«10»: Φορές που διασκευάστηκαν οι Waterboys

Πολυακουσμένοι και πολυδιασκευασμένοι από συναδέλφους τους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο

Από τον Παντελή Κουρέλη, 18/11/2019 @ 17:38

Οι Waterboys του Mike Scott, αλλά και του Steve Wickham, γνώρισαν μεγάλες δόξες στα '80s. Όντας πολύ παραγωγικοί στα πρώτα τους χρόνια, μας έχουν χαρίσει τραγούδια αλλά και ολόκληρους δίσκους χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Η παραγωγικότητά τους δεν έχει πέσει ούτε τα τελευταία χρόνια, μιας και βγάζουν δίσκους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτό που είχε πέσει ήταν η συχνότητα επίσκεψής τους στη χώρα μας, αφού έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά. Ευτυχώς αυτό πρόκειται να διορθωθεί άμεσα με τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στο Piraeus 117 Academy. Η δίψα του αθηναϊκού κοινού ήταν μάλιστα αυτή που οδήγησε στην ανακοίνωση και δεύτερης μέρας.

Περιδιαβαίνοντας τη δισκογραφία τους, διαπιστώνει κανείς ότι οι Waterboys έχουν διασκευαστεί από πληθώρα καλλιτεχνών, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται και από διάφορα μέρη του κόσμου και ποικίλα είδη μουσικής. Πάμε λοιπόν μια βόλτα να ανακαλύψουμε ή να θυμηθούμε δέκα διασκευές στα τραγούδια του Mike Scott και των Waterboys.

1
The Killers - The Whole Of The Moon
 
Η χάρη και η επιδραστικότητα των Waterboys δεν αρκείται στην Ευρώπη, αλλά έχει περάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Αμερικανοί The Killers, με μπροστάρη τον Brandon Flowers, διατρανώνουν την αγάπη τους στους Wateρboys με μια διασκευή στο εμβληματικό "The Whole Of The Moon" επί σκηνής, στο φεστιβάλ TRNSMT, που είναι η εξέλιξη του γνωστού T In The Park.
 
 
2
Kortreist Økumenisk Bluegrass Band - Red Army Blues
 
Συνεχίζοντας το διεθνές μας ταξίδι αναζητώντας τους καλλιτέχνες - θαυμαστές των Waterboys, φτάνουμε και στη Νορβηγία. Εκεί συναντάμε τους Kortreist Økumenisk Bluegrass Band, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει στις ζωντανές τους εμφανίσεις το “Red Army Blues”. Εδώ πέρα το απολαμβάνουμε σε μια, ίσως και συμβολική, εκτέλεση στην Ουκρανία. Σκανδιναβικό bluegrass συγκρότημα διασκευάζει βρετανικό folk σε ουκρανικό έδαφος...
 
 
3
The Young Dubliners - Fisherman’s Blues
 
Παρ’ όλο που αυτοαποκαλούνται Νεαροί Δουβλινέζοι, πρόκειται για Αμερικανούς. Οι οποίοι αγαπάνε πολύ τόσο την κέλτικη μουσική, όσο και τους Waterboys. Αγαπάνε πολύ και το τζαμάρισμα, όμως στο “Red” από το μακρινό πια 2000, περιλαμβάνεται αυτή η σχετική πιστή στο πρωτότυπο διασκευή στο πασίγνωστο “Fisherman’s Blues”. Το αξιοπερίεργο είναι ότι πρώτα την κυκλοφόρησαν σε live εκτέλεση στο “Alive, Alive’o” και μετά την έβαλαν σε studio δίσκο.
 
 
4
Samuele Bersani - Glastonbury Song
 
Ο Scott και οι Waterboys φαίνεται ότι έχουν διαχρονικά ιδιαίτερη πέραση στη γειτονική μας Ιταλία. Ο Samuele Bersani στον δεύτερο και μάλλον γνωστότερο δίσκο του “Freak”, του 1994, έγραψε και τραγούδησε δικούς του στίχους στη μητρική του γλώσσα για να ντύσει τη μελωδία του “Glastonbury Song”, το οποίο μετονόμασε σε “Cosa vuoi da me”. Τι θέλεις από μένα πια;
 
 
5
Fiddler's Green - When Will We Be Married
 
Στάση στη Γερμανία και στους Fiddler's Green, οι οποίοι αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα γίνει αυτός ο έρημος ο γάμος παντρεύοντας την ιρλανδική μουσική με μια ελαφρώς γερμανότροπη προφορά αγγλικών και με ένα πρωταγωνιστικό reggae μπάσο. Όσο αταίριαστα κι αν φαίνονται αυτά μεταξύ τους, η διασκευή είναι ενδιαφέρουσα.
 
 
6
Rapalje - Further Up, Further In
 
Η περιπλάνησή μας συνεχίζεται και μας φέρνει στην Ολλανδία και στους Rapalje, που παίζουν κέλτικο rock που το υποστηρίζουν και ενδυματολογικά. Στο “Further Up, Further In” φοράνε τα ρούχα τους τα πλουμιστά, παίρνουν ανά χείρας τα όργανά τους τα παραδοσιακά και δίνουν στο τραγούδι μια λίγο πιο μεσαιωνική αύρα.
 
 
7
Ellie Goulding - How Long Will I Love You
 
Ηχογραφημένη για το Children In Need του BBC, αυτή η διασκευή με τους ελαφρώς αλλαγμένους στίχους καθοδηγείται κυρίως από το πιάνο, αφήνοντας όμως τον απαραίτητο χώρο και στη φωνή της Αγγλίδας Ellie να αναδειχτεί. Κυκλοφόρησε ως το επίσημο single της καμπάνιας του Children In Need το 2013, αλλά μπήκε και στην επανέκδοση του “Halcyon”.
 
 
8
Luka Bloom - This Is The Sea
 
Ο έτερος Ιταλός του αφιερώματός μας, ο Luka Bloom, αποτίνει φόρο τιμής συνοδευόμενος μόνο από την κιθάρα του μόλις πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του “This Is The Sea”, το 1990. Πολύ συχνά είναι ο χρόνος αυτός που «δικαιώνει» μια μουσική κυκλοφορία. Στην περίπτωση αυτή όμως, φαινόταν μάλλον από την αρχή ότι οι Waterboys είχαν χτυπήσει φλέβα με την πρώτη.
 
 
9
Rod Stewart - What Do You Want Me To Do?
 
Άλλη μια χαρακτηριστική φωνάρα στην οποία άρεσε τόσο πολύ η τραγουδοποιία του Mike Scott ώστε να τον διασκευάσει, είναι και ο Rod Stewart. Στο album διασκευών του “When We Were The New Boys”, ο Rod επέλεξε το “What Do You Want Me To Do?” και το έκανε κτήμα του.
 
 
10
Tom Jones - Strange Boat
 
Ένας ακόμα μεγάλος που έχει διασκευάσει τους Waterboys είναι και ο Tom Jones. Μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του album “Fisherman’s Blues”, ο ακόμα και σήμερα ενεργός Ουαλός πήρε το “Strange Boat” και το έντυσε με τη δική του μοναδική φωνή, προσθέτοντας και το δικό του όνομα στη λίστα των διασκευαστών του Mike Scott και της μπάντας του.
 
 
  • SHARE
  • TWEET