Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: Under The Skin

Ο Glazer σκηνοθετεί μαεστρικά, η Johansson πρωταγωνιστεί σαγηνευτικά και η μουσική δένει άψογα μια υπνωτιστική ταινία

Από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, 08/05/2014 @ 11:40
Τι παίζει: Εξωγήινη με τη μορφή της Scarlett Johansson ταξιδεύει στη Σκωτία οδηγώντας ένα βαν, παραπλανώντας άντρες στο να την ακολουθήσουν σε ένα σπίτι και να χαθούν σε μυστηριώδη άβυσσο.

Δηλαδή: Η πανέμορφα ψυχρή και απαθής παρουσία της εξωγήινης Johansson κεντρίζει την προσοχή από το πρώτο λεπτό, καθώς εκείνη κινείται σε ένα τοπίο εξ ίσου ψυχρό και μελαγχολικό, το αστικό τοπίο της Σκωτίας. Η ατμόσφαιρα φαντάζει ιδανική για να χτιστεί το όλο μυστήριο και τροφοδοτείται συνεχώς από την εξαιρετική, σαγηνευτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Πολλές φορές δίνεται η εντύπωση στο θεατή ότι η Scarlett βγήκε πράγματι παγανιά στη Σκωτία και προσπάθησε να αποπλανήσει πραγματικούς πολίτες, κάτι που αποδεικνύεται ότι ισχύει εν μέρει αφού ο Jonathan Glazer χρησιμοποίησε κρυφές κάμερες και αρκετοί από τους διαλόγους έγιναν αυθόρμητα με πραγματικούς «περαστικούς». Η κορύφωση όμως έρχεται μέσα από τις καταπληκτικές σεκάνς που εκτυλίσσονται στο σπίτι, όταν η εξωγήινη έχει απομονώσει τα θηράματά της και τα παρασύρει με τη γυμνή γοητεία της στη «γλυκιά» άβυσσο, υπό τους ήχους της εξαιρετικής, υπνωτιστικής μουσικής, η οποία ντύνει σχεδόν όλη την ροή της ταινίας. Όσο για την ερμηνεία της Scarlett, κινείται εξαιρετικά κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού, όμορφα στυλιζαρισμένη από τον Glazer στο φάσμα του απόκοσμου, και γίνεται ιδιαίτερα απαιτητική όσο ο εξωγήινος χαρακτήρας της εξελίσσεται και «εξανθρωπίζεται» σταδιακά, στο δεύτερο μισό, βάζοντάς μας σκέψεις για το αν πρόκειται για την καλύτερή της ερμηνεία μέχρι σήμερα. Αξιοπρόσεκτη είναι μάλιστα η τροπή που παίρνει γενικότερα η ταινία μετά το μέσο της, φανερώνοντας ικανότητα στο να προβληματίσει και να συγκινήσει, όχι μόνο εικαστικά αλλά και νοηματικά, με έμφαση στο ηχηρό της φινάλε.

Τελικά: Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Glazer είναι αριστοτεχνικά προσεγμένη μέχρι τη λεπτομέρεια. Είναι ευχής έργον τα sci-fi thriller να είναι τόσο αινιγματικά και τόσο μοναδικά εικονοπλαστικά, όσο το "Under The Skin". Και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη μουσική επένδυση στο όλο εγχείρημα από τη μουσική της Mica Levi (a.k.a. Micachu!). Ο ίδιος ο Glazer δήλωσε ότι ακόμα και τώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει το πόσο τον στοίχειωσε το soundtrack και τα μονότονα ηχητικά εφέ του "2001: A Space Odyssey". Το σίγουρο είναι ότι και εκείνος κατάφερε να μας στοιχειώσει, με ένα ολόδικό του, μοναδικό sci-fi διαμάντι.

Trailer



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Wild Duck: Μπαζάκα / Λογοθετίδης σε μια ταινία για την Ελλάδα της κρίσης του σήμερα. Μοιάζει ενδιαφέρον και οι κριτικές λένε για εξαιρετική χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου.

Το σκεφτόμαστε:
Monica Z: Βιογραφία της jazz τραγουδίστριας των '60s, Μόνικα Ζέτερλουντ, από σκανδιναβικό cast. Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την jazz σκηνή (και τα δράματα) της Σουηδίας.

Alceste A Bicyclette: Εκσυγχρονισμός του "Μισανθρώπου" του Μολιέρου. Η γαλλική ταινία της εβδομάδας.

Θα αποφύγουμε:
The Other Woman: Η σύζυγος, η ερωμένη Α' και η ερωμένη Β' δολοπλοκούν για να καταστρέψουν τον άντρα που τις ταλαιπωρεί. Πάει ανέλπιστα καλά στις Η.Π.Α. και σηματοδοτεί την είσοδο της Kate Upton στον κινηματογράφο.

Neighbors: Οι δημιουργοί του "This Is The End" βάζουν τον οικογενειάρχη Seth Rogen να τα βάζει με τον teddyboy Zac Efron. Φοβόμαστε ότι όλα τα αστεία είναι στο trailer.

Hope On The Line: Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ για τον Αλέξη Τσίπρα, που γέννησε και ένα πολιτικό θέμα. Για φίλους και εχθρούς που θέλουν να πέσουν με το κεφάλι στην προεκλογική περίοδο.
  • SHARE
  • TWEET