«10»: Αξέχαστα video των Motley Crue

10 κλιπ από ένα σχήμα που όμοιό του μάλλον δεν θα υπάρξει ξανά

Από τους Θοδωρή Μηνιάτη, Χρυσόστομο Μπάρμπα, Παναγιώτη Λουκά, 05/03/2014 @ 11:53
Οι Motley Crue είναι από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα που έχει αναδείξει το αμερικανικό Hard Rock. Όλη τους η καριέρα σημαδεύτηκε από προκλήσεις κάθε είδους. Ο τρόπος που ντύνονταν, τα video clips τους αλλά και το γενικότερο life style τους, τους έκαναν rock star πολύ γρήγορα. Το συγκρότημα έχει αφήσει ως παρακαταθήκη μια σημαντική μουσική κληρονομιά. Με αφορμή την άσχημη είδηση της οριστικής παύσης εργασιών τους, γράφουμε για δέκα video clip που εμείς στο Rocking θεωρούμε ότι αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής του σχήματος. Ένας άτυπος φόρος τιμής σε μια μπάντα που όμοια της πιθανώς δεν θα ξανά υπάρξει.

Η σειρά που τα παραθέτουμε είναι χρονολογική ενώ το εξώφυλλο που επιλέξαμε σε κάθε περίπτωση, είναι το αγαπημένο μας από τις εκδόσεις του αντίστοιχου single. Σίγουρα κάποια (αγαπημένα για κάποιους) βίντεο λείπουν, αλλά έτσι είναι τα μεγάλα σχήματα. Δεν μπορείς να συμπεριλάβεις τα πάντα σε λίγες γραμμές. Enjoy!

 
10   Looks That Kill
(1983)

Εν έτει 1984, οι Mötley Crüe σκάνε μύτη ντυμένοι βάρβαροι, κρατώντας δάδες και γεμάτοι γενναιότητα επιτίθενται σε... μια παρέα βαρβαρό-γυναικών. Και ναι, καταφέρνουν να τις νικήσουν (!), μαντρώνοντάς τες και υποχρεώνοντάς τες να ακούνε το "Looks That Kill" επ' άπειρον. Σε ένα μοναδικό plot twist όμως, η αρχι-βαρβαρο-γυναίκα έρχεται να σπάσει τα δεσμά των μελών της φυλής της γλυτώνοντάς τες απ' το «μαρτύριο», ενώ στη συνέχεια επιχειρεί να ξεφύγει ξεμυαλίζοντας τα παλικάρια μας. Πού να 'ξερε όμως ότι θα της την έφερναν στο τέλος, εξαϋλώνοντάς την σηκώνοντας τις παντοδύναμες γροθιές τους στον αέρα. Πιο cult δεν γίνεται...

Video

Χ.Μ.
 


 
9   Home Sweet Home
(1985)

Ξεχνάμε το «remake» και μένουμε στην original εκδοχή μιας κι η εισαγωγή του πρώτου video clip για την υπέρ-επιτυχημένη power ballad των Mötley Crüe, δείχνει πόσο απολαυστικό είναι να μην παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά (πόσο μάλλον όταν φοράς κολάν και έχεις κρεπαρισμένο μαλλί). Ο Neil βρίσκεται στην παραλία, ο Mars στον «διαβολικό» θρόνο του, ο Sixx σ' ένα σουρεάλ μπαρ κι ο Lee σ' ένα ξέφρενο πάρτι όταν δέχονται ένα τηλεφώνημα, στο οποίο απαντάνε «I'm on my way» δίνοντας το έναυσμα για να δούμε τα πριν, τα κατά τη διάρκεια και τα μετά μιας τότε συναυλίας τους.

Video

Χ.Μ.
 


 
8   Smokin' In The Boys Room
(1985)

Η διασκευή στο τραγούδι των Brownsville Station ήταν η πρώτη top 40 επιτυχία των Mötley Crüe φθάνοντας μέχρι το νούμερο 16 στο Billboard. O Jimmy ήταν ένας μαθητής Λυκείου που το συνέβαιναν διάφορα ευτράπελα, ώσπου το συγκρότημα μέσα από έναν καθρέπτη τον παίρνει στο "Other Side". Στο video clip υπάρχουν και σκηνές από την action / horror ταινία "The Wraith" όπου ανάμεσα στους ηθοποιούς συναντάμε και τον νεαρό Charlie Sheen. Η ταινία ποτέ δεν έκανε μεγάλη επιτυχία , αλλά μας άφησε ένα rock/metal soundtrack όπου εκτός από τους Mötley Crüe έχουμε ανάμεσα σε άλλους και τους Ozzy Osbourne, Billy Idol, Ian Hunter.

