Συνέντευξη Dark Tranquillity

«Η υπέρτατη «κατασκευή» είναι η θρησκεία, είναι κάτι τρομακτικό. Είναι η βάση στην οποία στηρίζεται οτιδήποτε πάει στραβά σ' αυτόν τον κόσμο»

Από τους Άλκη Κοροβέση, Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 15/05/2013 @ 11:31
Στην αφρόκρεμα του μελωδικού death metal και από τους πρωτεργάτες του είδους, χωρίς αμφιβολία, συγκαταλέγονται σίγουρα οι Σουηδοί Dark Tranquillity. Ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας και με δουλειές που πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον μας, όπως ακόμα μια φορά έκαναν με το "Construct", δέχτηκαν να μιλήσουν μαζί μας, σε μια σημαντική στιγμή της πορείας τους, όπου και αποφάσισαν να κάνουν μια παράκαμψη στον δρόμο, τον οποίο είχαν χαράξει τα τελευταία χρόνια. Δείτε τα αρκετά ενδιαφέροντα που μοιράστηκε μαζί μας ο frontman της μπάντας, Mikael Stanne.

Dark TranquillityΓεια σου, Mikael. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Πώς είσαι;
Μια χαρά. Πολύ καλά.

Είναι η πρώτη μας συνέντευξη μαζί σας.
Καιρός ήταν. (γέλια)

Όντως. Λοιπόν, ετοιμάζεστε να κυκλοφορήσετε το νέο σας άλμπουμ, ονόματι "Construct". Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για κάτι πραγματικά νέο και διαφορετικό από το "We Are The Void". Πηγαίνει πίσω ακόμη και σε εποχές προ του "Damage Done". Σκοπεύατε εξαρχής να ακολουθήσετε αυτή την κατεύθυνση;
Δεν ξέρω. Κάναμε κάτι που έβγαζε περισσότερο νόημα για εμάς αυτή τη χρονική στιγμή. Κάτι που το χρειαζόμασταν πραγματικά, να ξεσπάσουμε για λίγο. Τον τελευταίο καιρό είχαμε την ανάγκη να ακουστούμε φρέσκοι, να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας από την αρχή. Να κάνουμε κάτι που να το νιώθουμε καινούργιο. Κι έτσι αυτό το άλμπουμ έγινε η αντίδραση όσων είχαμε κάνει κατά τα περασμένα χρόνια. Θέλαμε να βρούμε έναν νέο τρόπο να εκφραστούμε ούτως ώστε να νιώσουμε ζωντανοί.

Dark TranquillityΕπίσης προσθέσατε και καινούργια στοιχεία στον ήχο σας. Αν δεν απατώμαι, το "Fiction" ήταν το πρώτο σας άλμπουμ που ήταν βασισμένο εξολοκλήρου σε φανταστικά στιχουργικά θέματα. Τι συμβαίνει με το στιχουργικό περιεχόμενο του "Construct";
Είναι όσο μακριά γίνεται από τη φαντασία. Δεν ήθελα να διηγηθώ καμία ιστορία. Είναι αρκετά άμεσο. Περιέχει τα βασικά θέματα του σκεπτικισμού, της αθεΐας, της λογικής σκέψης, της επιστημονικής μεθόδου της παρατήρησης των πραγμάτων. Μιλάει για το να απογυμνώνεσαι από τις συναισθηματικό σου φορτίο («baggage»), να αφαιρείς την προκατάληψη που έχεις κάθε φορά που βλέπεις ή βιώνεις πράγματα. Και να προσπαθείς να διατηρείσαι όσο πιο αγνός γίνεται, να βλέπεις το κάθε πράγμα όπως πραγματικά είναι και να προσπαθείς να ερευνάς και να ανακαλύπτεις τι κρύβεται πίσω απ' το καθένα απ' αυτά, ώστε να κατανοείς καλύτερα ό,τι συμβαίνει. Και αυτό αναφέρεται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Περιλαμβάνει ακόμη και τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία και οτιδήποτε άλλο.

Οπότε, το «Construct» ως τίτλος είναι το ρήμα ή το ουσιαστικό;
Το ουσιαστικό. Είναι το πράγμα που δημιουργείς υποσυνείδητα και σε οδηγεί, σε ελέγχει. Η υπέρτατη «κατασκευή» είναι η θρησκεία, είναι κάτι τρομακτικό. Είναι η βάση στην οποία στηρίζεται οτιδήποτε πάει στραβά σ’ αυτόν τον κόσμο. Είναι μία δικαιολογία για τη συμπεριφορά μας. Θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να βλέπουμε τα πράγματα πολύ πιο καθαρά.

Dark Tranquillity - ConstructΜάλιστα. Τώρα, αναφορικά με τα εικαστικά του άλμπουμ, πρόκειται και πάλι για δουλειά του Niklas (Sundin); Στο εξώφυλλο διακρίνονται πολλά σύμβολα.
Ναι, είναι δική του δουλειά. Και ήθελε κάτι εξίσου απλό αλλά και αποτελεσματικό. Αρχικά δεν ήθελε να το αναλάβει, επειδή ήταν πολύ απασχολημένος με τη σύνθεση και την ηχογράφηση του άλμπουμ. Όμως μόλις κατέληξα στον τίτλο, εμπνεύστηκε και έφτιαξε το εξώφυλλο μέσα σε μια νύχτα. Μου το έδειξε την επόμενη μέρα και έβγαζε απόλυτο νόημα σε μένα. Περιείχε την ίδια ατμόσφαιρα, το ίδιο συναίσθημα που ένιωσα κι εγώ. Έφτιαξε τρία διαφορετικά εξώφυλλα για όλες τις εκδόσεις του δίσκου και το καθένα απ’ αυτά συμπλήρωνε τα υπόλοιπα.

Το "Construct" είναι μία πολύ ποικιλόμορφη δουλειά και πολλοί σίγουρα θα το συγκρίνουν με το "Projector". Τι γνώμη έχεις γι' αυτό;
Ναι. Για μένα αυτή η σύγκριση ευσταθεί, γιατί και τα δύο άλμπουμ δημιουργήθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήμασταν πολύ συγχυσμένοι που μας σύγκριναν με όλες τις άλλες μπάντες του Göteborg. Σκοπός μας ήταν πάντοτε να είμαστε αυθεντικοί, να διαφέρουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι που δεν έκανε κανείς άλλος.

Dark TranquillityΕίχε έρθει η ώρα της αλλαγής, λοιπόν.
Ναι, και έπρεπε να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους οπαδούς μας ότι μπορούμε να διαφοροποιηθούμε. Έτσι ήρθε το "Projector", και αρκετά χρόνια μετά θέλαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο, αντί του να κυκλοφορούμε απλώς το ένα άλμπουμ μετά το άλλο. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να έχει την ενέργεια της δημιουργικότητας. Επίσης ήταν δύσκολο όταν γράφαμε νέο υλικό για το "We Are The Void". Τότε θέλαμε να βάλουμε μέσα όλα τα στοιχεία για τα οποία είμαστε γνωστοί, αλλά πολύ καλύτερα και πολύ περισσότερα. Λειτούργησε καλά τελικά, αλλά ήταν και μπερδεμένο. Γι' αυτό και δεν θέλαμε να ξαναγυρίσουμε σ' αυτό και να νιώθουμε πάλι το ίδιο. Έτσι αυτή τη φορά εστιάσαμε στην απλότητα της μελωδίας και στην ευθύτητα κάποιων νοτών, και κάθε επιμέρους τομέας διατήρησε την εστίασή του. Ήταν ένας πολύ απελευθερωτικός τρόπος σύνθεσης αυτή τη φορά, υπήρχαν πολλές δυνατότητες οι οποίες διεύρυναν τους ορίζοντές μας. Και εξελίχθηκε σε κάτι γεμάτο προκλήσεις.

Έχω την εντύπωση ότι εστιάσατε περισσότερο στα φωνητικά στο "Construct", αλλά και στο ότι οι κιθάρες πολλές φορές δεν είναι στο προσκήνιο.
Ναι, είναι αλήθεια. Ο στόχος μας ήταν η μελωδία, οπότε ό,τι λειτουργούσε καλύτερα για κάθε κομμάτι ανέβαινε στη μίξη. Είναι οπωσδήποτε πιο «προσανατολισμένο στα τραγούδια», παρόλο που δεν μου αρέσει και πολύ αυτός ο όρος.

Dark TranquillityΑυτή τη φορά συνεργαστήκατε με τον Jens Bogren. Πόσο συνεισέφερε στην ποικιλομορφία του άλμπουμ;
Ο τρόπος που δουλεύουμε είναι να φέρνουμε τον Tue Madsen -ή στην προκειμένη περίπτωση τον Jens- στο στούντιο τις πρώτες δυο-τρεις μέρες για να στήσει τα πάντα. Για να σιγουρευτεί ότι θα έχουμε τον σωστό εξοπλισμό. Και κατόπιν μένουμε μόνοι μας για περίπου δύο μήνες, ώστε να ηχογραφήσουμε τα πάντα με τον τρόπο που επιθυμούμε. Ύστερα το στέλνουμε στον Jens για να κάνει τη μίξη. Μας αρέσει να δουλεύουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, να έχουμε πλήρη έλεγχο για ό,τι συμβαίνει στο στούντιο και να βγάζουμε το καλύτερο μέσα απ’ αυτό χάρις στον Jens. Όταν πήραμε την πρώτη μίξη από τον Jens, ενθουσιαστήκαμε. Ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε. Ήμουν μεγάλος οπαδός των παραγωγών του εδώ και χρόνια και συζητήσαμε πολύ πριν συνεργαστούμε και τελικά το καταφέραμε. Έκανε καταπληκτική δουλειά, βρίσκοντας σε κάθε κομμάτι ακριβώς τον ήχο που χρειαζόταν. Πιστεύω ότι πρόκειται για το άλμπουμ με τον καλύτερο ήχο από όσα έχουμε κάνει και είμαι πολύ ευχαριστημένος που προέκυψε έτσι.

Dark TranquillityΝομίζω ότι είναι η πρώτη φορά από το 1999 και μετά που ηχογραφείτε σαν πεντάδα. Πόση διαφορά είχε αυτό για εσάς;
Βασικά, ήταν πάνω-κάτω το ίδιο, απλά ο Martin (Henriksson) αυτή τη φορά έπαιξε και το μπάσο εκτός από κιθάρα. (γέλια)

Έχετε σκοπό να βρείτε κάποιον μόνιμο μπασίστα;
Όχι, για την ώρα θέλουμε κάποιον για τις περιοδείες. Δεν νιώθουμε πραγματικά έτοιμοι να πάρουμε ένα νέο μέλος στην μπάντα. Κατά κάποιον τρόπο νιώθουμε καλά όντας ξανά πενταμελές συγκρότημα. Οπότε θα πάρουμε το πράγμα χαλαρά και θα δούμε τι θα γίνει.

Θα μπορούσες να ξαναγυρίσεις στην κιθάρα και ο Martin να παίζει μόνο μπάσο.
Ωωωω! (γέλια)

Dark TranquillityΜιλώντας για μπασίστες, έχετε κρατήσει επαφή με τον Michael Nicklasson; Έχω την εντύπωση ότι έφυγε λόγω προβλημάτων υγείας.
Ναι, αλλά τώρα είναι καλά. Ωστόσο δεν παίζει και τόσο πολύ μουσική. Βλέπεις, ο περίεργος τρόπος ζωής κατά τη διάρκεια των περιοδειών μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα αν είσαι διαβητικός. Είναι δύσκολο να το ελέγξεις. Πάντως τώρα είναι μια χαρά.

