Πυξ Λαξ (30 Χρόνια) @ OAKA, 12/07/18

Το φάντασμα μιας παλιάς αγάπης

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 16/07/2018 @ 12:24

Την Πέμπτη που μας πέρασε επιχειρήθηκε να επαναληφθεί το αδύνατον. Ό,τι δηλαδή είχε γίνει τον Ιούλιο του 2011. Δεν θυμάστε;

Μα τότε βγήκε sold-out ένα ολόκληρο ΟΑΚΑ! Και μάλιστα από ένα ελληνικό συγκρότημα και εν μέσω καλοκαιρινού συναυλιακού πυρετού χρονιάς που επισκέφθηκαν τη χώρα μας μεγαθήρια, όπως οι Iron Maiden, οι Bon Jovi και ο Roger Waters με το «Τείχος» του.

Οι Πυξ Λαξ είχαν όντως τη μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε άλλη μπάντα στην εγχώρια μουσική και η sold out εμφάνισή τους με τις 70 χιλιάδες κόσμου - πολλοί λένε πάνω από 80.000 - δεν είναι κάτι ευκαταφρόνητο. Αντιθέτως, απέδειξε το ορμητικό ρεύμα που κάθε άλλο παρά υπόγεια έρεε κατά τη μακρά πορεία τους στην δισκογραφία.

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά το "Χαρούμενοι Στην Πόλη Των Τρελών" και επτά χρόνια μετά το ιστορικό εκείνο sold-out, οι Πυξ Λαξ επέστρεψαν στο ΟΑΚΑ, με καινούριο δίσκο στις αποσκευές τους. Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας - πάντα μεγάλος απών ο Μάνος Ξυδούς - ανέβηκαν και πάλι στη σκηνή που στήθηκε στο γήπεδο, παρέα με παλιούς και νέους συνοδοιπόρους και φίλους για να γιορτάσουν μαζί τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος.

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Τα θαύματα όμως δεν επαναλαμβάνονται εύκολα, πόσο δε μάλλον ακολουθώντας κακές συνταγές. Και εξηγούμαι:

Η επετειακή-reunion συναυλία ανακοινώθηκε ενάμιση χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2016! Αυτό τελικά δεν συντέλεσε στη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να εφησυχάσουν οι φίλοι και να ξεχάσουν οι περαστικοί. Σε συνδυασμό με το μικρό promotion και την κακή επιλογή καθημερινής με την επόμενη εργάσιμη, αλλά και των χρόνων που πέρασαν από πάνω μας, το πλήθος κατέληξε στο ένα τέταρτο του νούμερου του '11.

Δεύτερο ατόπημα, κατά τη γνώμη μου, η εμμονή με τον χώρο. Εκτός του ότι το ΟΑΚΑ είναι αρκετά άβολο, εντός και εκτός, υποχρεώνει την όποια προσέλευση να φαίνεται μικρή αν δεν καταφέρει να είναι τεράστια. Είκοσι χιλιάδες κόσμου, τόσοι υπολόγισα πως ήρθαν μέχρι το Μαρούσι την Πέμπτη. Δεν το λες και μικρό το νούμερο, αλλά δεν είναι και ικανό να κάνει τον χώρο να φαίνεται γεμάτος. Άσε που κάπως έτσι θα ξεκίνησαν και τα διάφορα παρατράγουδα των μετακινήσεων σκηνών και θυρών...

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Ο ήχος, αν και καθαρός και δυνατός στις πρώτες σειρές της αρένας που βρέθηκα, άκουσα μετά το τέλος της συναυλίας ότι ήταν τραγικά αδύναμος για τα ανώτερα διαζώματα, γεγονός που, αν ισχύει, ενισχύει τα παραπάνω για κακή επιλογή χώρου με βάση μόνο τη νοσταλγία ενός τεράστιου sold-out...

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο κεντρικό κακώς κείμενο που δέσποσε στη βραδιά αυτή των γενεθλίων, τη νοσταλγία. Για όσους είχαν βρεθεί στο ΟΑΚΑ το '11 και ξαναβρέθηκαν με την ίδια αφορμή εκεί την Πέμπτη, ήταν ολοφάνερη η διαφορά στην αίσθηση που έκαναν τα τραγούδια, οι μορφές και οι ατάκες από σκηνής, που ήταν σαφώς λιγότερο αιχμηρή.

