Underground Express #4

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 07/06/2019 @ 12:37

"All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #4: Μήνας ευρωεκλογών ο Μάης, οι Πράσινοι πήγαν συμπαθητικά κι έχουμε τη διάθεση να περιτριγυρίσουμε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Επισκεπτόμαστε παραμυθένιες αλλά και εντελώς απομονωμένες περιοχές με το υδάτινο στοιχείο είναι έντονο παντού, ανακαλύπτουμε έξι φανταστικούς νέους δίσκους, γράφουμε ένα μικρό special για τη φινλανδική Svart Records και κάνουμε την ανατροπή δίνοντας το μηνιαίο ‘’βραβείο’’ σε αμερικάνικη μπάντα, κάπου εκεί στις όχθες του ποταμού Mississippi. Από τη γη των Sioux, στις Άλπεις και στις ξεχασμένες πόλεις της Karelia, όμορφες μουσικές αντηχούν παντού.


Στάση 1η: Minneapolis, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Uranium Club
Άλμπουμ: The Cosmo Cleaners
Είδος: Art Punk
Εταιρεία: Static Shock Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15-03-2019
Bandcamp
Uranium Club - ''Michael's Soliloquy''

Uranium Club - The Cosmo Cleaners

Αργήσαμε δύο μήνες να πάρουμε μυρωδιά αυτήν τη δισκάρα αλλά να που επανορθώνουμε το λάθος. Όλα μοιάζουν να έχουν ειπωθεί ήδη στο punk οπότε η (πολύ σπάνια) ανακάλυψη ιδιαίτερων συγκροτημάτων όπως οι Uranium Club με πιάνει πάντα απροετοίμαστο. Μελωδικό punk rock, κάπου στο στυλ των πρώιμων Wire, με κάτι από την παράνοια των Talking Heads, με πολλές psychedelic, rock n roll και indie αναφορές κι από πάνω φωνητικά γεμάτα πανέξυπνο, σαρδόνιο χιούμορ, ειρωνική ρητορική και καυστικά διδάγματα σχετικά με την ασφυκτική καθημερινότητα του εργαζόμενου και το Αποκαλυπτικά άγρυπνο μάτι των πολυεθνικών. Κι όχι μόνο αυτό. Δεν διστάζουν να γράψουν 8λεπτο και 11λεπτο κομμάτι με καθαρά αφηγηματική/θεατρική διάθεση κάνοντας το όλο πράγμα πολύ ευρύτερο του αναμενομένου. Το τρίτο άλμπουμ του κουαρτέτου αποδεικνύει ότι είναι από τα καλύτερα punk πράγματα εκεί έξω και δικαιωματικά Δίσκος του Μήνα για το ταπεινό μας μηνιαίο ταξίδι.

Uranium Club

• Η ινδιάνικη φυλή των Sioux της Dakota ήταν ο γηγενής πληθυσμός της Minneapolis πριν πλακώσουν οι λευκοί. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη λέξη των Sioux για το νερό (Mni) και το ελληνικό πόλις. Η πόλη του νερού λοιπόν, χτισμένη πάνω στον Mississippi.

• Μιλώντας για αμερικάνικο punk, περίμενα καιρό την ευκαιρία να δηλώσω ότι οι Hank Wood & The Hammerheads είναι από τις καλύτερες rock n' roll μπάντες στον κόσμο. Υπερβάλλουμε; Ακούστε το περσινό ομώνυμο άλμπουμ και το ξανασυζητάμε. Φέτος κυκλοφόρησαν ένα single, βρείτε το εδώ. Θα ταξίδευα στη Νέα Υόρκη μόνο για να δω ζωντανά το bluesy punk n' roll τους.

• Έχουμε ξαναδεί την τοπική Shifting Paradigm records που διαλέγει την καλύτερη jazz της πόλης. Εξαιρετικό το πολύ πρόσφατο "Triage" από το τρίο των Chris Lomheim, Michael O' Brien και Jay Epstein.

• Ιούνιος στη Minneapolis: σε 30 πάρκα της πόλης κατά τη διάρκεια του μήνα έχει καθημερινές προβολές ταινιών σε μεγάλες οθόνες, 15 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψώνιο! Στις 29 του μήνα στο Rock The Garden Festival μπορείς να δεις τους The National και την πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα νέα ηρωίδα της dark folk Adia Victoria.