Καλό αυτό. Πίσω στο "Construct", σχεδιάζετε να γυρίσετε κάποιο βίντεο κλιπ για το άλμπουμ;
Ναι, έχουμε διαλέξει το "Uniformity". Δείχνει απλά εμάς να παίζουμε, προσπαθώντας να φαινόμαστε cool με κάποια εφέ του Niklas. Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα.

Dark TranquillityΈχεις μετανιώσει ποτέ για κάποια επιλογή που έκανες με τους Dark Tranquillity;
Βασικά, δεν πιστεύω στη μεταμέλεια. Είναι αντιπαραγωγικό να μετανιώνεις για πράγματα. Προτιμώ να ζω με τις επιλογές μου και να μαθαίνω απ' αυτές. Έτσι, δεν κοιτάω στο παρελθόν λέγοντας ότι θα μπορούσα να είχα κάνει αυτό ή το άλλο. Φυσικά και θα μπορούσα να είχα κάνει κάποια πράγματα πιο καλά, αλλά ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω τότε.

Καταλαβαίνω. Οπότε τώρα έχετε στα σχέδιά σας μια ευρωπαϊκή περιοδεία για την προώθηση του "Construct"; Θα περάσετε και απ' την Ελλάδα;
Φυσικά και θέλουμε, αλλά όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο τώρα εξαιτίας της κρίσης. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράζει εισιτήρια, κι έτσι οι διοργανωτές δεν μπορούν να μας φέρουν εκεί. Και είναι λυπηρό γιατί έχουμε ζήσει κάποιες από τις καλύτερες και πιο αξέχαστες στιγμές στην καριέρα μας στην Ελλάδα. Θα θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό, όμως θα πρέπει να είναι και οικονομικά εφικτό.

Dark TranquillityΘυμάσαι τη συναυλία σας εδώ το 2002, με τους Candlemass και τους Entombed;
Εννοείται, αυτή ήταν μία από τις αγαπημένες μου. Μιλάγαμε με τους Candlemass τις προάλλες και λέγαμε για το πόσο φοβερή ήταν αυτή η συναυλία. Θυμάμαι τον εαυτό μου να στέκεται ανάμεσα στο κοινό και να παρακολουθεί τους Candlemass με δάκρυα στα μάτια.

Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια κιόλας από τότε. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Λοιπόν, αν έπρεπε να διαλέξεις ένα και μόνο άλμπουμ σας για να το παίξεις ζωντανά ολόκληρο, ποιό θα ήταν αυτό;
Μιας και έχουν συμπληρωθεί είκοσι χρόνια από τότε που βγάλαμε το "Skydancer", νομίζω ότι θα έπρεπε να διαλέξω αυτό. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρναμε. Με τίποτα. Θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην εποχή που παίζαμε σκατένια. (γέλια) Πάντως, θα ήταν πιο εφικτό να παίζαμε ολόκληρο το "Construct", ή το "The Gallery" που πιστεύω ότι θα το εκτιμούσε και περισσότερος κόσμος. Αλλά το "Skydancer" θα ήταν αυτό που θα περιείχε τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Mikael Stanne (Dark Tranquillity)Και μία τελευταία ερώτηση για σένα. Ποιό τραγούδι σας είναι το αγαπημένο σου να παίζεις ζωντανά;
Εξαρτάται. Μου αρέσει πολύ το "Iridium" ή και το "Punish My Heaven", που ακόμα κι αν το παίζουμε συχνά παραμένει ξεχωριστό.

Ok. Ολοκλήρωσε αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς τους οπαδούς σας.
Θέλω απλά να πω ότι ελπίζω να έρθουμε να σας δούμε πολύ σύντομα, όμως στο μεταξύ τσεκάρετε τα καινούργια τραγούδια που θα κυκλοφορήσουμε. Ακούστε το άλμπουμ, απολαύστε το και τα λέμε σύντομα.

Σ' ευχαριστώ πολύ, Mikael.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ. Γεια χαρά.
  • SHARE
  • TWEET