The Rumjacks: «Γιατί να διασκεδάσεις μια μέρα όταν μπορείς να το κάνεις 365;»

O frontman των Αυστραλών Celtic Punks, Frankie McLaughlin μας μίλησε λίγες μέρες πριν τη mini-ελληνική περιοδεία τους

Από τον Γιάννη Βόλκα, 30/10/2018 @ 10:53

Το μουσικό ύφος των Rumjacks ζει μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό έγινε ξεκάθαρο στις προηγούμενες επισκέψεις της μπάντας. Οι Αυστραλοί όμως προσφέρουν τόνους διασκέδασης στο εκάστοτε κοινό ενώ ο frontman Frankie McLaughlin μας δείχνει ξεκάθαρα στην παρακάτω συνέντευξη ότι συμμετέχει σε ένα συγκρότημα που αποτελείται από απλούς, σωστά σκεπτόμενους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη σκληρή δουλειά.

The Rumjacks

Καλησπέρα Frankie, ας ξεκινήσουμε απευθείας με τον νέο σας δίσκο "Saints Preserve Us". Πώς νοιώθεις για αυτό;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και ο δίσκος φαίνεται να έχει ήδη μεγάλη απηχήση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να προσφέρουμε στον κόσμο αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό έναν δίσκο με τον οποίο θα αξίζει να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια που βρισκόμαστε μαζί.

Πώς νοιώθεις για τη δέκατη επέτειο της μπάντας;

Ήταν μια τρελή διαδρομή! Δουλέψαμε σκληρά και περάσαμε πολλά αλλά αυτήν τη στιγμή που μιλάμε καθώς περνάμε, μαζί με το crew μας, μέσα από την Ουγγαρία και οδεύουμε προς τη Βουδαπέστη, και λίγες μέρες πριν συναντήσουμε τους αγαπημένους μας φίλους στην Ελλάδα, νοιώθουμε πραγματικά απίστευτα.

Πρώτο τραγούδι από τον καινούργιο δίσκο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι το ομώνυμο. Θέλεις να μοιραστείς κάτι μαζί μας για το κομμάτι αυτό;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστήριο. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ένας πολύ καλός τίτλος και ένα ενδιαφέρον θέμα για τον δίσκο. Το artwork που δημιούργησα για τα show του δίσκου με τη μαϊμού στον ουρανό είναι επίσης μια πολύ δυνατή εικόνα και πιστεύω ταιριάζει με την περίπτωσή μας.

Επίσης, σε ένα άλλο τραγούδι, το "The Foreman O'Rourke" συμμετέχει ο Paul McKenzie. Πώς προέκυψε αυτό;

Είμαστε φίλοι με τα παιδιά από τους The Real McKenzies εδώ και πολλά χρόνια και το συγκεκριμένο τραγούδι έχει γραφτεί από τον σπουδαίο Matt McGinn, έναν folk τραγουδιστή από τη Γλασκώβη, τη γενέτειρά μου δηλαδή. Με όλα αυτά τα σκωτσέζικα στοιχεία ήταν μια απόλυτα φυσική επιλογή να έχουμε τον Paul στο κομμάτι αυτό... και τις γκάιντες επίσης.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακούσει τον δίσκο ακόμα αλλά ο αγαπημένος μου τίτλος είναι το "A Dozen Good Reasons To Weep". Μπορείς να μου πεις μερικούς δικούς σου λόγους για να κλάψεις;

Σε μια καλή μέρα θα μπορούσα να δακρύσω από ένα πανέμορφο κομμάτι μουσικής ή ένα αποστομωτικά όμορφο τοπίο. Σε μια κακή μέρα όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη αγάπης και σεβασμού για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό μας.

The Rumjacks

Εκτός από τις περιοδείες, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για σας, έχετε κάποια άλλα σχέδια για τη σημαντική αυτή, επετειακή, χρονιά;

Θαρρώ ότι οι εορτασμοί θα συνεχίσουν μέσα στο 2019. Γιατί να διασκεδάσεις μια μέρα όταν μπορείς να το κάνεις για 365; Νομίζω θα προσπαθήσουμε να κυκλοφορήσουμε περισσότερα μουσικά video, ίσως και περισσότερη νέα μουσική αλλά πάνω από όλα έχουμε σκοπό να περιοδεύσουμε σε μέρη που δεν έχουμε επισκεφτεί και να κάνουμε καινούργιους φίλους. Άρα μάλλον θα γιορτάσουμε κάνοντας απλά αυτό που κάνουμε πάντα.

Πώς νοιώθεις για τις επερχόμενες ελληνικές εμφανίσεις;

Φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι που γυρίζουμε στην Ελλάδα. Περάσαμε τόσο όμορφα στις προηγούμενες επισκέψεις μας, είστε πραγματικά καταπληκτικοί! Η διάθεση στο συγκρότημα είναι πολύ ανεβασμένη από την στιγμή που επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές ημερομηνίες.

