Νεκρός σε ηλικία 94 ετών ο Toots Thielemans

Πλήρης ημερών έφυγε ο κορυφαίος βιρτουόζος της φυσαρμόνικας

23/08/2016 @ 19:52

Ο Βέλγος jazz μουσικός και βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, Toots Thielemans, απεβίωσε στον ύπνο του από φυσικά αίτια, όπως αποκάλυψε ο μάνατζερ του, Veerle Van de Poel. Ήταν 94 ετών.

Ο πολυοργανίστας βρισκόταν στο νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα έπειτα από πτώση.

Ο Veerle Van de Poel είπε στην Los Angeles Times: «Δεν υπήρξαν επιπλοκές. Πέθανε από γηρατειά, το σώμα του είχε απλα ξεφτίσει πολύ.»

Ο Thielemans ήταν περιζήτητος session-άς, αλλά και με επιτυχημένη σόλο πορεία, με αποκορύφωμα τον δίσκο του, "Bluesette", που κυκλοφόρησε το 1962. Είχε περιγράψει το συναισθηματικό, μελωδικό του στυλ ως «κάτι μεταξύ χαμόγελων και δακρύων». Η ασυνήθιστη μίξη της κιθάρας του μαζί με τα ιδιόμορφα σφυρίγματά του τού εξασφάλισαν έναν άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο.

Αν και έκανε το όνομά του στην jazz σκηνή, εμφανίστηκε και σε αρκετά pop κομμάτια, όπως το "Leave A Tender Moment Alone" του Billy Joel και το "Too Late For Goodbyes" του Julian Lennon, καθώς και σε R&B δουλειές, συμπεριλαμβανομένου του δίσκου "The Dude" του Quincy Jones από το 1981. Ο Thielemans ακούγεται και στον δίσκο "Still Crazy After All These Years" του Paul Simon που κυκλοφόρησε το 1975.

Ο Jean-Baptiste Thielemans, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1922 και ξεκίνησε να παίζει ακορντεόν σε ηλικία τριών ετών στο καφέ των γονιών του. Έπειτα, αγόρασε φυσαρμόνικα και έμαθε μόνος του να παίζει, ακούγοντας τη swing μουσική της δεκαετίας του '30. Χάρη στο ταλέντο του, οι φίλοι του άρχισαν να τον φωνάζουν Toots, επειδή το κανονικό του όνομα ήταν «πολύ συνηθισμένο».

Όταν έπαθε πνευμονία σε ηλικία περίπου 20 ετών, ένας φίλος του τού αγόρασε κιθάρα σαν δώρο ανάρρωσης. Ο Thielemans γρήγορα έγινε βιρτουόζος και σε αυτό το όργανο, ακούγοντας τον Django Reinhardt. To 1951 μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου έγινε μέλος των Charlie Parker All-Stars, στους οποίους έπαιζε τρομπέτα ο Miles Davis. Έπειτα, δούλεψε με τους Ella Fitzgerald, Jaco Pastorius, Johnny Mathis και πολλούς ακόμα εμβληματικούς μουσικούς.

  • SHARE
  • TWEET