[7]: Parks & Recreation

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να αρχίσεις την καλύτερη τρέχουσα κωμική σειρά στην τηλεόραση

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 15/09/2014 @ 11:24
Ετούτο 'δω το κείμενο έχει αργήσει πολύ.

Αυτό το αρθράκι δεν απευθύνεται στους ήδη μυημένους. Εκείνοι ξέρουν. Εκείνοι ξέρουν και γελούν με εσάς τους υπόλοιπους που δεν ξέρετε. Δεν ξέρετε τίποτα λοιπόν και χάνετε, και εγώ νιώθω λίγο άσχημα γι' αυτό. Ήρθε η ώρα λοιπόν τα πράγματα να αλλάξουν.

Το "Parks & Recreation" μπαίνει αισίως στην έβδομη σεζόν του σε λίγες εβδομάδες, σηματοδοτώντας και την αρχή του τέλους για τη σειρά του NBC, καθώς είναι και η τελευταία. Τι καλύτερο λοιπόν από το να προσπαθήσω να πείσω νέα άτομα να κάνουν μία χάρη στον εαυτό τους και να αρχίσουν τη σειρά (και να τη φτάσουν) πριν τον επίλογό της;

Με λίγα λόγια, η σειρά πραγματεύεται τις ιστορίες των δημόσιων υπαλλήλων που απαρτίζουν το τμήμα «Πάρκων Και Ψυχαγωγίας» του Δημαρχείου του Pawnee, μιας φανταστικής κωμόπολης στην Indiana. Είναι ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο mockumentary που στην αρχή στόχευε να περάσει στις συνειδήσεις του κόσμου ως spin-off του "The Office", αλλά από τη δεύτερη σεζόν και μετά δημιούργησε μία δικιά του ξεχωριστή οντότητα. Αναφέρω τη δεύτερη σεζόν, γιατί η πρώτη στην ουσία δεν μετράει. Είναι έξι μέτρια επεισόδια, τα οποία δεν προσδίδουν επιτυχώς την διασκεδαστική ατμόσφαιρα της σειράς και σας παρακαλώ να τα υπομείνετε έτσι ώστε να βιώσετε την πραγματική γλύκα της.

Η παρακάτω λίστα απαριθμεί τους εφτά λόγους που πιστεύω ότι κάνουν τη σειρά εξαιρετική και γιατί πρέπει να την δεις, πέρα από το προφανέστερο που είναι το γεγονός ότι έχω φοβερό γούστο και ότι δεν σου έχω προτείνει ποτέ κάτι κακό.



1. Andy Dwyer



Ας αρχίσουμε από τα εύκολα και ας κεφαλαιοποιήσω το brand name του Chris Pratt που ελέω "Guardians Of The Galaxy" βρίσκεται στο απόγειό του. Πριν γίνει ο λοιπόν ο «Star Lord», ο Pratt ήταν ο Andy Dwyer, ο χαζοβιόλης everyman του Pawnee. Είναι εγώ και είναι εσύ. Οι ατάκες και οι σκηνές με τις οποίες λύνεσαι εξαιτίας του physical comedy του είναι πάμπολλες, καθώς συχνά αρκεί μονάχα ένα απορημένο του βλέμμα να σε πιάσουν τα γέλια, πόσο μάλλον όταν μάθεις πως πολλές από τις καλύτερες σκηνές του Andy είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού του Pratt.



2. Ron -fucking- Swanson



Έστω και να μην βλέπεις τη σειρά, άμα βολοδέρνεις στα Ίντερνετς, είναι πολύ χλωμό να μην έχεις πέσει πάνω στο μυστακιοφόρο, βλοσυρό πρόσωπο του Ron Swanson. Αν ο Andy είναι προσωποποίηση του μέσου ρούχλα που είμαστε εσύ και εγώ, τότε ο Swanson είναι ο άντρας που ονειρευόμαστε να γίνουμε. Κάθε λακωνική του κουβέντα και συμβουλή, κάθε συμβουλή του και χρυσάφι. Είναι για πολλούς fan της σειράς ο κυριότερος λόγος που την παρακολουθούν και, κατά την ταπεινή μου αποψάρα, αν δεν είναι μία από τις καλύτερες κωμικές φυσιογνωμίες που έχουν περάσει από την μικρή οθόνη, είναι σίγουρα το καλύτερο μουστάκι.



