Grails, Ilyas Ahmed

Αθήνα @ Κύτταρο

Grails, Ilyas Ahmed Αθήνα @ Κύτταρο
Συγκροτήματα Grails, Ilyas Ahmed
Ημερομηνία
Πόλη Αθήνα
Χώρος Κύτταρο
Διεύθυνση Ηπείρου 48 & Αχαρνών
Τηλέφωνο 210-8224134
Τιμή εισιτηρίου 18 / 20 e
Ώρα έναρξης 20:30
Σημεία προπώλησης Viva.gr, 11876, Reload Stores, Seven Stores, Media Markt, Ευρυπίδης, Viva Kiosk (Σύνταγμα, Τεχνόπολη), Rhythm Records, Metal Era, Sound Effect Records
Διοργανωτής

Η Smoke The Fuzz gigs περήφανα παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη επιστροφή  των μοναδικών Grails, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, σε μία από τις σπάνιες επιλεκτικές ζωντανές τους εμφανίσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους !

Μαζί τους ο εκπληκτικός, Πακιστανικής καταγωγής, Ilyas Ahmed, μέλος των ίδιων των Grails, σε ένα ιδιαίτερο solo set !

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 @ KYTTARO Live Club / ΚΥΤΤΑΡΟ

Πόρτες : 20:00

Ilyas Ahmed : 20:30 - 21:00

Grails : 21:15 - ...

Τιμές εισιτηρίων :

Early-bird tickets : €16 (Sold-Out)
Προπώληση : €18
Ταμείο : €20

Σημεία προπώλησης :

- Rhythm Records
Εμμανουήλ Μπενάκη 74, Εξάρχεια
τηλ. 210 384 1550
- Metal Era
Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Εξάρχεια
τηλ. 2103304133
- Sound Effect Records
Σπύρου Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια
τηλ. 210 825 9883

και μέσω viva.gr :
- Online στο
Viva.gr και το athinorama.gr
- Τηλεφωνικά στο 11 876
- Σε φυσικά σημεία : Σύνταγμα (περίπτερο), Τεχνόπολη, καταστήματα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Οι μαγευτικοί Grails επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια! Το ορχηστρικό σχήμα από το Portland του Oregon δημιουργήθηκε το 1999 με το όνομα Laurel Canyon από τον κιθαρίστα Alex John Hall, τον ντράμερ Emil Amos (ο οποίος έδειξε την αξία του και στους Om, όπως και τους Holy Sons) και τον δεύτερο κιθαρίστα Paul Spitz. Στη συνέχεια στο συγκρότημα μπήκαν οι Timothy Horner (βιολί) και Bill Slater (πιάνο/μπάσο) ώστε να ηχογραφηθεί το πρώτο του ΕΡ. Σύντομα κυκλοφόρησαν δύο αυτοχρηματοδοτούμενα ΕΡ το 2000 και το 2001, όπου και ο Paul Spitz έφυγε από την Αμερική για να εγκατασταθεί στην Τουρκία και ο Zak Riles πήρε τη θέση του, κυρίως στις ακουστικές κιθάρες. Το μεγάλο βήμα για το συγκρότημα έγινε το 2002, όπου ο Hall έστειλε ένα promo CD στην εταιρεία Neurot Recordings (των μεγάλων Neurosis), η οποία στήριξε το συγκρότημα πιστεύοντας στις δυνατότητές τους.

