Ο Fabio Leone των Rhapsody μιλάει στο Rocking.gr

01/10/2004 @ 20:00
Η ώρα ήταν 12:00 το μεσημέρι όταν έφτασα στον τόπο συνάντησης με δύο πολύ αγαπημένες μου φιγούρες στο χώρο της metal, τον Fabio Leone (τραγουδιστή) και τον Alex Staropoli (πληκτρά) των Rhapsody. Αφού κάθισα λοιπόν περιμένοντάς τους, με πλησίασε ο Fabio και αφού κάθισε μαζί μου πιάσαμε την κουβέντα για τους λόγους που τον έφεραν στην Ελλάδα στο παρελθόν, για την Ιταλία και διάφορα άλλα που δε δύνανται δημοσίευσης. Η συνέντευξη, λοιπόν, που μου έδωσε ο Fabio Leone για λογαριασμό του Rocking.gr και αφορά στο καινούριο album των ιταλών epic metal δημιουργών, "Symphony Of Enchanted Lands Pt.2 - The Dark Secret", αλλά και στην καινούρια εποχή στην οποία μπαίνει το συγκρότημα είχε ως εξής:

Fabio, χαίρομαι που σε γνωρίζω.
Χαίρομαι κι εγώ.

Όπως μου είπες πριν, είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα;
Με το συγκρότημα... ναι, γιατί εξάλλου το συγκρότημα άρχισε το '97 και δεν έχουμε παίξει εδώ ούτε έχουμε έρθει για προώθηση στο παρελθόν, οπότε με το συγκρότημα, ναι. Η προσωπική μου ζωή... είναι ένα άλλο θέμα.

Είχες βρεθεί εδώ με τους Labyrinth;
Όχι εγώ. Θα εννοείς τότε που οι Labyrinth είχαν ένα show στην Θεσσαλονίκη και ένα στο «Ρόδον» νομίζω, αλλά ήταν με τον Morby όχι με εμένα.

Λέγεται ότι έχουμε πολλά κοινά σαν λαοί ο ιταλικός και ο ελληνικός...
Ναι, ασφαλώς! Αλλωστε είμαστε μεσογειακοί λαοί και κατά την γνώμη μου έχουμε το καλύτερο φαγητό...

Αλλά δεν έχετε τζατζίκι και μουσακά...
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά η ιταλική pizza είναι η καλύτερη. Ναι, πιστεύω ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι χώρες γεμάτες δέντρα, όμορφες θάλασσες, νησιά, καλό φαγητό και ο χαρακτήρας των ανθρώπων είναι παρόμοιος, γιατί είμαστε μεσογειακοί λαοί. Είμαστε πολύ ζεστοί και για παράδειγμα όταν έχεις ένα show στην Ιταλία ή στην Ελλάδα ο κόσμος φωνάζει και τραγουδάει και είναι πραγματικά εκδηλωτικοί όχι όπως στην Γερμανία. Είναι χαρούμενοι αλλά έχουν διαφορετικό χαρακτήρα.

Γι' αυτό λοιπόν θα σας περιμένουμε για ένα live στην Ελλάδα...
Πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο είναι πιθανό. Με το καινούριο album αλλάξαμε δισκογραφική εταιρεία και έχουμε ένα καινούριο "management". Πρέπει να πούμε ότι η πρώτη μας εταιρεία "L.M.P." έκανε μια σπουδαία δουλειά και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε, αλλά δεν ενδιαφερόταν για τις ζωντανές εμφανίσεις. Ήταν η εταιρεία μόνο για τα cd's και όχι για ζωντανές εμφανίσεις. Δεν ενδιαφερόταν...

Οπότε είχατε πρόβλημα με αυτό;
Ναι, όταν έχεις μια εταιρεία που δεν ενδιαφέρεται για τις ζωντανές εμφανίσεις και το συγκρότημα έπρεπε να βρίσκει τα πάντα για τις εμφανίσεις του και μάλιστα όταν είσαι στην αρχή και δεν έχεις τόση εμπειρία... Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική λόγω της καινούριας εταιρείας και του νέου management. Μέρος του καινούριου management είναι ο μπασίστας των Manowar, Joey Demaio, και δεν είναι αδύνατον να παίξουμε μαζί σε κάποια festival(!). Πιστεύω ότι σίγουρα τον επόμενο χρόνο θα έρθουμε στη Ελλάδα.

