«A Buyer's Guide»: Blind Guardian

Οδηγός για τη δισκογραφία των Βάρδων της metal μουσικής

Από τον Κώστα Πολύζο, 18/11/2014 @ 14:14
Κάπου στα μέσα των '80s οι Hansi Kursch, Adre Olbrich και Thomas Stauch δημιουργούν τους Lucifer's Heritage, οι οποίοι αργότερα μετονομάζονται σε Blind Guardian, με τον Marcus Siepen να αναλαμβάνει χρέη δεύτερου κιθαρίστα το 1987. Έχοντας κυκλοφορήσει κάποια demo το 1988 κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο με το "Battalions Of Fear". Αρχικά η μουσική τους κατεύθυνση ήταν επηρεασμένη από τον τραχύ thrash / speed ήχο του πρώτου δίσκου των Helloween, αλλά το δυνατό τους χαρτί ήταν πάντα η μελωδική τους πλευρά.

Blind Guardian

Μέχρι και το 1992 κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους, με καθέναν από αυτούς να αποτελεί ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξη του ήχου τους και αποτέλεσαν μεγάλη επιρροή γενικότερα για το power metal. Η επιθετικότητα των riff με τις μελωδικές lead κιθάρες, δεν ήρθαν ποτέ σε σύγκρουση μπερδεύοντας τον ακροατή. Αντίθετα ο συνδυασμός τους μαζί με τα τραχιά και υπέροχα φωνητικά του Hansi δημιούργησαν έναν μοναδικό ήχο που έγινε το σήμα κατατεθέν της μπάντας. Με το "Imaginations From The Other Side" είδαν την επιτυχία να τους χτυπάει την πόρτα ενώ γύρισαν και το πρώτο τους video clip για το single "Bright Eyes".Το 2005 και αφού για 18 χρόνια αποτέλεσε μέλος του συγκροτήματος, ο Thomen 'The Omen' Stauch, αποχωρεί λόγω διαφωνιών ως προς τη μουσική κατεύθυνση που είχαν πάρει και έκτοτε  την θέση του πίσω από τα τύμπανα έχει αναλάβει ο Frederik Ehmke, ενώ η συχνότητα με την οποία πλέον κυκλοφορούν δίσκους έχει φθίνει.

Blind Guardian

Δεν θα ήταν υπερβολικό να χαρακτηρίσει κάποιος τους Blind Guardian ως πρωτοπόρους στον χώρο, πιονέρους αν θέλετε - για να χρησιμοποιήσουμε μια πιο βαρύγδουπη λέξη. Ποτέ δεν έκαναν δραστική αλλαγή στον ήχο τους αλλά μέχρι και το "A Night At The Opera" του 2002 τον εξέλισσαν συνεχώς, πειραματιζόμενοι με τις δομές των τραγουδιών και την χρήση ορχηστρικών και συμφωνικών μερών στα τραγούδια τους τα οποία τους έδιναν μια αίσθηση επικού μεγαλείου. Αν και η συμμετοχή του Stauch συνθετικά ήταν πολύ μικρή, από την αποχώρησή του και μετά φαίνεται πως το συγκρότημα έχει χάσει κάτι σε έμπνευση.

Blind Guardian

Μετά και το πολύ καλό "At The Edge Of Time" (2010), έφτασε επιτέλους ο καιρός για να ακούσουμε καινούριο υλικό από τους Γερμανούς από το Krefeld, με την κυκλοφορία του "Beyond The Red Mirror" να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2015. Εν αναμονή λοιπόν της νέας τους δουλειάς, αλλά και της πολυαναμενόμενης κυκλοφορίας του ορχηστρικού δίσκου (μια ιδέα που υπάρχει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια), βρίσκουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε έναν οδηγό για την δισκογραφία των Blind Guardian... «now you all know the bards and their songs».

