Είμασε Τρομοκράτες (Αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο)

Φόρος τιμής σε ένα αναρχικό μυαλό

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 11/10/2013 @ 15:16
Ο Νικόλας Άσιμος (Νικόλαος Ασημόπουλος όπως είναι το κανονικό του όνομα) ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει αναδείξει η ελληνική rock σκηνή. Εκτός της μεγάλης μουσικής κληρονομιάς του, ο χαρακτήρας που είχε τον έκανε να γράφει αντισυμβατικούς στίχους βασισμένους στον τρόπο ζωής του. Πολλές φορές οι συμπεριφορές του αλλά και τα πrockλητικού ύφους τραγούδια του ενοχλούσαν αρκετούς. Τα ηχογραφούσε με την βοήθεια των φίλων του και τα πουλούσε ο ίδιος σε κασέτες. Άλλες εποχές τότε, θα σκεφτείτε. Οι γενιές όμως εκείνης της εποχής είχαν την τύχη να γνωρίσουν αυτόν τον σπουδαίο μουσικό του οποίου η φήμη διατηρείται ακόμα και σήμερα ζωντανή και αναλλοίωτη.

Κοζανίτες και Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες λοιπόν ένωσαν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε να προσφέρουν στον κόσμο ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο. Η παράσταση "Είμαστε Τρομοκράτες" σίγουρα είναι μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τι ήταν ο Άσιμος για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Για σχεδόν τρεις ώρες όσοι ήταν παρόντες απήλαυσαν μια πραγματικά μοναδική οπτικοακουστική παράσταση. Ακούστηκαν τραγούδια που έχει ο ίδιος δημιουργήσει, φυσικά σε νέες ενορχηστρώσεις αφού οι αυθεντικές λόγω ηχογράφησης δεν ήταν καλές. Το πρόγραμμα, χωρισμένο σε δυο μέρη, αφιερώθηκε σε όλα τα στιλ τραγουδιών που έχει φτιάξει, όπως τα σατιρικά και θεατρικά, τα πολιτικά, τα πιο ερωτικά, αλλά και αυτά που προέκυψαν από την στάση ζωής που είχε. Ανάμεσα στα τραγούδια υπήρχαν προβολές video, slide-show, καθώς και ηχητικές παρεμβολές με τη φωνή του Νικόλα.

Οι καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν τα θεατροποιημένα αποσπάσματα που υπήρχαν και αυτά ανάμεσα ή εμβόλιμα των τραγουδιών από κείμενα του Άσιμου, που είχε περιλάβει στο βιβλίο του, "Αναζητώντας Κrockανθρώπους", και αποδόθηκαν από τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη. Η ομοιότητα στην εμφάνιση αλλά και την φωνή τον καθιστούσαν έναν εν ζωή κλώνο που πραγματικά σε έκανε να νοιώθεις ότι ο Άσιμος δεν «έφυγε» ποτέ από κοντά μας. Η διαδραστική του στάση με το κοινό πραγματικά σε καθήλωνε. Ο εν λόγω ηθοποιός ήταν χάρμα ειδέσθε και έδωσε «πολλούς πόντους» στο όλο εγχείρημα.

Τα τραγούδια του Άσιμου αποδόθηκαν από τους Μάκη Σεβίλογλου, Μαρία Παπανικολάου και Παρασκευά Θεοδωράκη. Μαζί τους ήταν οι μουσικοί Γιώργος Δασκαλάκης (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Χατζηδημητρίου (πλήκτρα, Παναγιώτης Χαραμής (μπάσο) και Κώστας Πέρογλου (τύμπανα). Αν και τα ονόματα δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, η απόδοσή τους επί σκηνής ήταν μαγευτική. Έχοντας πολύ ζωντάνια σε κάθε σύνθεση, την μετέδιδαν στο κοινό και έτσι όλο το κλίμα της βραδιάς ήταν ιδανικό. Σε όλους αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο.

Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο. Ακολούθησε μια προσωπική πορεία «δίχως παντιέρες, δίχως ιδέες, δίχως καβάντζα καμιά», όπως ο ίδιος έλεγε. Ό,τι παρακολουθήσαμε ήταν ένα πολύ καλό δείγμα για να πάρουμε μια εικόνα ενός καλλιτέχνη που αποτέλεσε για μένα «μονοπωλιακό είδος» στην τέχνη. Όσοι αρέσκεστε στην μουσική του ή είστε οπαδοί του ευρύτερου ελληνικού rock, αξίζει να παρακολουθήσετε την παράσταση, αφού θεωρώ ότι αποτελεί αξέχαστη εμπειρία και σίγουρα πολύ καλή προσπάθεια διατήρησης της φήμης ενός θρύλου. Μακάρι να ακολουθήσουν και παρόμοιες εκδηλώσεις και για άλλους μεγάλους του είδους.
  • SHARE
  • TWEET