Το 2003 και πριν κυκλοφορήσει το παρθενικό τους άλμπουμ (''Τhe Burden Of Hope''), μετονομάζονται σε Grails, ένα όνομα που τους ακολουθεί για 15 χρόνια κι έχει γίνει συνώνυμο της ποιότητας και της ξεχωριστής ηχητικής τους ταυτότητας. Για να καταλάβει το κοινό περί τίνος πρόκειται, οι Grails αλλάζουν συχνά όργανα επί σκηνής αυτοσχεδιάζοντας και τζαμάροντας πάνω στο υλικό τους, ένα υλικό χωρίς λέξεις και στίχους αλλά με πολλά νοήματα κρυμμένα στη μαγευτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το ''Redlight'' το 2004, με τα δύο αυτά άλμπουμ να προέρχονται από μία κοινή σειρά ηχογραφήσεων. Το EP ''Interpretations'' την ίδια χρονιά στο τέλος της περιοδείας τους στην Ευρώπη, σήμανε την αλλαγή τους σε πιο ψυχεδελικές φόρμες. Ακολούθησε η φυγή του Timothy Horner το 2006 και η κυκλοφορία στην Important Records των ''Black Tar Prophecies Vol 1,2&3''. Mε την κυκλοφορία του ''Burning Off Impurities'' το 2007 και πρώτη τους για την Temporary Important Records, το σχήμα παρέμεινε κουαρτέτο και συχνά διαλέγουν έξτρα μουσικούς για την όποια περιοδεία πραγματοποιούν, ώστε ειδικά ο Emil Amos να μπορεί να παίζει και κιθάρα και τύμπανα, αλλάζοντας από όργανο σε όργανο με χαρακτηριστική ευκολία και το ίδιο κορυφαία απόδοση εξίσου.

Οι Grails παλιότερα περιόδευαν μόνο στην Ευρώπη, αλλά έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στο να περιοδεύουν στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ακόμα και στην πατρίδα τους το Portland οι εμφανίσεις τους είναι σπάνιες, γι'αυτό και το επερχόμενό τους σόου εκεί στις 25 του Φλεβάρη ήδη έχει γίνει SOLD OUT ! Οι άνθρωποι πίσω από τους Grails έχουν εκφράσει τις μουσικές τους ανησυχίες και με άλλα αξιομνημόνευτα συγκροτήματα, ο Hall έχει παίξει στους Harvestman του Steve Von Till (Neurosis), ο Αmos πλην των προαναφερθέντων έχει κάνει παραγωγές στους Yellow Swans και κυκλοφορεί τα προσωπικά του άλμπουμ σαν Holy Sons, ενώ ο Riles έχει περιοδεύσει ως δεύτερος κιθαρίστας με τον Matthew Ward, έναν αξιολογότατο folk/blues κιθαρίστα και συνθέτη επίσης από το Portland.

Το 2008 ο Emil Amos ανέλαβε το σκαμνάκι πίσω από τα τύμπανα των Om, μπαίνοντας στην ουσία στα παπούτσια του θρυλικού ντράμερ (και πρώην Sleep) Chris Hakius, κατάφερε με επιτυχία να ανταπεξέλθει και φέτος κλείνει 10 χρόνια κοινής παρουσίας με τον Al Cisneros. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το ''Take Refuge In Clean Living'', ενώ στην κυριολεξία ακούραστοι, κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά και το ''Doomsdayer's Holiday'', το πρώτο τους στην Temporary Residence Limited. Δίσκος που είχε καθολική αποδοχή και με τους Grails να γίνονται εξώφυλλο στο Αγγλικό Rock-A-Rolla. Οι Grails πλέον ήταν κάτι περισσότερο απλά από ''η μπάντα του ντράμερ των Om'', και το 2009 τους βρήκε να κυκλοφορούν το DVD ''Acid Rain''. Η σειρά ''Black Tar Prophecies'' που έχει φτάσει τις 6 κυκλοφορίες είναι χαρακτηριστική του απλώματος του ήχου τους και έχει επανακυκλοφορήσει σε βινύλιο (τα 3 πρώτα μέρη) από την Important Records, η οποία κυκλοφόρησε και το Vol. 4 της σειράς σαν ΕΡ βινυλίου.

