Richie Faulkner: «Πάντα θα εκπροσωπώ τους Judas Priest, σε ό,τι κι αν κάνω»

Ο Richie Faulkner μας μιλάει για το νέο του project και το επερχόμενο άλμπουμ των Judas Priest

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 26/05/2023 @ 13:08

 Ο Richie Faulkner έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των φίλων της metal μουσικής, καθώς τόσο με την απόδοσή του όσο και με την εν γένει στάση του έχει καταφέρει κάτι μου έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο: να καθιερωθεί ως κιθαρίστας των Judas Priest. Αναλογιζόμενοι το πόσο σπουδαίοι κι επιδραστικοί έχουν υπάρξει τόσο ο Glenn Tipton όσο κι ο K.K. Downing, το επίτευγμά του δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Πέραν τούτου, όμως, ο Richie είναι ένας πολύ φιλικός κι ευχάριστος τύπος και πρωτίστως οπαδός της μουσικής που παίζει και πρεσβεύει. Και, φυσικά, πολύ καλός μουσικός. Έτσι, με αφορμή τη δημιουργία του νέου του project, των Elegant Weapons, και της κυκλοφορίας του πρώτου τους άλμπουμ, του "Horns From A Halo", μιλήσαμε μαζί του για μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα.

Η σύσταση του νέου αυτού project, η ύπαρξη των Rex Brown και Scott Travis στο άλμπουμ, η επιλογή του Ronnie Romero για τη θέση του τραγουδιστή, οι επιρροές που δεν θέλει να κρύψει, οι πέντε αγαπημένοι του κιθαρίστες και η ηχητική ταυτότητα των Elegant Weapons, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απαντώνται αναλυτικά από τον Richie. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τα τελευταία νέα για το επερχόμενο άλμπουμ των Judas Priest, το οποίο ετοιμάζεται αυτή την περίοδο, ενώ αναφερθήκαμε στην την αποδοχή της οποίας τυγχάνει τόσο από τους συμπαίκτες του, όσο και από τους οπαδούς.

Elegant Weapons Richie Faulkner

Γεια σου Richie.

Γεια σου φίλε, τι κάνεις;

Είμαι καλά. Εσύ πως είσαι;

Είμαι πολύ καλά και χαίρομαι που σε βλέπω.

Κι εγώ χαίρομαι που σε βλέπω και που έχω την ευκαιρία να τα πούμε.

Ευχαρίστησή μου!

Βρίσκεσαι στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ;

Ζούμε έξω από το Νάσβιλ του Τενεσί. Οπότε, είμαστε στις ΗΠΑ.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σε ρωτήσω αν είναι όλα καλά με την υγεία σου και τα θέματα που αντιμετώπισες, καθώς πάνω από όλα η υγεία και η ασφάλεια! Hope youre running wild again! (σ.σ.: αμετάφραστο)

Το εκτιμώ που ρωτάς… Yeah, I’m running wild! (σ.σ.: επίσης αμετάφραστο!) Νιώθω καλά. Μου αρέσει αυτό το running wild... Είναι καλό. Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω. Μάλλον θα το δανειστώ! (γέλια) Αισθάνομαι καλά απ' όσο μπορώ να πω. Όλα ελέγχονται κι όλα λειτουργούν καλά!

Δεν μπορείς να περιμένεις όλα τα σχόλια να είναι θετικά, γιατί δεν είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε

Αυτά είναι εξαιρετικά νέα και ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το πρώτο άλμπουμ του νέου σου project, των Elegant Weapons και θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς αισθάνεσαι μερικές εβδομάδες πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας του, καθώς και τι σχόλια που λαμβάνετε μέχρι στιγμής για αυτό.

Είναι πολύ συναρπαστική περίοδος. Τα σχόλια που έχουμε λάβει είναι εξαιρετικά ως τώρα. Νομίζω ότι μετά το τελευταίο βίντεο που κυκλοφορήσαμε, το οποίο ήταν το "Do Or Die" τον περασμένο μήνα, η ανταπόκριση είναι ακόμα πιο θετική. Υπήρξε θετική ανταπόκριση σε αυτό το βίντεο, οπότε λειτούργησε καλά. Είναι πάντα όμορφο να λαμβάνεις θετικά σχόλια. Δεν μπορείς να περιμένεις όλα να είναι θετικά, γιατί δεν είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Αλλά, το να έχεις οποιουδήποτε είδους feedback είναι υπέροχο από μόνο του. Ξέρεις... Απόψεις, σχόλια, καλά και κακά. Είσαι σε μια προνομιακή θέση όταν έχεις ανθρώπους να ακούν τη μουσική που κυκλοφορείς. Ειδικά, όταν υπάρχει τόση πολλή μουσική εκεί έξω, είναι υπέροχο να έχεις ανθρώπους που ακούνε τη μουσική και τη σχολιάζουν και έχουν άποψη επί αυτής. Μπορώ να είμαι μόνο ευγνώμων. Οπότε, ανυπομονώ για την ημερομηνία κυκλοφορίας. Δημιουργεί έναν ενθουσιασμό όλο αυτό.

Elegant Weapons Richie Faulkner

Η αίσθησή μου είναι ότι θα τύχει καλής υποδοχής, καθώς πρόκειται για ένα πολύ καλό άλμπουμ κατά τη γνώμη μου. Οπότε, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για αυτό...

Ευχαριστώ πολύ φίλε! Και πάλι, ξέρεις, κάθε φορά που κυκλοφορείς ένα άλμπουμ, συμπεριλαμβάνεις αυτή που θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη απόδοση που είχες, το καλύτερο σύνολο τραγουδιών που έγραψες, τα καλύτερα σόλο που έπαιξες και τα καλύτερα τη μέσα που είχες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσουν καλά όλα αυτά μαζί και πως θα μπορέσουμε να βγούμε στο δρόμο και να παίξουμε τα τραγούδια ζωντανά. Και πως θα λειτουργήσουν καλά και σε αυτό το περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε έναν ακόμα δίσκο και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουμε τη ζωή μιας νέας μπάντας. Αυτό τουλάχιστον σκοπεύουμε να κάνουμε.