Video

Π.Λ.
 


 
7   Dr. Feelgood
(1989)

To "Dr. Feelgood" είναι το πιο εμπορικό single του συγκροτήματος. Είναι το μόνο που έχει γίνει χρυσό στην Αμερική αφού έχει ήδη πουλήσει περίπου 500.000 κόπιες. Κάτι άκρως λογικό αν σκεφτεί κανείς και το πόσο ωραίο τραγούδι θεωρείται αλλά και το γεγονός ότι εμπεριέχεται σε ένα album σχεδόν αψεγάδιαστο. Το video clip είναι από τα πιο ιστορικά του σχήματος και ασχολείται με τα ναρκωτικά και την όλη διακίνηση τους. Στις σκηνές που «προβάλουν» το θέμα παρεμβάλλονται τα μέλη της μπάντας που παίζουν σε ερείπια με φωτιές. Ότι ήταν δηλαδή το σχήμα, ένα από αυτά που πάντα έβγαζε φλόγες!

Video

Θ.Μ.
 


 
6   Girls, Girls, Girls
(1987)

Το "Girls, Girls Girls" είναι ίσως το πιο γνωστό τραγούδι των Mötley Crüe στο ευρύ κοινό. Όπως λέει και ο τίτλος του, πραγματεύεται με τι άλλο από καλλίγραμμα κορίτσια που λικνίζουν το κορμί τους προς τέρψη των ανδρών που τις παρακολουθούν ενώ αυτές χορεύουν. Σε όλο το video clip το συγκρότημα εν μια νυκτί πάει από το ένα strip club στο άλλο διασκεδάζοντας με ό,τι βλέπει. Το εν λόγω video clip αλλά και το τραγούδι αποτελούν την επιτομή της φιλοσοφίας του σχήματος αφού σχεδόν όλη η ζωή τους ήταν ακριβώς έτσι. Τα κορίτσια που χορεύουν είναι από δυο διάσημα μαγαζιά, τα Tropicana και Seventh Veil, με το πρώτο να είναι το αγαπημένο strip club του τραγουδιστή Vince Neil και το δεύτερο να είναι αυτό που γυρίστηκε το clip. Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το clip το MTV δεν το μετέδιδε εξαιτίας της εμφάνισης που είχαν οι χορεύτριες. Πού να ήταν και γυμνές δηλαδή!

Video

Θ.Μ.
 


 
5   You're All I Need
(1987)

Οι Mötley Crüe είναι πολύ γνωστοί για το γεγονός ότι γράφουν πολύ ωραίες μπαλάντες. Μια από αυτές ήταν και το "You're All I Need", τραγούδι που γράφτηκε από τον μπασίστα Nikki Sixx «αφιερωμένο» στην τότε κοπέλα του που πίστευε ότι τον απατούσε. Αρχικά δεν προοριζόταν για να είναι σε album αλλά το υπόλοιπο σχήμα ακούγοντας το ήθελε σε κυκλοφορία όπερ και έγινε. Το video clip πραγματεύεται την ιστορία ενός τύπου που σκοτώνει την κοπέλα του μετά από άγριο καυγά και έπειτα -ίσως μετανιώνοντας- κάθεται μπροστά από το τζάκι και πετάει μέσα φωτογραφίες της μέχρι που έρχονται οι αστυνομικοί και τον πιάνουν. Και αυτό το clip όταν είχε κυκλοφορήσει δεν παιζόταν από το MTV αφού η σκηνή που ο τύπος «μαχαιρώνει» την κοπέλα του θεωρήθηκε πολύ σκληρή για να την βλέπεις. Ο συνδυασμός όμως της σύνθεσης με το ασπρόμαυρο video clip έχει μείνει στην ιστορία σαν ένα από τα πιο ωραία οπτικοακουστικά πονήματα του σχήματος.

