The Future is now: 10+1 σύγχρονοι blues καλλιτέχνες που πρέπει άμεσα να ακούσεις

...και να προτείνεις σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 15/02/2019 @ 11:33

Επτά χρόνια πριν γράψαμε για 30 άξιους της προσοχής μας blues καλλιτέχνες, σε ένα άρθρο που δημιούργησε συζήτηση και ανταλλαγές απόψεων. Από εκείνη τη λίστα - όπως ήταν φυσικό - κάποιοι εκτοξεύθηκαν σε σημείο να τους δούμε και στη χώρα μας, άλλοι εξαφανίστηκαν από το στερέωμα και κάποιοι συνεχίζουν να προσπαθούν για την αναγνώριση.

Σήμερα - σε μια πιο «κλειστή» καταγραφή - γράφουμε για δέκα (συν έναν που αποτελεί στοίχημα με μικρά δείγματα) μουσικούς που πιστεύουμε πως το παρόν και το μέλλον τους ανήκει και πως, με εξαίρεση ένα - δύο ήδη αναγνωρισμένους, δεν έχουν ακουστεί όσο θα μπορούσαν, ειδικά στη χώρα μας.

Διαβάστε, λοιπόν, τη λίστα μας, ακούστε τη μουσική, σχολιάστε, διαφωνήστε και προτείνετε κι εσείς τις μουσικές που σας αρέσουν, 12 μέτρα παρακάτω, στο κοινωνικό κυτίο.

1
Fantastic Negrito
Fantastic Negrito
Το ύφος: Blues, R&B, Rock

Το στόρι: Μια πολυτάραχη ζωή με ναρκωτικά και συμμορίες, επιστροφή από κώμα μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα και μια νέα καριέρα (και στάση ζωής) στα 45 του.

Το άλμπουμ: "The Last Days Of Oakland" (2017). Εκτόξευση δημοφιλίας, βραβείο Grammy και ένεση φρεσκάδας στα blues.

To site: fantasticnegrito.com

To δείγμα: YouTube
2
Cedric Burnside
Cedric Burnside
Το ύφος: Hill Country Blues

Το στόρι: Εγγονός του R.L. Burnside, ξεκινά ως ντράμερ στα 13 του, φτιάχνει συγκρότημα με τον αδερφό του και το 2018 εντυπωσιάζει πια ως δημιουργός με το "Benton County Relic".

Το άλμπουμ: "Benton County Relic" (2018)

To site: cedricburnside.net

To δείγμα: YouTube
3
Gary Clark Jr.
Gary Clark Jr.
Το ύφος: Blues Rock, Soul, R&B

Το στόρι: Με το ένα πόδι στην pop και το άλλο στα blues ενθουσιάζει στις συναυλίες του και μπερδεύει με τις δουλειές του στο στούντιο. Σε στιγμές έχει μεγαλουργήσει βρίσκοντας μαγικούς συνδυασμούς του μοντέρνου με το παραδοσιακό.

Το άλμπουμ: "The Story Of Sonny Boy Slim" (2015): Εδώ πετυχαίνει (ως τώρα) το καλύτερο αποτέλεσμα στην πορεία που έχει χαράξει προς την ολόδική του πρόταση.

To site: garyclarkjr.com

To δείγμα: YouTube
4
Shemekia Copeland
Shemekia Copeland
Το ύφος: Blues, Soul

Το στόρι: Με όχημα αρχικά τον θρυλικό πατέρα της Johnny Copeland κερδίζει με συνεχή live παρουσία και ποιοτικούς δίσκους όλο και περισσότερους πόντους στο blues στερέωμα.

Το άλμπουμ: "Turn The Heat Up" (1998): Πριν δουλέψει με Dr. John και Steve Cropper εντυπωσιάζει με την έκταση και τη ζεστασιά της φωνής της.

To site: shemekiacopeland.com

To δείγμα: YouTube
5
Marcus King
Marcus King
Το ύφος: Blues Rock, Southern Rock

Το στόρι: O πιτσιρικάς με τη φωνάρα από τη Νότια Καρολίνα αφού «βαφτίστηκε» από τα μέλη της Allman Brothers Βand ωριμάζει άλμπουμ με άλμπουμ.

