Grails: «Είμαστε οι Pink Floyd για ανθρώπους που δεν τους αρέσουν οι Pink Floyd»

Λίγο πριν την εμφάνισή τους την Πέμπτη 3 Μαΐου στο Κύτταρο στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Alex Hall

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 20/04/2018 @ 11:32

Αναμένοντας τη συναυλία της εκπληκτικής αυτής μπάντας και με τον περσινό δίσκο "Chalice Hymnal" στις αποσκευές, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος αποκάλυψε εσωτερικές σκέψεις και ιδέες που δεν είναι ευδιάκριτες.

Γεια σου Alex, πού σε πετυχαίνω τώρα;

Γεια, είμαι στο σπίτι στην Κοπεγχάγη.

Είστε ευχαριστημένοι με τις πωλήσεις του τελευταίου σας δίσκου; Είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση του κόσμου;

Το μόνο πράγμα που μας απασχολούσε ήταν να γράψουμε έναν καλό δίσκο. Θέλαμε να είναι τουλάχιστον τόσο καλό όσο το τελευταίο ("Deep Politics"). Νομίζω ότι πραγματικά τα καταφέραμε. Έτσι, ναι, νομίζω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το πώς πήγε και πως το πήρε ο κόσμος.

Είναι το "Chalice Hymnal" λιγότερο ή περισσότερο prog από τα προηγούμενα σας;

Δεν είμαι σίγουρος. Έχω την εντύπωση ότι είναι λιγότερο prog στην πραγματικότητα. Αλλά είναι σχετικό αυτό, καθώς η λέξη  prog σημαίνει μάλλον διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας.

Ποιο είναι το θέμα πίσω από τα ονόματα των κομματιών "Adam's Peak" and "Kebnekaise";

Το "Kebnekaise" είναι το όνομα της σουηδικής μπάντας που διασκευάζουμε με το κομμάτι, αλλά είναι και το όνομα ενός βουνού στη Σουηδία. Και η "Adam's Peak" είναι το όνομα ενός βουνού στη Σρι Λάνκα. Απλά βουνά.

Νομίζω ότι το κομμάτι "Thorns II" είναι νέοι Grails. Τι πιστεύεις για την εξέλιξη σας ως μπάντα;

Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής η δική μας εξέλιξη μας έχει διδάξει ότι πραγματικά δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Είμαστε εξίσου έκπληκτοι με τον καθένα από εσάς, όταν τελικά καταλήγουμε κάπου.

Κάνετε οι ίδιοι τις ηχογραφήσεις σας;

Ως επί το πλείστον, ναι. Γράφουμε συνήθως τα βασικά σε ένα κατάλληλο στούντιο (μερικές φορές μόνο τυμπάνα), αλλά το υπόλοιπο της εγγραφής και της μίξης γίνεται από εμάς. Κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι - artwork, βίντεο, ηχογράφηση, παραγωγή και μίξη.

Alex Hall

Ποια είναι η βασική σας έμπνευση;

Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε νέα μουσική από όλες τις εποχές. Και κάθε ανακάλυψη δείχνει έναν νέο δρόμο που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμη. Αυτή η διαδικασία δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ.

Δεν έχετε τραγουδιστή. Με ποιον τρόπο επικοινωνείτε με το κοινό σας;

Ομοίως με τον Cluster ή τον John Fahey ή τον Miles Davis ή με αμέτρητους άλλους. Η σταθεροποίηση της έννοιας «χωρίς τραγουδιστήº φαίνεται να είναι σύγχρονη.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας μπάντες;

Αγαπάμε τα κλασικά όπως όλοι. Αν γράφεις μουσική φαντάζομαι ότι πρέπει να εκτιμάς τους Led Zeppelin (ένα μόνο παράδειγμα). Αλλά τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν αυτήν τη στιγμή αλλάζουν αρκετά. Για τον εαυτό μου, ακούω πρόσφατα πολλά έργα του Mika Vainio ως "Ø". Μοναδικά λαμπρή και έξυπνη ηλεκτρονική μουσική. RIP.

Έχετε σχέδια για ακόμα μία "Black Tar Prophecies" κυκλοφορία;

Όχι, δεν το νομίζω. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια άλλη 'σειρά' σε κάποιο σημείο, αλλά νομίζω ότι η σειρά των Black Tar Prophecies τελείωσε.

