Akercocke: «Είναι δύσκολο να βρω κάτι που να με εμπνέει ιδιαίτερα στη metal»

Ένα κεφάλαιο τελείωσε για να ξεκινήσει ένα καινούργιο και αυτό φαντάζει γεμάτο υποσχέσεις για τους extreme metallers Akercocke

Από τον Άλκη Κοροβέση, 12/12/2017 @ 13:32

Οι Akercocke είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο ανάμεσα στις extreme metal μπάντες. Ήταν ανενεργοί για έξι χρόνια, αλλά φέτος επανήλθαν με καινούργιο δίσκο μετά από δέκα χρόνια - και τι δίσκο! Με αυτή την αφορμή επικοινωνήσαμε με τον Jason Mendonca, frontman της μπάντας. Κατά τη διάρκεια μιας πολύ ευχάριστης συνομιλίας, ανέπτυξε θέματα σχετικά με τη μπάντα, το νέο της ξεκίνημα, το παρελθόν και το μέλλον, καθώς και το νέο δίσκο. Διαβάστε για όλα αυτά παρακάτω.

Jason Mendonca

Γεια σου Jason. Είναι η πρώτη μας συνέντευξη με τους Akercocke, οπότε αν μπορείς δώσε μας ένα μίνι βιογραφικό της μπάντας.

Οι Akercocke δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο το 1997 από εμένα (κιθάρα/φωνή) και τον David Gray (drums). Πίσω στα τέλη των 80ς είχαμε ιδρύσει μαζί τους Salem Orchid. Ακολούθησαν πέντε δίσκοι: το "Rape Of The Bastard Nazarene", "The Goat Of Mendes", "Choronzon", "Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone" και "Antichrist". Μετά την κυκλοφορία του "Antichrist" η μπάντα άρχισε σταδιακά να διαλύεται. Το 2016 εγώ με τον David και τον Paul Scanlan (κιθάρα από το 1997 ως 2005) αποφασίσαμε να ξαναπαίξουμε μαζί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερικά show καθώς και την κυκλοφορία του νέου δίσκου "Renaissance In Extremis" από την Peaceville.

Υποθέτω ότι η βασική διαφορά είναι ότι αυτός δεν είναι καθόλου σατανικός δίσκος. Έχουμε καλύψει ό,τι είχαμε να πούμε σε αυτό το θέμα στα προηγούμενα άλμπουμ μας

Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος. Κατά τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος της καριέρας σας. Πραγματικά αξιόλογη δουλειά. Συγχαρητήρια. Είναι αρκετά πιο προσβάσιμος για τους ακροατές, σαν έναν πιο ακραίο δίσκο των Opeth. Έγινε σκόπιμα αυτό; Να διευρύνετε τους ορίζοντες της μουσικής σας;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προσπαθούμε να κάνουμε τον κάθε δίσκο διαφορετικό από τον προηγούμενο. Κρατάει έτσι το πράγμα ενδιαφέρον για εμάς σαν συνθέτες και εκτελεστές. Δεν υπήρξε κάποιο τέχνασμα να κάνουμε το δίσκο να ακούγεται πιο προσβάσιμος. Απλά προέκυψε έτσι. Δεν έχουμε ένα «όραμα» του πως θα καταλήξει ένας δίσκος όταν ξεκινάμε να γράφουμε. Η διαδικασία είναι πολύ περισσότερο τυχαία και χαώδης. Συνήθως ξεκινάμε από ένα σημείο απλά με μια πρόθεση να κάνουμε μουσική που μας ενθουσιάζει και μας συναρπάζει να παίζουμε. 

Υπάρχει κάποια θεματολογία πίσω από το "Renaissance In Extremis"; Είναι η αναγέννηση των Akercocke σε μια άλλη μορφή;

Όχι ιδιαίτερα. Ο δίσκος καλύπτει αρκετά θέματα στιχουργικά. Υποθέτω ότι η βασική διαφορά είναι ότι αυτός δεν είναι καθόλου σατανικός δίσκος. Έχουμε καλύψει ο,τι είχαμε να πούμε σε αυτό το θέμα στα προηγούμενα άλμπουμ μας. Αυτός ο δίσκος μας έδωσε την ευκαιρία να καλύψουμε νέο έδαφος μουσικά και στιχουργικά.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχει αρκετό χιούμορ σε αυτό που κάνουμε, ακόμα και αν αυτό δεν φαίνεται στο αποτέλεσμα”

