Efrim Manuel Menuck & Kevin Doria

are SING SINCK, SING

Constellation (2019)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 03/06/2019
Μία drone, ambient, ηλεκτρονική νεο-ψυχεδέλεια

Ας τα ξαναπούμε. Ο Efrim είναι ο νους και βασικός μουσικός συνθέτης και εκφραστής των Godspeed You! Black Emperor και των Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra. O Doria είναι από τους Growing και τους Total Life και έχει παρουσιάσει και σόλο δουλειές ως KGD. H περσινή κυκλοφορία του Menuck, "Pissing Stars" μου είχε προκαλέσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Αυτή η κυκλοφορία είναι μια συνύπαρξη ηλεκτρονικών στοιχείων, πολλής παραμόρφωσης και έντονου μινιμαλιστικού θορύβου. Τα κομμάτια έχουν την αισθητική του δημιουργού τους που σιγά σιγά έχει γίνει αντιληπτή και ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια. Νιώθω ότι από θέμα έμπνευσης κάπου χάνουν φέτος. Νιώθω ότι τα κομμάτια είναι κινηματογραφικά και αρκετά ατμοσφαιρικά μεν, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη ενορχήστρωση που θα τα κρατήσει. Ακούγονται κάπως πρόχειρα. Είναι σαν ένα μέρος από μια post-rock κομματάρα, που της λείπουν κάποια έγχορδα, μερικοί βόμβοι ακόμα και κάποια χτυπήματα από κρουστά για να πάρουν τη μορφή που θα με έκαναν να γουστάρω έστω λίγο παραπάνω. 

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Masvidal

    Mythical (EP)

    Masvidalien (2019)
    Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 10/06/2019
    Στα όρια της απογοήτευσης

    To "Mythical" θα ήταν ίσως ένα συμπαθητικό EP αν κυκλοφορούσε από κάποιον άλλον και όχι από τον πολυαγαπημένο Paul Masvidal, έναν εκπληκτικό μουσικό και mastermind των Cynic. Ακούω τις προσωπικές του αναζητήσεις σε αυτήν εδώ την πρώτη solo δουλειά του και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που λιγότερο από μια δεκαετία πριν έδειχνε έτοιμος στο "Carbon Based Anatomy" να εφεύρει ένα νέο μουσικό είδος. Το "Mythical" αποτελείται από πέντε ακουστικές συνθέσεις κι ένα «ηχητικό πείραμα» 19 λεπτών. Τα κανονικά τραγούδια αποτελούνται μόνο από φωνή και κιθάρα και είναι μετριότατα, όχι φυσικά επειδή είναι «γυμνά» αλλά επειδή ακούγονται χωρίς έμπνευση. Ως θετικό μπορεί να εκληφθεί ότι η μελωδική φωνή του Paul, πλήρως απαλλαγμένη πια από τα vocoder, ακούγεται ελεύθερη και φυσική. Κάποιες αξιοπρεπείς φωνητικές γραμμές υπάρχουν επίσης αλλά δεν είναι ικανές να ισορροπήσουν το συνολικά αδύναμο και γλυκανάλατο αποτέλεσμα. Το 19λεπτο ομώνυμο αποτελεί το κέντρο του «πειράματος» και αποτελείται μόνο από τις "Isochronic" συχνότητες - δημιουργία του Dr. Stephane Pigeon - που υποτίθεται πως παράγουν σεροτονίνη και δημιουργούν χαλάρωση κι ευεξία. Δεν ξέρω αν είμαι ρηχός, εγώ απλώς εκνευρίστηκα. Αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που ονομάζεται "Mythical Human Vessel" κι ελπίζω όλο αυτό να μην οδηγήσει σε μια μεγάλη κατηφόρα.

  • SHARE
  • TWEET
  • Lvcifyre

    Sacrament

    Dark Descent (2019)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/06/2019
    Η αναμονή για τον επόμενο δίσκο είναι μεγάλη

    Το "Svn Eater" (2014) των Βρετανών, είχε κάνει αίσθηση στον χώρο του blackened death metal. Δεν ήταν τόσο η ηχητική πρωτοτυπία του, όσο η κολασμένα πυκνή του ατμόσφαιρα που προσέφερε ένα αρκετά συμπαγές αποτέλεσμα. Πέντε χρόνια μετά, οι Lvcifyre, κυκλοφορούν νέα μουσική υπό την μορφή του EP διάρκειας 23 λεπτών. Το εναρκτήριο "The Greater Curse" ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής πως το μονοπάτι είναι λίγο πολύ γνωστό. Η αστείρευτη πηγή που είναι οι Morbid Angel, συνεχίζει να τους τροφοδοτεί, αυτήν την φορά πάντως, με μερικές επιπλέον δυσαρμονικές πινελιές. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι ένδειξη για την μελλοντική πορεία της μπάντας, πάντως ο συνδυασμός των παραδοσιακών riff και solo με τέτοιες υπόκωφες μελωδίες, όπως συμβαίνει και στο ομότιτλο, είναι πάντα ευπρόσδεκτα, ειδικά αν δεν χάνεται και η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα της μπάντας. Διαρκώς παρόν, είναι και το πρωτόγονο drumming, το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στο γενικότερο κλίμα. Το EP κλείνει με μια cult διασκευή, στους εξίσου cult Πολωνούς Kat, η οποία σε πιάνει και απροετοίμαστο σαν επιλογή και εκτέλεση.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Griefloss