3. Το υπόλοιπο cast



Εντάξει, θα μπορούσα άνετα να το τραβήξω από τα μαλλιά και σε κάθε θέση της λίστας να έβαζα από έναν χαρακτήρα της σειράς, αλλά αυτό θα ήταν φτηνό και κουραστικό, αν και πέρα για πέρα για αληθινό. Το cast είναι πραγματικά όμως εξαιρετικό και η χημεία μεταξύ τους φανταστική. Καταρχάς, έχεις τη κωμική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Amy Poehler που είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς, Leslie Knope, μία ενθουσιώδης και παθιασμένη δημοτική υπάλληλος που λατρεύει τη δουλειά της και την πόλη της. Γύρω της είναι πλαισιωμένοι πάμπολλοι φανταστικοί χαρακτήρες, όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, όλοι με μία ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω, όλοι με την ξεχωριστή τους θέση στη φανταστική πόλη του Pawnee.



4. To Pawnee



Και μιας και το αναφέραμε, το ίδιο το Pawnee είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να αγαπήσεις τη σειρά. Η λεπτομέρεια με την οποία έχει δημιουργηθεί αυτή η ανύπαρκτη πόλη στην ερημιά της Indiana είναι φανταστική, και το κάθε τι που μαθαίνεις randomly για αυτή μέσω της επιφανειακής ματιάς του mockumentary προσδίδει ακόμα παραπάνω στον μύθο της. Από τις κωμικά τραγικές σχέσεις που είχαν οι πρώτοι άποικοι της πόλης με τους ιθαγενείς (που μαθαίνεις διεξοδικά από διάφορες «εις μνήμην» τοιχογραφίες που βρίσκονται στο Δημαρχείο) μέχρι και την αψυχολόγητη εμμονή ολόκληρης της πόλης με ένα συγκεκριμένο πόνι-μασκότ, όλα συντελούν στο κατάλληλο περιβάλλον όπου μπορεί να στηθεί μία εξαιρετική κωμωδία.



5. Οι «κακοί»



Σε μία σειρά όπου οι απόλυτοι κακοί είναι οι υπάλληλοι της δημοτικής βιβλιοθήκης, τι άλλο να πεις; Ξαναγυρνώντας στο πόσο έξυπνα γραμμένη είναι η σειρά, ο εκάστοτε ανταγωνιστής που εμφανίζεται στη σειρά έχει εκείνο το κάτι που τον κάνει εξαιρετικά ψυχαγωγικό, από τον νεόπλουτο γιάπη παρασκευαστή αρωμάτων, στις πρώην γυναίκες του Ron Swanson.



6. Guest stars



Πέρα λοιπόν από το σταθερό δυνατό πρωταγωνιστικό και δευτερεύον καστ της σειράς, ανά καιρούς ορισμένες guest εμφανίσεις κλέβουν την παράσταση. Από τον Paul Rudd και τον Andy Samberg στον John Hamm και την Michelle Obama (!), το "Parks And Rec." μπορεί να υπερηφανεύεται για τον πλούσιο κατάλογο διασήμων που έχουν ερμηνεύσει κάποιες εμβληματικές φιγούρες του Pawnee. Αποκορύφωμα αναμφισβήτητα αποτελεί η εμφάνιση του Patton Oswalt με το επικό -αυτοσχεδιασμένο- Star Wars filibuster του. Λινκ.



7. Επειδή, γέλιο.



Ποιά είναι η τελευταία φορά που πραγματικά γέλασες με κωμωδία στην τηλεόραση; Πες μου ειλικρινά. Γελάς παρέα με το ψευτόγελο που ακούγεται στο "Big Bang Theory"; Η αγάπη σου για το "Community" ήταν αρκετή ώστε να δεις την τέταρτη σεζόν και να αντέξεις τις απαράδεκτες αλλαγές στο καστ και στους συντελεστές (ΩΩΩ!); Αν εξαιρέσεις το "Modern Family" που το έκοψα γιατί μου παραφάνηκε μαμαδίστικο και το "Brooklyn Nine-Nine" που ακόμα βλέπουμε πού το πάει ελέω μίας μονάχα σεζόν, δεν υπάρχει άλλη αξιόλογη full-season κωμωδία εκεί έξω.

To "Parks & Recreation" για εφτά χρόνια συνεχίζει δυνατά προσφέροντας γέλιο. Εξαιτίας των ποικίλων χαρακτήρων που απαρτίζουν τους ήρωες της σειράς, το χιούμορ του σε χτυπάει διαφορετικά και συχνά από πολλαπλά μέτωπα. Μία γελοία -με την καλή έννοια- χαζόμαρα θα εξισορροπηθεί με μία πανέξυπνη ατάκα ή ένα running joke το οποίο είναι αδύνατον να μην εκτιμήσεις. Το όλο premise του δεν είναι εξωφρενικό και -ας μου επιτραπεί να είμαι και λίγο χλεχλές- νιώθεις όμορφα ρε παιδί μου με το τέλος του κάθε επεισοδίου.
  • SHARE
  • TWEET