Νέα μελέτη δείχνει πως η απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ευχάριστα τα νέα για τους μουσικόφιλους των «πολλών ντεσιμπέλ»

21/07/2016 @ 11:56

Είναι γνωστό πως το καλύτερο ίσως είδος μουσικής, η …δυνατή μουσική, προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στην ακοή.

Είναι πλέον εξακριβωμένο πως το ένα τρίτο των ηλικιωμένων υποφέρει από μερική απώλεια ακοής, με το συγκεκριμένο ποσοστό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς οι fan των Nirvana και των Metallica αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν ευχάριστα νέα για τους μουσικόφιλους των «πολλών ντεσιμπέλ».

Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν πως η ανθρώπινη βαρηκοΐα μπορεί να γίνει αναστρέψιμη. Ορισμένες κατηγορίες ζώων, όπως για παράδειγμα τα πουλιά και τα ερπετά, έχουν ένα αναστολέα ο οποίος αναγεννά τα τριχωτά κύτταρα μετά την απώλεια ακοής, κάτι που δεν συμβαίνει στους ανθρώπους και στα υπόλοιπα θηλαστικά.

Η έρευνα προτείνει μια νέα θεραπεία η οποία μιμούμενη την λειτουργία του εν λόγω αναστολέα, υποχρεώνει τα τριχωτά κύτταρα και των θηλαστικών σε πολλαπλασιασμό.

Το 2013, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλή τον Dr.Albert Edge, κατάφερε να αναζωογονήσει τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία ποντικών με αποτέλεσμα την καλύτερη ανίχνευση ήχων από την πλευρά των πειραματόζωων. Η ομάδα του Albert Edge προετοιμάζει, αυτή την εποχή, τις πρώτες δοκιμές της μεθόδου σε άνθρωπο.

Μπορεί να χρειαστούν κάποια χρόνια ή και δεκαετίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βαρηκοΐας αλλά όπως φαίνεται υπάρχει …ελπίδα στον ορίζοντα.

 

  • SHARE
  • TWEET