Video

Θ.Μ.
 


 
4   Without You
(1989)

Ουστ David Lynch, αυτό το διαμάντι πρόλαβε να το σκηνοθετήσει άλλος! Καρδιές, βροχές, μαραμένα τριαντάφυλλα, ουρανοί, κανάτες νερό, λεοπαρδάλεις, μυστήρια κλειδιά, μια νεκροκεφαλή με τα μαλλιά του Neil, έξι τσέλο και όλα υπό ένα ανούσια μυστικιστικό αιγυπτιακό φόντο. Κλασικό παράδειγμα της υπερβολής των 80s και του χασίματος της μπάλας όσον αφορά τα budget που διέθεταν τότε οι εταιρίες στις μπάντες τους. Ένα χρόνο μετά, ο Axl θα ζήλευε τέτοιου τύπου μεγαλεία και θα κυκλοφορούσε τη μια υπερπαραγωγή video clip μετά απ' την άλλη.

Video

Χ.Μ.
 


 
3   Kickstart My Heart
(1989)

Οι Mötley Crüe φτάνουν έξω από το θρυλικό Whiskey A Go Go έτοιμοι για ένα warm up show για την περιοδεία του "Dr. Feelgood". Έξω από το club οι οπαδοί τους βρίσκονται σε έκσταση. Το κλασικό intro ακούγεται και για τα επόμενα λεπτά το συγκρότημα κυριαρχεί πάνω στην σκηνή. Εκτός από το live, το video clip έχει και σφήνες από αγώνες ταχύτητας με μερικά εντυπωσιακά ατυχήματα. Τραγική ειρωνεία, ο οδηγός στο video clip και διάσημος stand up comedian Sam Kinison πέθανε το 1992 από αυτοκινητικό. Από το 1989 μέχρι σήμερα, το "Kickstart My Heart" έχει γυριστεί ξανά σε video clip και πιο συγκεκριμένα το 2011 κατά την περιοδεία τους μαζί με τους Poison και New York Dolls. Οι Mötley Crüe του σήμερα είναι κάπως έτσι. Μεγάλη παραγωγή, girls, girls, girls και ένα συγκρότημα που ακόμα «το έχει» στην σκηνή.

Video

Π.Λ.
 


 
2   Misunderstood
(1994)

Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ εάν το είχα δει στην -περίεργη για το αμερικανικό hard rock- εποχή του. Βάλε στην εξίσωση ότι ήταν το πρώτο άλμπουμ των Mötley Crüe δίχως τον Vince Neil, πρόσθεσε και έναν καβγά του συγκροτήματος με το MTV και έχεις και το κερασάκι με τον ηλικιωμένο να βάζει ένα πιστόλι στο στόμα του, ε, δεν θέλει πολύ να καταλάβεις το γιατί δεν παίχτηκε τότε. Μια μπαλάντα με το συγκρότημα να παίζει στην αυλή ενός σπιτιού και διάφοροι χαρακτήρες που αναφέρονται στο τραγούδι να εμφανίζονται. Βλέποντας το video clip άκουσα ξανά και το άλμπουμ τους "Mötley Crüe". Τότε το είχα προσπεράσει, τώρα μου αρέσει όλο και περισσότερο.

Video

Π.Λ.
 


 
1   Hell On High Heels
(2000)

Είναι ενδιαφέρον με πόση ευκολία μπορείς να δείξεις κάποια πράγματα σε ένα animated κι όχι live action βίντεο. Εδώ έχουμε τους Mötley Crüe ως cartoon, να μας παρουσιάζουν τη δικιά τους βερζιόν της ιστορίας της ανθρωπότητας και να φτάνουν στο (αυτονόητο) συμπέρασμα πως η πονηριά της γυναίκας είναι πίσω απ' όλα. Το πάνε ένα βήμα παραπέρα μάλιστα, παρουσιάζοντας τη γυναίκα ως το απόλυτα διαβολικό και παμπόνηρο ον, το οποίο έχει τη δύναμη να καπνίσει Ρωμαίους αυτοκράτορες, να... σνιφάρει πλανητάρχες και να κάνει κομματάκια την μπάντα απ' το LA, χωρίς να ιδρώσει κι ιδιαίτερα.

Video

Χ.Μ.
 


  • SHARE
  • TWEET