Πώς ήταν οι ηχογραφήσεις; Κάποιο αστείο συμβάν να μας διηγηθείς;

Υπήρχαν αρκετές αστείες στιγμές. Τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν σε ένα στούντιο στο Suffolk από τον καλό μας φίλο Steve Long. Πήραμε τις ηχογραφήσεις σπίτι μου όπου εγώ και ο Paul (Scanlan) γράψαμε όλες τις κιθάρες, το μπάσο και τα πλήκτρα. Γελάγαμε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχει αρκετό χιούμορ σε αυτό που κάνουμε, ακόμα και αν αυτό δεν φαίνεται στο αποτέλεσμα. Ο Paul και εγώ προτρέπαμε ο ένας τον άλλο να κάνουμε ορισμένες έννοιες πιο αφηρημένες και παράλογες από τις αρχικές ιδέες. Συχνά αναφερόμασταν σε άγνωστα πράγματα για όποιον ήταν έξω από τον δικό μας παιδιάστικο. Συνολικά, δεν είχα περάσει τόσο ωραία γράφοντας έναν δίσκο όπως την τελευταία φορά. Ελπίζω η επόμενη φορά να είναι εξίσου γεμάτη κέφι και διασκέδαση.

Akercocke

Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου είναι το "Insentience". Είναι σίγουρη επιτυχία. Πολύ μελωδικό, αρκετά επιθετικό και δυναμικό. Δώσε μου μερικές πληροφορίες για το κομμάτι.

Το "Insentience" είναι περίεργο. Διαφορετικό σε σχέση με το υπόλοιπο υλικό. Αυτό έγινε γιατί όλα τα υπόλοιπα κομμάτια υπήρχαν σε κάποια μορφή για αρκετό καιρό (χρόνια) πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις. Ο πρόχειρος τίτλος του "Insentience" ήταν "Murmur". Ήταν κατάλληλος για τον εξής λόγο: Μένω σε ένα μικρό διαμέρισμα με γείτονες στον από πάνω όροφο. Η κρεβατοκάμαρα τους είναι ακριβώς πάνω από τη δική μου. Αρκετά βράδια ξύπναγα με ένα riff κολλημένο στο μυαλό μου. Άρπαξα το κινητό μου και μουρμούρισα το riff στο πρόγραμμα ηχογράφησης. Έπρεπε να το κάνω πολύ σιγά ώστε να μην ενοχλήσω τους γείτονες που κοιμόντουσαν. Έναν μήνα πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις, άκουσα όλους τους περίεργους θορύβους που είχα ηχογραφήσει στο κινητό μου και τους μετέφρασαν σε κιθαριστικά μέρη. Όταν τα ηχογράφησαν και τα έβαλα σε μια σειρά, το "Insentience" προέκυψε. Μάλλον πρέπει να σταματήσω να τρώω τυρί πριν κοιμηθώ. Έχω παράξενα, μουσικά όνειρα. Στην πραγματικότητα, ίσως θα έπρεπε να τρώω περισσότερο τυρί μήπως και πιο πολλά κομμάτια προκύψουν από μόνα τους.

Δεν έχω εκ γενετής βαθιά φωνή οπότε αφού τα όργανα ήταν σε κανονικό, συναυλιακό κούρδισμα, μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φυσική μου έκταση.

Είναι μια ένδειξη το τραγούδι "One Chapter Ends For Another To Begin" ότι οι Akercocke πάνε σε ένα άλλο επίπεδο;

Δεν ξέρω τι εννοείς με άλλο επίπεδο. Βλέπω το κομμάτι αυτό σαν ένα οποιοδήποτε άλλο κομμάτι των Akercocke. Είναι απλά μια συλλογή ετερόκλιτων επιρροών που συγκλίνουν σε ένα κομμάτι. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό. Στον τελευταίο δίσκο κλήθηκα να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό γιατί αποφασίσαμε να αφήσουμε τα όργανα στα φυσικά τους κουρδίσματα, σε αντίθεση με το να χαμηλοκουρδίσουμε για έναν πιο βαρύ ήχο. Δεν έχω εκ γενετής βαθιά φωνή οπότε αφού τα όργανα ήταν σε κανονικό, συναυλιακό κούρδισμα, μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φυσική μου έκταση. 