Το επόμενο άλμπουμ ''Deep Politics'' κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011 και έγινε αμέσως κλασσικό, ενώ θεωρείται και η στιγμή που πραγματικά βρήκαν τον δικό τους ήχο. Το 2012 κυκλοφόρησαν ένα split με τους Pharaoh Overlord στην Kemado Records, με την πλευρά των Grails να αποτελεί στην ουσία το ''Βlack Tar Prophecies Vol. 5''. Πήρε στους Grails 6 oλόκληρα χρόνια να επιστρέψουν με το έβδομο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ το Φεβρουάριο του 2017. Το ''Chalice Hymnal'' που κλείνει ένα χρόνο σε λίγο καιρό, δείχνει το τι επιρροές έχουν, μέχρι κι από ψυχεδελικούς ήχους με έντονη σινεματική ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν διαλέξει τον ίδιο δρόμο με τα προηγούμενά τους άλμπουμ, αλλά πήραν το ρίσκο και βγάλανε τον μέχρι στιγμής διαφορετικότερο δίσκο τους, ο οποίος σε ταξιδεύει και σου ανοίγει το μυαλό σε νέους ήχους, αρκετά μακριά από την συνηθισμένη τους βαρύτητα. Στο ''Chalice Hymnal'' οι Grails επιβεβαίωσαν ότι κανείς δεν ηχεί όπως αυτοί και οι ίδιοι αντίθετα ηχούν περισσότερο από ποτέ ως ο πραγματικός τους εαυτός.

Οι Grails έρχονται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, το κενό των 8 ετών είναι τεράστιο και με μεγάλη όρεξη, έρχονται να αποδείξουν για ποιους λόγους θεωρούνται ακόμα καλύτεροι ζωντανά απ’ ό,τι στο στούντιο. Το Ελληνικό κοινό μπορεί να αισθάνεται προνομιούχο που θα δει ένα συγκρότημα που περιοδεύει σπάνια και πλέον ακόμα πιο επιλεκτικά εκτός Αμερικής. 

Στις 3 του Μάη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κύτταρο, προσέλθετε προετοιμασμένοι, διότι ίσως να σας πάρει καιρό να συνέλθετε!

facebook.com/grailsongs
temporaryresidence.com

ILYAS AHMED

Ως έξτρα ορεκτικό στους Grails, το Ελληνικό κοινό θα έχει την τύχη να παρακολουθήσει για πρώτη φορά έναν καλλιτέχνη ο οποίος προτιμάει περισσότερο να μιλάει με τη μουσική του παρά με λόγια. Ο Πακιστανικής καταγωγής, γεννημένος στο Karachi το 1974 και μεγαλωμένος στο Portland του Oregon, Ilyas Ahmed, είναι ένας άνθρωπος που επιλέγει να εκφραστεί με τις ακουστικές του κιθάρες και τους αιθέριους ταξιδιάρικους ρυθμούς της μουσικής του, η οποίαέχει χαρακτηριστεί ως dream folk. Μετά από μία σειρά από cd-r που είχε κυκλοφορήσει το διάστημα μεταξύ 2005 και 2006, τα ''Between Two Skies'' και "Towards The Night'' (τα οποία επανακυκλοφόρησαν επίσημα το 2008 ως μία ενιαία κυκλοφορία από την Digitalis σε διπλό cd και την Immune Recordings το 2010 σε διπλό βινύλιο), τον ανακαλύπτει ο κόσμος και αρχίζει να έχει πιστούς οπαδούς που δεν χορταίνουν να ακούνε το υλικό του.

Μέσα στο 2006 έχει επίσης προσφέρει πάλι σε cd-r κυκλοφορίες τα ''Century Of Moonlight'', ''Yahan Aur Wahan'', ''Speaking Of Shadows'' και ''Naqi'', όπως και τα ''The Vertigo Of Dawn'' που κυκλοφορεί το 2008 από την Time-Lag και το ''Arroyo'' που κυκλοφορεί την ίδια χρονιά από την Digitalis. Στη συνέχεια κυκλοφορεί η πρώτη του διθυραμβική δουλειά, το ''Goner'' το οποίο κυκλοφόρησε την 1η Μαϊου του 2009 από την Root Strata, ενώ η επόμενη μεγάλη του δουλειά είναι το ''With Endless Fire'' από την Immune Recordings, κυκλοφόρησε στις 27
Ιανουαρίου του 2012 και περισσότερο από ποτέ εισήγαγε στην μουσική του indie στοιχεία, τα οποία με περίσσεια μαεστρία μπόρεσε να προσαρμόσει στον ήδη ιδιαίτερο ήχο του με καταπληκτικά αποτελέσματα. Στις 24 Μαρτίου του 2015 άφησε άναυδο το κοινό του με το ''I Am All Your Own'', ένα δίσκο όπου όλοι οι κριτικοί αποθέωσαν και με το στυλ του να παραπέμπει κατά πολύ στις εσωτερικές στιγμές των Porcupine Tree και του ηγέτη τους Steven Wilson.

Ο Ilyas Ahmed επέστρεψε με νέο δίσκο στις 26 Ιανουαρίου τη φετινή χρονιά, το ''Closer To Stranger'' από την ΜΙΕ Music, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του Jonathan Sielaff των Golden Retriever, ένα άλμπουμ που περιγράφεται ως ένα αργό εσωτερικό ταξίδι νυχτερινών νανουρισμάτων και διαλογιστικής ηλεκτρικής περιπλάνησης. Επίσης το άλμπουμ έχει περιγραφεί ως ''ένας διαλογισμός αμήχανης πολιτικής ταυτότητας μέσω εποχής αδικίας, που αποζητάει ειρήνη μέσα στο χάος''. Ας αφήσουμε τον μεγάλο Thurston Moore να δώσει τη δική του ερμηνεία για το ''Closer To Stranger''... ''Η μουσική του Ilyas υπηρετεί την εξερεύνηση των ονείρων, τη μία ήσυχη και παροδική σαν ένα Αυγουστιάτικο σύννεφο και στη συνέχεια σαρωτική σαν ένα παράξενο αεράκι μέσα στις σκέψεις σου, που θα σε τυλίξει με γαλήνη, αλλά γνωρίζει ότι σε κάθε δευτερόλεπτο μπορείς να δραπετεύσεις. Μουσική ενός γλυκού πρωινού και απλά αξέχαστη''...

Το βίντεο του ''Passing Lines'' όπως και το γενικότερο σύνολο του δίσκου έκαναν όσους το άκουσαν να μιλήσουν για την κορυφαία του δουλειά μέχρι σήμερα και να αναρωτηθούν πόσο ακόμα μακριά μπορεί να φτάσει το ταλέντο του. Μέσα από μία δεκαετία έντονης εσωτερικής αναζήτησης και με ήχους που ξεκίνησαν από folk μουσική και ανέμειξαν drone ακόμα και americana στοιχεία, κατάφερνε πάντα ως δέκτης ισχυρής επικοινωνίας να βρίσκει τους κατάλληλους πομπούς στις καρδιές όσων τον άκουσαν. Η γνωριμία με την μουσική του μπορεί να γίνει εθιστικά κολλητική και μπορεί να την απολαύσει κανείς απλά κλείνοντας τα μάτια, πλήρως υποταγμένος στις ορέξεις του. Ανήσυχος, αεικίνητος και σίγουρα ανατρεπτικός σε κάθε του κυκλοφορία και μουσική έκφραση, ο Ilyas Ahmed επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και την Ελλάδα συνολικά. Σε συνδυασμό με την παρουσία του δίπλα στους Grails, οι παρευρισκόμενοι αναμένεται να απολαύσουν μία αξέχαστη βραδιά που θα θυμούνται για χρόνια!

vimeo.com/235687424
ilyasahmed.bandcamp.com

 

smokethefuzz.com
smokethefuzz.gr
facebook.com/SmokeTheFuzzGigs
facebook.com/SmokeTheFuzzFestAthens

  • SHARE
  • TWEET