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Ο όποιος παλμός βρέθηκε με κόπο, ήρθε μετά το μέσο της εμφάνισης και διακόπτονταν βίαια από τη (βαριεστημένη; απαθή;) στάση του Στόκα απέναντι στο παλιό υλικό - συγχωρέστε με αλλά θεωρώ ενοχλητική, αν όχι ασεβή, την εκατοστή επανάληψη του «δε νοιώθεις τίποτα, τίποτα δε νοιώθεις» στη "Μυστική Συνουσία" - ο οποίος θα πρέπει μέχρι να τελειώσει η συναυλία να είχε καπνίσει πάνω από πακέτο επί σκηνής. Οι φιλότιμες προσπάθειες του Πλιάτσικα, που τα έδωσε όλα ροκάροντας συχνά σαν 15άρης και μας συγκίνησε όλους, δεν έφτασαν για να μη γίνει κοιλιά σε πολλά σημεία.

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Το κοινό ήταν η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, καθώς απαρτιζόταν από γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, με δυσανάλογα νεαρούς οπαδούς να δίνουν δυναμικό «παρών» στην αρένα. Το κακό είναι ότι ακόμη και αυτοί ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για το παλιό παρά για το νέο υλικό της μπάντας. Και λέω κακό γιατί οι σημερινοί εικοσάρηδες δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν βιωματική σχέση με τα παλιά τραγούδια των Πυξ Λαξ και θα ήταν αναμενόμενο να δεχθούν ευκολότερα τα καινούρια, που όμως δεν έκαναν μεγάλη γκέλα στον κόσμο.

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Θα μου πεις, όταν περιμένεις να ακούσεις μεγαθήρια όπως το "Οι Παλιές Αγάπες...", το "Μέλυδρον", το "Μοναξιά Μου Όλα" και τόσα άλλα, δεν έχεις χρόνο για νέες ανακαλύψεις. Εγώ θα έλεγα, στον αντίποδα, ότι σε τόσο πρόσφορο έδαφος θα έπρεπε να φυτρώσει πιο εύκολα ο σπόρος μιας νέας σοδειάς. Αυτό μένει να το δείξει ο χρόνος και η εφεξής πορεία του "Μία Ημέρα Πριν Το Χειμώνα".

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Κατά τ’ άλλα, και γηπεδικές φωτοβολίδες είχαμε στα σωστά σημεία του setlist [βλπ. 3,15,17,25,33] και ωραία sing-along [βλπ. 5,8,14,28,30,33] και αφιέρωση στον Μάνο [βλπ. 20] και διπλό encore, αλλά και μια παρέα μουσικών ιδιαίτερα προβαρισμένη και δεμένη στον ήχο της, με τους «παλιούς» Παναγιώτη Σπυρόπουλο (ιδρυτικό μέλος - ηλ. κιθάρα), Γιώργο Γιαννόπουλο (τύμπανα και κρουστά), Νίκο Γιαννάτο (μπάσο) να οδηγούν τους νεότερους Ελευθερία Ναθαναήλ (ακορντεόν και πιάνο), Νίκο Σάλτα (πλήκτρα), Γιώργο Λιβαδά (τύμπανα) και Χάρη Μιχαηλίδη (ηλ. κιθάρα) και όλοι μαζί να δίνουν ρέστα.

Πυξ Λαξ - ΟΑΚΑ 2018

Και κάπως έτσι, το βράδυ της Πέμπτης, το αγαπημένο φάντασμα των '90s βγήκε για λίγο από το σεντούκι για να πετάξει νοσταλγικά πάνω από τα κεφάλια μας υπό τους ήχους μιας κιθάρας πιο ηλεκτρισμένης πλέον από τις μνήμες.

Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

SETLIST

1. Τα Καταφέραμε (Ιόλη)
2. Ένα Γράμμα Μόνο
3. Όλο Μ’ Αφήνεις Να Σ’ Αφήσω
4. Ποδήλατα Δίχως Φρένα
5. Ανόητες Αγάπες
6. Δίχως Σώμα
7. Γιατί
8. Τί Είν’ Αυτό Που Μας Ενώνει
9. Senor (διασκ. Bob Dylan)
10. Η Μπαλάντα Του Αστροναύτη
11. Λένε Για Μένα
12. Άσπρο Πουκάμισο
13. Να 'ρθείς Όπως Θα 'Ρθούν Τα Χελιδόνια
14. Άστην Να Λέει
15. Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ;
16. ...
17. Για Τις Παλιές Αγάπες Μη Μιλάς
18. 13 Αυγούστου
19. Μοναξιά Μου Όλα
20. Χωρίς Ντροπή
21. Μια Μέρα Πριν Τον Χειμώνα
22. Να Με Θυμηθείς
23. Ακόμα Προσπαθώ
24. Ο Χαμένος
25. Πούλα Με 
26. Να Χαθώ Στα Βήματά Σου
27. You Get In Love
28. Μέλυδρον
29. Μια Συνουσία Μυστική
30. Δε Θα Δακρύσω Πια Για Σένα

Encore 1:

31. Φωτιά
32. Απ’ Την Αρχή
33. Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις 

Encore 2:

34. Πυξίδα

  • SHARE
  • TWEET