Το videoclip του "One Chapter Ends For Another To Begin" είναι μια εξαιρετική μορφή τέχνης. Ποιο είναι το θέμα του;

Σε ευχαριστώ! Το θέμα είναι πολύ απλό αν και κάπως άβολο. Το τραγούδι αφορά την επιστροφή από το χείλος της αυτοκτονίας. Μιλάει για κάποιον που σχεδιάζει να τερματίσει τη ζωή του αλλά τότε βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει. Σίγουρα ένα κομμάτι για την ελπίδα.

Τι θα βρει κανείς στην deluxe έκδοση του "Renaissance In Extremis";

Αρκετά πραγματάκια! Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με το βιβλίο. Περιέχει αρκετές φωτογραφίες από όλη την καριέρα μας, μια μακροσκελή συνέντευξη με μένα και τον David που αποκαλύπτει πτυχές της μπάντα για πρώτη φορά. Υπάρχει επίσης αρκετό υλικό bonus σε δυο CD πέρα από το δίσκο. Υπάρχει μια ζωντανή ηχογράφηση της πρώτης μας εμφάνισης καθώς και ambient κομμάτια και διασκευές.

Ήμουν πολύ άρρωστος στο τέλος της πρώτης φάσης μας. Απλά δεν μπορούσα να δώσω ότι χρειαζόταν για να συνεχίσει η μπάντα με έναν θετικό τρόπο

Ποιοι ήταν οι λόγοι για τη διάλυσή σας πίσω στο 2012;

Δεν διαλυθήκαμε εκ προθέσεως. Ήταν μια σταδιακή διαδικασία. Ήμουν πολύ άρρωστος στο τέλος της πρώτης φάσης μας. Απλά δεν μπορούσα να δώσω ότι χρειαζόταν για να συνεχίσει η μπάντα με έναν θετικό τρόπο. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντα συνέχισαν να κάνουν μουσική εν τη απουσία μου και από αυτό προέκυψαν αρκετές εξαιρετικές μπάντες. Πιο γνωστές οι The Antichrist Imperium, Voices και οι Shrines.

Βρέθηκα σε μια δύσκολη, αλλά ευχάριστη θέση όταν χρειάστηκε να περιγράψω τη μουσική σας. Είναι death metal με progressive στοιχεία ή progressive με death metal στοιχεία;

Χαχαχαχα! Γελάω γιατί όταν συζήταγα την μείξη με τον Neil Kernon, του είπα: «Neil, ξέρεις τα τελευταία άλμπουμ που μας μίξαρες ήταν death metal με prog σημεία; Ε λοιπόν, αυτό είναι prog rock με death metal σημεία». Νομίζω ότι μας έκανε περήφανους. Είναι χαρά μου να δουλεύω με τον Neil γιατί «πιάνει» τους Akercocke ακριβώς. Είναι μια εύκολη και χαρούμενη συνεργατική σχέση.

Μου αρέσει η παραδοσιακή μουσική αναξαρτήτως γεωγραφικών ορίων αλλά με μια προτίμηση στην Κρήτη και την Τουρκία. Η κλασσική μουσική με ειδική μνεία στους συνθέτες που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιήσαν την δωδεκάτονη κλίμακα

Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές εκτός του death metal;

Ουάου! Τι ερώτηση! Θα ξεκινήσω με μερικές μπάντες και καλλιτέχνες που όλοι μας αγαπάμε: Killing Joke, Voivod, Rush, Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Agnostic Front, Lalo Schifrin, Frank Zappa, Billy Cobham, Iron Maiden, Black Sabbath, Japan και Dead Can Dance για να αναφέρω μερικούς. Προσωπικά, όπως και όλα τα μέλη των Akercocke, έχω ακραία, εκλεκτικά γούστα. Εγώ, όπως και άλλα παιδιά, είμαι οπαδός της μουσικής. Επηρεάζομαι από αρκετά διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως οι Arvo Part, Arif Sag, Ψαραντώνης, Mehmet Erenler, Mahsuni Serif, Ross Daly, Gustav Holst, Ralph Vaughan Williams, Bochum Welt, The Mover, Mescalinum United, Ed Rush, John Martin, Gentle Giant και τον άνθρωπο με το όνομα Bob Stewart. Ο Bob Stewart έβγαλε έναν δίσκο στην Argo Records το 1975 που είναι ίσως ο αγαπημένος μου δίσκος όλων των εποχών. Πιθανόν να ήταν πιο εύκολο να μείνω σε είδη παρά σε καλλιτέχνες. Μου αρέσει η παραδοσιακή μουσική αναξαρτήτως γεωγραφικών ορίων αλλά με μια προτίμηση στην Κρήτη και την Τουρκία. Η κλασσική μουσική με ειδική μνεία στους συνθέτες που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιήσαν την δωδεκάτονη κλίμακα. Γάμα το! Θα μπορούσα να μιλάω όλο το βράδυ. Μας αρέσει κάθε μουσική που είναι καλή, ασχέτως κουραστικών ταμπελών είδους.