Έχω κάποιους φίλους που τυχαίνει να είναι θρύλοι

Ας ξεκινήσουμε από πιο νωρίς. Θα ήθελα να μάθω πώς προέκυψε αυτή η μπάντα. Τι προέκυψε πρώτα; Τα τραγούδια ή οι άνθρωποι με τους οποίους είχες στο μυαλό σου να συνεργαστείς; Πως λειτούργησε όλο αυτό;

Λοιπόν, τα τραγούδια γράφτηκαν πριν καλέσω τα παιδιά που ηχογράφησαν το δίσκο. Θέλω να πω, ευτυχώς έχω κάποιους φίλους που τυχαίνει να είναι θρύλοι! (γέλια) Είμαι απίστευτα τυχερός σε αυτόν τον τομέα. Ο Scott, ο Rex και προφανώς ο Ronnie Romero επίσης... Όμως, πρώτα γράφτηκε όλη η μουσική και μετά τους κάλεσα. Είχα υποσχεθεί στον Scott Travis, ότι αν έκανα ποτέ κάτι έξω από τους Judas Priest, θα του έδινα το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, αλλά στάθηκα αρκετά τυχερός γιατί ήταν διαθέσιμος να το κάνει. Και ο Rex επίσης. Γνωρίζω τον Rex εδώ και μερικά χρόνια και του τηλεφώνησα και του είπα: «Αδερφέ, έχω αυτόν τον δίσκο. Έχω κάποια τραγούδια έτοιμα. Θα μπορούσες να ηχογραφήσεις το μπάσο στο δίσκο για μένα;». Και είπε «ναι». Του άρεσαν τα τραγούδια που άκουσε οπότε προχωρήσαμε. Όμως, τα πάντα είχαν ολοκληρωθεί πριν ενταχθούν τα υπόλοιπα παιδιά.

Λογικά, ο επόμενος δίσκος θα είναι διαφορετικός. Προφανώς, σκοπεύω να πάω το συγκρότημα μπροστά. Ο Rex έχει τους Pantera, ο Scott κάνει άλλα πράγματα, οπότε έπρεπε να φτιάξω μια μπάντα που να μπορεί να παίζει ζωντανά. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να πάρω αυτούς τους τύπους στο στούντιο και θα καταφέρουμε να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε σαν κανονικό συγκρότημα. Έτσι, όσο η μπάντα μεγαλώνει και εξελίσσεται, ελπίζουμε ότι αυτοί οι προσωπικότητες του Ronnie, του Christopher και του David που είναι στο συγκρότημα τώρα, θα λάμψουν στο δίσκο, όπως πρέπει.

Θέλω να σταθώ λίγο στους «θρύλους» όπως τους ανέφερες. Μιλάμε για τον Scott Travis, τον Rex Brown και τον Ronnie Romero! Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους είναι αρκετά γνωστός για τους δικούς του λόγους και έχει την δική του ιστορία, οπότε γιατί θεωρείς ότι αποτέλεσαν τις τέλειες επιλογές για τους Elegant Weapons και ποια ήταν εν τέλει η συνεισφορά τους στα τραγούδια; Προφανώς, όπως είπες, είχε γράψει τα τραγούδια ήδη πιο πριν, αλλά συνεισέφεραν κάτι σε αυτά κατά την ηχογράφηση; Και τι θα ξεχώριζες περισσότερο από τον απόδοση του καθενός στο άλμπουμ;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Νομίζω ότι όταν παίρνεις τηλέφωνο τον Travis και του ζητάς να παίξει στο δίσκο σου ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις... Αν εγώ κι εσύ φτιάξουμε μια μπάντα και καλέσουμε τον Scott να παίξει ντραμς, ξέρουμε τι θα πάρουμε. Όταν στέλνει τα ηχογραφημένα μέρη των drums πίσω, ξέρεις τι πρόκειται να ακούσεις. Και το ίδιο ισχύει με τον Rex. Όταν καλείς τον Rex Brown ή τον Ronnie Romero, δεν χρειάζεται να τους πεις «παίξτε έτσι ή τραγουδήστε έτσι». Ξέρεις τι παίρνεις. Κι αυτό ακριβώς είναι που φέρνουν μαζί τους. Φέρνουν τον χαρακτήρα τους στο δίσκο. Ο Rex φέρνει μια δύναμη κι ένα groove στο μπάσο που γνωρίζουμε ότι ο Rex πρόκειται να φέρει. Αυτό κάνει ο Rex. Ακούς τους δίσκους των Pantera και αυτό είναι που φέρνει ο Rex. Ο Scott το ίδιο. Ο Ronnie το ίδιο. Έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Και ελπίζω αυτό να ισχύσει για οποιονδήποτε μουσικό. Ο καθένας έχει έναν δικό του χαρακτήρα, και αν συγκεντρώσεις αυτούς τους χαρακτήρες, αυτοί οι χαρακτήρες είναι που θα συνθέσουν τον μοναδικό χαρακτήρα της μπάντας. Αυτό φέρνουν όταν τους καλεί κάποιος.

