«10»: Πώς οι Crystal Castles έφτασαν στην κορυφή

Το συγκρότημα με τον αντισυμβατικό ήχο και την αντιστρόφως ανάλογη αναγνώριση θα εμφανιστεί στο φετινό Ejekt Festival και εμείς αποσυνθέτουμε την ουσία του

Από τον Δημήτρη Μαχαιρά, 10/05/2016 @ 12:38

Ορισμένες φορές, συμβαίνει μια παράδοξη κατάσταση και συγκροτήματα με μη συμβατικό ήχο συναντούν πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, καταφέρνουν να έχουν πολυάριθμο κοινό σε όλο τον κόσμο και ανοίγουν τις κεντρικές σκηνές των σημαντικότερων φεστιβάλ παγκοσμίως. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι Crystal Castles, οι οποίοι θα εμφανιστούν φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας στο Ejekt festival, παρέα με τους James και Editors. (Εντάξει και με τους Dimitri Vegas/Like Mike).

Αν και εγκέφαλος του σχήματος είναι ο Kath, λίγα συγκροτήματα έχουν αντέξει την αλλαγή του frontman, ή της frontwoman, Alice Glass στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία αποχώρησε από το συγκρότημα πέρυσι για προσωπικούς της λόγους. Είχε ανακοινωθεί ότι οι Crystal Castles διαλύθηκαν, αλλά φέτος κυκλοφόρησαν ένα ολοκαίνουργιο single, με νέα τραγουδίστρια την Edith Frances. Φαίνεται να υπόσχεται πολλά και θα μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα μετά το live τους σε πρώτη φάση -και σε δεύτερη όταν κυκλοφορήσει το καινούργιο τους άλμπουμ, μετά από τέσσερα χρόνια δισκογραφικής ησυχίας.

Παρακάτω θα βρείτε δέκα πράγματα που έκαναν τους Crystal Castles ξεχωριστούς και συντέλεσαν στην παγκόσμια επιτυχία τους.