Στάση 2η: Amsterdam, Ολλανδία
Καλλιτέχνης: Semistereo
Άλμπουμ: Zabriskii
Είδος: Prog/Post Rock
Εταιρεία: Dutch Music Works
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-04-2019
Bandcamp
Semistereo - ''A Tale Of Ravenous Longing'' Official Video

Semistereo - Zabriskii

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση μπάντας που έχει έναν πραγματικά φρέσκο ήχο. Στέκονται ακριβώς στο κέντρο της απόστασης ανάμεσα στο μοντέρνο prog rock και στο post rock κι όταν οι συνθέσεις τους πάνε να σε βυθίσουν στη μία διάθεση σε επαναφέρει αμέσως η άλλη. Στην κορυφή, τα φωνητικά είναι μελωδικά και φωνακλάδικα, σε στιγμές μου θυμίζουν τον λατρεμένο Buddy Lackey, ειδικά στις λίγο ψηλότερες νότες. Αυτός είναι ο τέταρτος δίσκος τους και θα πρέπει να τους συμπεριλάβουμε σε αυτό το νέο κύμα νέων prog σχημάτων που κουβαλούν έναν αέρα μεστότητας και ανανέωσης. Με μια ακόμα καλύτερη παραγωγή θα μπορέσουν να κοντράρουν στα ίσα μπάντες αληθινά εξαιρετικές, το δυναμικό υπάρχει!

Semistereo

• Άλλοι αναζητάνε μανιτάρια, άλλοι τις αμαρτωλές βιτρίνες, εγώ πάλι στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Amsterdam έψαχνα την πόλη που περιγράφεται στην "Πτώση" του Albert Camus. Δεν μπόρεσα να τη βρω, όλη η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα νέφος "μυρωδάτου" και χαρούμενου καπνού…

• Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσα ποδήλατα στον πλανήτη!

• Λόγω Roadburn υπερεκτεθήκαμε σε Ολλανδικούς underground ήχους. Οι Laster (κριτική εδώ) έχουν βγάλει τον δίσκο της χρονιάς για τη χώρα, θα βγάλουν τίποτα οι Molasses;

• Πολύ αξιόλογο pop-prog από τους Joost Maglev στο "Alter Ego", από την Bad Elephant.

• Ιούνιος στο Amsterdam: έχει κάτι μικρά live-άκια όπως Metallica, Tool, Kiss και άλλες νέες και ταλαντούχες μπάντες. Έχει όμως και 1000mods στις 16 του μήνα!


Στάση 3η: Copenhagen, Δανία
Καλλιτέχνης: Town Portal
Άλμπουμ: Of Violence
Είδος: Math Rock
Εταιρεία: Small Pond
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05-04-2019
Bandcamp
Town Portal - ''Roko's Basilisk''

Town Portal - Of Violence

Λοιπόν, είχα μόνο ακουστά αυτό εδώ το τρίο και δεν είχα υποψιαστεί πόσο καλοί είναι και πόσο αφοσιωμένο είναι το κοινό τους. Το τέταρτο άλμπουμ τους φανερώνει μια εξαιρετική instrumental μπάντα που δείχνει σωστό να κατατάξουμε στο math rock, αν όμως αφαιρέσουμε τις τεχνικές κοινοτυπίες και τα κουραστικά «νευρόσπαστα» ξεσπάσματα. Ο ηλεκτρισμός και τα κρεσέντο τους είναι ελεγχόμενα και η μουσική εξόχως περιγραφική/κινηματογραφική χωρίς να χάνει σε ενέργεια. Οι Town Portal ακούγονται δύο επίπεδα πάνω από ένα σωρό (βρετανικά συνήθως) γκρουπάκια που πλασάρονται τα τελευταία χρόνια ως νέοι instrumental rock μεσσίες - τώρα, μην αναφέρουμε συγκεκριμένα ονόματα και χαλάμε τις καρδιές μας... Άριστο στο είδος του άλμπουμ από μια Δανία που μας απασχολεί με καλές δουλειές όλο και συχνότερα.