Στα '80s, '90s και '00s ήμουν ένας αφοσιωμένος Σατανιστής κατά LaVey. Πλέον δεν είμαι. Όμως μπορώ να πως ότι δεν αλλάζουμε φιλοσοφία όπως τα πουκάμισα

Μου φαίνεται ότι αφήσατε πίσω σας το σατανικό image και τους στίχους, και εστιάσατε σε θέματα πιο προσωπικά, πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτήν την αλλαγή;

Ήταν αρκετά απλό. Δεν είμαστε αυτοί που ήμασταν δέκα χρόνια πριν. Δέκα χρόνια ζωής έχουν περάσει από τότες. Φαινόταν πιο φυσικό να ασχοληθούμε με νέα θέματα στιχουργικά. Το να συνεχίζαμε με τα φανταστικά, επηρεασμένα από τις Hammer Horror ταινίες, μυστικιστικά θέματα θα ήταν υποκριτικό και πιθανόν να οδηγούσε στο να γίνόμασταν περίγελος. Στα '80s, '90s και '00s ήμουν ένας αφοσιωμένος LaVeyan Σατανιστής. Πλέον δεν είμαι. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους. Όμως μπορώ να πως ότι δεν αλλάζουμε φιλοσοφία όπως τα πουκάμισα. Μάθαμε πολλά στη ζωή μας και ορισμένες κολασμένες ηθικές είναι τόσο σχετικές σήμερα όσο και παλιότερα. Απλά δεν είναι τόσο σημαντικό να τις διατυμπανίζουμε πλέον.

Οι Έλληνες είναι πολύ παθιασμένοι γενικά, κατά τη γνώμη μου, και κάνουν την παρουσία τους αισθητή

Ποια είναι τα σχέδιά σας τώρα; Βλέπω ότι κάνετε μικρά tour στο Ηνωμένο Βασίλειο προωθώντας το δίσκο. Θα κάνετε εκτεταμένη περιοδεία; 

Σχεδιάζουμε ένα πλήθος διεθνών φεστιβαλικών εμφανίσεων το 2018. Ελπίζουμε σε περιοδεία στην Ευρώπη τον ίδιο χρόνο. Δεν τα έχουμε καταφέρει να επισκεφτούμε τους ευρωπαίους φίλους μας και την οικογένειά μας από το 2005! Μια επίσκεψη επιβάλλεται να γίνει. Δουλεύω με την ομάδα management για να διασφαλίσω ότι τα μελλοντικά ταξίδια στο εξωτερικό θα καλύψουν την νότια Ευρώπη συγκεκριμένα. Παίξαμε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο φέτος και ήταν τιμή μας. Τα ξαδέρφια μας στην Ελλάδα μας έκαναν να νιώσουμε πολύ ευπρόσδεκτοι. Ήταν τεράστια απόλαυση να έχουμε την ευκαιρία να εξαπολύσουμε το κύμα ενέργειας των Akercocke σε αυτούς επιτέλους. Οι Έλληνες είναι πολύ παθιασμένοι γενικά, κατά τη γνώμη μου, και κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Οι Έλληνες μεταλλάδες ζουν τη μουσική και το να παίζουμε για αυτούς είναι τουλάχιστον τέλειο.

Παίξατε με τους Mgla, σωστά. Τι σας έχει μείνει από εκείνη την εμφάνιση; Θα επιστρέψετε κάποια στιγμή;

Φίλε, ήταν πραγματικά τέλειο. Οι οπαδοί μαζεύονταν γύρω από το τετράγωνο στην Αθήνα. Ήταν τρελό. Δεν είχαμε ιδέα ότι οι Akercocke έχουν τόσους οπαδούς στην Ελλάδα! Οι μπάντες που άνοιξαν ήταν επίσης πολύ καλές. Ειδική μνεία στα αδέρφια μας στους Dead Creed και τους Mgla. Ο Thomas "The Wizard" Didinalsa είναι ένας ζωντανός θρύλος. Αν δεν έχεις δει το show του, να το κάνεις οπωσδήποτε. Στη Θεσσαλονίκη επίσης ήταν εξίσου σούπερ. Το Eight Ball εξαιρετικό ως χώρος. Ήτνα φανταστικό μετά από τόσο καλό φαγητό και «φονικές» εμφανίσεις να μεθύσουμε με τους Mglas. Είναι πολύ εντάξει άτομα και η μπάντα τους «σκοτώνει» στα live.

