Karnivool

All It Takes

Cymatic Records (2021)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 10/12/2021
Η υπέροχη επιστροφή ενός εκνευριστικά υποτιμημένου σχήματος
Πώς βαθμολογείτε το τραγούδι;

Αν ο όρος «σύγχρονο» δεν ισοδυναμεί με κόκκινη σημαία για το ροκ/μέταλ σου και το όνομα των Karnivool σου είναι άγνωστο, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και άκου το "Sound Awake". Μην κολλήσεις σε ιδιώματα και μη μπεις περιμένοντας απαραίτητα κάτι που θα αλλάξει την κοσμοθεωρία σου. Ακόμα κι αν ο δίσκος έχει κάθε λόγο να το καταφέρει αν σε πετύχει στην κατάλληλη στιγμή.

Από όταν κυκλοφόρησε στα τέλη της τρελής δεκαετίας του 2000, ο κόσμος της μουσικής είναι πολύ διαφορετικός. Ιδιαίτερα στην παράξενη γωνιά του σκληρού ήχου έχουν παιχτεί περίπου τα πάντα. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, ωστόσο, δε θα βρεις εκεί έξω πολλά άλμπουμ που να ακούγονται τόσο έξυπνα, τόσο φρέσκα, τόσο στιβαρά, τόσο ισορροπημένα και με τόσο έντονη προσωπικότητα.

Αν θελήσει κάποιος να βρει τους λόγους που η μπάντα και τα έργα της ποτέ δεν έπιασαν σε πραγματικά μεγάλο κοινό θα έχει κάμποσες πιθανές επιλογές. Από τους αντισυμβατικούς ρυθμούς και τις ακόμα πιο απρόβλεπτες μελωδικές γραμμές μέχρι την άρνησή τους να μπουν σε κουτάκια και τις μοντέρνες πινελιές που θα ζορίσουν όσους προτιμούν το progressive και το alternative τους καθαρά.

Αν μπουν στο παιχνίδι τα τουλάχιστον σεβαστά κενά ανάμεσα στις κυκλοφορίες και η δισκογραφική απουσία από το 2013 και μετά, το πράγμα χοντραίνει. Τα τραγούδια και η έμπνευση από την άλλη, ήταν πάντα εκεί. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν είναι ότι πέρασε δα τόσος καιρός από τότε που στιγμιαία σταμάτησε ο κόσμος ολόκληρος όταν γύρισε στους ζωντανούς μια άλλη ιδιότροπη παλιοπαρέα.

Σε κάθε περίπτωση, το παρελθόν είναι πίσω και το μέλλον είναι εδώ. Ή στο περίπου, έχοντας ως δεδομένο ότι το "All It Takes" από σκηνής μετράει κάμποσα χρόνια ζωής. Το ψαρωτικό μπάσιμο. Τα μετρήματα. Το γεμάτο-στυλ-αλλά-ανελέητο χτύπημα του rhythm section. Ο τρόπος που ανασαίνουν τα όργανα. Το ξεδίπλωμα των φωνητικών. Όλα είναι ακριβώς όπως πρέπει και κάτι παραπάνω.

Sure we're all listening now. Με προσοχή.

  • SHARE
  • TWEET