Town Portal

• Το παλιό ψαροχώρι του Copenhagen είναι πια από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα της Βόρειας Ευρώπης. Μια γέφυρα το ενώνει με τη σουηδική πόλη Malmo οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

• Οι Heilung είναι εγκατεστημένοι στη Δανία συνεπώς από τη συγκεκριμένη χώρα έρχεται μες στον Ιούνιο ένα από τα πιο αναμενόμενα φετινά άλμπουμ. Αρχές Αυγούστου θα κάνουμε επίσης κέφι με το νέο Volbeat.

• Ιούνιος στο Copenhagen: χωρίς δεύτερη κουβέντα, θα πας στο τετραήμερο Copenhell 2019. Το line up προκαλεί ψιλοκατάθλιψη με Tool και Slipknot headliners, με Katatonia, Lamb Of God, Living Colour και χίλιους ακόμα και με τους δικούς μας 1000mods ξανά! Ωραία πράγματα.


Στάση 4η: Berne, Ελβετία
Καλλιτέχνης: AKKU Quintet
Άλμπουμ: Depart
Είδος: Progressive Rock
Εταιρεία: 7d Media
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17-05-2019
Bandcamp
AKKU Quintet - ''Depart'' Album Teaser

AKKU Quintet - Depart

Όπως φαίνεται, οι Ελβετοί prog ημίθεοι Sonar έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος δημιουργικής πηγής καταπληκτικών project: μετά το "Fractal Guitar" του κιθαρίστα Stephan Thelen ήρθε η ώρα του ντράμερ Manuel Pesquinelli να ταράξει κι άλλο τα νερά με τους AKKU Quintet. Τολμώ να πω ότι αυτή η δουλειά είναι το ίδιο εντυπωσιακή με το περσινό άλμπουμ των Sonar. Κρατάει - προφανώς - την ίδια μαθηματική κι εντελώς space ρυθμικότητα, ισορροπεί όμως τα κιθαριστικά θέματα με την παρουσία ενός εντελώς noir σαξοφώνου, κάνοντας το συνολικό άκουσμα πιο γλυκό και πιο jazzy. Τα δύο τελευταία track βέβαια βουτάνε βαθύτερα σε μια progressive παράνοια που δεν ξέρω αν είναι απαραίτητη αλλά δεν αυτό δεν επηρεάζει το γεγονός ότι τα μέλη των Sonar συνεχίζουν να παραδίδουν ίσως το πιο μοντέρνο instrumental prog rock των ημερών μας, ένα prog που έχει γεννηθεί από την άρρωστη ένωση των King Crimson και των Meshuggah και όλα αυτά με πολύ light παραμορφώσεις. Δεν μπορώ να το προτείνω αρκετά.

AKKU Quintet

• Πρωτεύουσα της Ελβετίας και πέμπτη πόλη σε πληθυσμό, η Berne είναι μια πανέμορφη πόλη. Δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό εύρημα που να μαρτυράει κατοίκηση πριν τον 12ο αιώνα, πράγμα πολύ-πολύ σπάνιο.

• Ο Einstein δούλεψε εδώ τη Θεωρία της Σχετικότητας. Στην πόλη υπάρχει και μουσείο γι αυτόν τον θεϊκό τύπο.

• Αξιολογότατο και σαλεμένο krautrock-funk-prog από τους πολύ ενδιαφέροντες L'eclair στο νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Sauropoda".

• Η live συνεργασία των Triptykon με τη Metropol Orchestra στο "Requiem" αναμένεται σε επίσημη κυκλοφορία σύντομα. Το γράφω και δεν μπορώ να το πιστέψω.

• Ιούνιος στην Berne: να πας στο Kunstmuseum, το καλύτερο μουσείο της πόλης. Διαθέτει τεράστια συλλογή και πολλά έργα των λατρεμένων Klee, Kandinsky και Picasso.