1
Η προσωπικότητα, τρέλα και φωνή της Alice Glass
Crystal Castles
Αν και η πρώην frontwoman του σχήματος, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ως το πιο ξεχωριστό πρόσωπο πάνω στη σκηνή. Είναι αυτή που εκτόξευσε τους Crystal Castles στα ύψη. Οι εκκεντρικές της εμφανίσεις, το ιδιαίτερο ντύσιμο, τα βαμμένα μωβ/ξανθά/ό,τι να 'ναι μαλλιά, το μπουκάλι μπέρμπον στο χέρι, οι παραμορφωμένες κραυγές και ταυτόχρονα η άψογα απαλή φωνή της, καθώς και η δυναμικότητα πάνω στη σκηνή, είναι αυτά που έκαναν το κοινό να ξεσαλώνει και να μη σταματάει να χοροπηδάει καθ' όλη τη διάρκεια του show. Όταν οι σεκιουριτάδες δεν την άφηναν να κατεβαίνει από τη σκηνή για να είναι κοντά στο κοινό, η συμπεριφορά της γινόταν βίαιη. Τους πετούσε drumsticks και τους χτυπούσε μέχρι να την αφήσουν. Όσο κι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτήν την απροσάρμοστη συμπεριφορά, πουλάει... Είμαστε περίεργοι αν η καινούργια frontwoman θα μπορεί να αναπληρώσει πλήρως τη θέση της στο σχήμα.
2
Η προέλευση του ονόματός τους
Crystal Castles
Όσοι μεγάλωσαν στα τέλη των '80s και αρχές των '90s, πιθανότατα να ξέρουν το action cartoon "Shee-Ra", όπου όταν η ηρωίδα Αdora, μεταμορφώνεται σε Shee-Ra, φαίνονται δύο κάστρα από πίσω. Το ένα από αυτά είναι το Crystal Castle, το οποίο όπως καταλαβαίνετε ήταν και η πηγή του ονόματος του συγκροτήματος. Δεν θα σας το κρύψω, αλλά όταν άρχισα να τους πρωτοακούω, δεν συγκρατήθηκα και ξανάβαλα κάποια επεισόδια από το cartoon να τα θυμηθώ...
3
Οι συνεργασίες τους
Crystal Castles
Το πιο γνωστό τους κομμάτι, το οποίο βρέθηκε στα charts παγκοσμίως, είναι και η πιο σημαντική συνεργασία των Crystal Castles. Πρόκειται για τη διασκευή του "Not In Love", από τους Platinum Blonde. Φωνητικά κάνει ο τρανός Robert Smith των The Cure. Άλλες αξιοσημείωτες συνεργασίες που έχουν κάνει είναι με την noise rock μπάντα, HEALTH, με τους οποίους συνέθεσαν το "Crimewave", lead single του ντεμπούτου τους, πρώτο single των HEALTH και ένα από τα πρώτα μεγάλα χιτάκια των Crystal Castles. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το κομμάτι από το δεύτερό τους άλμπουμ, "Year Of Silence", που έγραψε ο Kath μαζί με τους Sigur Ros.
4
Ο ιδιαίτερος τρόπος ηχογράφησης της δισκογραφικής τους δουλειάς
Crystal Castles
Για πηγή έμπνευσης, το συγκρότημα μετακόμιζε σε διαφορετικά μέρη για να γράψει μουσική και να κυκλοφορήσει την καινούργια του δουλειά. Το "(ΙΙ)", γράφτηκε και ηχογραφήθηκε ως επί το πλείστον σε μία άδεια παγωμένη εκκλησία, στην απομονωμένη Ισλανδία. Ο εγκέφαλος, Kath, θεώρησε πως το κρύο και η απομόνωση είναι μία μεγάλη πηγή έμπνευσης. Αυτό έχει αποδοθεί με πολύ μεγάλη ευστοχία στο άλμπουμ, καθώς ακολουθεί μία μονότονη γραμμή και η φωνή της Alice είναι άλλοτε αισθησιακή και κρυσταλλική, και άλλοτε τσιρίζει δείχνοντας το αίσθημα για απελευθέρωση από αυτήν τη μονοτονία. Με το ίδιο σκεπτικό, στο "(ΙΙΙ)" το σχήμα εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και ηχογράφησε όλα του τα κομμάτια σε ένα μαγνητόφωνο, χωρίς editing, mixing, και συμπεριέλαβαν όλα τους λάθη. Με αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι, κατάφεραν να κρατήσουν κοντά τους τους φανατικούς οπαδούς και να τους δείξουν πώς ακριβώς ακούγονται οι Crystal Castles όταν παίζουν μόνοι τους.
5
Τα visuals και η χαοτική ένταση των συναυλιών τους
Crystal Castles
Το live των Crystal Castles, δεν είναι μία συμβατική συναυλία, όπου ο κόσμος πάει απλά να παρακολουθήσει έναν καλλιτέχνη να παίζει μουσική και μεταξύ των κομματιών να χειροκροτά. Πάει να χορέψει, να σπρωχτεί, να χοροπηδήσει και να φωνάξει τους στίχους μαζί με το συγκρότημα. Όπως και ο ίδιος ο Kath έχει πει, στο στούντιο τα κομμάτια τους είναι η μελαγχολία συσκευασμένη. Όμως, ζωντανά η μουσική τους επιβάλλεται να αποδίδει μία δυναμικότητα και το κλίμα να γίνεται χαοτικό. Οπότε, σε συνδυασμό με την ενέργεια που κουβαλάνε τα μέλη του σχήματος, τα visuals με τα ρυθμικά φώτα ξεσαλώνουν το κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος.
6
Η μανία τους για την τελειότητα του ήχου στις συναυλίες
Crystal Castles
Έχει τύχει να πάμε πολλές φορές σε συναυλίες και ο ήχος να είναι απαράδεκτος. Από προσωπική εμπειρία, και σύμφωνα με τους ίδιους, δεν θα γίνει αυτό ποτέ σε ένα show τους. Αν ο συναυλιακός χώρος δεν έχει τις προδιαγραφές, δεν θα τον επιλέξουν. Αν, δε, νομίζουν ότι τις έχει και στο soundcheck δεν μπορούν να φτάσουν την τελειότητα, ακυρώνουν τη συναυλία επί τόπου.
7
Η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων ενός keyboard
Crystal Castles
Ποτέ δεν έμειναν σε έναν συγκεκριμένο ήχο. Χρησιμοποιούν από τους πιο κλασσικούς ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως στο "Crimewave", έως τις πιο δυσνόητες 8-bit συνθέσεις του "xxzxcuzx me" (που ακούγεται σαν έναν Super Mario σε έκσταση). Από τις πιο ακουστικές εκτελέσεις του "Tell Me What To Swallow" έως το άκρως ατμοσφαιρικό και σκοτεινό "Celestica", με την κρυσταλλική και τέλεια ισορροπημένη μορφή της φωνής της frontwoman. Από τους πιο ξεσηκωτικούς ρυθμούς του "Plague" μέχρι τον πιο μεταλλικό ήχο του "Birds". Ως σύνολο, τα άλμπουμ τους έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα στο ρυθμό και πολλές αλλαγές στο στυλ -και υπάρχουν κομμάτια για όλες τις διαθέσεις.
8
Η απλότητα των τίτλων
Crystal Castles
Υπάρχει μία απλότητα στους τίτλους τους.  Πέρα από το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους, κυκλοφόρησε και δεύτερο με το ίδιο όνομα. Μετά από μερικούς μήνες, βέβαια, επανακυκλοφόρησε online ως "(ΙΙ)", και έπειτα ακολούθησε το "(ΙΙΙ)". Όλοι τους οι τίτλοι είναι μικροί και σε βάζουν κατευθείαν στο νόημα του κομματιού.
9
Οι τηλεοπτικές τους εμφανίσεις
Crystal Castles
Σε ένα soundcheck που είχαν κάνει σε ένα στούντιο πριν την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους, ο ηχολήπτης το ηχογράφησε κρυφά και κατέληξε να είναι η πρώτη κυκλοφορία των Crystal Castles, με όνομα "Alice Practice". Κυκλοφόρησε σε single, το οποίο εξαντλήθηκε πάρα πολύ γρήγορα, και ζήτησαν από τη βρετανική έκδοση της σειράς "Skins" να παίξει όλο το συγκρότημα live για μία σκηνή τους. Έπειτα, ξεκίνησε η εμπορική επιτυχία τους, και εμφανίστηκες σε διάφορες mainstream εκπομπές στον κόσμο, όπως σε αυτή του Jimmy Kimmel.
10
Baptism
Crystal Castles
Οι Crystal Castles σε γενικές γραμμές είναι τέσσερα πράγματα: μελαγχολία, μπιτάκια που μένουν ανεξίτηλα στα αυτιά σου, παραμορφωμένες κραυγές και ταυτόχρονα ξεσηκωτικός ρυθμός. Το "Baptism" τα συνδυάζει όλα αυτά, και κάθε φορά που το ακούς ανατριχιάζεις. Περιμένουμε πώς και πώς τη συναυλία τους για το live θέαμα του κομματιού αυτού...
  • SHARE
  • TWEET