Elder, Half Gramme Of Soma, Bonzai @ Temple, 07/06/19

Fuzzy ψυχεδέλεια σε βαριές δόσεις

Από τον Παντελή Κουρέλη, 10/06/2019 @ 15:13

Μετά το τρομερό live του 2016 στο An Club, η ακύρωση των Elder στο Desertfest την επόμενη χρονιά για λόγους κλασσικούς στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού που ζούμε μας είχε πέσει ελαφρώς βαριά. Η μπάντα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, όπως έχουν σηματοδοτήσει ειδικά οι δύο τελευταίοι της δίσκοι, με τον προτελευταίο δίσκο τους "Lore" να στέκεται ίσως λίγο ψηλότερα από το επίσης πολύ ωραίο "Reflections Of A Floating World". Όπως και νά 'χει, είχε έρθει πλέον η ώρα να ξαναδούμε τους Βοστωνέζους heavy rockers.

Οι δικοί μας Bonzai ανεβήκανε στη σκηνή - δυστυχώς με το πρόγραμμα να έχει καθυστερήσει ένα μισάωρο από την αρχή. Στο τριανταπεντάλεπτο set τους παρουσίασαν κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο, που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες. Παρ’ όλο που ο ήχος δεν ήταν και μεγάλος τους σύμμαχος, έδειξαν ότι και καλοί παίχτες είναι και ενδιαφέροντα κομμάτια έχουν. Θα αναζητήσουμε να τους ξαναδούμε και την επόμενη φορά που θα ξαναπαίξουν στην πόλη μας (είναι από τη Θεσσαλονίκη).

Bonzai

Επόμενοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Half Gramme Of Soma, οι οποίοι είναι εμφανές ότι έχουν γράψει χιλιόμετρα στο σανίδι. Βγήκανε με «αέρα» έμπειρης μπάντας και έπαιξαν σχεδόν ολόκληρο τον πολύ ωραίο τελευταίο τους δίσκο "Groove Is Black", με το ομότιτλο κομμάτι να κερδίζει για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις.

Half Gramme Of Soma

Το καλοπαιγμένο ψυχεδελικό heavy rock τους νομίζω πως αποτέλεσε ιδανική εισαγωγή για αυτό που θα βλέπαμε μετά, ενώ οι αρκετοί παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με αρκετή ένταση και διάθεση. Οι Half Gramme Of Soma μας παρουσίασαν και ένα νέο, ακυκλοφόρητο (και άτιτλο) κομμάτι, που ηχητικά ταίριαζε με τα υπόλοιπα κομμάτια του set τους. Στον εξώστη που καθόμασταν ο ήχος ήταν πλέον καμπάνα!

SETLIST
 

Drowned
Mega Rollo Booster
Gloomy Eggplant
Red Kiss
Groove Is Black
Doofie
(νέο κομμάτι)
No Man's God

Το γεμάτο πια Temple υποδέχτηκε ενθουσιωδώς τους Elder, οι οποίοι μετακόμισαν από το merchandise stand τους στη σκηνή. Όπως μας είχε ενημερώσει ο Nick στη συνέντευξη που μας έδωσε, πλέον περιοδεύουν ως κουαρτέτο, έχοντας προσθέσει στο line-up τους τον Mike Risberg, δεύτερο κιθαρίστα που ενίοτε παίζει και πλήκτρα.

Από τις πρώτες νότες του "Compendium", το οποίο άνοιξε τη βραδιά, φάνηκε ότι αυτή η προσθήκη ήταν σχεδόν απαραίτητη και έδωσε νέα διάσταση και επιπλέον δυναμική στον live ήχο της μπάντας. Επιπλέον, τα visual που χειριζόταν ο μόνιμος πια συνεργάτης τους Adrian Dexter και προβάλλονταν ακριβώς από πάνω τους, δημιουργούσαν ακόμα καλύτερη ατμόσφαιρα για να βιώσει κάποιος καλύτερα τη συναυλία.

Elder

Με το setlist αρχικά να είναι μια μίξη από τους δύο τελευταίους δίσκους, απολαύσαμε το "Thousand Hands" και ύστερα το επιβλητικό "Lore". Ακριβώς μετά το τελείωμα του κομματιού, οι Elder «κόλλησαν» ένα νέο κομμάτι, το οποίο όπως μας πληροφόρησε ο Nick DiSalvo θα συμπεριλαμβάνεται στο επερχόμενο EP τους "The Gold & Sliver Sessions". Το EP υπήρχε προς πώληση στην αρχή της βραδιάς, παρ' όλο που επισήμως κυκλοφορεί σε μερικές μέρες, όμως πολύ σύντομα εξαντλήθηκε!

Οι δύο κιθάρες έχουν πραγματικά τσιμεντάρει τον ήχο των Elder. Το στήσιμό τους στη σκηνή ήταν λίγο διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Στη μέση στέκεται ο μπασίστας Jack Donovan, με τον DiSalvo να αισθάνεται μάλλον «ελαφρώς στριμωγμένος» στην τοποθεσία «δεξιά της σκηνής», περιστοιχισμένος από συστοιχίες πεταλιών και εφέ. Φαντάζομαι όμως ότι αυτό είναι το κανονικό τους setup σε κάθε χώρο, δεδομένων των εξαρτημάτων αλλά και των κοτσίδων από καλώδια που βρίσκονταν στη σκηνή. Όλος αυτός ο κόπος βέβαια είχε και το ανάλογο αποτέλεσμα, με τον ήχο να είναι πραγματικά σεμιναριακός.

Elder

Γυρνώντας λίγο στο παρελθόν, το rhythm section των Jack Donovan και Matt Couto έδωσε το έναυσμα για το "Dead Roots Stirring" από τον ομότιτλο δίσκο. Πρόκειται κατά βάση για ένα απλωμένο, δωδεκάλεπτο τζαμάρισμα με πολύ ωραία lead κιθαριστική δουλειά από τον DiSalvo. Το κλείσιμο έγινε τιμώντας για μια ακόμα φορά τον τελευταίο τους δίσκο, με τον Risberg να αναλαμβάνει τα πλήκτρα για το "The Falling Veil" και τη riffολογία να είναι και πάλι αξιοσημείωτη.

Εν μέσω επευφημιών αποχώρησαν από τη σκηνή, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν και να παίξουν το βαρύ, ψυχεδελικό "Gemini", με στρώσεις από riff να μας καταπλακώνουν για τελευταία φορά. Τα φώτα ανάψανε και ύστερα από λίγο οι Elder κατεβήκανε και συναναστραφήκανε με τον κόσμο που τους περίμενε. Πιστεύω πως όλοι φύγαμε χορτασμένοι και πως κανείς δε θα τους χάσει την επόμενη φορά που θα μας έρθουνε. Μόνο κέρδη από το συγκεκριμένο live για τους Βοστωνέζους!

Φωτογραφίες: Πάνος Μούρτζης

SETLIST
 

Compendium
Thousand Hands
Lore
(νέο κομμάτι, από το επερχόμενο EP "The Gold & Silver Sessions")
Sanctuary
Dead Roots Stirring
The Falling Veil

Encore:

Gemini

  • SHARE
  • TWEET