Γνωρίζεις την μπάντα με την οποία θα παίξετε μαζί, τους Bad Movies;

Τσέκαρα το υλικό τους από το youtube στο tour bus καθώς ταξιδεύαμε. Έχουν ένα εξαιρετικό street punk/ rock 'n' roll στυλ, ένα ύφος που μας αρέσει πολύ. Επίσης παίζουν πολύ καλά στις ζωντανές εμφανίσεις τους και έτσι ανυπομονούμε να αράξουμε και να γνωριστούμε καλύτερα με τα παιδιά.

Ας το πούμε "Celtic Punk". Συμφωνείς με την «ταμπέλα», και αν ναι ποιες ειναι οι αγαπημένες σου μπάντες σε αυτό το ύφος;

Γίναμε αναγνωρίσιμοι με αυτό τον όρο και είμαστε εντάξει με αυτό αφού υπάρχει μεγάλη ιρλανδική και σκωτσέζικη κληρονομιά ανάμεσα στα μέλη της μπάντας. Μου αρέσει όμως ότι στον ήχο μας αλλά και στους οπαδούς μας υπάρχει κάτι πιο ευρύ. Ακουγόμαστε ακριβώς όπως επιθυμούμε και θεωρούμε ότι πρέπει να ακουγόμαστε. Παιδιά που μεγάλωσαν με αυτές τις μουσικές και αυτές τις γλώσσες σε μια ανάμεικτη κοινωνία με πολλές κουλτούρες από μετανάστες από όλο τον κόσμο. Και όταν βρίσκαμε τις συλλογές δίσκων από μεγαλύτερα αδέρφια ή γονείς με όλο τον punk rock και την reggae που βρίσκαμε αλλά και το rock της Αυστραλίας που ήταν πολύ δυνατό στο ραδιόφωνο τότε, το οποίο έχει επηρεαστεί και αυτό από το punk και την reggae, όλα ήταν μαγευτικά. Τσέκαρε τους Medusas Wake, μια άλλη Celtic Punk μπάντα από την Αυστραλία ή τους φίλους μας από την Βοστόνη, τους Micky Rickshaw.

The Rumjacks

To "An Irish Pub Song" έχει ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια views στο youtube. Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που συνέβη αυτό, εκτός φυσικά από το ότι έχετε γράψει ένα εξαιρετικό κομμάτι.

Το κομμάτι ξεκίνησε ως ένα ποιήμα μερικά χρόνια νωρίτερα, πριν φτιάξουμε την μπάντα και ο Gabriel, o κιθαρίστας μας ώθησε ώστε να το κάνουμε τραγούδι. Έχω κάνει αρκέτα μεγάλη έρευνα ώστε να βρω ιρλανδικές pub στα ποιο περιέργα μέρη. Έχω βρει ακόμα και σε ένα βουνό στα Ιμαλαϊα και έτσι είπα στα παιδιά ότι αυτό θα γίνει η πρώτη μας επιτυχία γιατί όλος ο κόσμος θα καταλαβαίνει για τί μιλάμε. Απλά εκείνη την στιγμή δεν ήξερα πόσο σωστή θα ήταν η πρόβλεψή μου.

Πριν μου μιλούσες για την παιδική σας ηλικία αλλά και για την Αυστραλία, πόσοι από σας έχετε κέλτικη καταγωγή;

Για να είμαστε ακριβείς, όλοι μας. Εγώ γεννήθηκα στη Σκωτία, όπως σου είπα και νωρίτερα, ο Johnny και ο Adam έχουν Ιρλανδούς γονείς, ο Gabriel έχει κάποια σκωτσέζικη καταγωγή και ακόμα και ο drummer μας που είναι από τη βόρεια Ιταλία, κουβαλά μέσα του τη βαθιά κέλτικη επιρροή που έχει η συγκεκριμένη περιοχή.

Πού απολαμβάνετε μεγαλύτερη επιτυχία, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Αυστραλία;

Ήταν πάντα οριακά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Στην Αυστραλία τα πάμε αρκετά καλά αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Λιγότερα άτομα σε ένα αχανές τοπίο και μόνο λίγες βασικές πόλεις για να παίξεις. Νομίζω η μεγαλύτερη μας επιτυχία γίνεται στην Ευρώπη.

Τι θυμάσαι από τις προηγούμενες εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;

Έχουμε έρθει μόνο δυο φορές αλλά ήδη έχουμε πολύ όμορφες εμπειρίες και πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Παίξαμε στο Street Mode Festival στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα και παίξαμε μαζί με μια πολύ cool μπάντα, τους Θραξ Πανκc. Μου άρεσε πάρα πολύ ο ήχος τους. Επίσης η πρώτη μας εμφάνιση στην Ελλάδα έγινε στο Los Almiros Festival το οποίο πήγε εξωπραγματικά καλά για μας.

Τι διαφορετικό να περιμένει ο κόσμος στις επερχόμενες εμφανίσεις σας;

Μερικά νέα κομμάτια και καλύτερα κουρέματα!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω να τα πούμε στη Θεσσαλονίκη.

Και εγώ ευχαριστώ Γιάννη, ήταν ευχαρίστησή μου.

  • SHARE
  • TWEET