Buy Or Die
Blind Guardian - Imaginations From The Other Side Imaginations From The Other Side
Virgin (1995)

Ακούγοντας τον δίσκο συνειδητοποιείς το άλμα που έγινε σε συνθετικό επίπεδο, καθώς και την εκ νέου οριοθέτηση της μουσικής ταυτότητας των Blind Guardian. Στηριζόμενοι κυρίως στα δυο προηγούμενα album οι συνθέσεις με την βοήθεια της ενορχήστρωσης αποκτούν βάθος και συναίσθημα τα οποία δύσκολα έβρισκες και βρίσκεις σε άλλα συγκροτήματα του χώρου. Εκτός από το old school speed metal των "I'm Alive" και "Another Holy War", θα ακούσουμε πολύπλοκα σε δομή τραγούδια όπως το ομώνυμο και το "The Script Of My Requiem", ενώ τα "Bright Eyes" και "Mordred's Song" μας δείχνουν μια άλλη πλευρά της μπάντας περισσότερο σκοτεινή και mid tempo. Τέλος, υπάρχει και το μεγαλειώδες "A Past And Future Secret", που -χωρίς να θέλω να ακουστώ αιρετικός- αποτελεί την καλύτερη ακουστική τους σύνθεση. Αναμφίβολα πρόκειται για τον πιο ολοκληρωμένο δίσκο των Guardian, ο οποίος αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στην εξέλιξη του είδους.
Blind Guardian - Nightfall In Middle-Earth Nightfall In Middle-Earth
Virgin (1998)

Το μεγαλεπήβολο όραμα του Hansi για έναν δίσκο βασισμένο στιχουργικά στο "Silmarillion" πήρε σάρκα και οστά το 1998 με την κυκλοφορία του εν λόγω δίσκου. Για να είμαστε ειλικρινείς, η ιδέα δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί απολύτως επιτυχημένα και αυτό γιατί ουσιαστικά το εν λόγω βιβλίο είναι μια συρραφή ιστοριών σχετικά με την δημιουργία του κόσμου της Μέσης Γης και όχι μια ενιαία ιστορία με αρχή μέση και τέλος, αλλά μουσικά το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Από την πρώτη νότα μεταφέρεσαι νοητικά στον θαυμαστό κόσμο που φαντάστηκε ο J. R.R. Tolkien και η μουσική αποτελεί το απόλυτο soundtrack.Ο Hansi τραγουδάει με απίστευτο πάθος, οι κιθαριστικές μελωδίες είναι πολύ δυνατές, το παίξιμο του Stauch απαράμιλλο και ύμνοι όπως τα "Into The Storm", "Mirror Mirror", "Nightfall" και "When Sorrow Sang", πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Απίστευτη ατμόσφαιρα, μαγευτικά ορχηστρικά μέρη και καμία αδύναμη στιγμή. Τελειότητα.
 
Must Have
Blind Guardian - Tales From The Twilight World Tales From The Twilight World
Virgin (1990)

Η μπάντα ωριμάζει συνθετικά σε αυτό το δίσκο και αρχίζεις να βλέπεις την μεγάλη εικόνα που απλώνεται πέρα από το thrash / speed / power χαρμάνι των δυο προηγούμενων κυκλοφοριών. Φυσικά δεν λείπουν τα υπερηχητικά riff και το σφυροκόπημα στα τύμπανα από τον Thomen, αλλά μάλλον στο "Tales From The Twilight World" πραγματοποιείται η μετάβαση σε ένα πιο προοδευτικό στυλ παιξίματος, όπου κυριαρχούν η καταπληκτική χροιά του Hansi, η μεστή, λυρική γεμάτη ένταση και πάθος κιθαριστική δουλειά (σε επίπεδο lead αλλά και solo) και συνθέσεις με εναλλαγές θεμάτων και ταχυτήτων. Τα "Welcome To Dying", "Goodbye My Friend" "Lost In The Twilight Hall" και "The Last Candle" αποτελούν τα highlight του δίσκου, ενώ αίσθηση προκαλεί και η πρώτη τους μπαλάντα "Lord Of The Rings".
Blind Guardian - Somewhere Far Beyond Somewhere Far Beyond
Virgin (1992)

Κάθε δίσκος που κυκλοφόρησαν οι Blind Guardian μέχρι και τα τέλη των ‘90s, αποτελούσε ταυτόχρονα κι ένα επιπλέον βήμα βελτίωσης, προσθέτοντας κάθε φορά νέα στοιχεία στη μουσική τους. Εδώ θα ακούσουμε να εισάγουν για πρώτη φορά συμφωνικά μέρη, εξελίσσοντας για ακόμα μια φορά τον ήχο τους. Στο "Somewhere Far Beyond" ανακαλύπτουν τους Queen και πέρα από το επιθετικό ύφος των "Time What Is Time" και "Journey Through The Dark" αρχίζουν και οι πειραματισμοί με πιάνο ("Black Champer"), πλήκτρα και μεσαίες ταχύτητες ("Theater Of Pain") και φυσικά με το εξολοκλήρου ακουστικό "The Bard's Song (In The Forest)". Οι στίχοι του Hansi σε ταξιδεύουν για ακόμα μια φορά και είναι βασισμένοι σε αγαπημένα βιβλία και ταινίες του (Moorckock, King, Tolkien), ενώ το συνθετικό βάρος πλέον έχει πέσει στους Kursch και Olbrich.
 
