Forever Still: «Θα ήταν τέλεια μία συνεργασία με τους Deftones ή τους Bring Me The Horizon»

Η frontwoman Maja Shining μας μιλά για το ντεμπούτο των Forever Still, τη μετάβαση σε μια μεγάλη δισκογραφική και τα κοινωνικά δίκτυα

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 03/10/2016 @ 14:19

Οι Forever Still είναι μια νέα μπάντα από τη Δανία που κινείται στον ευρύτερο χώρο του εναλλακτικού metal. Εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου τους, "Tied Down", τον ερχόμενο μήνα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την τραγουδίστρια Maja Shining για τη δημιουργία του, τις δυσκολίες της do-it-yourself προσέγγισης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Maja Shining

Καλησπέρα Maja, πώς είσαι;

Είμαι καλά, εσύ;

Είμαι πάρα πολύ καλά, σε ευχαριστώ! Λοιπόν, πώς δημιουργήθηκαν οι Forever Still;

Ξεκίνησαν όταν συνάντησα τον άλλο συνθέτη της μπάντας, τον Mikkel (Haastrup), που παίζει μπάσσο, σε μια συναυλία κι από τότε ξεκινήσαμε να γράφουμε μαζί. Είχαμε καλή χημεία από την αρχή και το 2013 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας EP, το "Breaking Free".

Και τον προηγούμενο χρόνο, αν δεν κάνω λάθος, ήρθαν κάποια νέα μέλη στην μπάντα;

Ναι, όντως. Φέτος για την ακρίβεια, βρήκαμε μια live κιθαρίστρια, την Partsch, και τώρα ψάχνουμε για έναν ντράμερ.

Αρκετός κόσμος θα κατηγοριοποιούσε τη μουσική σας ως "goth". Προσωπικά πιστεύω ότι έχει μια περισσότερο εναλλακτική αίσθηση. Πώς θα την περιέγραφες εσύ και ποιες θα έλεγες ότι είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σας;

Για εμάς οι επιρροές από άλλες μπάντες είναι περισσότερο υποσυνείδητες, γιατί έχουμε πολλά διαφορετικά ακούσματα. Πιστεύω ότι παίρνουμε πολλά πράγματα που βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο και από τον συνδυασμό τους προκύπτουν οι Forever Still. Η βασική επιρροή κατά τη συγγραφή είναι να κοιτάμε προς τα μέσα και να συνθέτουμε με βάση προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα.

Το "Tied Down" είναι ένας αρκετά σκοτεινός δίσκος, υπάρχει κάποιο κεντρικό θέμα πίσω από αυτό;

Ναι, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα concept άλμπουμ γιατί είχαμε στο μυαλό μας το κεντρικό θέμα από όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε, και μετά από μερικά κομμάτια άρχισε να βγάζει νόημα να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Ο δίσκος έχει να κάνει με έναν άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με κάποια σκοτεινά συναισθήματα, κατάθλιψη, άγχος, ευτέλεια και πώς βρίσκει τη σπίθα της ελπίδας κι έρχεται στον δρόμο της ανάρρωσης.

Πιστεύω ότι το video clip του "Scars" λίγο πολύ αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του άλμπουμ. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό, πώς το φτιάξατε;

Χαίρομαι που σου άρεσε. Το τραγούδι περιέχει κάποια πράγματα που κάνουμε, όπως το heavy riff και αυτό το κάπως ακραίο, αλλά μεγάλο ρεφρέν που λατρεύουμε να γράφουμε. Το video γυρίστηκε σε ένα υπόγειο που παλιότερα ήταν πλημμυρισμένο, όποτε ήταν κάπως αηδιαστικό και πιστεύαμε ότι θα ήταν ιδανικό για να δημιουργήσει αυτό το αίσθημα κελιού που έχει το "Scars", όπου βρίσκεσαι απομονωμένος κι έχεις την αίσθηση ενός ανθρώπου μόνου, που αρχίζει και τρελαίνεται. Φτιάχνουμε μόνοι μας τα video, οπότε είχαμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τις σκέψεις μας για το οπτικό κομμάτι του τραγουδιού.

