Iron Maiden: Legacy Of The Beast

Το νέο video game των Iron Maiden συνδυάζει με επιτυχία heavy metal και RPG

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 18/07/2016 @ 13:23

Όταν πριν από περίπου έξι μήνες είχε ανακοινωθεί η κυκλοφορία του "Legacy Of The Beast", τα συναισθήματά μου δεν θα μπορούσαν να ήταν περισσότερο μοιρασμένα. Από τη μία, οποιαδήποτε προσπάθεια συνδυασμού μουσικής και gaming σε ένα ενιαίο πακέτο είναι, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Όταν, μάλιστα, η όλη προσπάθεια γίνεται έχοντας ως βάση το υλικό μιας από τις μεγαλύτερες μπάντες στον κόσμο ανεξαρτήτως είδους, όπως οι Iron Maiden, το hype ανεβαίνει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη, παραβλέποντας την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του "Guitar Hero: Metallica", που σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στη λογική των προηγούμενων Guitar Hero, και ένα-δύο ακόμα αξιόλογες περιπτώσεις, τα περισσότερα παιχνίδια αυτού του τύπου δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από την μετριότητα.

Iron Maiden: Legacy Of The Beast

Οι όποιες επιπλέον αμφιβολίες σχετίζονταν με τη δημιουργία του παιχνιδιού αυστηρά για Android/iOS και το free-to-play μοντέλο που επιλέχθηκε εν μέρει μειώθηκαν, καθώς η Roadhouse Interactive που ανέλαβε την παραγωγή, γνωστή από το "Warhammer 40.000: Carnage", έχει αξιόλογη παρουσία στον χώρο. Επιπλέον, οι Maiden είναι από εκείνες τις λίγες μπάντες που έχουν, θεματικά και οπτικά, υλικό που μπορεί να υποστηρίξει ένα παιχνίδι· αν μη τι άλλο, ο Eddie είναι, με διαφορά από τον δεύτερο, ο χαρακτήρας από τον ευρύτερο χώρο του σκληρού ήχου που δικαιούται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε video game. Σίγουρα, η πρώτη προσπάθεια το μακρινό 1999 με το "Ed Hunter" ήταν αρκετά απογοητευτική, όμως άλλη εποχή τότε, τόσο από άποψη τεχνολογίας, όσο και για την μπάντα.

Iron Maiden: Legacy Of The Beast

Το "Legacy Of The Beast" ουσιαστικά είναι ένα turn-based RPG (role playing game), με σύγχρονη action προσέγγιση και αρκετά στοιχεία που έχει κληρονομήσει από τον mobile σχεδιασμό του. Στους μυημένους θα φέρει στο μυαλό κάτι από Final Fantasy στο πολύ πιο απλοποιημένο, ιδιαίτερα στο σύστημα μάχης.

Στα πλαίσια του παιχνιδιού ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του Eddie, αφού η ψυχή του έχει χωριστεί σε κομμάτια που έχουν διασκορπιστεί στον χώρο και τον χρόνο, και καλείται να ανακαλύψει τον λόγο που αυτό συνέβη και να τα ανακτήσει. Στο πλευρό του Eddie βρίσκεται η Clairvoyant, μια Eternal με μαγικές ικανότητες, και οι δύο τους θα πρέπει να συνεργαστούν για να νικήσουν εχθρικές στρατιές δαιμόνων, μάγων και τεράτων γενικότερα.

Iron Maiden: Legacy Of The Beast

Από άποψη gameplay το παιχνίδι είναι απλό και άμεσο, χωρίς ιδιαίτερες πολυπλοκότητες. Όταν δεν παρουσιάζεται η εξέλιξη της ιστορίας, το μεγαλύτερο κομμάτι του στηρίζεται στις μάχες. Σε αυτές ο παίκτης πρέπει να χειριστεί τον Eddie και όποιους συντρόφους του έχει επιλέξει για να νικήσει τους αντιπάλους του, που εμφανίζονται σε κύματα. Οι επιθέσεις εκδηλώνονται σε γύρους και περιλαμβάνουν από απλά χτυπήματα και healing abilities μέχρι special attacks και spells.