Το παίρνω σαν υπόσχεση...
Ναι σίγουρα!

Λοιπόν, ένα καινούριο album για τους Rhapsody και μια καινούρια προσπάθεια να εντυπωσιάσετε τους οπαδούς σας. Ένα καινούριο album με μια πολύ, πολύ σπουδαία έκτακτη εμφάνιση...
Ναι, όντως, σκεφτόμασταν διάφορες ταινίες επειδή μας αρέσουν πολύ και ιδιαίτερα ταινίες φαντασίας όπως ο "Conan", "The Lord Of the Rings" σίγουρα και το "Van Helsing". Μέχρι τώρα φαινόταν ότι ένα μέρος της ταινίας ερχόταν μέσα στο συγκρότημα. Σκεφτόμασταν όμως να μπούμε εμείς σε μια ταινία και τελικά το κυνηγήσαμε πραγματικά, επειδή είχαμε στο μυαλό μας το "Lord Of the Rings" και μιλάγαμε με την οικογένεια του Tolkien για 9 μήνες γιατί θέλαμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε την αυθεντική ιστορία του "Lord Of the Rings"... (εκείνη την στιγμή μπαίνει ο Alex Staropoli στην αίθουσα όπου βρισκόμασταν).

Γεια σου Alex!
(Alex) Γεια σας παιδιά.

...με τους αυθεντικούς χαρακτήρες και η οικογένεια του Tolkien έλεγε μερικές φορές ναι, μερικές όχι (κατά λέξη: "one time NAI, one time ΟΧΙ") και τελικά μετά από 8 η 9 μήνες είπαμε ότι "εντάξει θα κάνουμε την δικιά μας ιστορία γιατί δεν είναι εύκολο να χειριστείς αυτούς τους ανθρώπους". Αλλά είμαστε πολύ τυχεροί και πολύ ευχαριστημένοι τώρα γιατί έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο κομμάτι του "Lord Of the Rings" είναι μαζί με τους Rhapsody τώρα και είναι ο Saruman, ο κύριος Christopher Lee. Έκανε μια σπουδαία δουλειά αλλά δεν ήταν απλά μια δουλειά γιατί πραγματικά του άρεσε η μουσική μας. Είναι τραγουδιστής όπερας και είπε ότι θα ήταν υπερήφανος να γίνει μέρος του συγκροτήματος επίσης και στο μέλλον. Κάτι σαν ο επίσημος αφηγητής των Rhapsody(!).

Κάτι δηλαδή σαν τον Orson Wells και τους Manowar;
Κάτι σαν κι αυτό. Είναι τιμή και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που χωρίς να το ζητήσουμε τελείωσε την δουλειά του γι' αυτό το album και είπε: "Παιδιά τηλεφωνήστε μου για το επόμενο album και θα είμαι εκεί".

Και ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε ο Joey Demaio στο όλο εγχείρημα;
Πρέπει να πούμε ότι για ένα μεγάλο μέρος όλων οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Joey γιατί έτσι κι αλλιώς είχε δουλέψει παλαιότερα με τον Orson Wells για τους Manowar κι έκανε πιθανή την επαφή με τον Christopher Lee. Αλλά στο τέλος ήμαστε πολύ τυχεροί γιατί ο Christopher Lee έχει μια ιστοσελίδα της οποίας ο δημιουργός είναι ο άντρας της κόρης του. Αυτός ο άνθρωπος είναι θαυμαστής των Rhapsody. Ο κύριος Christopher Lee άκουγε κάποια τραγούδια του συγκροτήματος, αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς γιατί θέλαμε να γνωρίζει την μουσική μας, και του άρεσαν πραγματικά τραγούδια όπως το "Lamento Eroico". Είναι όπως είπαμε άλλωστε ο ίδιος τραγουδιστής της όπερας και είναι φυσιολογικό. Αυτή η σύμπτωση και ασφαλώς ο Joey που έκανε πιθανή την επαφή αλλά και ο Neil Johnson, ένας κοινός φίλος ο οποίος δημιουργεί συνήθως τα video clips των Manowar και των Rhapsody έφεραν το αποτέλεσμα. Αυτά τα 3 στοιχεία.