    Griefloss

    Self Released (2019)
    Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 19/06/2019
    Μίσος και οργή

    Αυτός ο δίσκος γράφτηκε αμέσως μετά το ντεμπούτο τους, που είχα αναφερθεί στις υπόγειες κυκλοφορίες του 2014. Ουσιαστικά δεν φεύγει πολύ μακριά από το blackgaze που είχαν παρουσιάσει τότε. Για την ακρίβεια είναι μια μάχη μεταξύ του shoegaze ή καλύτερα noise metal των The Angelic Process και των Jesu με βρώμικα black metal περάσματα μιας άλλης παλιότερης εποχής. Ακόμα και τα φωνητικά είναι διπλά και ποικίλα. Ταυτόχρονα ή ανά διαστήματα ακούς δηλαδή ονειρικά και τσιρίδες με γρυλίσματα. Η μουσική είναι ωμή. Ο ήχος μέσω της παραγωγής ακούγεται άγουρος και κρύος. Ακούς μίσος και οργή, αλλά γεμάτα πάθος και ενέργεια. 

    Bandcamp
    Spotify

     

  • SHARE
  • TWEET
  • Totalitarian

    Bloodlands

    Barren Void (2019)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 20/06/2019
    Η μεγαλύτερη ίσως αποτυχία της ανθρωπότητας σε νότες

    Σίγουρα το όνομα των Ιταλών Totalitarian θα προκαλέσει κάποιο μούδιασμα. Δεν είναι λίγα τα πρόσφατα περιστατικά στον χώρο του black metal, όπου η απολυταρχική/πολεμική αισθητική δεν λειτουργούν απλά και μόνο ως αισθητική. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με, ευτυχώς, μια διαφορετική προσέγγιση. Το βιβλίο του καθηγητή ιστορίας του Yale, Timothy Snyder, με τίτλο "Bloodlands - Europe Between Hitler And Stalin" (εδώ μια κριτική) δίνει τον τόνο για τα 25 λεπτά καταιγιστικού black metal του EP αυτού. Οι συνθέσεις θυμίζουν έντονα Marduk και 1349, εν μέρει λογικό, με τα φωνητικά να δίνουν μια αίσθηση πρώιμων Dark Funeral. Οι ρυθμοί που ανοίγουν και κλείνουν τον δίσκο μαζί με τα σκόρπια samples, μεταφέρουν μια παγερή αίσθηση για τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η δεκαπενταετία 1930 - 1945 για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου επικεντρώνεται το βιβλίο και άρα το EP. Το ενδιαφέρον πάντως πέρα από το όλο concept, είναι πως τραγούδια όπως τα "Liberators" και "Of Bullet And Gas", όχι απλά είναι εξαιρετικά, αλλά και από τα καλύτερα παραδοσιακού black metal που μπορεί να ακούσει κανείς φέτος.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Monarque

    Jusqu'a La Mort

    Sepulchral Productions (2019)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 25/06/2019
    Κάτι κινείται εκεί στο Quebec

    Η ίδια εταιρεία, πρόσφατα, μας έδωσε το νέο EP των ανερχόμενων επίσης Καναδών Délétère. Αυτήν την φορά, η είδηση μιας νέας κυκλοφορίας, έρχεται από τους ομοιδεάτες τους Monarque. Έξι χρόνια μετά το "Lys Noir", μια από τις χαρακτηριστικές κυκλοφορίες αυτού που ονομάζουμε Quebecois Black Metal, τα 22 λεπτά νέας μουσικής, είναι μια πρόγευση ενός μελλοντικού δίσκου. Ξεκάθαρα μελωδικοί, με μικρές επιθετικές δόσεις, οι Monarque επιχειρούν μια συναισθηματική και ολίγον τι επική προσέγγιση. Με ισχυρές δόσεις ακουστικών κιθάρων, έπειτα από μια νωχελική εκκίνηση, οι Monarque στο τελευταίο από τα τρία τραγούδια, το "Le Grand Deuil", θα πετύχουν τον ηχητικό τους σκοπό. Θέλω, τέλος, να πιστεύω, πως ο απαράδεκτος και πλαστικός ήχος στα τύμπανα, έχει να κάνει με το ύφος της κυκλοφορίας αυτής, μιας και το «ξύσιμο» στις κιθάρες ακούγεται φυσιολογικό, όπως και τα περάσματα από βιολί. Μακάρι να υπάρξει ένα νέο κύμα ποιοτικών ολοκληρωμένων κυκλοφοριών από την περιοχή αυτή, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET