Babel Trio: «Η κατάρρευση της δισκογραφίας δεν είναι εμπόδιο στη δημιουργία»

Με τον δίσκο τους εκεί έξω, και μια ελληνική περιοδεία να τρέχει, μιλήσαμε με τους Babel Trio για τη φρεσκάδα και την ιδιαιτερότητα του ήχου τους

Από τον Άλκη Κοροβέση, 27/11/2017 @ 11:06

Ο προοδευτικός ήχος είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχει πολλούς εκφραστές. Ειδικά στη rock σκηνή. Ευτυχώς, υπάρχουν μπάντες, όπως οι Babel Trio, οι οποίοι είναι η εξαίρεση του κανόνα. Κυκλοφόρησαν φέτος τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "Roots Electrified", συνδυάζοντας έξυπνα την progressive rock με παραδοσιακούς νησιώτικους ήχους.

Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα είχαν να μας πουν σχετικά με το σχήμα, την πρώτη τους δουλειά, αλλά και τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Αρχικές συστάσεις. Ποιοι είναι οι Babel Trio και πώς χαρακτηρίζεται ο ήχος τους;

Δημήτρης Σιδερής (ηλεκτρικό λαούτο), Τρικαλέρο (ντραμς), Μιχάλης Αυλωνίτης (μπάσο). Σαν γκρουπ υπάρχουμε εδώ και πέντε πολύ δημιουργικά χρόνια. Η μουσική μας αποτελεί μία μίξη από φαινομενικά αντιδιαμετρικά αντίθετες μουσικές επιρροές. Progressive rock, ψυχεδελικού μουσικού κώδικα, που χρησιμοποιεί ποικίλες αισθητικές αναφορές έχοντας ως βάση τις μουσικές της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου.

Πώς ξεκινήσατε το συγκρότημα και πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτόν τον ήχο;

Αρχικά οι πειραματισμοί μας ξεκίνησαν με ντραμς και τον ακουστικό λαούτο και πολλούς πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμού. Σύντομα προστέθηκε και το μπάσο στην παρέα μας και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα... Παρότι μόνο ο Δημήτρης έχει καταγωγή από την Κρήτη, όλοι μας έχουμε ασχοληθεί και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης μιας και το νησί αποτελεί τη βάση μας. Ο «ηλεκτρισμός» του ήχου μας προέκυψε από πειραματισμούς και από την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε έναν πιο δυνατό ήχο στις συνθέσεις μας. Η ιδέα προέκυψε όταν ο Δημήτρης άρχισε να «πειράζει» το σήμα του ακουστικού λαούτου και να παραμορφώνει τον ήχο με πεταλιέρες και διάφορα effects. Επίσης, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό, τα decibel και τον ιδρώτα τελικά καταλάβαμε ότι το ακουστικό όργανο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε συνθήκες live. Από την άλλη ένα ηλεκτρικό όργανο θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τον νέο ήχο που είχαμε εμπνευστεί και τελικά πρόκυπτε.

Babel Trio

Ποιες είναι οι επιρροές από τον παραδοσιακό αλλά και από τον δυτικό κόσμο που έχουν επηρεάσει βαθιά τον ήχο σας;

Απο τον κόσμο της δημοτικής μουσικής μας αρέσουν οι παλιοί «παίχτες» και η αισθητική τους, η μουσικη του γλεντιού. Ο Θανάσης Σκορδαλός, ο Κώστας Μουντάκης, Οι χαλκιάδες, Ο Καρεκλάς, Παπασιδέρης και πολλοί άλλοι. Ο Γιάννης Αγγελάκας, Pink Floyd, Black Sabbath, Melvins, Kyuss, King Crimson, Electric Wizard είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που εκτιμούμε.

Το "Roots Electrified" έχει μόνο ορχηστρικά κομμάτια, πλην το μελωποιημένο ποιήμα του Καρούζου, όπου ακούγεται η φωνή του. Έχετε σχέδια να προσθέσετε στίχο στο επόμενο άλμπουμ;

Η απάντηση είναι Ναι!! Στο επόμενο μας δίσκο εκτός από ένα ακόμα μελοποιημένο ποίημα θα υπάρχουν και άλλα κομμάτια με παραδοσιακό στίχο με την μορφή μαντινάδων. Γενικά, όμως, η ποίηση αποτελεί βασική πηγή μας έμπνευσης κάτι που προς το παρόν μπορεί κάποιος να ακούσει μόνο στα live μας.

Σε μια εποχή που η δισκογραφία έχει καταρρεύσει είναι πιο εύκολο και ανακουφιστικό για ένα συγκρότημα να βρίσκει μόνο το δρόμο του και το κοινό του; Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την εμπειρία/κατάσταση;

Πιστεύουμε ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι κάτι ανεξάρτητο από τη δισκογραφία και δεν θα  μπορούσε να αποτελέσει για εμάς η κατάρρευση αυτού του κλάδου εμπόδιο στην έκφρασή μας. Η διάδοση της μουσικής και της τέχνης μας, γίνεται μέσα από τα live μας, social media και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς το παρόν. Μας ενδιαφέρει και η δισκογραφία πάρα πολύ υπό την μορφή της αποτύπωσης του έργου μας.

Με βάση την Κρήτη, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να βρείτε το κοινό σας; Στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη πώς ανταποκρίνεται το κοινό;

Όσον αφορά στο πρώτο μέρος της ερώτησης, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ποτέ σκεφτεί το πως θα μπορούσαμε να βρούμε το κοινό μας. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι απλά να επικοινωνούμε την τέχνη μας κάνοντας τον κόσμο που μας ακούει να περνάει καλά ακούγοντας κάτι πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό. Η ανταπόκριση που έχουμε μέχρι τώρα από κοινό και κριτικούς έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Χαιρόμαστε πολύ που αμέσως μετά την έκπληξη που βιώνει το κοινό μας λόγω του μοναδικού ηχοχρώματος του ηλεκτρικού λαούτου, ακολουθεί ο ενθουσιασμός!

Υπάρχουν άλλες ελληνικές μπάντες που σας αρέσουν και πιθανώς να έχουν επηρεάσει και τον ήχο σας;

Ελληνικές μπάντες όπως οι V.I.C., Baildsa, 1000Mods, Puta Volcano, Naxatras, είναι κάποιες από αυτές που μας αρέσουν. Οι The Halay lamba και οι Τρύπες επίσης. Δεν νομίζουμε βέβαια ότι μας έχουν επηρεάσει στον ήχο μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας έχουν επηρεάσει ηχητικά αυτές οι μπάντες. Ίσως οι V.I.C. να έχουν επηρεάσει λίγο τον ήχο μας.

Τι θα παρουσιάσετε στα live αυτής της περιοδείας;

Θα παρουσιάσουμε τον πρωτο μας δίσκο και αρκετά κομμάτια από τον επόμενο. Επίσης, ελπίζουμε να μυήσουμε κι άλλο κόσμο στους ήχους του ηλεκτρικού λαούτου και «μπαμπελιάσουν» μαζί μας!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Είμαστε στη διαδικασία παραγωγής του δεύτερού μας δίσκου ο οποίος θα έχει περισσότερα κομμάτια με στίχο. Παρότι ο ήχος στον δεύτερο μας δίσκο θα είναι λίγο πιο σκληρός, το μουσικό μας ύφος συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό της παραδοσιακή μουσικής με στοιχεία του δυτικού κόσμου.. Σκοπός μας είναι να κυκλοφορήσουμε αυτόν τον δίσκο με κάποια δισκογραφική εταιρία που ίσως δείξει ενδιαφέρον για το έργο μας.

  • SHARE
  • TWEET