Το να φέρνουμε ψωμί στο σπίτι για τις οικογένειές μας έρχεται πάντα πρώτο. Στην περίπτωσή μας ταιριάζουμε την μπάντα γύρω από τις ζωές μας, παρά το αντίθετο

Μπλέκονται οι καθημερινές σας ζωές με την μπάντα;

Πάντα δίνουμε προτεραιότητα στην δουλειά πάνω από όλα τα άλλα. Το να φέρνουμε ψωμί στο σπίτι για τις οικογένειές μας έρχεται πάντα πρώτο. Στην περίπτωσή μας ταιριάζουμε την μπάντα γύρω από τις ζωές μας, παρά το αντίθετο. Φαντάζομαι εκμεταλλευόμαστε περισσότερο τις άδειες μας όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις μας. Σχετικά με την σύνθεση και τις πρόβες, συναντιόμαστε σχεδόν ευλαβικά τρεις φορές τη βδομάδα. Είμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε το δικό μας προβάδικο. Δεν το λαμβάνουμε ποτέ ως δεδομένο. Σαν αποτέλεσμα, μπορούμε να αφήσουμε τα όργανα στημένα συνεχώς, πράγμα που μας επιτρέπει να συναντιόμαστε και να κάνουμε θόρυβο αρκετά τακτικά.

Οι άνθρωποι που δεν μολύνονται από έννοιες κανόνων και εκπαίδευσης συνήθως εκφράζουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες

Ακούτε καινούργια μουσική; Πολλοί καλλιτέχνες φαίνεται να προτιμούν να ακούνε παλιότερες μπάντες και μουσικές, αλλά δημιουργούν μουσική που ακούγεται μοντέρνα.

Η καινούργια μουσική είναι ένας παράξενος όρος. Καινούργια για μένα ή που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα; Δεν έχω ιδέα σχετικά με τη σύγχρονή μουσική είτε είναι metal, είτε pop, είτε οτιδήποτε. Ακούω νέα μουσική από φίλους. Άκουσα έναν δίσκο αυτή τη βδομάδα από το 1972 που ήταν εντελώς καινούργιος για μένα. Ακούω επίσης Grime και Drum and Bass που εξελίσσονται διαρκώς ως είδη, όπως και πολλά άλλα. Είμαι ανοιχτός σε οτιδήποτε. Αν είναι καλό, θα το ακούσω και θα το απολαύσω. Δεν με νοιάζει από που προέρχεται ή πως κατηγοριοποιείται. Η ζωή είναι πολύ μικρή για τέτοια βλακείες. Αν η μουσική σε αγγίζει με κάποιο τρόπο ή σε κάνει να σκέφτεσαι και να αναρωτιέσαι, ακόμα και αν είναι κακή μουσική, τότε μάθε από αυτό. Μερικές από τις αγαπημένες μου μουσικές είναι από μη-μουσικούς. Οι άνθρωποι που δεν μολύνονται από έννοιες κανόνων και εκπαίδευσης συνήθως εκφράζουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες. Tο metal γενικά είναι ένα είδος στο οποίο δύσκολα θα βρω κάτι που να με εμπνέει ιδιαίτερα. Ίσως έχω το κεφάλι μου χωμένο στην άμμο σαν στρουθοκάμηλος. Είναι χαρά μου, ωστόσο, να ακούω μια μπάντα που δεν γνώριζα και κάνουν κάτι πραγματικά αξιόλογο.

Για να κλείσουμε τη συνέντευξη, πες δυο λόγια στους αναγνώστες και φίλους των Akercocke.

Μεγάλος σεβασμός στο ελληνικό μεταλλικό κοινό! Ελπίζουμε να έρθουμε στην υπέροχη χώρα σας σύντομα και να μοιραστούμε έντονες εμπειρίες. Sas efcharistoume para poly!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Renaissance In Extremis" από τον Άλκη Κοροβέση.

  • SHARE
  • TWEET