Brujeria, Progress Of Inhumanity, Mortal Torment @ Κύτταρο, 22/12/12

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 24/12/2012 @ 13:44
Να και κάτι που δύσκολα περίμενα να δω στην Ελλάδα. Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε ως ένα  side project των Dino Cazares, Jello Biafra, Billy Gould το 1989 και κατέληξε ως ένα συγκρότημα που παρόλο τα μεγάλα ονόματα που υπάρχουν στο line up τους κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστοί για τους στίχους τους που είναι στα Ισπανικά, τα πολίτικα τους θέματα που πραγματεύονται στα τραγούδια τους και το γενικότερο attitude που έχουν. Καθώς ήταν η πρώτη εμφάνιση των Brujeria στην Ελλάδα, με έκπληξη, όταν άνοιξαν οι πόρτες, διαπίστωσα ότι στο Κύτταρο ήμασταν ελάχιστοι οπαδοί, τα support συγκροτήματα καθώς και οι «φίλοι» των support.

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00, ο τραγουδιστής φόρεσε μια ποδιά χασάπη, τα υπόλοιπα μέλη φόρεσαν χειρουργικές μάσκες και οι Mortal Torment άρχισαν την εμφάνισή τους. Από το 2005 που ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει συναυλιακή εμπειρία παίζοντας με συγκροτήματα όπως Aborted, Severe Torture, Obscura, Belphegor, Dark Fortress με το μουσικό τους ύφος να είναι κοντά στα παραπάνω συγκροτήματα.

Mortal Torment

Η εμφάνισή τους είχε και μερικά «καραγκιοζιλίκια», όπως εύστοχα επισήμανε ο τραγουδιστής, καθώς ο ένας κιθαρίστας θα πάει σύντομα φαντάρος, με αποτέλεσμα να ανέβει ένας οπαδός και να του ρίξει λουλούδια! Έπαιξαν τραγούδια από το demo τους "Infernal Odium Schizophrenia" όπως το ομώνυμο, καθώς και από το μοναδικό τους άλμπουμ "Resuscitation" με τραγούδια όπως τα "Exhumed Tormentors", "Decomposition In Vomit" , "Amphetamine Murder" και μετά από 30 λεπτά ολοκλήρωσαν την εμφάνισή τους.

Επομένοι στη σειρά ήταν οι grindcore Progress Of Inhumanity. Δεν τους είχα ακούσει ξανά και είχα βγάλει από πριν μια φωτογραφία με το set list που είχε αρκετά τραγούδια. Έκανα σκέψεις για το πόση ώρα θα παίξουν με τέτοιο μεγάλο setlist όταν με το πρώτο άκουσμα οι απορίες μου λύθηκαν καθώς τα τραγούδια τους έχουν διάρκεια το πολύ ενάμιση λεπτό.

Progress Of Inhumanity

Σε παλιότερες ανταποκρίσεις είχε αναφερθεί η έλλειψη μπάσου στα live τους, αλλά αυτή την φορά είχαν μπασίστα μαζί τους. Κοπάνημα πάνω στην σκηνή από το συγκρότημα και οι πρώτες «αντιδράσεις» από το κοινό που πρέπει να είχε φτάσει τους 150. Οι Progress Of Inhumanity μας ενημέρωσαν ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν ένα 7' EP και μας αποχαιρέτησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κάποιος μου είπε ότι οι Brujeria δεν είχαν κάνει προηγουμένως soundcheck. Από την ώρα που τελείωσαν οι Progress Of Inhumanity και για τα επόμενα 30 λεπτά ήταν στα drums o Daniel Erlandsson που ρύθμιζε τον ήχο του. Όλα ήταν έτοιμα και στις 22:55 οι Brujeria έκαναν την εμφάνισή τους με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μαντίλια.

Brujeria

Τα μεγάλα ονόματα των Brujeria ήταν ο Jeff Walker (El Cynico), Shane Embury (Hongo) και Daniel Erlandsson (Podrido), αλλά το ονόματα λίγη σημασία έχουν καθώς όλοι έχουν ψευδώνυμα και η μπάντα είναι μεγαλύτερη από τα εκάστοτε μέλη. Οι δύο τραγουδιστές, Fantasma και Juan Brujo μας ρώτησαν στην αρχή το εάν προτιμάμε Αγγλικά ή Ισπανικά στη συνομιλία και το κοινό απάντησε στα Ισπανικά. Δεν γνωρίζω Ισπανικά οπότε κάτι σύντομους προλόγους για τα τραγούδια τους δεν μπορώ να πω ότι τους κατάλαβα άλλα λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Brujeria επιβεβαίωσαν την φήμη τους.

Brujeria

Με τον ήχο «βρώμικο» όπως έπρεπε, με τους τραγουδιστές να χτυπιούνται επί σκηνής, το κοινό να έχει δημιουργήσει circle pits και στο τέλος να κάνουν οι τραγουδιστές ένα show με ένα σπαθί, νομίζω ότι δεν χρειάζονταν κάτι περισσότερο για να περάσουμε όλοι καλά. Καθώς ετοιμάζουν και καινούριο album που λογικά θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2013 μας έπαιξαν το "Angel De La Frontera" που εκεί ο Erlandsson και ο Walker φαίνεται να έχουν βάλει το χεράκι τους με τα drums και κάποια φωνητικά.

Brujeria

Για το τέλος μας αποχαιρέτησαν με το "Macarena" βλέπε "Marijuana" μετά από μια ώρα και δέκα λεπτά εμφάνισης. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία με το setlist οι Brujeria παίζουν περίπου 20 τραγούδια. Καθώς ήμασταν λίγοι και σίγουρα αξίζουν να τους δουν περισσότερα άτομα, μια προτροπή: Φέρτε τους σε ένα φεστιβάλ, δώστε τους 50 λεπτά χρόνο και θα περάσουμε όλοι πολύ καλά.

Κείμενο / φωτογραφίες: Παναγιώτης Λουκάς

  • SHARE
  • TWEET