Other Essentials
Blind Guardian - Battalions Of Fear Battalions Of Fear
Virgin (1988)

Ωμό και τραχύ μπορεί να χαρακτηριστεί το ντεμπούτο των Γερμανών. Άτεχνο αλλά ποιοτικό speed / thrash της σχολής του "Walls Of Jericho" των Helloween, θα μπορούσε να μνημονεύεται και μόνο για το "Majesty". Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψεις μια τέτοια κυκλοφορία. Η παραγωγή είναι υποτυπωδώς καλή, και οι συνθέσεις αν και thrash-ιζουν έχουν εστιάσει αρκετά στην μελωδία. Στα μόλις τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το "Somewhere Far Beyond" η εξέλιξη της μπάντας ήταν τρομακτική, αλλά γυρνώντας πίσω στο ντεμπούτο τους και ακούγοντας τραγούδια όπως το επιθετικό "Battalions Of Fear" και το αμείλικτο "Guardians Of The Blind", μπορείς να διακρίνεις τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία βασίστηκε η μουσική εξέλιξη του συγκροτήματος.
Blind Guardian - Follow The Blind Follow The Blind
Virgin (1989)

Αν και μεσολάβησε μόλις ένας χρόνος μεταξύ του "Follow The Blind" και του ντεμπούτου των Γερμανών, η διαφορά και η εξέλιξη των μουσικών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο ήχος γίνεται πιο σφικτός, ο Thomen αρχίζει να βελτιώνει τα γεμίσματά του, οι κιθαρίστες κάνουν πιο heavy τον ήχο τους και ο συνδυασμός των speed riffs με τα μελωδικά lead παντρεύονται αρμονικά, αρχίζοντας να δημιουργούν τον χαρακτηριστικό ήχο που αγαπήσαμε. Η παραγωγή έχει βελτιωθεί αν και το μπάσο εξακολουθεί να είναι θαμμένο, αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ευχαριστηθούμε καταπληκτικά τραγούδια όπως το "Valhalla" (με την συμμετοχή του Hansen) και "Banish From Sanctuary". Φοβερή η διασκευή στο "Don't Break The Circle" των Demon, αν και δεν περιέχεται στην αρχική κόπια του βινυλίου.
Blind Guardian - A Night At The Opera A Night At The Opera
Virgin (2002)

Κομβικό το έβδομο στούντιο άλμπουμ για το συγκρότημα καθώς αποτέλεσε την τελευταία δουλειά με τον Stauch πίσω από το drum kit, ενώ έκτοτε δεν ξαναπιάσανε τέτοια απόδοση. Ίσως κάποιος χαρακτηρίσει υπερβολικό το όραμα που προσπάθησαν να υλοποιήσουν εδώ, καθώς οι πολύπλοκες ενορχηστρώσεις με χρήση περισσότερων ήχων, έχουν βαρύνει το αποτέλεσμα, αλλά και πάλι η φωνή του Hansi, οι κιθάρες του Olbrich (κυρίως) και το ευρηματικό και συνάμα απρόβλεπτο παίξιμο του Thomen καθιστούν την κυκλοφορία κάτι πολύ παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Τα "Precious Jerusalem", "Battlefield" και "Sadly Sings Destiny" αποτελούν κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, αλλά τα φώτα λογικά εστιάζουν στο 14-λεπτο έπος "And Then There Was Silence", οι στίχοι του οποίου μιλούν για το όραμα της Κασσάνδρας σχετικά με τον επερχόμενο Τρωικό πόλεμο και είναι εμπνευσμένοι από την Ιλιάδα (Όμηρος) και την Αινειάδα (Βιργίλιος).
 
