Ανώριμοι - "Κώλαση": Προακρόαση

Εδώ είναι ο παράδεισος κι η κώλαση εδώ

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 17/09/2019 @ 13:30

Time flies που λένε και στο χωριό μου, και παρότι μου φαίνεται σαν χτες το πόσο είχα καθυστερήσει την κριτική του "Αποβλάκωcιc", προφανώς σε πλήρη αρμονία με τον τίτλο, έχουν ήδη περάσει πέντε με έξι χρόνια από εκείνη την εποχή και τον προηγούμενο δίσκο των Ανώριμων, κορυφαίου και πιο αξιόπιστου σχήματος που έχει βγάλει η σκηνή μας στον χώρο του comedy metal.

Το επόμενο δισκογραφικό βήμα των Αθηναίων θα φέρει τον εμπνευσμένο τίτλο "Κώλαση" και χωρίς δεύτερη σκέψη βρεθήκαμε στα πολύ όμορφα και φροντισμένα Zero Gravity Studios, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του συγκροτήματος για την πρώτη ακρόαση του δίσκου. Εκτός από το προνόμιο της πρώτης φοράς, είναι πάντοτε ενδιαφέρον να παίρνεις μια μυρωδιά από την δημιουργική διαδικασία, έστω και στην εκπνοή, ενώ το ευχάριστο κλίμα ήταν σχεδόν εξ' ορισμού δεδομένο.

Ανώριμοι - Κώλαση - Προακρόαση

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η άψογη οργάνωση και φιλοξενία, ενώ η διαδικασία ήταν διαφορετική από τις μονοκόμματες ακροάσεις που έχουμε συνηθίσει και μάλλον πιο ενδιαφέρουσα, με διακοπές ανάμεσα στα τραγούδια για τις απαραίτητες διευκρινήσεις, χαλαρή διάθεση και αρκετό χαβαλέ. Γεγονός ενδεικτικό της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει, είναι ότι ακούσαμε τα δέκα κομμάτια του δίσκου παρακολουθώντας ταυτόχρονα τα αντίστοιχα lyric video, με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή αποτύπωση των στίχων, που κατέχουν ούτως ή άλλως κεντρική θέση.

Όσον αφορά την κυκλοφορία, τα δέκα lyric video θα ανεβαίνουν στο YouTube ανά δύο ημέρες, και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το άλμπουμ θα διατεθεί στις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες. Το CD θα βγει στην αγορά τον Δεκέμβριο, μαζί με ένα επτάιντσο που θα περιλαμβάνει τα τραγούδια "12.000 Πόδια" και "Cthulhu". Ολόκληρο το άλμπουμ θα παρουσιαστεί ζωντανά στις 27 Δεκεμβρίου στο Gagarin, στην μεγάλη συναυλία εορτασμού των 25 χρόνων της μπάντας.

Ανώριμοι - Κώλαση

Στα της μουσικής συνολικά, καταρχάς η δουλειά που έχει γίνει τουλάχιστον στον τομέα της παραγωγής είναι εξαιρετική. Υφολογικά, οι Ανώριμοι εξακολουθούν να φλερτάρουν με την μοντέρνα έκφανση του heavy metal, χωρίς όμως να παρεκκλίνουν σημαντικά από τις κλασικές maidenνικές κατά κύριο λόγο φόρμες, ενώ επιμέρους αναφορές προσδίδουν την απαραίτητη ποικιλομορφία, με καλύτερο παράδειγμα τα black περάσματα, που στα δικά μου απαιδευτα με το είδος αυτιά θύμισαν τον θεό Vegan Black Metal Chef.

Στον κυρίαρχο στιχουργικό τομέα, η συνήθης θεματολογία κυριαρχεί και πάλι με storytelling κατά κύριο λόγο χαρακτήρα. Οι σχέσεις με το άλλο (και το ίδιο) φύλοβρίσκονται στο προσκήνιο, τα επίκαιρα social media κατέχουν τον χώρο που τους αναλογεί και φυσικά δεν λείπει το καθιερωμένο toilet anthem. Γενικότερα το πολύ δύσκολο εγχείρημα του συνδυασμού metal με ελληνικό στίχο κρίνεται ξανά επιτυχημένο, και παρότι μοιραία η γλώσσα κλέβει την παράσταση, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η top class δουλειά σε συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι την παραγωγή, τη μίξη και το mastering επιμελήθηκε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Satriγιάννης (κατά κόσμον Γιάννης Μακρής ή John Mcris), όπως και την ηχογράφηση τυμπάνων (Soundflakes Studios), μπάσου και κιθάρας (Hell's Kitchen Studio). Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στα Zero Gravity Studios υπό την επίβλεψη του Γιώργου Μαγουλά, ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Γιάννης Νάκος (Remedy Art Design). Ανανεώνουμε το ραντεβού για την αναλυτική παρουσίαση και το live στο Gagarin.

  • SHARE
  • TWEET