Είναι προφανές από την πρώτη φορά που ακούει κάποιος το "Symphony Of Enchanted Lands Pt.2 - The Dark Secret" ότι είστε σαφώς επηρεασμένοι από soundtracks ταινιών επικών και φαντασίας όπως είναι το "Lord Of the Rings". Ήταν στις προθέσεις σας να δημιουργήσετε μια καινούρια εποχή μιας "soundtrack metal" μουσικής;
Ναι, μπορούμε να πούμε ότι στο καινούριο album, τελικά, φτάσαμε τον ήχο μας σε ένα επίπεδο που πάντοτε θέλαμε και είχαμε στο μυαλό μας. Πάντοτε σκεφτόμασταν ένα συγκρότημα που να παίζει μουσική soundtrack με φωνητικά. Πραγματικά μας αρέσουν οι δικοί μας δίσκοι, ο 1ος, ο 2ος , ο 3ος (ο 4ος), αλλά ασφαλώς με διαφορετικές δυνατότητες, με διαφορετική οικονομική ευχέρεια, με διαφορετικές εταιρείες κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες με την καινούρια εταιρεία και το καινούριο management. Τώρα, λοιπόν, μπορέσαμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη ορχήστρα, την ορχήστρα της Τσεχίας, 89 άνθρωποι όχι 10 ή 15, 3 διαφορετικά είδη χορωδίας και τον Christopher Lee. Η παραγωγή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, 5 με 6 μήνες και χρησιμοποιήσαμε studios στην Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Τσεχία, δηλαδή 6 studios. Tελικά ο ήχος ήταν αυτό ακριβώς που είχαμε στο μυαλό μας από την αρχή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα μιλάμε για "filmscore metal" και όχι για "Hollywood metal" όπως πριν. Αυτό το album οριοθετεί μια νέα εποχή για αυτό το συγκρότημα γιατί την οδηγεί σε ένα νέο επίπεδο.

Ποιες είναι οι σχέσεις που έχετε με τους θαυμαστές των Rhapsody; Έχετε κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων στην οποία στοχεύετε;
Πρόσεξα ότι αυτά τα τελευταία 2 χρόνια αποκτήσαμε καινούριους θαυμαστές με διαφορετικές ηλικίες. Οι περισσότεροι θαυμαστές των Rhapsody ήταν 15 με 20 ή έως 25 ετών. Τώρα παρατήρησα ότι σε πολλούς ανθρώπους 30, 35 ή ακόμα και 40 ετών πραγματικά αρέσει το συγκρότημα μάλλον επειδή σε αυτό το album και στο προηγούμενο, "Power Of The Dragon flame", έχουμε καινούρια στοιχεία όπως είναι η όπερα. Δεν κάναμε όπερα στο παρελθόν και στους ανθρώπους που το ακούσανε αυτό, τους άρεσε πραγματικά. Για παράδειγμα το "When Demons Awake" ήταν το πρώτο πείραμα που κάναμε χρησιμοποιώντας αυτή την σκληρή φωνή και ασφαλώς εξαιτίας αυτού του είδους των κομματιών έχουμε καινούριους θαυμαστές. Και τώρα κάναμε κάτι ανάλογο για το "Thunders Mighty Roar" και πιστεύω ότι τώρα οι Rhapsody έχουν πολλά στοιχεία. Βρίσκουμε metal, art rock, όπερα, κέλτικη μουσική, μεσαιωνική και folk. Λοιπόν, όλα αυτά τα διαφορετικά είδη της μουσικής σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι, διαφορετικά είδη ανθρώπων μπορεί να ακούσουν και να τους αρέσει το συγκρότημα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να συνεργαστείτε με αυτή την τεράστια τσέχικη ορχήστρα;
Ασφαλώς. Πρέπει να πούμε για την ορχήστρα. Σκεφτόμασταν μια γερμανική ή μια ιταλική ορχήστρα αλλά ο Joey πάλι είπε σε μας και ιδιαίτερα σε μένα ότι γνώριζε ένα άτομο στην Τσεχία που θα μας έφερνε σε επαφή με την ορχήστρα αυτή και είπαμε "εντάξει, πάμε να δούμε".