Nerd Alert
Blind Guardian - At The Edge Of Time At The Edge Of Time
Nuclear Blast (2010)

Ίσως να φταίει το γεγονός πως δισκογραφούν πλέον με μικρότερη συχνότητα, αλλά ένας μέτριος -για τα επίπεδα της μπάντας- δίσκος, στάθηκε ικανός να δημιουργήσει την αίσθηση πως οι Blind Guardian είχαν απολέσει την έμπνευση και την φρεσκάδα που τους χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια. Το "At The Edge Of Time", όμως, ήρθε πάνω στην κατάλληλη στιγμή για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον μας, έστω και αν η σύγκριση με τα αριστουργήματα του παρελθόντος το αδικεί. Ακούγοντας τραγούδια όπως το "Sacred World", με την χρήση των ορχηστρικών μερών να καθιστά το αποτέλεσμα καταπληκτικό, αντιλαμβάνεσαι πως η μαγεία υπάρχει ακόμη, απλά ίσως κάπου έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του παλιού τους ήχου και της διάθεσης για πειραματισμούς. Παραφωνία αποτελούν σίγουρα τα πολύ τριγκαρισμένα τύμπανα.
 
Only On Discount
Blind Guardian - A Twist In The Myth A Twist In The Myth
Nuclear Blast (2006)

Το χειρότερο άλμπουμ του συγκροτήματος δεν στέκεται ικανό να αμαυρώσει την υστεροφημία της μπάντας ούτε να προκαλέσει τριγμούς στην βάση των οπαδών της. Όλοι δικαιούνται μια μέτρια στιγμή στην καριέρα τους και το "A Twist In The Myth" είναι η δικιά τους.  Δίσκος με δυο καταπληκτικά τραγούδια ("Another Stranger Me", "Fly") και από εκεί και πέρα μια θάλασσα μετριότητας. Αντί να προσπαθήσουν να εξελίξουν τον ήχο του "A Night At The Opera" αποφάσισαν να ακολουθήσουν πιο ασφαλή μονοπάτια, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Ο δίσκος ακούγεται μονότονος και επιτηδευμένος, και με το πέρας της ακρόασης δεν σου μένει τίποτα πέραν των δύο τραγουδιών που αναφέρθηκαν, πιο πάνω.
 
Live
Blind Guardian - Live Live
Virgin (2003)

Μπορεί ένα ηχογραφημένο σε διάφορα μέρη ζωντανό άλμπουμ, να μην μπορεί να αποτυπώσει τη μαγεία μιας συγκεκριμένης βραδιάς, αλλά έχοντας δει τους Guardian αρκετές φορές live μπορώ να πω πως αυτό που ακούγεται σε αυτή την κυκλοφορία είναι η απόλυτη αλήθεια. Ο Hansi είναι απαλλαγμένος από το μπάσο και μπορεί να επικεντρωθεί στο τραγούδι αποδίδοντας έξοχα το υλικό, οι Olbrich και Siepen «επικοινωνούν» με απόλυτη ακρίβεια, ενώ ο Stauch κρατάει τον ρυθμό σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Κάθε τραγούδι είναι ένα highlight από μόνο του αλλά πέραν των καταπληκτικών "Mirror Mirror", "Majesty", "Valhalla" και "Imaginations From The Other Side", κάθε φορά που θα ακούς το κοινό να τραγουδάει το "The Bard's Song (In The Forest)" θα ανατριχιάζεις και θα καταλαβαίνεις την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ένα live των Blind Guardian.


A Compilation
Δεν θα κάτσω να σκάσω αυτή τη φορά. Οι Blind Guardian είναι αγαπημένη μπάντα και δεν μπορώ να μπω καν στη διαδικασία να πω πιο τραγούδι είναι καλύτερο και θα πρέπει να χωράει σε μια συλλογή 80 λεπτών. Θα προσπαθήσουμε όμως να αναδείξουμε όλες τις μουσικές εκφάνσεις του συγκροτήματος και να γίνει κάποιος μάρτυρας της πραγματικά πολύ μεγάλης και ενδιαφέρουσας εξέλιξής του. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...a journey through the dark.

1. Majesty (Battalions Of Fear)
2. Valhalla (Follow The Blind)
3. Welcome To Dying (Tales From The Twilight World)
4. Lost In The Twilight Hall (Tales From The Twilight World)
5. Time What Is Time (Somewhere Far Beyond)
6. The Bard's Song (In The Forest) (Somewhere Far Beyond)
7. Somewhere Far Beyond (Somewhere Far Beyond)
8. Imaginations From The Other Side (Imaginations From The Other Side)
9. Bright Eyes (Imaginations From The Other Side)
10. A Past And Future Secret (Imaginations From The Other Side)
11. Into The Storm (Nightfall In Middle-Earth)
12. The Curse Of Fëanor (Nightfall In Middle-Earth)
13. Mirror Mirror (At The Iron Hill) (Nightfall In Middle-Earth)
14. Sadly Sings Destiny (A Night At The Opera)
  • SHARE
  • TWEET