθηκαν αρκετοί, με το δυσανάγνωστο όνομα που παραπέμπει σε νεραϊδοξωτίκια Βουργουνδίας να ταλανίζει τις γλώσσες μας, δοξάρια, φλάουτα και βιολιά, και σε όσους ήρθαν ανυποψίαστοι, στάχτη και αστερόσκονη! Το σίγουρο είναι πάντως πως κέρδισαν άλλους οκτώ φίλους που θα τους συντροφεύουν στο ατελείωτο οδοιπορικό των "Spirit" και "Slania". Λίγο ο primordial-ικός ήχος που λατρεύουμε, λίγοι οι δυο αιθέριες γυναικείες παρουσίες, λίγο τα περίεργα έγχορδα που πήραν φωτιά, το κοινό κατάφερε να ξεσηκωθεί προς το τέλος του show, μιας και 30 λεπτά δεν ήταν αρκετά για μια τόσο χορταστική μπάντα.



Οι Eluveitie ανέβηκαν στη σκηνή πέντε λεπτά πριν τις 8 και χωρίς τον βασικό bagpiper και τα δίδυμα «σήμα κατατεθέν» τους, μας καλησπέρισαν με τα "Bloodstained Ground" και "Gray Sublime Archon", ενώ ο ήχος αρχικά τους αδικούσε κατά κράτος. Τα πράγματα, ευτυχώς, μετά το "The Song Οf Life" πήγαν εμφανώς καλύτερα κι ο κόσμος άρχισε να χορεύει (!) υπό τις μελωδίες παγανιστικών αρπισμάτων. Η απουσία του Pade ήταν καταλυτική κι έτσι ο Chrigel αναγκάστηκε, για να καλύψει το κενό, να εναλλάσσει μαντολίνο, ακουστική κιθάρα, φλογέρα και φωνή με δυσκολία, χρησιμοποιώντας σα θηκάρι την τσέπη του παντελονιού του. Οι κυρίες της παρέας έβαλαν φωτιά στα αυτιά μας (όταν δεν επιδίδονταν σε αξιοζήλευτο headbanging), με βιολί και hurdy- gurdy, και κιθάρες με τύμπανα κρατούσαν καλά και άνετα τα σκήπτρα του metal στοιχείου.



Πανδαιμόνιο επικράτησε με το προτελευταίο και γνωστό της πάση "Inis Mona" κι έπειτα από την έλευση τριάντα λεπτών και την πάροδο οκτώ κομματιών, μας αποχαιρέτησαν καταχειροκροτούμενοι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις -μολονότι ο ήχος δεν ήταν αρωγός στην εμφάνισή τους- και, κατά τη γνώμη μου, αποδείχτηκαν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς, καθώς πολλοί θα τους αναζητήσουν από 'δω και στο εξής. Εγώ πάντως ευθύς αμέσως κατευθύνθηκα προς το stand του merchandise για μπλουζάκι. Και όχι μόνο εγώ. Ε, δεν είναι και λίγο αυτό...



Set list:
Bloodstained Ground / Gray Sublime Archon / The Song Of Life / Of Fire, Wind And Wisdom / Primordial Breath / Tarvos / Inis Mona / Tegernako

Μαρία Βουτυριάδου

Παραδόξως, η επιλογή του εν λόγω πακέτου περιοδείας δεν αποτέλεσε το πρώτο μελανό σημείο στο αντίστοιχο ιστορικό των Kreator. Ποιος δε θυμάται την ατυχή επιλογή των Ektomorf επί περιόδου "Enemy Of God", σε μια εμφάνιση που κυμαινόταν μεταξύ νύστας και πλήξης;



Αυτή τη φορά, λοιπόν, τον άχαρο ρόλο του συμπρωταγωνιστή έμελλε να παίξουν οι metalcorάδες Caliban, οι οποίοι με την τότε ένταξή τους στο roster της Roadrunner αποκήρυξαν την pre-"The Opposite From Within" περίοδο που θύμιζε τον καλό εαυτό των Heaven Shall Burn. Δε ντρέπομαι, θα το ομολογήσω. Οι σημερινοί Caliban βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση με τους Ektomorf, με τη διαφορά ότι άξιζαν μια τέτοια επιτυχία στο αρχικό (και μόνο) στάδιο.