Ο Joey Demaio λοιπόν άλλη μια φορά...
Ναι, είναι αλήθεια. Είπαμε: "Πάμε να δούμε. Αν μας αρέσει θα πάρουμε αυτή την ορχήστρα αν δεν μας αρέσει θα δούμε μια άλλη στην Γερμανία και πολλές άλλες. Αλλά, ξέρεις, όταν ήμασταν στην Τσεχία όλα ήταν υπέροχα, η αίθουσα ήταν πραγματικά πολύ καλή, πολύ μεγάλη με καλό ήχο. Όλοι ήταν καλοί γιατί πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά που ηχογραφούσαν κάτι για ένα metal συγκρότημα. Το είδαμε στα μάτια τους ότι όλοι ήθελαν να δώσουν το 100% για αυτή την δοκιμασία, για κάτι νέο. Αυτό ήταν πολύ καλό και ισχύει το ίδιο για τον μαέστρο της ορχήστρας, γιατί ο Alex Staropoli έγραψε τα πάντα, όλα τα όργανα (μεγάλη σε διάρκεια προσπάθεια), αλλά ασφαλώς δεν είναι μαέστρος. Οπότε προσέξαμε μια πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον Alex και στον μαέστρο της ορχήστρας ο οποίος έλεγξε όλα όσα έγραψε.

Και γι' αυτό είχατε ένα τέτοιο αποτέλεσμα...
Ναι, όντως. Νομίζω ότι η προσθήκη αυτής της ορχήστρας στον ήχο των Rhapsody μας δίνει αυτή την οπτική πλευρά που θέλαμε. Είναι σαν ταινία. Κλείνεις τα μάτια σου και φαντάζεσαι την ιστορία. Είναι μια οπτική πλευρά. Είναι σαν ένα soundtrack.

Και όσον αφορά στις χορωδίες;
Αυτή η φορά ήταν κάπως διαφορετική από παλαιότερα γιατί αυτή την φορά είχαμε τρία διαφορετικά είδη χορωδιών. Στο παρελθόν σε όλα μας τα albums είχαμε μια χορωδία που ονομαζόταν "Epic Choir" και είναι αυτή που συνήθως συνεργαζόμασταν στην Γερμανία. Μερικές φορές τραγουδάω κι εγώ στην χορωδία. Συνήθως είμαστε δυο χορωδίες από 5 ή 6 άνδρες. Αυτή είναι η "Epic Choir". Ακόμα έχουμε 2 ή 3 επαγγελματίες ειδικούς στις "Cross Choirs" (θρησκευτικές χορωδίες), στις μεσαιωνικές νότες και όλα αυτά και ασφαλώς στην Τσεχία κάναμε το βασικό μέρος των χορωδιών. Η δουλειά των χορωδιών σε αυτό το album είναι καταπληκτική. Αν ακούσεις το "Erian's Mystical Rhymes", στην αρχή υπάρχει ένα σημείο όπου είναι σαν να βλέπεις μια ταινία σαν το “Van Helsing” ή κάτι παρόμοιο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για όλα, ορχήστρα και χορωδίες, όλα. Ξέρεις συνήθως όλα τα συγκροτήματα όταν έχουν ένα καινούριο album λένε ότι είναι το καλύτερο. Αυτή την φορά δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο γιατί πρέπει να κάνουμε προώθηση. Το λέμε γιατί είναι πράγματι το καλύτερο, κατά την γνώμη μας ασφαλώς.

Υπάρχει η κοινή εντύπωση ανάμεσα στους θαυμαστές των Rhapsody ότι μια ζωντανή εμφάνιση με συμφωνική ορχήστρα θα ήταν κάτι το θεϊκό ηχητικά. Έχετε σκεφτεί ποτέ αυτή την πιθανότητα;
Ναι, το σκεφτόμαστε και πιστεύω ότι στο μέλλον είναι πολύ πιθανό. Μάλλον σε ένα festival ή σε κάτι τέτοιο.

Θα ήθελα πραγματικά να σε παρακαλέσω να είναι στο (ερχόμενο) Rockwave festival στην Αθήνα.
Α, ναι. Το ξέρω αυτό. Μιλάμε για τέτοια πράγματα πολλές φορές. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι κάποια μέρα θα το κάνουμε. Ασφαλώς θα είναι ένα ή δύο shows γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις μια ολόκληρη περιοδεία με μια ορχήστρα. Ένας εφιάλτης. Αλλά σίγουρα θα γίνει για μια ή δύο εμφανίσεις. Θα ήταν μια πρόκληση για το συγκρότημα...

