Skyclad, Dreamrites, Strikelight, Gauntlet @ Κύτταρο, 22/04/17

Μόνο αγάπη γι' αυτούς τους Skyclad

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 25/04/2017 @ 14:34

Ήταν τόσο ζωντανές και όμορφες οι μνήμες από την προηγούμενη εμφάνιση των Skyclad στην Αθήνα, που ανατρέχοντας στη σχετική ανταπόκριση δεν πίστευα ότι έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια. Σκεπτόμενος τις πιθανές διαφορές παραδόξως βρήκα αρκετές, τις οποίες και θα παραθέσω για την ιστορία στο βασικό κομμάτι του κειμένου. Βεβαίως, στα ίδια υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η πεντάδα με την εξαιρετική απόδοση της και η διάθεση του κόσμου, που αποζημιώθηκε για την παρουσία του στο Κύτταρο.

Πρώτοι στη σκηνή βρέθηκαν οι Gauntlet που παρουσίασαν παραδοσιακό heavy metal. Διαθέτοντας καλές μονάδες, σκηνική παρουσία που ταίριαζε με το παλιομοδίτικο χαρακτήρα της μπάντας και δέσιμο παικτικώς, κέρδισαν με άνεση το ενδιαφέρον και το χειροκρότημα του αρκετού κόσμου που βρισκόταν εξαρχής στο Κύτταρο.

Gauntlet

Μεγαλύτερο προσόν της πεντάδας ήταν ο συνδυασμός ρυθμού, μελωδίας και ταχύτητας σε σωστές αναλογίες. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, εάν καταφέρουν να προσδώσουν μεγαλύτερη προσωπικότητα στις συνθέσεις τους, μπορούν να ξεχωρίσουν τουλάχιστον στα πλαίσια της σκηνής. Σε κάθε περίπτωση, θα τους ξαναδούμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μετά την ακύρωση της εμφάνισης των Steamroller Assault για προσωπικούς λόγους, οι Strikelight θα ήταν το δεύτερο support και το τελευταίο, εάν δεν είχαμε την έκπληξη των Dreamrites. Έχοντας έτοιμο το νέο τους full-length άλμπουμ που διατίθεται προς ακρόαση στο YouTube και αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε φυσική μορφή, ήταν αναμενόμενο ότι θα στήριζαν το σετ τους σε αυτό.

Strikelight

Κάπως έτσι, λοιπόν, ακούσαμε για αρχή τα τρία πρώτα τραγούδια του "Beyond The Afterglow" και κατόπιν κάποια παλιότερα αλλά και άλλα νέα κομμάτια. Highlights η συμμετοχή του Γιάννη Παπανικολάου (Diviner, Rock 'n' Roll Children) στο τραγούδι που συμμετέχει και στον δίσκο και η αφιέρωση στον εκλιπόντα πριν από λίγες μέρες Στάθη Ψάλτη.

Strikelight

Έχοντας ήδη ακούσει τον δίσκο, αυτό που μου έμεινε από την εμφάνιση των Strikelight όσον αφορά το νέο υλικό είναι ότι διαθέτει ορισμένες μαγικές στιγμές και αρκετά παιξίματα. Όπως και να έχει, κάθε εμφάνιση των Strikelight είναι απολαυστική σαν το παλιό καλό heavy metal, οπότε θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Γύρω στις 23.00 και ενώ θα έπρεπε να περιμένουμε τους headliners, ανακοινώθηκε ότι θα έπαιζαν εκτάκτως οι Dreamrites. Οι Λαρισαίοι είχαν αναλάβει να ζεστάνουν τα ανά την επικράτεια ακροατήρια πριν τις εμφανίσεις των Skyclad στην πρώτη τους κανονική ελληνική περιοδεία, οπότε δεν ήταν δυνατόν να αρνηθούν την πρόταση των Βρετανών και των διοργανωτών.

Dreamrites

Δεδομένου ότι ήμασταν ενήμεροι για το χρονοδιάγραμμα που καταρτίστηκε με σκοπό να προλάβουν τους Skyclad όσοι θα πήγαιναν στους Candlemass, δεν ήταν και άσχημα που θα βλέπαμε μία ακόμη μπάντα, ειδικά όταν πρόκειται για επαρχιακή που δεν έχει συχνά ευκαιρίες να εκτεθεί στο κοινό της Αθήνας.

Dreamrites

Με άκρως επαγγελματικό στήσιμο και αέρα συγκροτημάτων της αλλοδαπής, οι Λαρισαίοι παρουσίαζαν κάτι που θα ονόμαζα Iron Maiden με δίκασο, καθώς διέθεταν πολλά από στοιχεία των θρύλων, σαφώς φωνητικά που φέρνουν πάρα πολύ στον Dickinson, αλλά και ανεβασμένες ταχύτητες. Για την ώρα θα μείνω στο ότι τους παρακολούθησα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα είναι ακόμη καλύτερη.