Αλλά, πρώτα από όλα, αυτοί οι τύποι είναι φίλοι μου και αυτό θα είναι πάντα το πιο σημαντικό. Ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να το κάνουν, και πάλι θα ήταν εντάξει... θα ρώταγα κάποιον άλλο. Αλλά, ευτυχώς για μένα θα μπορούσαν... Και λέω ευτυχώς, επειδή αυτοί οι τύποι με κάνουν να ακούγομαι καλύτερος! Ευτυχώς για μένα ήταν σε θέση να συμμετέχουν και να φέρουν τις προσωπικότητές τους στο δίσκο. Και ο Christopher και ο Davey και προφανώς ο Ronnie φέρνουν τον χαρακτήρα τους στη ζωντανή εκδοχή της μπάντας και γενικότερα στην μπάντα στο μέλλον. Οπότε, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Και ευγνώμων που με κάνουν να ακούγομαι τόσο καλύτερος!

Επίσης, ο Andy Sneap παίζει καθοριστικό ρόλο...

Ναι!

Είμαι αυτός που είμαι κι αυτές είναι οι επιρροές μου. Αλλά έχουμε 2023. Ήθελα να συνυπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία στη μουσική μας

... όχι μόνο επειδή έκανε εξαιρετική δουλειά ως παραγωγός του άλμπουμ, αλλά και επειδή σε έφερε σε επαφή με τον θρυλικό Monte Conner, ο οποίος με τη σειρά του βοήθησε να υπογράψετε στη Nuclear Blast. Έκανε εξαιρετική δουλειά με τον ήχο του άλμπουμ, έτσι δεν είναι;

Έχεις απόλυτο δίκιο! Με τον Andy Sneap μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα ... για κιθάρες, για μουσική, για τους Priest, για την επόμενη περιοδεία, για ενισχυτές ή για οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς! Μιλάμε κάθε μέρα... Ο Andy, προφανώς ήταν μαζί μας με τους Priest στις δύο τελευταίες περιοδείες, οπότε ταξιδέψαμε πολύ μαζί, παίζαμε μαζί και όλα τα σχετικά... Έτσι, όταν επρόκειτο για τη θέση του παραγωγού δεν υπήρχε κανείς άλλος στην πραγματικότητα.

Ο Andy μεγάλωσε με την ίδια μουσική που μεγάλωσα κι εγώ... Ξέρεις, πιο heavy πράγματα. Πρόκειται για μουσική από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, από την οποία οι επιρροές είναι αρκετά εμφανείς. Αλλά την ίδια στιγμή είναι ένας παραγωγός του 2023. Και ήθελα αυτή η μπάντα να ακούγεται σαν μια μπάντα του 2023, αλλά ήθελα επίσης αυτές οι επιρροές να λάμψουν. Δεν ήθελα να προσπαθήσω να κρύψω αυτές τις επιρροές. Ήθελα να είμαι περήφανος γι' αυτές. Γιατί είμαι αυτός που είμαι. Όλοι μας είμαστε αυτοί που είμαστε. Αυτές είναι οι επιρροές μου. Αυτοί είμαστε. Αλλά έχουμε 2023. Έτσι, ήθελα να συνυπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία. Κι ο Andy Sneap είναι ο τέλειος τύπος για να το κάνει αυτό. Γιατί, αυτός είναι. Έτσι μεγάλωσε. Με αυτά μεγάλωσε. Αλλά, είναι και παραγωγός του 2023, οπότε δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτώ αν θα έχω τον Andy ως παραγωγό.

Ένα τραγούδι όπως το "Devil's Child" σήμερα πιθανότατα δεν θα έλεγαν ότι είναι heavy metal

Η επόμενη ερώτησή μου απαντάται εν μέρει από αυτό που μόλις είπες, αλλά θα την κάνω όπως και να έχει.. Όπως έχω πει μου αρέσει πολύ το "Horns For A Halo", αλλά θα με ενδιέφερε να μου πεις πως θα περιέγραφες τη μουσική που περιλαμβάνει. Κατά τη γνώμη μου βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο heavy rock και το heavy metal, όντας παραδοσιακό και μοντέρνο ταυτόχρονα, οπότε είναι κάπου στη μέση. Δεν είναι old-school, παραδοσιακό metal, ούτε το λες μοντέρνο metal, είναι κάτι ενδιάμεσο. Εσύ πως θα το χαρακτήριζες ή που θα το κατηγοριοποιούσες;

Χμμ, δεν ξέρω. Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Εναπόκειται πάντα στον ακροατή να το χαρακτηρίσει. Νομίζω ότι είναι δύσκολο. Δεν ξέρω... Το metal αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Αν πάρεις ένα τραγούδι όπως το "Devil's Child" από το "Screaming For Vengeance", αυτό ήταν heavy metal όταν κυκλοφόρησε. Αν κυκλοφορούσε σήμερα, πιθανότατα δεν θα έλεγαν ότι είναι heavy metal. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Το metal αλλάζει και εξελίσσεται, οπότε, δεν ξέρω. Σίγουρα υπάρχουν heavy στοιχεία, υπάρχουν μελωδικά melements... Melements! Αυτή είναι μια νέα λέξη! Ίσως αυτό είναι που έχουμε... Είναι melements... (γέλια)

Υπάρχει μελωδία κι υπάρχει βαρύτητα, αλλά δεν είναι υπερβολικά heavy, ούτε είναι υπερβολικά μελωδικό. Είναι κάπου στη μέση, νομίζω ότι έχεις δίκιο. Είναι κάπου μεταξύ hard rock και heavy metal. Ε, λοιπόν, δεν είμαι σίγουρος. Όπως είπα και πριν η metal μουσική συνεχίζει να εξελίσσεται. Έχεις κάποιες super heavy μπάντες και την ίδια στιγμή έχεις μπάντες όπως οι Ghost που υποθέτω ότι είναι heavy metal, αλλά στο πιο μελωδικό άκρο του. Οπότε, δεν ξέρω πραγματικά. Νομίζω ότι εναπόκειται στον ακροατή να αποφασίσει τι νομίζει ότι είναι. Εγώ απλά γράφω μουσική που προέρχεται από την καρδιά και σκέφτομαι "ω, αυτό είναι ένα καλό τραγούδι" και με κάνει να νιώθω με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό τείνω να προσπαθώ και να κάνω.