Και για την ορχήστρα...
Και για όλους, γιατί έτσι κι αλλιώς αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα το ηχογραφήσουμε και ίσως να κυκλοφορήσουμε ένα dvd ή κάτι τέτοιο ώστε κάθε θαυμαστής των Rhapsody να το δει.

Παρατήρησα στο νέο album κάποιες ακόμα θεατρικές πλευρές της δικιάς σου ερμηνείας και ιδιαίτερα στο κομμάτι "Sacred Power Of Raging Winds"...
Εννοείς το μικρό μέρος...

Ναι. Τον διάλογο. Ήταν φανταστικός. Έχετε στα σχέδια σας να εκφράσετε κάτι τέτοιο πάνω στην σκηνή, κάτι σαν το "Operation Livecrime" των Queensryche;
Πιστεύω ότι ήταν ένα πολύ καλό πείραμα γιατί έτσι κι αλλιώς μιλάγαμε για τέτοια πράγματα στο παρελθόν και τώρα το συναντάμε στο cd. Αυτός ο διάλογος είναι ιδιαίτερος γιατί είναι τραγουδιστός αλλά όχι μόνο. Είναι επίσης απλή ομιλία και είναι πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο που όλοι θέλαμε, κάθε λέξη έχει μια δική της ξεχωριστή σημασία. Κάτι πραγματικά σπουδαίο. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για την ιστορία γιατί δίνει στον ακροατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί μια ταινία. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που κάνουν κάτι παρόμοιο.

Γι' αυτό μιλάμε και για μια καινούρια εποχή...
Ναι, ασφαλώς. Είναι μόνο η αρχή και θα χρησιμοποιήσουμε ξανά τέτοια πράγματα γιατί αγαπάω την όπερα και έχω μελετήσει μάλιστα λίγο στο παρελθόν. Η προσθήκη θεατρικών και οπερετικών στοιχείων είναι τέλεια. Θα ήταν καλά να το μεταφέρουμε στην σκηνή και σκεφτόμαστε για την περιοδεία να δώσουμε στους θεατές κάτι παραπάνω όσον αφορά στην οπτική πλευρά του show. Δεν θέλουμε απλά να παίξουμε γιατί ο κόσμος έρχεται να δει ένα ολοκληρωμένο show γι' αυτό θα κάνουμε διάφορα στην σκηνή και δεν θα έχουμε μόνο φωτιές όπως πολλά συγκροτήματα. Λοιπόν, θα έχουμε μεσαιωνικό και φανταστικό background κάποια πλάσματα και ασφαλώς φωτιές. Ξέρεις η σκηνή στήνεται με διάφορα στοιχεία και ο θεατής για να είναι ευχαριστημένος πρέπει να του προσφέρεις όχι μόνο μουσική αλλά και θέαμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και δουλεύουμε πάνω του.

Πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε την περιοδεία σας;
Αυτό είναι το ζήτημα. Το συζητάμε...

Δηλαδή δεν ξέρετε πότε θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες της;
Δεν ξέρουμε ακόμα γιατί έχουμε δύο προοπτικές. Ή θα ξεκινήσουμε με ένα festival το καλοκαίρι και μετά θα συνεχίσουμε την περιοδεία ή θα την ξεκινήσουμε, θα σταματήσουμε για να εμφανιστούμε σε κάποια festivals και θα συνεχίσουμε ξανά τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη για το τελευταίο μέρος της περιοδείας. Πρέπει να το αποφασίσουμε αυτό.

Υπάρχει η πιθανότητα να σας δούμε με τους Manowar σε κάποιο festival;
Θα σου μιλούσα γι αυτό! H άλλη επιλογή είναι αυτή: Μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που σου είπα αλλά μπορούμε και να κάνουμε μια ολόκληρη περιοδεία με τους Manowar. Στο κάτω - κάτω αγαπάμε τους Manowar, o Joey είναι μέρος του δικού μας management και ο Eric (Adams) είναι πραγματικά ένας φοβερός άνθρωπος και μιλήσαμε για να τραγουδήσουμε κάτι μαζί μια μέρα(!). Είναι κάτι που έχει ειπωθεί αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο. Πρέπει να το σκεφτούμε. Μάλλον προς το παρόν θα εμφανιστούμε σε κάποια festival με τους Manowar ή θα κάνουμε περιοδεία μαζί. Πρέπει όμως να περιμένουμε αν θα κυκλοφορήσει το νέο album τους. Εξαρτάται από αυτό.