Θυμάσαι την τελευταία σας φορά στην Ελλάδα, το 2010;

Φυσικά! Ήταν μια ιδιαίτερη συναυλία για εμάς, ήταν η πρώτη φορά που πετάξαμε για μια δική μας παράσταση. Επίσης, είχαμε μια μέρα κενή την επόμενη μέρα για να δούμε την πόλη και να ψωνίσουμε δίσκους. Ήταν μαγικά. Πραγματικά ανυπομονούμε όλοι να επιστρέψουμε! Ίσως είναι και ο λόγος που ξεκινάμε από εκεί.

Σχεδιάζετε να παίξετε ζωντανά τραγούδια από ολόκληρη τη δισκογραφία σας ή απλά επιλέγετε συγκεκριμένα άλμπουμ; Υπάρχει πιθανότητα να ακούσουμε κάτι παλιό; Μερικά κομμάτια από τα πρώτα σας άλμπουμ ας πούμε;

Ναι, παίζουμε πολλά παλιά τραγούδια, αλλά υπάρχουν περιορισμοί λόγω οργάνων στο τι θα παίξουμε. Δεδομένου ότι περιοριζόμαστε στα τυποποιημένα ροκ όργανα, κιθάρες / πλήκτρα / τύμπανα, όταν ταξιδεύουμε πρέπει να επιλέγουμε μόνο τραγούδια που είναι δυνατό να παραχθούν ζωντανά στην σκηνή με αυτά.

Προτιμάτε να περιοδεύετε ή να συνθέτετε κομμάτια σε ένα στούντιο;

Και τα δύο είναι σημαντικά και παρέχουν μια απελευθέρωση από τους περιορισμούς και τις απογοητεύσεις. Είναι σχετικό και ανάλογο. Όταν είμαστε κλεισμένοι μέσα ανυπομονούμε να βγούμε έξω και να τρελαθούμε. Εάν ταξιδεύουμε πολύ, απλά θέλουμε να επιστρέψουμε στο κρεβάτι μας και να φτιάξουμε μουσικές στο σαλόνι μας. 

Grails

Υπάρχουν νέα μέλη στην μπάντα επί σκηνής;

Ναι, είμαστε τώρα στη σκηνή με δύο νέα μέλη - τον Ilyas Ahmed (ο οποίος θα παίξει και στην Αθήνα) και τον Anthony Paterra (ο οποίος είναι το μισό της μπάντας Zombi και είναι γνωστός σόλο ως Majeure).

Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Προώθηση, έκθεση, διαδίκτυο, περιοδείες κλπ. Είναι αυτό συναρπαστικό ή πιεστικό για σας;

Λειτουργούμε σε μια τόσο σκιασμένη υποκουλτούρα (underground) της μουσικής βιομηχανίας άρα και είμαστε πραγματικά προστατευμένοι από πολλά από αυτά τα μεγαλύτερα ρεύματα/απειλές της μουσική βιομηχανίας. Θέλω να πω... τώρα έχουμε μια σελίδα στο Facebook αντί για μια σελίδα MySpace, ξέρεις!;! Σοβαρά τώρα, εκτός από τις βασικές κατευθύνσεις και τρόπους προώθησης, λειτουργούμε όπως κάναμε πάντα. Όπως παλιά δηλαδή που κάναμε μουσική μόνο για την πάρτη μας, έτσι κάνουμε και τώρα... άρα προφανώς δεν νιώθουμε και πραγματικά δεν εξαρτόμαστε από αυτό για να ζήσουμε. Ουσιαστικά έχουμε το προνόμιο να μην μας καίγεται καρφί για όλα αυτά, τον περισσότερο καιρό.

Έχετε προγραμματίσει επανεκδόσεις παλιότερων δίσκων σε βινύλιο;

Ήδη η Temporary Residence έβγαλε σε βινύλιο τα "Black Tar Prophecies Vol's 1,2,3" and "Take Refuge In Clean Living" τα οποίο για πολύ καιρό ήταν σχεδόν ξεχασμένα. Υπάρχει σχεδιασμός και για τα υπόλοιπα μας, μέσω της ίδιας δισκογραφικής.

Έχεις άλλους εθισμούς / αγαπημένα; Ταινίες, σειρές, βιβλία, σπορ, φαγητό, ποτά ή κάτι άλλο;

Παρακολουθώ το "Fargo" στο Netflix αυτή τη στιγμή και είναι πιθανώς η καλύτερη τηλεοπτική σειρά που έχω δει ποτέ. Συνιστάται!

Σε ευχαριστώ Alex. Να είσαι καλά.

Εγώ ευχαριστώ, ελπίζω να τα πούμε από κοντά στην Αθήνα.

  • SHARE
  • TWEET