Sixx:A.M.

The Heroin Diaries Soundtrack

Eleven Seven Music (2007)
Από τον Παναγιώτη Λουκά, 23/05/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Frank Carlton Serafino Feranna, Jr (1958-1987). Ένας ακόμα rock star που πέθανε άδικα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Μαζί με το συγκρότημα του μας άφησε μουσική παρακαταθήκη μερικές από τις καλύτερες κυκλοφορίες που βγήκαν από το L.A. και σίγουρα εάν ζούσε θα είχε πολλά ακόμα να δώσει.  Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σύντομο κείμενο για τη ζωή του κυρίου Nikki Sixx, καθώς το βράδυ της 23 Δεκέμβριου 1987, μετά από υπερβολική δόση, ήταν νεκρός για δύο λεπτά και κάπου εκεί όλα θα τελείωναν. Ο απομηχανής θεός, ο τραυματιοφορέας και οπαδός των Motley Crue, τον αναγνώρισε και είπε ότι αυτός ο *****λης δεν πρόκειται να πεθάνει στο ασθενοφόρο του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία: "KickStart My Heart".

Το περιστατικό αυτό ταρακούνησε, τρόπος του λέγειν, τον Nikki Sixx και 20 χρόνια μετά τα γεγονότα που συνέβησαν από το Δεκέμβριο του 1986 μέχρι και το Δεκέμβρη του 1987, κατά τη διάρκεια του δίσκου "Girls, Girls, Girls" και της περιοδείας που ακολούθησε, αποτυπώθηκαν στις 413 σελίδες του βιβλίου "The Heroin Diaries Soundtrack", υπό τη μορφή ημερολογίου, εικόνων, στίχων και διάφορων σκόρπιων σκέψεων σχετικά με την τότε σχέση του Vanity, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, τις εξαρτήσεις του και τον έκλυτο τρόπο ζωής του. Μαζί με το βιβλίο ο Sixx δημιούργησε, με τους James Michael στα φωνητικά και DJ Ashba σε κιθάρες, τους Sixx:AM, για να κυκλοφορήσουν το ομώνυμο soundtrack του βιβλίου.

Δεκέμβριος με Δεκέμβριος, 13 μήνες, 13 κομμάτια. Πρώτο κομμάτι το "Xmas", όπου ο Sixx περιγράφει τους λόγους που τον ώθησαν να ξεκινήσει το ημερολόγιο, λέγοντας κατά λέξη και αμετάφραστα: «One, I have no friends left. Two, so I can read back and remember what I did the day before. And three, so if I die, at least I leave a nice little suicide note of my life. It's just me and you, diary. Welcome to my f****d up life».
 
Από εκεί και πέρα κάθε τραγούδι, κάθε στίχος είναι ο εξαγνισμός του Sixx. Το single του δίσκου, "Life Is Beautiful", είναι ένας ύμνος για τη χαρά της ζωής: «απλά άνοιξε τα μάτια σου και δες, η ζωή είναι ωραία» μας λέει το refrain του τραγουδιού. Στη μπαλάντα "Accidents Can Happen" αναφέρει ότι, ναι, μπορεί στην ζωή του καθενός να συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα, αλλά αυτά δεν πρέπει να σε κυνηγάνε για πάντα και πρέπει να βρίσκεις το κουράγιο και τη θέληση να τα ξεπερνάς. Το ίδιο και στο "Heart Failure", το μήνυμα που περνάει είναι να σταθείς όρθιος και να αντιμετωπίσεις τους δαίμονες σου. Παρόμοια διδάγματα έχουμε σε όλο το δίσκο.

Και μόνο το στιχουργικό περιεχόμενο του δίσκου φτάνει για να είναι, το λιγότερο, μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία. Όμως και το μουσικό μέρος δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Ξεκινώντας από τον πολυτάλαντο παραγωγό, συνθέτη, τραγουδιστή  James Michael, που με την εκφραστικότητα του κάθε στίχου που τραγουδά σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα των στίχων, μέχρι και τον κιθαρίστα DJ Ashba που με αυτό το δίσκο άδραξε την ευκαιρία και μπήκε στα μεγάλα σαλόνια της rock/metal μουσικής, το άλμπουμ είναι εκπληκτικό.

Το ύφος του είναι θεατρικό / κινηματογραφικό, όχι μακριά από το λεγόμενο mainstream american rock, και αρκετά σκοτεινό, ιδιαίτερα στα "Intermission" και "Life After Death". Για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις καλύτερα το δίσκο, καλό είναι να ακούσεις τα τραγούδια με τη σειρά που είναι, καθώς το ένα είναι σε σύνδεση με το προηγούμενο, να έχεις από κοντά και το βιβλίο για να ανατρέχεις σε αυτά που περιγράφουν οι στίχοι.

Τόσο καλλιτεχνικά, όσο και εμπορικά, το εγχείρημα του Sixx επέτυχε και με το παραπάνω, ενώ μεταξύ σχεδόν ισάξιων τραγουδιών τα "Life Is Beautiful", "Pray For Me", "Tomorrow", "Accidents Can Happen" ξεχώρισαν και κυκλοφόρησαν ως single.  Ο Nikki Sixx πήρε τον DJ και τον Michael από το χεράκι και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το ανέλπιστα καλό άλμπουμ των Motley Crue, "Saints Of Los Angeles", ο Michael συνεργάστηκε από εκεί και πέρα και με τους Papa Roach, Meat Loaf και HammerFall(!), ενώ ο DJ πήγε στους Guns N' Roses, αναλαμβάνοντας το ρόλο του lead κιθαρίστα.

Όλοι λοιπόν βγήκαν κερδισμένοι από το "The Heroin Diaries Soundtrack" και με τα κέρδη του άλμπουμ ο Nikki Sixx χρηματοδοτεί έναν οργανισμό για να βοηθήσει χρήστες ουσιών. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι θρήσκος ο Sixx, αλλά θέλω να πιστεύω ότι με το βιβλίο/άλμπουμ έκανε τη δική του εξομολόγηση, τα βρήκε με τον εαυτό του και όντας «καθαρός» από όλες τις πλευρές θα μας απασχολεί ευχάριστα στο μέλλον.
  • SHARE
  • TWEET