Στάση 5η: Chambery, Γαλλία
Καλλιτέχνης: Les Comptes De Korsakoff
Άλμπουμ: Nos Amers
Είδος: Experimental/Jazz/Rock
Εταιρεία: Puzzle
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24-05-2019
Bandcamp
Les Comptes De Korsakoff - ''Le Maudit''

Les Comptes De Korsakoff - Nos Amers

Το δελτίο τύπου γράφει ότι οι Les Comptes De Korsakoff συνδυάζουν opera, jazz και rock αλλά ακόμα και αυτή περιγραφή ωχριά μπροστά στην απερίγραπτη δουλειά αυτού του φανταστικού οκτέτου. Η λέξη-κλειδί είναι «θεατρικοί». Ας πούμε ότι η βάση τους είναι η jazz, ειδικά στο πιάνο, ας πούμε επίσης ότι σε στιγμές παίζουν θέματα που προσεγγίζουν το prog rock. Προσθέστε τώρα τον τραγουδιστή -και αρχηγό της μπάντας- Geoffrey Crange ο οποίος κάνει τα πάντα, από ήπιες απαγγελίες μέχρι γκροτέσκους θεατρινισμούς που θα έκαναν τον Vortex του "The Chaos Path" να κοκκινίσει από ντροπή. Πρόκειται για ένα από τα πιο φρέσκα και αγνά πειραματικά άλμπουμ που ακούσαμε φέτος, ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι που απευθύνεται ισότιμα σε φίλους της ψαγμένης jazz, σε ανοιχτόμυαλους progsters και γενικά σε ανθρώπους που δεν θέλουν η μουσική τους να χωράει σε κουτάκια. Δεν μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα σε αυτούς και τους Uranium Club για δίσκο του μήνα, διάλεξα τα παλικάρια από τις ΗΠΑ για να μην ψηφίσω ξανά Γαλλία. Για μια δικαιοσύνη ζούμε. Και για τους ψυχαναγκασμούς μας.

Les Comptes De Korsakoff

• Η μαγευτική μεσαιωνική πόλη του Chambery είναι χτισμένη σε μια πεδιάδα των Άλπεων και απέχει πολύ κοντά στην Ελβετία και την Ιταλία. Το πιο διάσημο μνημείο της είναι το Σιντριβάνι των Ελεφάντων, μια όμορφη κατασκευή που φιλοτεχνήθηκε το 1838.

• Στο Chambery έζησε για ένα διάστημα και ο κύριος Jean-Jacques Rousseau.

• Πειράζει να επιμείνουμε πειραματικά; Ο συνονόματος Anthony Laguerre είναι ένας "ακαδημαϊκός" περκασιονίστας όπου εκτός από το να είναι παιχταράς, την ψάχνει γενικώς με τις ιδιότητες των τυμπάνων και με εναλλακτικούς τρόπους ηχογράφησης. Περίεργα κρουστά και ενίοτε μια φυσαρμόνικα είναι τα όργανα που ακούγονται στο ‘’Myotis’’ άλμπουμ του και μαντέψτε: είναι πολύ ενδιαφέρον.

• Ιούνιος στη Γαλλία: Hellfest, τί άλλο; Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου, μονό εγώ δεν θα παίξω εκεί φέτος... Από όλα τα γκρουπ που περιοδεύουν στη Γαλλία παράλληλα με το φεστιβάλ, οι Cult Leader λέγεται ότι είναι ένα live φαινόμενο.


Στάση 6η: Karelia, Φινλανδία
Καλλιτέχνης: H.C Slim
Άλμπουμ: Sings
Είδος: Folk
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24-05-2019
Bandcamp
H.C Slim - ''The City Is Burning''

H.C Slim - Sings

Ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε βαθιά underground χωράφια όταν δεν μπορείς να βρεις πληροφορίες για τον καλλιτέχνη. Αυτός ο τύπος που ονομάζεται H.C Slim μοιάζει το ίδιο μυθικός όσο οι αποκαλυπτικές πόλεις για τις οποίες τραγουδάει. Οι μουσικές και φωνητικές επιρροές από Bob Dylan φαίνονται από μακριά όμως το θεματικό πλαίσιο του Slim είναι καθαρά θρησκευτικό/ευαγγελικό. Ένας τριαντάρης ιεραπόστολος που ψάχνει να βρει την πνευματικότητα σε ξεχασμένες, ερειπωμένες πόλεις, σε βιομηχανικά τοπία ή σε άγρια ποτάμια (βλ. main image του άρθρου) στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, η μουσική του H.C Slim είναι τόσο χαμηλόφωνη και προσωπική που τελικά μοιάζει να μας αφορά άμεσα. Αυτός είναι ο πρώτος του δίσκος και η ιστορία λέει ότι ως τώρα έγραφε τα τραγούδια του σε κασέτες και τις πουλούσε -κάποιες κατέληξαν να πουλιούνται πανάκριβα. Ίδια συνομοταξία με το Νικόλα Άσιμο δηλαδή και το express αγαπάει τους μοναχικούς προφήτες αυτού του κόσμου.

H.C Slim

• Η Karelia είναι μια μεγάλη περιοχή στα ανατολικά της χώρας στα σύνορα με τη Ρωσία. Μέρος της επικράτειας βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος και γενικώς υπάρχουν εδαφικές διαμάχες και πόλεμοι για την Karelia από την αρχαιότητα. Δεν ξέρουμε καν σε ποια πόλη της περιοχής εδρεύει ο HC Slim. Το όλο σκηνικό είναι εντελώς post-apocalyptic.

• Εξαιρετικό κι εντελώς παλιομοδίτικο psych rock n roll παίζουν οι Kaleidobolt, το "Bitter" μόλις κυκλοφόρησε και γκρουβάρει σαν να μην υπάρχει αύριο.

• Ιούνιος στην Karelia: να πας στην πόλη Joensuu, κάτι σαν πρωτεύουσα της North Karelia. Έχει τη φήμη πολύ ζωντανής πόλης αλλά ρίξε μια ματιά στον χάρτη: με τόσες λίμνες και ποτάμια, σκοπεύεις να περνάς τον χρόνο σου στον πολιτισμό;

Και αφού είμαστε στη Φινλανδία...

Svart Records εσύ super star!

Svart Records

Δεν ξέρω αν η φινλανδική Svart Records χρειάζεται πραγματικά παρουσίαση αφού οι περισσότεροι, φαντάζομαι, έχετε ήδη αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια από τις καυτές εταιρείες παγκοσμίως. Έχουν φοβερό μεράκι και αξιέπαινο γούστο σχεδόν σε κάθε είδος, ειδικά όμως οι επιλογές τους σε ρετρό, ψυχεδελικούς και πειραματικούς ήχους αποτελούν συνήθως must check δουλειές. Στο τρομερό roster της Svart θα βρεις γκρουπάρες όπως οι 40 Watt Sun, Oranssi Pazuzu, Hallatar, Witchthroat Serpent και τα λοιπά . Ειδική μνεία στο ονειρικό doom των Vanishing Kids, εκ των κορυφαίων άλμπουμ του 2018 που αναλύσαμε κι εδώ. Από φετινους δίσκους έχουμε ήδη ξεχωρίσει τους Vuono, Katu Kaiku, Waste Of Space Orchestra κι έπεται συνέχεια.

Το στοιχείο που κάνει τελικά όμως τη Svart πολύ σπουδαία εταιρεία είναι ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση αλλά και διατήρηση της φινλανδικής μουσικής σκηνής γενικότερα. Εκτός από το να ‘’αρπάζει’’ ότι καλό κινείται σε οποιοδήποτε είδος, σχεδιάζει μια σειρά από επανακυκλοφορίες σημαντικών φινλανδικών underground δίσκων του παρελθόντος, πολλοί εκ των οποίων είναι πραγματικά obscure διαμάντια. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τη συλλογή "Polya: Experimental New Wave and Art Punk From Finland 1979-1984" και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ακόμα μία, τη συλλογή "Think About Music: Music Von Harmonia 2006-2014", με ηλεκτρονική μουσική. Μοιάζει λοιπόν να συμβάλλει στη συνολικότερη διατήρηση της τοπικής underground κληρονομιάς με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί ευρύτερα πολιτιστικός. Θα τους ακολουθούμε γιατί το αξίζουν.

Svart Records Official Site

Καλά μπάνια και να πίνετε πολλά ούζα, κάνουν καλό.

  • SHARE
  • TWEET