Οι στίχοι των Rhapsody όπως και τα βιβλία του Tolkien αναφέρονται σε ήρωες και ηρωικά ιδανικά. Πιστεύεις εσύ ότι υπάρχουν ήρωες σήμερα ή ζουν μόνο στις δικές σας "enchanted lands";
Πιστεύω στους ήρωες γιατί έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούμε αυτούς τους φανταστικούς στίχους για τις "enchanted lands" με αυτά τα ιδιαίτερα ονόματα και τους χαρακτήρες ως παραδείγματα. Θέλουμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο. Σε ένα τραγούδι όταν μιλάμε για την φύση και για την ανθρωπότητα δεν έχει σημασία αν αναφερόμαστε στην Αθήνα, στην Ρώμη ή στην Elgard. Το σημαντικό είναι το νόημα και το θετικό μήνυμα γι' αυτό πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ήρωες, ασφαλώς όχι για ήρωες με την κλασσική έννοια, όπως ο Conan. Ήρωας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που σταματά ένα πόλεμο ή κάνει κάτι σπουδαίο για τους ανθρώπους...

Και ασφαλώς χρειαζόμαστε τέτοιους ήρωες.
Ναι το πιστεύω, γιατί αν αναλογιστούμε τα όσα γίνονται στον κόσμο χρειαζόμαστε έναν ήρωα ("We need a hero").

Έχετε δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν στους δίσκους σας, όπου οι Θεοί και τα θεϊκά πλάσματα έχουν τον βασικό ρόλο ή έναν από αυτούς. Ποια είναι η σχέση που έχεις εσύ με κάθε είδους θεότητα στο δικό μας σύμπαν; Πιστεύεις στην θεϊκή παρουσία στη ζωή μας όπως σ’ αυτές των δικών σας ηρώων;
Πιστεύω ότι εξαρτάται από τον καθένα. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ένας Θεός, μια παρουσία ή κάτι τέτοιο. Εξαρτάται από τον καθένα αν θα πιστέψει ή όχι. Αλλά πιστεύω ότι ο καθένας έχει ανάγκη να πιστέψει σε κάτι, σε μια παρουσία... Δεν ξέρω αν έχει κάποιο πρόσωπο αλλά είναι σημαντικό όταν κάποιος πιστεύει σε κάτι. Δεν είναι μόνος στην ζωή του. Αν δεν πιστεύεις σε κάτι, κι αυτό μπορεί να είναι εντάξει αλλά κατά την γνώμη μου αισθάνεσαι πιο άδειος. Ξέρεις, νομίζω ότι είναι καλό να πιστεύεις γιατί σου δίνει περισσότερη δύναμη, ευαισθησία και συναισθηματικότητα ειδικά σ' αυτό τον κόσμο που πρέπει να ζήσουμε.

Έχεις σκεφτεί να κάνεις ένα προσωπικό album;
Σκέφτομαι πολλά τραγούδια τώρα και έχω τελειώσει τέσσερα για το προσωπικό μου album που θα κυκλοφορήσει σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά σίγουρα θα κυκλοφορήσει όταν το τελειώσω. Τώρα έχω τέσσερα τραγούδια έτοιμα και πρέπει να πω ότι δεν θα μοιάζει με τους Rhapsody γιατί έτσι κι αλλιώς έχουμε τους Rhapsody και δεν έχω πρόθεση να κάνω μια αντιγραφή. Γι' αυτό θα κάνω ένα ιδιαίτερο album λόγω του ότι μου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Όπως μπορεί να γνωρίζεις είχα ένα συγκρότημα στο παρελθόν που ονομαζόταν "Athena", ένα progressive metal συγκρότημα, μετά ήμουν στους Labyrinth, στους Rhapsody και σε μερικά άλλα projects. Θέλω, λοιπόν, να χρησιμοποιήσω όλα όσα μου αρέσουν όπως είναι το art rock, το metal, το progressive metal και την όπερα. Το ένα από τα τέσσερα τραγούδια που έχω συνθέσει είναι τελείως όπερα, όπως λέμε Bocceli ή Pavarotti, και είναι στην ιταλική γλώσσα. Πραγματικά μου αρέσει αυτό το τραγούδι. Μάλιστα ταιριάζει με αυτή την θέα (και μου δείχνει από το παράθυρο τη θάλασσα), μιλάει για την θάλασσα και εχτές το σκεφτόμουν. Ελπίζω να έχω έτοιμο το album αυτό τον χρόνο.

