Συνέντευξη Violent Femmes (Gordon Gano)

«Πιστεύω πως παίζουμε και ακουγόμαστε καλύτερα από ποτέ»

Από την Τόνια Πετροπούλου, 13/06/2014 @ 14:21
Ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '80, οι Violent Femmes, επανενώθηκαν και έρχονται δυναμικά στην Ελλάδα, τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου στο Stage Volume 1, Αγίας Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου στο Μοναστηράκι. Γιατί επανενώθηκε όμως το συγκρότημα; ετοιμάζουν καινούργιο άλμπουμ; Τι να περιμένουμε σε αυτή τη συναυλία και ποιό είναι το μυστικό επιτυχίας τους; Ο Gordon Gano έχει τις απαντήσεις.

Αρχικά, πώς προέκυψε το όνομα Violent Femmes; Κρύβεται κάποια ιστορία πίσω του;
Ο Brian Richie (μπάσο) διηγιόταν σ' έναν φίλο μια ιστορία που είχε επινοήσει, στην οποία αναφέρθηκε σε κάποια μπάντα. Όταν ρωτήθηκε ποιό το όνομα αυτής, έπρεπε να σκεφτεί κάποιο που να μην υπήρχε και έτσι είπε «Violent Femmes». Αργότερα, αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε και να μετατρέψουμε την φαντασία σε πραγματικότητα. Ή ένα ψέμα σε αλήθεια.

Τι ήταν αυτό που ώθησε την επανένωση της μπάντας; Έπαιξε κάποιον ρόλο το γεγονός ότι ήταν η 30η επέτειος του πρώτου άλμπουμ;
Μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε σ’ ένα φεστιβάλ, το Coachella, έξω απ το Los Angeles. Ίσως, η πρόταση να παίξουμε σ ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ είχε να κάνει με την επέτειο. Δεν ξέρω, αλλά, αποφασίσαμε να παίξουμε ολόκληρο το πρώτο άλμπουμ και στην ακριβή αρχική σειρά του.

Η διάλυση της μπάντας δεν υπήρξε κάτω απ τις καλύτερες συνθήκες. Πώς αφήνετε κάτι τέτοιο πίσω και συνεργάζεστε πάλι;
Πρόκειται για την μουσική και τους ανθρώπους που την αγαπούν. Όχι για τα υπόλοιπα.

Είστε χωρίς αμφιβολία η πιο διάσημη μπάντα από το Milwaukee. Θεωρείτε ότι η καταγωγή επηρέασε τη στιχουργία σας;
Όχι, η αμερικάνικη μουσική το έκανε, μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια μου.

Πώς γίνεται μια μπάντα που χρησιμοποιεί ακουστικά όργανα να δημιουργεί τόση ενέργεια και ένταση;
Πώς γίνεται να μην το κάνουν ή να μην μπορούν περισσότερες μπάντες;  Πολλά είδη ακουστικής μουσικής σε όλο τον κόσμο έχουν και ενέργεια και ένταση. Η παραδοσιακή ελληνική folk μουσική, τα ρεμπέτικα... Η ενέργεια της μουσικής μας προέρχεται από τους μουσικούς, τον τρόπο που παίζουμε τα όργανα και όχι από τα όργανα σαν όργανα μόνα τους.

Ποιό συγκρότημα σας επηρέασε / ενέπνευσε περισσότερο;
Είναι πολλά, αλλά για να ονομάσω ένα: Velvet Underground.

Είναι καταπληκτικό το ότι οι οπαδοί σας συνεχίζουν να είναι όλο και μικρότεροι. Ποιό είναι το μυστικό;
Δεν υπάρχει «μυστικό». Η μουσική μας πάντοτε μπορούσε -και συνεχίζει- να επιτρέπει στους νέους να συνδεθούν μαζί της. Μια σκέψη θα ήταν, πως η φωνή του τραγουδιστή (η δικιά μου) στο πρώτο άλμπουμ είναι η φωνή ενός 18-χρονου (ήμουν 18 όταν το ηχογραφήσαμε), έτσι, ίσως, οι άνθρωποι γύρω από αυτήν την ηλικία μπορούν να διακρίνουν κάτι αυθεντικό ή αληθινό. Εξάλλου, όλοι οι στίχοι είναι γραμμένοι από έναν έφηβο (εμένα πάλι).

Ποιό κομμάτι εισπράττει την μεγαλύτερη αντίδραση; Το "Add It Up", "Blister In The Sun" ή κάποιο άλλο;
Το "Blister In The Sun". Πολλοί που δεν γνωρίζουν το συγκρότημα μας, γνωρίσουν και τους αρέσει ή αγαπάνε αυτό το κομμάτι, όπως και οι οπαδοί μας.

Έχετε σχέδια για καινούργιο άλμπουμ;
Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα, αλλά έχουμε αρχίσει να το συζητάμε ως πιθανότητα.

Θα σας ενδιέφερε μια συνεργασία με νέο καλλιτέχνη; Έχετε σκεφτεί κάποιον;
Ναι, με ενδιαφέρουν πάντοτε οι συνεργασίες, τόσο με νέους καλλιτέχνες, όσο και με παλιούς φίλους. Σε συμμετοχή τους σε κάποια συναυλία, στη στιχουργία, στην παραγωγή- σε όλα.  Έχω κάποιους στο μυαλό, αλλά κυρίως , δεν γνωρίζουν ότι τους σκέφτομαι γι αυτό. Ή μήπως και το γνωρίζουν...;

Πιστεύετε ότι θα βαρεθείτε ποτέ με όλα και απλώς θα αποσυρθείτε;
Δεν πιστεύω πως θα μπορούσα ποτέ να βαρεθώ με την μουσική. Με ενδιαφέρουν τώρα περισσότερα διαφορετικά είδη, από ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου και δεν το βλέπω αυτό να αλλάζει.

Άνθρωποι οικείοι με την μουσική σας, συχνά συμπεραίνουν ότι είστε κυνικός. Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
Δεν είμαι κυνικός. Καθόλου μάλιστα! Απολαμβάνω τον σαρκασμό-με χιούμορ. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύς στους στίχους που έχω γράψει. Δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον στο να περιγράψω τον εαυτό μου. Είναι δυνατόν να το κάνει κάποιος;

Θυμάμαι τον Brian να παίζει μπουζούκι στη συναυλία στον Λυκαβητό. Τι να περιμένουμε φέτος;
Θα παίξουμε ολόκληρο το πρώτο άλμπουμ μαζί με κάποια άλλα δικά μας κομμάτια. Σίγουρα θα τραγουδήσω ένα-δυο στα ελληνικά. Δεν ξέρω εάν ο Brian ξαναπαίξει μπουζούκι, αλλά είναι πολύ καλή ιδέα! Θα τον ρωτήσω! Επίσης, ελπίζω να λάβουν μέρος Έλληνες φίλοι μας-θα δούμε. Πιστεύω πως παίζουμε και ακουγόμαστε καλύτερα από ποτέ. Έχουμε νέο drumme, τον Brian Viglione, τον οποίον πολλοί γνωρίζουν απ τους Dresden Dolls, και ο Steve MacKay θα παίζει πάλι μαζί μας. Είναι ένας απ τους σπουδαίους (σπουδαιότερους;) rock παίκτες σαξόφωνου και είναι γνωστός ανά τον κόσμο ως ένα απ τα αρχικά μέλη των Iggy Pop and the Stooges.

Ποιά είναι η γνώμη σας για την Ελλάδα και ποιά είναι η πιο περίεργη εμπειρία ή ανάμνηση σας από εδώ;
Αγαπώ την Ελλάδα και πολλά ελληνικά πράγματα. Τους ανθρώπους, την κουλτούρα (μουσική, γλώσσα, ποίηση, φαγητό, κλπ) μπορώ να συνεχίζω για ώρα... Τόσες πολλές όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις. Μια από τις πιο παράξενες, δεν έλαβε χώρα στην Ελλάδα, αλλά σε ένα αεροδρόμιο στο Λονδίνο ή στο Παρίσι, στην οποία με πλησίασε ένας Έλληνας και με ρώτησε αν είμαι ο Gordon Gano  από τους Violent Femmes. Όταν απάντησα καταφατικά, έδειξε ένα παιδί 8-10 ετών και είπε «ο γιος μου σας αναγνώρισε!».
  • SHARE
  • TWEET