Αν δεν συνέτρεχαν μια σειρά από λόγοι που διαφοροποιούσαν τα δεδομένα της εμφάνισης των Skyclad, ίσως να λέγαμε όταν όλα ήταν όπως το 2014. Δυστυχώς ο Steve Ramsey έμεινε στην πατρίδα του καθώς έχει υποβληθεί πρόσφατα σε σοβαρή επέμβαση και αναρρώνει. Ευτυχώς τον αντικαθιστά επάξια ο Dave Pugh, κιθαρίστας που στην τετραετία 1992-95 πρόλαβε να βάλει τη σφραγίδα του στις σημαντικότερες στιγμές της μπάντας και έχει επιστρέψει χωρίς να έχει χάσει στο ελάχιστο τα χαρίσματά του.

Skyclad

Ακόμη οι Βρετανοί έχουν εξαιρετικό νέο δίσκο, το "Forward Into The Past", η κυκλοφορία του οποίου συνδυάστηκε με μια μικρή περιοδεία που εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιελάμβανε ακόμη Ξάνθη, Καστοριά, Λάρισα και Αγρίνιο. Όλα τα παραπάνω θα είχαν ως αποτέλεσμα ένα διαφοροποιημένο και λιγότερο ευέλικτο setlist, μιας και αφενός η κούραση και αφετέρου το νεοπαγές line-up δεν άφηναν περιθώρια για διακυμάνσεις και εκτενέστερη του κανονικού διάρκεια.

Skyclad

Αυτό που φυσικά δεν άλλαξε, θα ήταν η εξαρχής εξαιρετική απόδοση της μπάντας και ομοίως οι θερμές αντιδράσεις, καθώς ακούστηκε από τα ηχεία το "A Storyteller's Moon", intro του νέου δίσκου με live φωνητικά από τον Ridley. Τα πρώτα κομμάτια από το παρελθόν προκάλεσαν καλώς εννοούμενη αναστάτωση και θετικές εντυπώσεις άφησαν τα τραγούδια του "Forward Into The Past", πού όσες ακροάσεις θέλει, τόσο καλό (και περισσότερο) φαίνεται πως είναι.

Skyclad

Εκτός από τις κομματάρες της κλασικής περιόδου, ενθουσιώδεις αντιδράσεις προκάλεσαν τα "The Antibody Politic" και "Great Blow For Α Day Job", το "A Semblance Of Normality" του 2004 υπερεκπροσωπήθηκε διακαίως, ενώ ακούσαμε μέχρι και happy doom ("The Song Of No-Involvement") όπως μας είπε ο ορεξάτος Ridley. Κατά τα άλλα, κακός χαmosh έγινε στο "Inequality Street" και το stage diving ανέλαβαν 40άρηδες και 50άρηδες!

Skyclad

Το encore με το τρομερό "Thinking Allowed?" και την καθιερωμένη πλέον διασκευή στο "Emerald" των Thin Lizzy ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Αναμενόμενο δεν ήταν το δεύτερο encore μετά τη μιάμιση(!), που κερδήθηκε κατόπιν λαϊκής απαίτησης και λόγω έλλειψης άλλων κομματιών ήταν η επανάληψη του "Spinning Jenny", πράγμα δεν μας χάλασε καθόλου και μας έστειλε σπίτια μας τρισευτυχισμένους.

Skyclad

Όσον αφορά τον ήχο που πάντοτε έχει σημασία, ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλός, με μικρή εξαίρεση την μπασαρισμένη μπότα και τη σχετικά χαμηλή ένταση της κιθάρας του Pugh που πραγματικά κεντούσε. Στις λοιπές λεπτομέρειες, τα κενά ανάμεσα στα κομμάτια που παρείχαν τις απαραίτητες ανάσες καλύφθηκαν εντέχνως από τον ιδιαίτερα ευδιάθετο Ridley, και κερασάκι στην τούρτα ήταν τα γενέθλια της αεικίνητης Georgina ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

Ενδεικτικό του πόσο καλά πέρασε το κοινό που γέμισε για άλλη μία φορά το Κύτταρο, ήταν ο συνωστισμός στο merchandise της μπάντας μετά το live, αλλά και το γεγονός ότι μισή και πλέον ώρα μετά τη λήξη (περασμένες δύο), αρκετοί οπαδοί απασχολούσαν τα κουρασμένα πλην ευδιάθετα μέλη της μπάντας για φωτογραφίες, υπογραφές και συζητήσεις. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που αγαπάμε τους Skyclad, και φυσικά προστίθεται σε έναν σωρό άλλους τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια. Μέχρι την επόμενη φορά, λοιπόν, μόνο αγάπη γι' αυτούς τους Βρετανούς!

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

SETLIST

Earth Mother, The Sun And The Furious Host
Spinning Jenny
Another Fine Mess
Change Is Coming
Cry Of The Land
State Of The Union Now
The Song Of No-Involvement
The Declaration Of Indifference
Starstruck?
Penny Dreadful
The One Piece Puzzle
The Widdershins Jig
The Parliament Of Fools
The Antibody Politic
The Queen Of The Moors
Anotherdrinkingsong
Great Blow For Α Day Job
Inequality Street

Encore:
Thinking Allowed?
Emerald (Διασκευή Thin Lizzy)

2o Encore:
Spinning Jenny

  • SHARE
  • TWEET