Θα περιμένουμε λοιπόν την προσωπική σου δουλειά! Πιστεύεις, όμως, ότι οι προσωπικές δουλειές του Luca (Turilli) επηρέασαν με οποιονδήποτε τρόπο τους Rhapsody;
Πραγματικά πιστεύω ότι τα προσωπικά albums του Luca είναι αρκετά όμοια με τους Rhapsody αλλά αυτό είναι φυσιολογικό καθώς ο Luca είναι ένα μέρος της συνθετικής ομάδας των Rhapsody οπότε τα δικά του albums έχουν το ίδιο στυλ σύνθεσης αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι αρκετά όμοια, μάλλον πάρα πολύ ίδια και ιδιαίτερα το πρώτο του album. Το δεύτερο το άκουσα και είναι κάπως πιο ιδιαίτερο. Αλλά όλο αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς (ο Luca) είναι ένας από τους συνθέτες των Rhapsody άρα το στυλ είναι το ίδιο. Είμαι σίγουρος ότι ο Alex (Staropoli) θα κάνει ένα προσωπικό album αλλά όχι με τον τρόπο των Rhapsody. Κι εγώ θα κάνω το ίδιο γιατί ο καθένας θέλει να εκφράσει τον δικό του τρόπο σύνθεσης και τη δική του οπτική για την μουσική. Ο τρόπος που βλέπει την μουσική ο Luca...

Είναι ο τρόπος που την βλέπουν οι Rhapsody...
Για τον Luca είναι σχεδόν αδύνατον να συνθέσει χωρίς να σκέφτεται μια χορωδία, βιολιά και ορχήστρα. Ασφαλώς, στο τέλος, ότι κάνει ακούγεται παρόμοιο με τους Rhapsody ίσως με λιγότερα πλήκτρα, διαφορετικό τραγουδιστή αλλά...

Μπορείς να μου αναφέρεις κάποιους τραγουδιστές που θαυμάζεις;
Μίλησες προηγουμένως για ένα συγκρότημα που μου αρέσει πολύ, τους Queensryche. Για να είμαι ειλικρινής περιμένω το "Operation Mindcrime Pt. 2" (όπως όλοι μας άλλωστε). Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το "Pt. 1" γιατί, όπως γνωρίζεις, ο Chris DeGarmo ήταν το μυαλό του συγκροτήματος και ένας από τους βασικούς συνθέτες. Επίσης ο Geoff Tate είναι ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές, όπως και ο Freddy Mercury, o David Coverdale, o Joey Tempest (Europe) και ο Sebastian Bach των Skidrow. Ειδικά η δουλειά του τελευταίου είναι εκπληκτική. Ακόμα μου αρέσουν πολλοί, όπως ο Dio, ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του '80 και ο Bruce Dickinson που μου αρέσει ιδιαίτερα. Ο Freddy Mercury ειδικά ήταν ένα ταλέντο. Όταν μιλούσα για τη φωνή του σε πολλούς ανθρώπους στην Ιταλία που δεν ακούν metal μουσική μου μίλησαν απλά για μαγεία, για κάτι μαγικό στην φωνή του που δεν μπορείς να περιγράψεις. Δεν μιλάω για τεχνική, δεν μιλάω για ψηλές ή χαμηλές νότες... απλά ακούς κάτι μαγικό.

It's "A Kind Of Magic"...
Ναι!!!

Τι είδους μουσική ακούς συνήθως και τι κομμάτια τραγουδάς στο μπάνιο;
Ασφαλώς ακούω art rock και heavy μουσική, επίσης μου αρέσουν οι Crimson Glory, οι Skidrow, οι Europe, οι Whitesnake αλλά ακούω επίσης όπερα και pop, ιδιαίτερα ένα μίγμα pop και όπερας. Υπάρχουν κάποιοι καινούριοι καλλιτέχνες που συνθέτουν με έναν pop ήχο αλλά τραγουδούν όπερα. Αυτό είναι ένα καλό μίγμα κατά την γνώμη μου γιατί μου αρέσει αυτό το είδος όπως και πολλά άλλα. Ίσως δεν θα άκουγα death, black, brutal φωνητικά. Μάλλον μόνο Pantera.