Στην προκειμένη περίπτωση όμως δε κρίνουμε τη μπάντα καθαυτή, αλλά την εμφάνιση που έδωσε, η οποία παρεμπιπτόντως στεκόταν σε ικανοποιητικά standards, με τις εκτελέσεις να μοιάζουν άρτιες μπροστά στο εμπόδιο του πολύ κακού ήχου.



Όσον αφορά τις επιλογές στο set list, το γκρουπ εστίασε την προσοχή του στα τρία τελευταία albums, με κομμάτια όπως τα "I Rape Myself", "I Will Never Let You Down" και "The Beloved And The Hatred" να δέχονται θερμή ανταπόκριση από όσους νεαρούς οπαδούς έδιναν όλη τους την ενέργεια στο χορό του mosh pit, τη στιγμή που ο (ανεκδιήγητος σε image) Andy Dörner ευχαριστούσε εγκάρδια το σύνολο του κοινού που τίμησε αυτή τους την εμφάνιση.



Οι εντυπώσεις από την άλλη δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων έδειχνε να περιμένει τη λήξη υπομονετικά. Τέλος, προσθέστε το κομμάτι που παρουσίασαν από την επερχόμενη δουλειά τους (με τίτλο που δε συγκράτησα), αλλά και την επεισοδιακή έφοδο ενός security guard που πέταξε έξω έναν παρευρισκόμενο, ο οποίος -όπως με ενημέρωσαν αργότερα- πιθανότατα ανήκε σε μια ομάδα άτομων που κατάφεραν να εισβάλλουν στο χώρο δια της βίας ή, αν προτιμάτε, με τη γνωστή μέθοδο «ντου».



Γιάννης Καγκελάρης

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 10:00 όταν όλα τα φώτα του συναυλιακού χώρου επιτέλους έσβησαν. Ένα ένα τα μέλη των Kreator ανέβηκαν στη σκηνή, η οποία ήταν πολύ ωραία «στολισμένη», θυμίζοντας εν μέρει αυτή της προηγούμενης εμφάνισης τους στην "Enemy Of God" tour. Τα παράξενα σχέδια που παρέπεμπαν στο ύφος των δύο τελευταίων εξωφύλλων των album τους είχαν και πάλι την τιμητική τους επί σκηνής.



Οι Kreator, μετά τη σύντομη μουσική εισαγωγή, ξεκίνησαν το set list τους με δυο τραγούδια από την καινούργια τους δουλειά, "Hordes Of Chaos", το ομώνυμο και το "Warcurse", κάτι αρκετά αναμενόμενο, αφού περιοδεύουν αυτό τον καιρό για την προώθηση του εν λόγω δίσκου. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από καλή, δείχνοντας ότι το album, παρόλο που έχει κυκλοφορήσει κάτι λιγότερο από ένα μήνα, έχει ήδη ακουστεί αρκετά. Έτσι από το πρώτο λεπτό ο κόσμος συμμετείχε ενεργά, δίνοντας έναν παλμό στην όλη εμφάνιση.

Για ακόμα μια φορά, εκτός των φτιαγμένων σκηνικών, υπήρχε και ένας projector που είχε στηθεί πίσω από το group και μέσα από τον οποίον ένα clip με βάρβαρους πολεμιστές συνόδευσε οπτικά τα πρώτα κομμάτια. Οι Kreator έκαναν ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα, που ευτυχώς συνοδευόταν από καλό ήχο, κάτι που ξεσήκωσε το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τη μπάντα, αφού τα 3/4 του χώρου ήταν γεμάτα. Με το μάτι, ο κόσμος πρέπει να ήταν στο περίπου 3.000. Εμ, όταν είσαι μεγαθήριο στο μουσικό είδος που αντιπροσωπεύεις συνήθως μαζεύεις κόσμο. Από 'κει και πέρα το τι έγινε ήταν μοναδικό.