Οι περισσότερες επιθέσεις λειτουργούν με μια action λογική, όπου θα πρέπει να συγχρονιστεί το χτύπημα ή να γίνει γρήγορο tapping ώστε να επιτευχθεί κάποιο critical hit. Αυτό εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται άσχημο, και ίσως το casual κοινό να μην έχει κάποιο ζήτημα. Σε τελική ανάλυση, όμως, ειδικά για όσους θέλουν να ασχοληθούν σε βάθος, κόβει κάποια από τη δύναμη του συστήματος μάχης, αφού από ένα σημείο και μετά γίνεται επαναλαμβανόμενο. Βέβαια, εφόσον μιλάμε για mobile παιχνίδι, μιας τέτοιας λογικής χειρισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος, οπότε από αυτήν την οπτική είναι όσο καλύτερα υλοποιημένο θα μπορούσε να είναι.

Iron Maiden: Legacy Of The Beast

Ολοκληρώνοντας επίπεδα, ο παίκτης συγκεντρώνει experience points, ξεκλειδώνει νέες abilities και βρίσκει νέους companions. Συγκεντρώνοντας τα κομμάτια της ψυχής του Eddie, επιπλέον, μπορούν να ξεκλειδωθούν οι διάφορες εκδοχές του πρωταγωνιστή, που είναι σχεδιασμένες με βάση τις διάφορες περιόδους της μπάντας. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ο Pharaoh Eddie από το "Powerslave", ο Gunner Eddie από το "Somewhere In Time" και ο Carriage Rider Eddie από το "Death On The Road".

Κι ενώ από άποψη γραφικών η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, στη μουσική τα πράγματα είναι τουλάχιστον άψογα. Τα κομμάτια που έχουν επιλεγεί έχουν επανεπεξεργαστεί και η χρήση τους γίνεται με ιδιαίτερα προσεγμένο και ταιριαστό τρόπο, ανάλογα με το στάδιο της ιστορίας και την αντίστοιχη ατμόσφαιρα. Τα προ-"Brave New World" κομμάτια, για λόγους επεξεργασίας, εμφανίζονται από μεταγενέστερες ζωντανές κυκλοφορίες, ο ήχος τους όμως είναι τόσο άψογος που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προκύψει από κάποια στουντιακή επανηχογράφηση.

Iron Maiden: Legacy Of The Beast

Το παιχνίδι προς το παρόν περιλαμβάνει τέσσερις κόσμους, τους Ailing World, Kingdom of the Sands, Battlefield και Underworld, με τον καθένα να έχει τη δική του αισθητική και μουσική, πάντα με βάση τη δισκογραφία των Maiden. Για παράδειγμα, εμφανισιακά, το Battlefield θυμίζει το εξώφυλλο του "A Matter Of Life And Death", ενώ το Underworld στηρίζεται εξολοκλήρου στο "The Number Of The Beast". Ένας πέμπτος κόσμος, η Night City, ετοιμάζεται ήδη και θα είναι διαθέσιμος σύντομα. Ως προς τα micro-transactions, η ύπαρξή τους είναι δεδομένη, καθότι free-to-play, αλλά σε γενικές γραμμές η παρουσία τους δεν είναι ενοχλητική και το παιχνίδι είναι πλήρως playable χωρίς αυτές.

Συνολικά, παρά τις αρχικές αμφιβολίες, το "Legacy Of The Beast" στέκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Τα περισσότερα από εκατό χιλιάδες downloads που έχει στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, από μόνα τους κάτι έχουν να πουν· πέρα, όμως, από αυτό, το παιχνίδι έχει καλοστημένο concept, ενδιαφέρουσες ιδέες, συμπαθητικό gameplay κι έναν ιδιαίτερα δεμένο κόσμο. Η προσέγγισή του είναι τέτοια που, απευθυνόμενο κυρίως στους οπαδούς της μπάντας, δεν θα ξενίσει το casual κοινό, αλλά δεν θα απογοητεύσει τους hardcore gamers. Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος το τοποθετούσε ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα παιχνίδια του ύφους, ενώ αν γίνουν κάποιες ακόμα προσθήκες, έχει τις προοπτικές να πάει ακόμα πιο ψηλά.

  • SHARE
  • TWEET