Δηλαδή κυρίως μελωδικά είδη μουσικής... όπως Dream Theater ας πούμε;
Ναι, και Dream Theater. Έχω όλα τους τα cd. Μου αρέσουν πολύ αλλά τους προτιμούσα στο παρελθόν.

Τους αναφέρω γιατι εξέφρασες την αρεσκεία σου για progressive σχηματα αλλά είχες και τέτοια στοιχεία στην μουσική σου ("Athena").
Ναι, αλλά progressive με την έννοια της ποικιλίας. Όχι την ίδια τονικότητα για δέκα τραγούδια που γίνονται ένα στο τέλος. Ξέρεις μου αρέσουν οι Dream Theater, μου αρέσει ο τραγουδιστής, μου αρέσει το συγκρότημα αλλά όχι αυτό το είδος τραγουδιών που κρατάνε 25 λεπτά και είναι γεμάτα αλλαγές. Οπότε είναι εύκολο για κάποιον που ακούει ένα κομμάτι 35 λεπτών να χάσει το νόημα. Και εμένα μου αρέσει κάποιες φορές αλλά το παρακάνουν κατά την γνώμη μου. Ένα τραγούδι ονομάζεται έτσι όταν χρησιμοποιείς την τεχνική σου για να εκφράσεις το συναίσθημα κι όχι το αντίθετο. Κάποιες φορές λοιπόν ξεπερνούν τα όρια. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μια εκπληκτική τεχνική και κάποιες φορές γίνονται σκλάβοι αυτής της τεχνικής. Πρέπει να ελέγχεις αυτή την τεχνική. Υπήρξαν εξαιρετικοί μουσικοί οι οποίοι συνέθεταν και συνθέτουν απλά τραγούδια. Έχουν επίσης απίθανα solos, πολύ τεχνικά αλλά δεν είναι όλο το κομμάτι έτσι. Είναι μια "διαφορετική άποψη" (another "Point Of View") όπως λένε και οι Fates Warning, ένα αγαπημένο μου συγκρότημα. Ξέρεις είμαι πραγματικά δυσαρεστημένος από τον καινούριο drummer τους. Είμαι απογοητευμένος από τον ήχο της καινούριας εποχής των Fates Warning. O Marc Zodera ήταν πραγματικά ένα μεγάλο μέρος του ήχου τους. Ο τρόπος που παίζει drums είναι ιδιαίτερος. Φοβάμαι, λοιπόν, για το μέλλον του συγκροτήματος. Τουλάχιστον θα έχουμε ένα καινουριο album nα ακούσουμε.


Τελειώνοντας, θα ηθελα να σε ρωτήσω, σε περίπτωση που υπήρχαν μουσικοί Ολυμπιακοί Αγώνες ποια συγκροτήματα πιστεύεις ότι θα κατακτούσαν τα μετάλλια;
Μάλλον το χρυσό θα πήγαινε στους Queen και το αργυρό στους U2(!). Αν μιλάμε όμως μόνο για metal συγκροτήματα θα ήταν οι Kiss. Αλλά πρώτοι οι Queen και οι U2 γιατι είναι δύο συγκροτήματα που έχουν κάνει κάτι πολύ, πολυ σπουδαίο. Σκέψου άλλωστε το "We Are The Champions" που ταιριάζει απόλυτα με την περίπτωση. Ποιος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος για το χρυσό από τους Queen;

Fabio θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για αυτή την συζήτηση που είχαμε...
Σε ευχαριστώ κι εγώ.

...και κρατάω ασφαλώς την υπόσχεση που μου έδωσες ότι θα σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα για μια ζωντανή εμφάνιση.
Ναι, γιατί, ξέρεις, μου αρέσει πολύ η Αθήνα, μου αρέσει η Ελλάδα κι αν πραγματοποιήσουμε του χρόνου την περιοδεία είναι αδύνατον να μην παίξουμε στην Ελλάδα. Αδύνατον! Με κανένα τρόπο! Θα το πω στα παιδιά.

Σ' ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ.

Δημήτρης Μπάρμπας

  • SHARE
  • TWEET