Το άλμπουμ: "Carolina Confessions" (2018): Ο Dave Cobb φιλοξενεί το συγκρότημα στο Nashville και τους «βγάζει» το καλύτερο αποτέλεσμα ως τώρα.

To site: marcuskingband.com

To δείγμα: YouTube
6
Ben Harper
Ben Harper
Το ύφος: Singer- Songwriter (και πολλά - πολλά άλλα)

Το στόρι: Έχει πίσω του μια μεγάλη και πολυποίκιλη μουσικά καριέρα. Σε αυτή τη λίστα μπαίνει δικαιωματικά για τα δύο καταπληκτικά του άλμπουμ με τον Charlie Musselwhite.

Το άλμπουμ: "Get Up!" (2013): Σχεδόν είκοσι χρόνια αφότου ο John Lee Hooker τους «ένωσε», πετυχαίνουν διάνα κάνοντας το αυθεντικό (και αυτοβιογραφικό) αξιομνημόνευτο.

To site: benharper.com

To δείγμα: YouTube
7
Bror Gunnar Jansson
Bror Gunnar Jansson
Το ύφος: Country, Folk, Blues

Το στόρι: Ένας Σουηδός - κάτοικος Παρισιού - φτιάχνει μια one man band για να πει «μαύρες» ιστορίες (ο επερχόμενος δίσκος του για παράδειγμα καταπιάνεται με τις πιο γνωστές δολοφονίες που έλαβαν χώρα στη Σουηδία) συνοδεύοντας τις με παραδοσιακές blues - και όχι μόνο - φόρμες.

Το άλμπουμ: "Moan Snake Moan" (2014)

To site: brorgunnar.com

To δείγμα: YouTube
8
The Record Company
The Record Company
Το ύφος: Rock And Roll, Blues Rock

Το στόρι: Πετυχαίνουν ένα όμορφο συνδυασμό των επιρροών τους (Hooker, Stones κ.α.) καταθέτοντας το 2016 ένα πανέμορφο άλμπουμ - συλλογή ζωής μετά από αρκετά χρόνια στο σανίδι.

Το άλμπουμ: "Give It Back To You" (2016): Τσαχπίνικο και ανανεωτικό, το άλμπουμ αυτό κατάφερε να τους βγάλει στο προσκήνιο.

To site: therecordcompany.net

To δείγμα: YouTube
9
Black River Delta
Black River Delta
Το ύφος: Garage, Blues Rock

Το στόρι: Σουηδοί τζαμάρουν σε παράγκα στο δάσος και - ω τι έκπληξη - δεν παίζουν stoner αλλά ένα συνδυασμό παραδοσιακού blues και μοντέρνου garage.

Το άλμπουμ: "Vol. II" (2018): Ανεβαίνουν επίπεδο όντας πιο ωμοί, πιο ενδιαφέροντες και πιο εύστοχοι από ποτέ.

To site: blackriverdelta.net

To δείγμα: YouTube
10
The Bones Of J.R. Jones
The Bones Of J.R. Jones
Το ύφος: Soul, Blues, Americana

Το στόρι: Ο Jonathon Robert Linaberry προσπαθεί μόνος του (παίζοντας όλα τα όργανα) να κρατήσει ζωντανό πνεύμα του Son House και του Howlin' Wolf.

Το άλμπουμ: "Ones To Keep Close" (2018): Πολυσυλλεκτικό και εμπνευσμένο, τον πάει ένα βήμα μπροστά.

To site: thebonesofjrjones.com

To δείγμα: YouTube
+1
Για το μέλλον: Christone "Kingfish" Ingram
Christone Kingfish Ingram
Το ύφος: Blues Rock

Το στόρι: Δεκαεννιάχρονος (πια) κάτοικος Μισισιπή κάνει μαθήματα κιθάρας στο Μουσείο Blues της περιοχής από το Δημοτικό και εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του στην κιθάρα το blues στερέωμα και τον Buddy Guy που χρηματοδοτεί το επερχόμενο πρώτο του άλμπουμ.

Το άλμπουμ: Αναμένεται. Μέχρι τότε ακούμε τη διασκευή του στο "The Thrill Is Gone" (από το soundtrack του Luke Cage).

To site: christonekingfishingram.com

To δείγμα: Spotify

Ακούστε την playlist του Rocking με κορυφαία τραγούδια από τον κατάλογο των καλλιτεχνών

  • SHARE
  • TWEET