Forever Still

Υπάρχουν αρκετά δυνατά, πιασάρικα κομμάτια στον δίσκο, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο που θα ήθελες να κυκλοφορήσετε ως single ή να φτιάξετε ένα video clip για εκείνο;
Πολλά! [Γέλια] Θέλω να πω ότι έχουμε αρκετά τραγούδια που έχουν καλές προοπτικές ως single. Ένα από αυτά είναι το "Scars" που το χρησιμοποιήσαμε ως εισαγωγή στην μπάντα. Επίσης αγαπάω εξίσου τις rock μπαλλάντες, όπως το "Miss Madness" και το "Save Me", οπότε βλέπω οπωσδήποτε ένα video γι' αυτά στο μέλλον.

Εσύ και ο Mikkel λίγο πολύ κάνετε τα πάντα στο συγκρότημα, από τη σύνθεση και την παραγωγή, μέχρι τη δημιουργία των video. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσάς και πώς καταφέρνετε να βρίσκετε τον χρόνο για να τα κάνετε όλα αυτά;
[Γέλια] Ω Θεέ μου, είσαι στον σωστό δρόμο, γιατί ο χρόνος είναι πραγματικά ό,τι πιο δύσκολο να βρεθεί. Αρχικά ξεκινήσαμε με αυτήν τη λογική από ανάγκη, γιατί όπως ξέρεις κάθε μπάντα χρειάζεται φωτογραφίες, να μιξάρει τη μουσική της και πρέπει να γυρίσει video. Όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται για να προωθήσεις τον εαυτό σου σαν συγκρότημα. Και είναι υπερβολικά ακριβά, από τη μία. Από την άλλη, είχαμε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι θέλαμε να κάνουμε οπτικά, οπότε ήταν λογικό για εμάς να μάθουμε να το κάνουμε μόνοι μας, έτσι ώστε να κάνουμε το οπτικό κομμάτι προέκταση της μουσικής.

Οπότε πέρα από το μουσικό κομμάτι, έπρεπε να μάθετε πώς να τα κάνετε όλα αυτά.

Ο Mikkel ήταν ήδη μηχανικός ήχου όταν γνωριστήκαμε, οπότε μπορούσαμε πρακτικά να μπούμε κατευθείαν στο στούντιο. Παίζει, επίσης, πολλά μουσικά όργανα, οπότε μπορούσε να αναλάβει αυτά, τη μίξη, το mastering και φυσικά την ηχογράφηση, αυτά μπορούσαμε να τα ξεκινήσουμε από την πρώτη στιγμή. Αλλά πολλά από τα πράγματα που ανέλαβα εγώ, όπως οι φωτογραφήσεις, τα video και τα εξώφυλλα, αυτά έπρεπε να τα μάθω καθώς προχωρούσαμε.

Μιλώντας για τα εξώφυλλα, μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το εξώφυλλο του δίσκου;

Μιλούσαμε για αρκετό καιρό (με τον Mikkel) σχετικά με το τι εξώφυλλο και, κυρίως, τι τίτλο θα διαλέγαμε, γιατί αυτά τα δύο είναι κάπως αλληλένδετα. Οπότε, μια μέρα εκεί που χάζευα τυχαία στο tumblr, είδα αυτήν την εικόνα δύο χεριών σε άσπρο φόντο και όλα τα υπόλοιπα απλά σχηματίστηκαν μόνα τους στο μυαλό μου. Πήρα γρήγορα ό,τι μπορούσα από το internet και τα έριξα με copy-paste στη ζωγραφική. Έστειλα την εικόνα στον Mikkel και του είπα «βλέπεις τι προσπαθώ να σου δείξω, πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο;», και μπορούσε. Οπότε, αργότερα τραβήξαμε τη φωτογραφία που είναι τελικά στο εξώφυλλο. Κι έβγαζε νόημα με τον τίτλο, "Tied Down", ο οποίος αντιπροσωπεύει συνολικά τον δίσκο και είναι επίσης το τελευταίο κομμάτι του.

Και είναι πολύ ωραίο κομμάτι, επίσης! Η συνεργασία με τη Nuclear Blast πώς προέκυψε;

Στην πραγματικότητα, εκείνοι μας βρήκαν. Ο ιδιοκτήτης της, ο Markus Staiger, μας έστειλε ένα e-mail στο οποίο έλεγε ότι είχε ακούσει κάποια κομμάτια μας, είχε δει κάποια video, του άρεσε αυτό που κάνουμε και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για να δουλέψουμε μαζί. Αρχικά σκεφτόμασταν μήπως ήταν κάποια φάρσα, γιατί ήταν κάπως σουρεαλιστικό. Αλλά δεν ήταν, συναντηθήκαμε με έναν αντιπρόσωπο της Nuclear Blast, συζητήσαμε την πιθανότητα συνεργασίας, είχαμε μια ιδιαίτερα θετική εντύπωση, και να 'μαστε! [Γέλια]

Έτσι απλά! [Γέλια] Στο παρελθόν είχατε κυκλοφορήσει κάποια EP, αλλά το "Tied Down" είναι η πρώτη σας δουλειά σε μεγάλη δισκογραφική. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό από το να κυκλοφορείτε οι ίδιοι τη μουσική σας;

Από πολλές απόψεις, συνεχίζουμε να κάνουμε αρκετά πράγματα όπως πριν. Φτιάξαμε το εξώφυλλο, δουλεύουμε πάνω σε κάποια video για μελλοντικά single και μόλις τελειώσαμε από κάποιες φωτογραφήσεις. Νομίζω ότι η κύρια διαφορά για εμάς θα είναι, ελπίζω, η προώθηση. Αυτό ήταν το κύριο στοιχείο που μας έκανε να θέλουμε να ενταχθούμε στη Nuclear Blast, γιατί έβλεπαν στην μπάντα και τη μουσική τις ίδιες δυνατότητες που βλέπαμε κι εμείς. Ως ένα ανεξάρτητο-DIY συγκρότημα, μπορούσαμε να πιέσουμε μέχρι ένα σημείο, αλλά μια μεγάλη ανεξάρτητη δισκογραφική όπως η Nuclear Blast θα μπορεί να πάει τη μουσική μας σε πολύ περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι που ελπίζω να συμβεί, μαζί με κάποιες καλές περιοδείες μετά την κυκλοφορία του δίσκου.

Forever Still

Οπότε φαντάζομαι πως σκοπεύετε να διατηρήσετε την do-it-yourself προσέγγιση που είχατε ως τώρα.

Σε αρκετές πτυχές ναι, γιατί πραγματικά μας αρέσει να έχουμε μεγάλο ρόλο στη δημιουργική διαδικασία. Πρόσφατα ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με κάποιες booking agencies και είναι πραγματικά ευχάριστο να μπορείς να αφήνεις αυτές τις διαχειριστικές δουλειές, γιατί παίρνουν πολύ χρόνο από τη δημιουργία. Θα μου άρεσε, βέβαια, να δουλέψω με κάποιον που να μοιράζεται το όραμα της μπάντας, που να έχει μεγαλύτερη εμπειρία στις φωτογραφήσεις ή τα video.

Είστε μια ιδιαίτερα ενεργή μπάντα στα social media. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτά;

Τα λατρεύουμε, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνούμε με νέο κόσμο και πιστεύω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια νέα μπάντα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει για εμάς, τώρα που είμαστε σε μια μεγάλη δισκογραφική, θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί και να μιλάμε με τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να ξέρεις πώς τα πηγαίνεις. Αν υπάρχει κάποιος δίσκος ή κάποιο συγκρότημα που σου αρέσει, μπορείς να τους το πεις, να μιλήσεις μαζί τους ή αν έχεις κάποια απορία, να ρωτήσεις κάποιο μέλος. Νιώθω πως αυτό θα ήταν κάτι που θα μου άρεσε να υπήρχε όταν μεγάλωνα και θεωρώ πως είναι μια απίστευτη ευκαιρία για εμάς.

Είναι ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας, και μάλιστα για ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή, μπορώ να συνδεθώ και να μιλήσω με ανθρώπους από την Ιαπωνία, την Αργεντινή, ή οπουδήποτε, σαν να ήταν δίπλα μου.

Βέβαια όπως είπες νωρίτερα, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο για να γίνει.

Ω ναι, και πρόσφατα είναι λίγο δύσκολο, με όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε για την κυκλοφορία του δίσκου. Βασικά ασχολούμαι με συνεντεύξεις και άλλα τέτοια ζητήματα 24/7, μόλις κάναμε τις φωτογραφήσεις και είναι πραγματικά τόσα πολλά! [Γέλια] Πιθανότατα είμαι λιγότερο ενεργή απ' ό,τι συνήθως, αλλά προσπαθώ να μπαίνω μια στο τόσο.

Προτιμάς να συνθέτεις και να ηχογραφείς στο στούντιο ή να παίζεις ζωντανά;

Είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό που λατρεύω στη σύνθεση είναι ότι με βάζει σε ένα συγκεκριμένο mood και είναι σαν μια διέξοδος για πολλά αρνητικά συναισθήματα που θέλω να βγάλω από μέσα μου. Μου αρέσει που μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μια εμπειρία μέσω του δίσκου και στη συνέχεια να μας παρακολουθήσουν live και να είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μας ενδιαφέρει πολύ να δίνουμε ένα δυναμικό show, έτσι ώστε τα τραγούδια να μην ακούγονται ίδια με τον δίσκο. Μου αρέσουν και οι δύο διαδικασίες.

Και πόσο δύσκολο είναι να αποδώσετε τα κομμάτια που έχουν ηλεκτρονικά σημεία;

Δεν είναι πρόβλημα πραγματικά, γιατί δουλεύουμε με backing track. Έχουμε έναν υπολογιστή με τα ηλεκτρονικά στοιχεία, έτσι ώστε να δημιουργείται μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Επειδή, όντως, κάποια τραγούδια οδηγούνται από το ηλεκτρονικό μέρος, όπως το "Once Upon A Nightmare" που έχει ένα ολόκληρο κουπλέ που είναι ατμοσφαιρικοί ήχοι.

Αν μπορούσατε να μοιραστείτε τη σκηνή με ένα συγκρότημα ή έναν καλλιτέχνη, ποια θα ήταν η επιλογή σου;

Wow, δεν είμαι σίγουρη. Υπάρχουν τόσες πολλές καλές επιλογές. Μιλάμε για περιοδεία ή για συνεργασία;

Και τα δύο, φαντάζομαι. Για περιοδεία αρχικά, αλλά γιατί να μην υπάρξει και συνεργασία κατά τη διάρκεια;

[Γέλια] Τέλεια, νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να συνεργαστούμε με κάποια μπάντα που να έχει αντρικά φωνητικά. Πιστεύω ότι αυτό δίνει κάποιες πραγματικά καλές δυναμικές, η μίξη αντρικών και γυναικείων φωνητικών, προσθέτει διαφορετικές εντάσεις. Θα διάλεγα κάποια μπάντα που αγαπάει πράγματα όπως τα μεγάλα, ακραία ρεφρέν, όπως... οι Deftones ίσως...

Αυτό θα ήταν τέλειο!

Ναι, θα ήταν! Με τους Bring Me The Horizon θα ήταν ωραίο επίσης, θα είχε πλάκα. Ή με τους Chevelle. Το λατρεύω όταν αναμιγνύονται μελωδικά με πιο σκληρά στοιχεία.

Υπάρχουν πλάνα για κάποια μεγάλη περιοδεία, κάτι στην Ευρώπη, ίσως;

Σίγουρα, μόλις κυκλοφορήσει το άλμπουμ θα βγούμε σε περιοδεία. Θα είναι είτε αυτό το φθινόπωρο, είτε στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ακόμα το δουλεύουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, θα περιοδεύσουμε στην Ευρώπη για αυτόν τον δίσκο.

Αυτά από εμένα. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον δίσκο κι ελπίζω να τα πούμε σύντομα.

Σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι ό,τι καλύτερο και σε εσένα.

  • SHARE
  • TWEET