Elegant Weapons

Εμένα, πάντως, ως ακροατή μου αρέσει αυτή η γκρίζα ζώνη. Αυτή η ισορροπημένη περιοχή μεταξύ hard και heavy…

Είναι Grey Metal! Grey Jedi... Κάπου ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι... (γέλια)

Ανέφερες ότι είχες κάποιες βασικές επιρροές για αυτό το άλμπουμ. Θα ήθελες να επισημάνεις κάποιες μπάντες, άλμπουμ ή ακόμα και κιθαρίστες που σε ενέπνευσαν να γράψεις αυτά τα τραγούδια και να έχεις τον ήχο που έχεις σε αυτό το άλμπουμ;

Για μένα, είναι προφανείς. Όπως είπα και πριν, είμαι περήφανος γι' αυτές. Δεν ντρέπομαι να φανούν. Άσε που δεν νομίζω ότι μπορώ να τις κρύψω. Ποτέ δεν μπόρεσα να κρυφτώ. Ποτέ δεν ήμουν από αυτούς που έκρυβαν τις επιρροές μου. Όσο για τους κιθαρίστες... Michael Schenker, Zakk Wylde, James Hetfield, Jimi Hendrix, Dave Murray. Αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι. Είναι αυτοί από τους οποίους ποτέ δεν μπορώ να ξεφύγω. Θέλω να πω, υπάρχουν εκατοντάδες πέραν αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες επιρροές, αλλά αυτοί είναι οι πέντε βασικοί. Και ανάλογα το ίδιο ισχύει για τους δίσκους. Υπάρχουν οι Black Sabbath, υπάρχουν οι Judas Priest, υπάρχουν οι Alice In Chains. Υπάρχουν και κάποιες pop επιρροές εκεί μέσα, τις οποίες μπορώ να διακρίνω, αλλά δεν θα πω ποιες είναι γιατί δεν θέλω... (γέλια)

Ελπίζω ότι όλες αυτές οι επιρροές θα αναμιχθούν και θα δώσουν εν τέλει κάτι μοναδικό στον ακροατή. Αυτός είναι ο στόχος για μένα

Γιατί όχι; Οι Sleep Token έχουν κάνει τις pop επιρροές trendy στη metal μουσική στις μέρες μας... (γέλια)

Καλά... Δεν θα πω συγκεκριμένα, αλλά είμαι μεγάλος θαυμαστής του Bryan Adams, των Duran Duran, των Ultravox, των Roxy Music, των Flock Of Seagulls, όλων αυτών των πραγμάτων. Μεγάλωσα με αυτά τα πράγματα. Όλα αυτά τα μελωδικά στοιχεία, οι αλλαγές συγχορδιών και όλα αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ παρά να δηλώσω επηρεασμένος από αυτούς. Υποθέτω ότι αυτό διοχετεύεται μέσα από την κιθάρα και βγαίνει με έναν διαφορετικό τρόπο, ούτως ή άλλως. Όλοι επηρεαζόμαστε από διαφορετικά πράγματα, αλλά κυρίως είναι αυτά που είπα...ο Tony Iommi, ο Zakk Wylde σίγουρα, οι Black Label Society, ο Ozzy κι ο Randy... όλοι αυτοί οι τύποι, είναι όλοι εκεί ... Νομίζω ότι είναι προφανές, πραγματικά. Οι Thin Lizzy, οι UFO, ο Schenker. Είναι όλοι εκεί. Μπορώ να τους ακούσω από 1.000.000 μίλια μακριά. Και, πάλι, είμαι περήφανος γι' αυτό.

Ναι, αλλά τις έχεις κάνει κτήμα σου. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Λοιπόν, αυτό είναι που ελπίζω! Γιατί αυτός είναι ο στόχος πραγματικά. Ελπίζω ότι ο ακροατής θα εντοπίσει κάτι που είναι μοναδικό. Ελπίζω ότι όλες αυτές οι επιρροές θα αναμιχθούν και θα δώσουν εν τέλει κάτι μοναδικό στον ακροατή. Αυτός είναι ο στόχος για μένα.

Πάμε και στα τραγούδια του άλμπουμ και ας ξεκινήσουμε με το "Bitter Pill" που ανοίγει το άλμπουμ και γιατί ήταν το ιδανικό εναρκτήριο κομμάτι...

Το "Bitter Pill"; Είσαι σίγουρος; Δεν ξέρω τι έχεις ακούσει.... (γέλια) Δεν νομίζω ότι ανοίγει το άλμπουμ. Μπορεί να έχεις τα τραγούδια με διαφορετική σειρά.. .

Έχω μόνο το promo που πήρα. Δεν άλλαξα κάτι...

Κι έχει πρώτο το "Bitter Pill"; Καλά... Δεν νομίζω ότι ανοίγει το άλμπουμ, αλλά θα σου πω... Προφανώς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση με τον τρόπο που τη ρώτησες...

Λοιπόν, έχεις δίκιο, μόλις συνειδητοποίησα ότι το promo έχει τα τραγούδια με αλφαβητική σειρά. Μόλις το ανακάλυψα...

Είδες; Οπότε έτσι είχες αντιληφθεί ότι ισχύει...

Δεν ξέρω πως συνέβη αυτό...

Κάποιος θα μπορούσε όντως να το ακούσει έτσι και να του μείνει αποτυπωμένο το συγκεκριμένο τραγούδι ως το πρώτο κομμάτι το δίσκου. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα του αποτυπωνόταν για πάντα αυτό το τραγούδι. Είναι ενδιαφέρον πώς συμβαίνει αυτό...

