«10»: Τραγούδια των Black Sabbath που ...δεν είναι δικά τους

Ποιός είπε πως η δισκογραφία τους είναι πλήρης;

Οι Black Sabbath είναι το ήμισυ του παντός όσον αφορά το metal και προφανώς επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν μέχρι και σήμερα πολλούς μουσικούς και ακόμα περισσότερα συγκροτήματα. Κάποιοι αφομοίωσαν κι ενσωμάτωσαν τις επιρροές αυτές στον προσωπικό τους ήχο, κάποιοι άλλοι δεν λένε να τις απαρνηθούν και χαρακτηρίζονται ως «κλώνοι» κι όλοι αυτοί μαζί έχουν ένα κοινό στοιχείο: Κάποια στιγμή συνέθεσαν ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριλαμβάνονται στην δισκογραφία των ηρώων τους.

Η χρονιά που οσονούπω μας περνάει, είχε κι αυτή μπόλικους Black Sabbath μέσα, είτε για την ιστορία με τον Bill Ward, είτε για τον δίσκο που κυκλοφόρησαν, ακόμα και πρόσφατα με την είδηση περί της επερχόμενης καλοκαιρινής mini περιοδείας με τους Soundgarden. Ορμώμενοι από το τελευταίο σκέλος, διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 10 συνθέσεις τους, που δεν πρόκειται να αποδοθούν ζωντανά από τους ίδιους μιας και ...δεν τους ανήκουν.

Sleep - Sleep's Holy Mountain  
10   Sleep - "Dragonaut"
Sleep's Holy Mountain (1993)

Θεωρείται δικαίως ένας εκ των κορυφαίων δίσκων της κατηγορίας του και η εισαγωγή του εναρκτήριου "Dragonaut" δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για το μουσικό ύφος που έπεται. Εξετάζοντας τώρα την συγκεκριμένη σύνθεση, μια απλή παραπΟΜπή στο video clip καθιστά σαφές τον λόγο που ώθησε τους Cisneros, Pike και Hakius να ασχοληθούν με την μουσική.

Πού μπαίνει; Στο "Master Of Reality", αμέσως μετά το "Embryo" και πριν το "Children Of The Grave".

Video

Γ.Ζ.
 


Electric Wizard - Electric Wizard  
9   Electric Wizard - "Devil's Bride"
Electric Wizard (1995)

Δεν είναι μόνο τα επίθετα που προκαλούν συνειρμούς, ούτε η κοινή τους χασικλίδικη αγάπη. Ναι, ok μπορεί να είναι, δεν παύει όμως η κουδούνα να παίζει κι αυτή τον δικό της καταλυτικό ρόλο. Δεν υφίσταται απουσία εγγλέζικης μπάντας από την λίστα ετούτη και οι Electric Wizard έχουν χίλιους και δυο λόγους να δηλώνουν άξιοι εκπρόσωποι των Black Sabbath, είκοσι και κάτι χρόνια μετά την πρώτη καμπάνα τους.

Πού μπαίνει; Στο πρώτο, πριν από το "The Wizard" και μετά την βρόχα που έπεφτε στρέιτ θρου.

Video

Γ.Ζ.
 


Sheavy - The Electric Sleep  
8   Sheavy - "Savannah"
The Electric Sleep (1998)

Αν ξεπεράσεις την εκνευριστική ομοιότητα μεταξύ της φωνής του Steve Hennessy και του Ozzy, ξεκινάς να αντιλαμβάνεσαι τα θετικά στοιχεία σε κάποιες από τις δουλειές αυτών εδώ των Καναδών με αποκορύφωμα το "Republic?" του 2005. Από εκεί και πέρα μάλλον τους πήρε η κατηφόρα και βαδίζουν ολοταχώς προς εξαφάνιση. Δεν πειράζει, θα έχουμε για πάντα -σαν ένα άλλο Παρίσι- το "Savannah".

Πού μπαίνει; Πιο πολύ στα σόλο του Ozzy παρά στα άλμπουμ με τους Black Sabbath, θα έσωζε μερικούς από τους μέτριους δίσκους του Madman.

Video

Α.Μ.
 


Vavoura Band - Live - The Early Days  
7   Vavoura Band - "(The Curse) Κατάρα"
Live - The Early Days (2003)

Το σχήμα του Τζόνυ Βαβούρα που δραστηριοποιείται από το 1976 δεν έχει καταφέρει ακόμα να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο στούντιο άλμπουμ. Οι ηχογραφήσεις για το "Live - The Early Days" φτάνουν και περισσεύουν πάντως για να ικανοποιήσουν τον παλαιοροκά που ακούει από Hendrix μέχρι Sabbath. Η "Κατάρα" είναι το δικό τους παιδί που δημιουργήθηκε από την αγάπη τους για τους αρχιερείς του metal.

Πού μπαίνει; Στην πρώτη πλευρά του "Paranoid", αμέσως μετά το "Planet Caravan".

Video

Α.Μ.
 


Svartepan - Nattvandring  
6   Svartepan - "Starkare"
Nattvandring (2004)

Το «μαύρο τηγάνι» από τη Σουηδία λατρεύει τους Black Sabbath και σε αυτό το τραγούδι μας πάει πολύ πίσω, στα πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος. Το ρεφρέν είναι κολλητικό και γυρίζει το χρόνο στις εποχές που ο έλληνας χωρίς να ξέρει αγγλικά προσπαθούσε να τραγουδήσει στιχάκια από αγγλόφωνες επιτυχίες. Πατήστε το link και πάμε λοιπόν...

Πού μπαίνει; Στο πρώτο άλμπουμ, στη δεύτερη πλευρά ή καλύτερα στα ακυκλοφόρητα demo.

Video

Α.Μ.
 


Seamount - Ntodrm  
5   Seamount - "Torch Of Doom"
Ntodrm (2008)

Ετούτοι εδώ οι Γερμανοί αντιπροσωπεύουν την πιο βαριά και doom πλευρά των Black Sabbath. Στο συγκεκριμένο τραγούδι πάει να σου ξεφύγει το «πιο Sabbath πεθαίνεις» αλλά υπάρχουν οι πάντα οι Sheavy (διαβάστε παρακάτω) οπότε σωπαίνεις κι ανάβεις το δαυλί.

Πού μπαίνει; Στη δεύτερη πλευρά του "Master Of Reality".

Video

Α.Μ.
 


 Church Of Misery - Houses Of The Unholy  
4   Church Of Misery - "Shotgun Boogie"
Houses Of The Unholy (2009)

Οι μανιακοί Ιάπωνες, αν δεν ήταν μουσικοί μάλλον θα κινηματογραφούσαν ασιατικά bukkake και θα γέλαγαν σαν τον Πάτρικ τον Αστερία κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ευτυχώς για όλους τους, συνέθεσαν τραγούδια σαν κι αυτό παρουσιάζοντας την speed πλευρά των Sabbath με μια δόση καφρίλας Phil Anselmo. Επόμενος στόχος, shotgun με μεγάλο κουτάκι.

Πού μπαίνει; Στο "Vol. 4", καπάκι μετά το "Snowblind".

Video

Γ.Ζ.
 


Uncle Acid & The Deadbeats - Vol. 1  
3   Uncle Acid & The Deadbeats - "Do What Your Love Tells You"
Vol. 1 (2010)

Το ότι ακούστηκε ετεροχρονισμένα κι αφού πρώτα είχαμε λιώσει το "Blood Lust", δεν αφαιρεί σε τίποτα από το δικαίωμα του να βρίσκεται στην λίστα αυτή. Δεν είναι μόνο η σύνθεση καθεαυτή, αλλά και η ατμόσφαιρα που ενώνει την όποια απόσταση χωρίζει το Cambridge από το Birmingham. Σάπιο, πρωτόγονο με κάτι μελωδίες ΝΑ και μια γέφυρα που διχάζει.

Πού μπαίνει; Ο διχασμός που λέγαμε. Είτε στα demo μπει, είτε στο "Sabbath Bloody Sabbath", το ίδιο και το αυτό.

Video

Γ.Ζ.
 


Arc Of Ascent - The Higher Key  
2   Arc Of Ascent - "Land Of Tides"
The Higher Key (2012)

Οι Νεοζηλανδοί του ευφάνταστου Craig Williamson, κυκλοφόρησαν μόλις πριν ένα χρόνο και κάτι το "The Higher Key" με το ακατέβατο εννιάρι του. Ένας από τους κράχτες του δίσκου, είναι η δική τους heavy / psychedelic εκδοχή στο "The National Acrobat" που δημιούργησε εσωτερικές Rocking έριδες περί αντιγραφής και φόρου τιμής.

Πού μπαίνει; Στον δίσκο που νομίζεις κι εσύ.

Video

Γ.Ζ.
 


Orchid - The Mouths Of Madness  
1   Orchid - "Wizard Of War"
The Mouths Of Madness (2013)

Θα διάλεγα το "Mountains Of Steel", αλλά αφού υπάρχει ήδη άλλο αντίγραφο του "A National Acrobat" στη λίστα μας, θα επιλέξω τελικά το "Wizard Of War". H εταιρία μπορεί να προσπαθεί να τους πουλήσει αυτούς εδώ τους Καλιφορνέζους ως ένα συνδυασμό 70s επιρροών, αλλά εδώ έχουμε καραμπινάτο «σύμπτωμα» Black Sabbath. E, δείτε και το βίντεο.

Πού μπαίνει; Πριν από το "Megalomania", στο "Sabotage".

Video

Α.Μ.
 








Vintage Caravan - Voyage  
Bonus   Vintage Caravan - "Midnight Meditation"
Voyage (2014)

Από το άλμπουμ των επόμενων -μετά τους Orchid και Blues Pills- νέων ταλέντων που μάζεψε κάτω από τη σκεπή της η Νuclear Blast (το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2014), μας έρχεται το αυτό τραγούδι με το riff που κάτι μας θυμίζει. «Παρανοϊκά» πιτσιρίκια από την Ισλανδία με παλιακές αρχές.

Πού μπαίνει; Στην πρώτη πλευρά του "Paranoid", ακριβώς πριν το "Planet Caravan".

Video

Α.Μ.
 


  • SHARE
  • TWEET