Με κομμάτια όπως τα "Pleasure To Kill", "Coma Of Souls", "Extreme Aggression", "People Of The Lie", "Phobia", "Enemy Of God", “Terrible Certainty” κλπ., συνοδευόμενα από ωραίες εικόνες στο background, οι Kreator κατάφεραν να ανεβάσουν για άλλη μια φορά τη διάθεση των παρευρισκομένων στα ύψη. Το κοινό ήταν σε μια συνεχή έκσταση, κυρίως στην αρένα, κάτι που μεταφραζόταν σε ένα επαναλαμβανόμενο moshing, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πιο παλιών τραγουδιών. Οι Kreator, όπως και πριν από δυο χρόνια, κατάφεραν να προσφέρουν στο αθηναϊκό κοινό αυτό που πραγματικά ήθελε.

Το βασικό set list τελείωσε με το all time classic "Betrayer", κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χώρα μας, στο οποίο και έγινε ο χαμός! Ευτυχώς οι αρχικοί μου φόβοι για κακό ήχο, λόγω χώρου, δεν επαληθεύτηκαν και έτσι η ακουστική που υπήρχε σε γενικές γραμμές σε όλη τη διάρκεια του set list τους βοήθησε το group στην καλή του απόδοση. Δυστυχώς ο χώρος δεν ήταν και ο ιδανικότερος, με αποτέλεσμα το σημείο από που παρακολουθούσε κάποιος το live να παίζει σημαντικό ρόλο και στον ήχο που εισέπραττε. Εκεί που βρισκόμουν εγώ πάντως ήταν όλα ok.



Μικρό προσωπικό παράπονο και αυτής της εμφάνισης -όπως και της προ διετίας- είναι ότι το set list τους είχε κυρίως πρόσφατες επιτυχίες και όχι αρκετά κομμάτια της πρώιμης εποχής. Έπειτα, για άλλη μια φορά έπαιξαν σχετικά λίγο, αφού τα περίπου 75 λεπτά φαντάζουν λίγα για τέτοιας εμβέλειας group. Τι να κάνουμε όμως, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν. Θα μου πείτε, και τι έγινε; Δεν πρέπει να το σχολιάζουμε; Σίγουρα ναι από τη μια, αλλά από την άλλη μάλλον πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τα τωρινά standards. Θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο frontman Mille είχε περισσότερη αμεσότητα εκείνο το βράδυ με το κοινό, σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά, κάνοντας την ατμόσφαιρα πολύ καλή. Ένα τελευταίο στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ανά στιγμές ο projector πίσω από το συγκρότημα έδειχνε τον κόσμο, κάτι που, τουλάχιστον για μένα, «έδενε» στη συνολική αρμονική συνάντηση group-κοινού. Όπως αναμενόταν, μας καληνύχτισαν με το medley των "Flag Of Hate" και "Tormentor", κάτι που συνηθίζουν πια να κάνουν, «κλείνοντας» κάθε live εμφάνιση τους.



Μετά και το πέρας του live η εντύπωση που έμεινε ήταν ότι όλο το group έδωσε και εκείνη τη βραδιά το 100% των ικανοτήτων του για να διασκεδάσει ο κόσμος, κάτι που λογικά επετεύχθη. Το γεγονός ότι αποτελούν μια από τις κορυφαίες μπάντες δε χωρά αμφισβήτηση. Εκείνο το βράδυ μας το απέδειξαν για άλλη μια φορά περίτρανα.

Για την ιστορία, το πλήρες set list ήταν:

Hordes Of Chaos
Warcurse
Extreme Aggression
Phobia
Voices Of The Dead
Enemy Of God
Destroy What Destroys You
Pleasure To Kill
People Of The Lie
Coma Of Souls
Violent Revolution
Terrible Certainty
Betrayer
------------------------------
Run Amok Run
Riot Of Violence
Flag Of Hate - Tormentor

Θοδωρής Μηνιάτης
  • SHARE
  • TWEET