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο κομμάτι είναι ένα κομμάτι που ονομάζεται "Dead Man Walking" και επιλέχθηκε να είναι πρώτο επειδή έχει αυτή την εισαγωγή στην κιθάρας που σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ωραία στο σενάριο των ζωντανών εμφανίσεων, όπου θα μπορούσε να παιχτεί ως εισαγωγή. Προσπάθησα να το δω από την προοπτική μιας ζωντανής εμφάνισης. Τώρα, αν αυτό θα λειτουργήσει καλά όντως, ποιος ξέρει; Απλά, θεώρησα ότι μπορούσα να το δω να λειτουργεί καλά ζωντανά. Ίσως, βέβαια, να έπρεπε να είχαμε βάλει το "Bitter Pill" πρώτο... (γέλια)

Λειτούργησε καλά στην δική μου περίπτωση, ομολογουμένως...

Ορίστε! Αυτό εννοώ! Ίσως αυτή να ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Λοιπόν, θα πρέπει να βάλω μια σημείωση στο άλμπουμ να παίζει πρώτο το "Bitter Pill" όποιος το ακούει... (γέλια)

Όταν ο Monte Conner λέει ότι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο single, τότε πρέπει να τον ακούσεις...

Πάμε παρακάτω, όμως, καθώς το "Blind Leading The Blind" είναι ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι στο άλμπουμ. Είναι εξαιρετικά δυναμικό και πιασάρικο. Πώς προέκυψε αυτό το τραγούδι;

Λοιπόν, αυτό ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα της εταιρείας και του management, ώστε να αποτελέσει το πρώτο single. Ανέφερες τον Monte Conner νωρίτερα, και ο Monte είναι ένας θρύλος. Και όταν ο Monte λέει ότι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο single, τότε πρέπει να τον ακούσεις... ξέρεις τι εννοώ... Οπότε, πήγαμε με αυτό. Νομίζω ότι ήταν ένα από τα πρώτα τραγούδια που ολοκληρώθηκαν και το πρώτο βίντεο που γυρίσαμε. Μπορεί να αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα. Μπορεί να αποτελεί ένα θρησκευτικό μήνυμα. Κάποιος με τον οποίο μίλησα είπε ότι του μοιάζει σαν να μιλάει για το αμερικανικό σχολικό σύστημα. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό, αλλά αν με αυτό τον τρόπο θέλει να το ερμηνεύσει κάποιος, τότε εγώ είμαι εντάξει! (γέλια)

Πάντως το βίντεο αφορούσε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία κι οι οποίοι συχνά δεν ξέρουν τι κάνουν, παρόλο που είναι υπεύθυνοι για πολλούς ανθρώπους. Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουν τι κάνουν και στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από εμάς να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας και να βρούμε την άκρη με τον δικό μας τρόπο ο καθένας, στην πραγματικότητα.

Elegant Weapons

Τώρα που το ανέφερες, υπάρχουν μερικοί ενδιαφέροντες στίχοι στο άλμπουμ, όπως στο "Dirty Pig", για παράδειγμα, το οποίο βγάζει μια τσαντίλα που ταιριάζει με τη μουσική σας και τα βαριά riff. Με τι καταπιάνονται οι στίχοι γενικά; Εσύ έγραψες όλους τους στίχους ή κάποιος άλλος συνέβαλε σε αυτούς;

Πρώτα απ' όλα, δεν είμαι τύπος που γράφει στίχους. Οπότε, αρκούμαι στο να συνεισφέρω. Είτε θα ξεκινήσω μια ιδέα αν έχω μια μελωδία, είτε θα βάλω μερικές λέξεις που θα ταιριάζουν σε αυτή τη μελωδία. Ίσως συνεισφέρω αργότερα λέγοντας κάτι του στυλ «νομίζω ότι πρέπει να το αλλάξουμε αυτό». Αλλά δεν είμαι καθόλου ο τύπος που θα γράψει στίχους. Προτιμώ να γράφω τη μουσική και να αφήνω άλλους ανθρώπους να γράψουν στίχους. Πιθανότατα θα μπορούσα να το κάνω, αλλά υπάρχουν άλλοι καλύτεροι από μένα σε αυτόν τον τομέα, οπότε θα το αφήσω πάνω τους για το γενικότερο καλό.

Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο θέμα έχει να κάνει με κάποιες καθολικές αλήθειες.

Το "Dirty Pig" έχει να κάνει με το ότι όλοι μπορούμε να είμαστε βρώμικα γουρούνια μερικές φορές.

Το "Blind Leading The Blind"… Όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου είμαστε υπεύθυνοι για άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, είμαι σχετικά νέος πατέρας, έχω ένα παιδί τριών ετών. Κι είμαι εγώ αυτός ο τυφλός που οδηγεί τους τυφλούς. Δεν έχω ιδέα κάνω! Όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου καθοδηγούμαστε από ανθρώπους που αισθανόμαστε ότι δεν ξέρουν τι κάνουν.

Το "Ghost Of You" είναι ένα τραγούδι για μια χαμένη αγάπη ή για κάποιον που έχει πεθάνει και τον σκεφτόμαστε όλη την ώρα και δεν μπορούμε να το ξεφύγουμε αυτό. Ξέρεις, όταν κάποιος επανέρχεται συνέχεια στη μνήμη μας

Γενικότερα, οι στίχοι καταπιάνονται με τέτοια καθολικά πράγματα. Πράγματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας μας Το "White Horses" μόνο έχει να κάνει με τον αποκρυφισμό, οπότε υπάρχουν και κάποια φανταστικά πράγματα αποκρυφιστικού τύπου εκεί. Δεν επανεφευρίσκουν τον τροχό σε καμία περίπτωση, αλλά αγγίζουν πράγματα με τα οποία νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε.

Δεν χρειάζεται να επανεφευρίσκουν τον τροχό, αρκεί να είναι καλογραμμένοι. Και θεωρώ πως είναι...

Σε ευχαριστώ!

Υπάρχει ένα mid-tempo, bluesy τραγούδι στο άλμπουμ, "The Ghost Of You", το οποίο είναι κάπως διαφορετικό από το υπόλοιπο υλικό. Πρώτα απ' όλα, πώς αποφάσισες να συμπεριλάβεις ένα τέτοιο κομμάτι; Σκοπεύεις να αναπτύξεις περισσότερο αυτή την πλευρά της συνθετικής προσέγγισης στο μέλλον;

Λοιπόν, προέκυψε όπως όλα τα υπόλοιπα τραγούδια. Ήταν κάτι που έβγαλα στην κιθάρα και αναπτύχθηκε από εκεί. Είχε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, αλλά θεώρησα ότι ήταν δυνατό, ότι ήταν ένα αρκετά δυνατό κομμάτι, ακόμα κι αν είναι κάτι διαφορετικό. Αν κάτι νιώθω είναι δυνατό, θα επιδιώξω να το εξελίξω ακόμα κι αν είναι διαφορετικό. Κι ήταν δυνατό. Μπορούσα το οπτικοποιήσω... σαν ένα είσαι σε ένα μπαρ με καπνό, με πιάνο και τραγουδιστή, όπως στη Νέα Ορλεάνη ή κάπου εκεί. Πίστευα ότι το τραγούδι ήταν δυνατό και ένιωσα ότι το άλμπουμ χρειαζόταν αυτό το είδος δυναμικής, για να χαλαρώσει λίγο. Δεν είναι ένα ακουστικό τραγούδι, δεν ξέρω καν αν είναι μπορεί να χαρακτηριστεί ως μπαλάντα, αλλά έχει αυτό το είδος τα στοιχεία και νομίζω ότι χρειαζόμασταν αυτή την αλλαγή στη δυναμική.

Η Lzzy Hale ήταν μια φωνή που σκέφτηκα για το άλμπουμ

Συμφωνώ. Τώρα, ακούγοντας το άλμπουμ, σκέφτομαι διάφορους τραγουδιστές/φωνές που θα μπορούσαν να ερμηνεύουν τα τραγούδια του. Ήταν ο Ronnie Romero η πρώτη επιλογή από την αρχή ή σκέφτηκες κι άλλους τραγουδιστές, παλιούς ή πιο σύγχρονους; Ήταν η μόνη επιλογή ή αξιολόγησες κι άλλες φωνές για το άλμπουμ;

Σκέφτηκα διάφορους ανθρώπους. Θυμάμαι πολύ καιρό πριν... νομίζω ότι ήταν γύρω στο 2017 όταν άρχισα να συνθέτω μερικές από αυτές τις ιδέες. Κι ήταν την περίοδο της πανδημίας του COVID όταν όλα σταμάτησαν, που κατάφερα να πάρω όλες αυτές τις ιδέες και να επικεντρωθώ πραγματικά σε αυτές. Αλλά θυμάμαι μερικά από αυτά τα κομμάτια να υπάρχουν πριν από αυτή την περίοδο.

Σκεφτόμουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο τραγουδιστής σε κομμάτια όπως αυτά. Πάντα σκέφτομαι διαφορετικές φωνές. Νομίζω ότι η Lzzy Hale ήταν μια φωνή που σκέφτηκα. Λατρεύω τη φωνή της Lzzy και νομίζω ότι είναι απλά εκπληκτική. Έχω παίξει με τον Lzzy. Ήταν το 2019 ή το 2020. Νομίζω ότι ήταν το 2020. Έπαιξα μερικά τραγούδια με τον Lzzy και τον Joe από τους Halestorm στην εκδήλωση της Gibson στο Namm και η Lzzy ήταν απλά εκπληκτική. Απλά απίστευτη. Ήταν κάποια που σκέφτηκα να τραγουδήσει αυτό το υλικό.

Μετά θυμάμαι να μιλάω με τον Damon Johnson, που παίζει με τους Lynyrd Skynyrd τώρα, ενώ παλιότερα ήταν μέλος των Thin Lizzy και των Black Star Riders. Ήταν η εποχή που έψαχνα για τραγουδιστή και ήταν στην πραγματικότητα αυτός που ανέφερε τους Rainbow και τον Ronnie Romero. Μόλις ανέφερε το όνομά του, ήταν σαν να άναψε μια λάμπα πάνω από το κεφάλι μου και είπα «αυτό είναι τέλειο! Ο Ronnie είναι ο ιδανικός!». Όλα όσα συζητήσαμε προηγουμένως γύρω από τις επιρροές. Ότι είναι κλασικές επιρροές, αλλά προσαρμοσμένες στο 2023... Ε, είναι ένας κλασικός τραγουδιστής, αλλά ταυτόχρονα ένας σύγχρονος τραγουδιστής του 2023. Οπότε σκέφτηκα πως θα ήταν τέλειο απλώς να του μιλήσω και να τον ρωτήσω αν θα ήθελε να συμμετάσχει. Και ευτυχώς ήθελε, οπότε τα πράγματα προχώρησαν παρακάτω...

Κι εγώ σκέφτηκα την Lzzy Hale, είναι το είδος της φωνής που είχα στο μυαλό μου ακούγοντας το άλμπουμ, αλλά νομίζω ότι ο Ronnie έκανε εξαιρετική δουλειά. Έχει αυτή την ευελιξία και αυτές τις διαφορετικές πλευρές στη φωνή του που του δίνουν τη δυνατότητα να αποδίδει διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια με υπέροχο τρόπο. Τώρα, θα μπορούσα να σου κάνω και μερικές ερωτήσεις για τους Judas Priest;

Φυσικά!

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα νέο άλμπουμ των Judas Priest στο φούρνο αυτή τη στιγμή που ψήνεται...

(γέλια)

Και υπάρχει ήδη πολλή συζήτηση γιατί ο Rob το αποκάλεσε λίγο πιο «progressive». Και ξέρεις ότι το διαδίκτυο συχνά δουλεύει κατά αυτόν τον τρόπο ... παίρνει τα πράγματα και τα κάνει κάτι άλλο από αυτά που είναι στην πραγματικότητα...

(γέλια) Ναι, το γνωρίζω αυτό...

Κάποιοι τύποι στο internet ακούνε μια λέξη και ξαφνικά νομίζουν ότι έχουν ακούσει ολόκληρο το δίσκο

Υποθέτω ότι απλά εννοούσε ότι θα είναι λίγο πιο περιπετειώδες από το "Firepower" και να πω εδώ ότι θα το προτιμούσα έτσι. Λοιπόν, θα μπορούσες να μοιραστείς μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό, πώς θα ακούγεται και ποια είναι η αίσθηση που έχεις μέχρι τώρα;

Νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο! Κάποιοι τύποι στο internet ακούνε μια λέξη και ξαφνικά νομίζουν ότι έχουν ακούσει ολόκληρο το δίσκο, με κάποιο τρόπο! Ξέρουν ακριβώς πώς θα ακούγεται! Και λένε «Δεν θα το αγοράζω! Θα είναι σαν τον "Nostradamus"!». Προφανώς, έχουν ακούσει τον δίσκο!

Ξέρεις, είναι δύσκολο όταν λες τέτοια πράγματα, όπως προσδιορισμούς για ένα δίσκο, και να αποφύγεις ο κόσμος να τα παρερμηνεύσει. Αλλά όπως φαίνεται είναι μόνο ένα site που το κάνει αυτό... Δεν θα αναφέρω ονόματα, αλλά φαίνεται να υπάρχει site που το κάνει αυτό... Ξέρεις για τι πράγμα μιλάω...

Το νέο άλμπουμ των Judas Priest είναι πιο progressive. Δεν είναι Rush. Δεν είναι Dream Theater. Ούτε, όμως, είναι "Firepower"…

Ξέρω.. (γέλια)

Οπότε, για όλα τα υπόλοιπα «ενήλικα» site εκεί έξω, είναι όντως λίγο πιο progressive το νέο άλμπουμ, από την άποψη ότι έχει μερικές μουσικές διαφοροποιήσεις από τα συνηθισμένα (σ.σ.: twists and tursn). Δεν είναι Rush. Δεν είναι Dream Theater. Ούτε, όμως, είναι "Firepower"...

Ως καλλιτέχνης όταν δημιουργείς κάτι με το οποίο συνδέεται τόσο πολύ ο κόσμος όσο το "Firepower"... κι αυτό συνέβαινε πάντα με τους Priest, καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας τους από όσο μπορώ να πω... πάντα ήθελαν να κάνουν κάτι που θα ήταν αρκετά καλύτερο από το προηγούμενο. Που θα έχει καλύτερα τραγούδια, καλύτερη παραγωγή, καλύτερο concept, καλύτερες ερμηνείες, ό,τι γίνεται καλύτερο... Και αυτή η περίπτωση δεν είναι διαφορετική...

Σκεφτήκαμε λοιπόν, «Πού μπορούμε να πάμε από το "Firepower"»; «Τι μπορούμε να κάνουμε;», «Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτό το νέο άλμπουμ ένα καλύτερο ταξίδι ή μια καλύτερη εμπειρία;». Στην πραγματικότητα σκεφτήκαμε «πώς μπορούμε να κάνουμε ένα καλύτερο άλμπουμ;» Και «τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό;». Με αυτή τη νοοτροπία μπήκαμε. Έτσι, έχει κάποιες ανατροπές και διαφοροποιήσεις σε μουσικό επίπεδο. Π.χ. αντί να πηγαίνει verse/chorus, μπορεί να πάει verse/riff/riff/chorus. Όπως το "Sinner" ή το "Tyrant" ή κάτι τέτοιο. Αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε «progressive»... πως έχει περισσότερη μουσικότητα. Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό.

Στο τέλος, είναι αυτό που η μπάντα αισθάνεται ως το σωστό βήμα που πρέπει να κάνει. Κι αυτοί οι τύποι το κάνουν εδώ και 50 χρόνια, οπότε νομίζω ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε...

Elegant Weapons

Μπορούμε να εμπιστευτούμε κι εσένα πλέον...

Ξέρεις... Δεν μπορείτε να με εμπιστευτείτε, αλλά μπορείτε να τους εμπιστευτείτε! Προφανώς υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια. Έχουν μεγαλύτερη ιστορία από εμένα. Και νομίζω ότι ξέρουν τι κάνουν.

Ίσως μια μέρα οι Judas Priest να μην είναι πια εδώ και θα είμαι μόνος μου. Θέλω να πάρω όλα όσα μαθαίνω και να μπορώ να τα εφαρμόσω...

Έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη και τα γαλόνια σου... δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι επιφυλακτικός επί αυτού...

Εξακολουθώ να τα κερδίζω. Ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζω είναι πως ακόμα μαθαίνω. Είμαι απλά ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ και λαμβάνω αυτή την εκπαίδευση. Ίσως μια μέρα οι Judas Priest να μην είναι πια εδώ και θα είμαι μόνος μου. Θέλω να πάρω όλα αυτά τα μαθήματα και να τα εφαρμόσω στο μέλλον. Αλλά, πάντα θα εκπροσωπώ τους Priest, ό,τι κι αν κάνω… Ελπίζω ότι μπορώ να πάρω αυτά τα μαθήματα και να τα εφαρμόσω σε ό, τι κάνω στο μέλλον. Ακόμα μαθαίνω πάντως.

Λοιπόν, σκέφτομαι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που νέοι κιθαρίστες έχουν αντικαταστήσει με επιτυχία άλλους θρυλικούς κιθαρίστες στα συγκροτήματά τους, αλλά ίσως αποτελείς τη μοναδική περίπτωση που ένας κιθαρίστας έχει αντικαταστήσει με επιτυχία δύο σπουδαίους κιθαρίστες ταυτόχρονα!

Είμαι απίστευτα τυχερός που με έλαβαν υπόψη τους να αντικαταστήσω και μόνο τον ένα... Και μόνο που με υπολόγισαν για αυτή τη θέση. Προφανώς, με το θέμα που αντιμετωπίζει ο Glenn, όλοι μαζί προσπαθούμε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απλά, κάνω αυτό που πρέπει να γίνει... (γέλια) Ό, τι χρειάζεται η μπάντα και ό, τι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο. Έχω γίνει αποδεκτός από τους οπαδούς και είμαι ευγνώμων γι' αυτό. Κι έχω γίνει αποδεκτός από το συγκρότημα και δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκομαι. Είμαι απλά ευγνώμων γι' αυτό.

Ξέρω τι σημαίνει Judas Priest. Ξέρω τι σημαίνουν αυτά τα τραγούδια για τον κόσμο

Όπως συζητήσαμε και νωρίτερα, ξέρεις καλά πως είναι οι οπαδοί του metal. Μερικές φορές είναι πολύ επικριτικοί και βγάζουν έντονο αρνητισμό. Οπότε, είμαι σίγουρος πως αν δεν ανταποκρινόσουν στις απαιτήσεις της θέσης, τα αρνητικά σχόλια θα είχαν προκύψει πρώτα. Και μπορώ να σου πω και τη δική μου εμπειρία, καθώς το περασμένο καλοκαίρι που έπαιξες στην Ελλάδα ήμουν εκεί και όλοι μιλούσαν για το πόσο καλά απέδωσες τα τραγούδια και πόσο πιστός ήσουν στο πνεύμα των τραγουδιών. Γιατί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που επιζητά κάποιος από τους Judas Priest πλέον. Περισσότερο από το να παίζει κάποιος τις σωστές νότες, πιο σημαντικό είναι να υπάρχει το σωστό πνεύμα. Και είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφώνησαν, ότι «ο Richie Faulkner έκανε τρομερή δουλειά». Αν δεν ήσουν αρκετά καλός, η κριτική και τα αρνητικά σχόλια θα πλημμύριζαν το internet την επόμενη μέρα. Αλλά δεν ισχύει αυτό, οπότε νομίζω ότι πλέον δεν έχεις κάτι να αποδείξεις…

Το εκτιμώ αυτό που λες. Είναι πολύ ωραίο εκ μέρους σου. Και επίτρεψέ μου να πω ότι αυτή η συναυλία στην Ελλάδα... αυτή η συναυλία στην Αθήνα ήταν άλλο πράγμα. Είναι πάντα υπέροχα όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Είναι πάντα κάτι το εντυπωσιακό. Είναι πάντα υπέροχα και για εμάς να παίζουμε στην Ελλάδα. Είναι τόσο συναρπαστικά! Είναι σχεδόν επικίνδυνα, αλλά είναι συναρπαστικά... (γέλια) Περνάμε πάντα πολύ καλά. Λατρεύουμε να παίζουμε εκεί!

Εκτιμώ πάντως που το λες αυτό. Νομίζω ότι καταλαβαίνω θες να πεις. Κατάλαβα τι σημαίνει για τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πριν μπω στο συγκρότημα. Ξέρω τι σημαίνει Judas Priest. Ξέρω τι σημαίνουν αυτά τα τραγούδια για τον κόσμο. Ξέρω τι σημαίνουν αυτά τα τραγούδια για μένα, και απλά δεν νομίζω ότι μπορείς να το προσποιηθείς αυτό. Πρέπει να το νιώσεις. Ξέρεις, δεν τα παίζω νότα προς νότα. Τα παίζω με τον τρόπο που τα νιώθω. Και ευτυχώς ο τρόπος που τους αισθάνομαι είναι ο σωστός τρόπος, οπότε φαίνεται να λειτουργεί. Επομένως, το εκτιμώ αυτό.

Κάτι που ξέχασα να ρωτήσω! Έχει εμπλακεί ο Glenn σε κάποιο στάδιο του νέου άλμπουμ ή με οποιονδήποτε τρόπο;

Ναι, ναι...

Αυτό είναι καλό νέο...

Ακόμα κι αν Glenn δυσκολεύεται σε φυσικό επίπεδο, μπορεί πάντα να επικοινωνήσει τη δημιουργική του πλευρά. Οπότε ναι, συμμετέχει στη συγγραφή του δίσκου...

Ναι, διατηρεί ακόμα το δημιουργικό του μυαλό. Ακόμα κι αν δυσκολεύεται σε φυσικό επίπεδο, μπορεί πάντα να επικοινωνήσει τη δημιουργική του πλευρά. Οπότε ναι, συμμετέχει στη συγγραφή του δίσκου και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας.

Πολύ καλό αυτό! Richie, δεν θέλω να σπαταλήσω περισσότερο από το χρόνο σου. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ ωραία συζήτηση. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πραγματικά καλό άλμπουμ των Elegant Weapons και φυσικά θα περιμένουμε και το επόμενο άλμπουμ των Judas Priest για να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σε αυτή την προοδευτική πλευρά σας... (γέλια)

(γέλια) Ευχαριστώ πολύ, αδερφέ. Ήταν πολύ ωραία φίλε. Ελπίζω να σε δω σύντομα στην Ελλάδα. 

  • SHARE
  • TWEET