Sixx:AM: «Νιώθουμε ευγνωμοσύνη που παίζουμε την μουσική μας και εκτός Η.Π.Α.»

O τραγουδιστής και παραγωγός James Michael μας εξηγεί γιατί νοιώθει σαν να περιοδεύει με νέο συγκρότημα και μιλά για τη μουσική και την εξέλιξη του συγκροτήματος

06/09/2016 @ 15:54

Όταν έχεις σε μια μπάντα έναν πολύ εκφραστικό τραγουδιστή και εξαιρετικό παραγωγό που ακούει στο όνομα James Michael, όταν έχεις την ηγετική μορφή του Nikki Sixx και όταν έχεις τον έναν κιθαρίστα όπως τον DJ Ashba να παίζει έξυπνες μελωδίες, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα για το μέλλον αυτής της μπάντας η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκινάει τώρα την καριέρα της, μιας και όπως μας είπαν έχουν επικεντρωθεί 100% στους Sixx:AM. Αν η συνέχεια είναι όπως το τελευταίο τους άλμπουμ, τότε θα δούμε πολλά πράγματα από τους Καλιφορνέζους στο μέλλον.

Sixx:AM

Καλησπέρα James, πως πηγαίνει η περιοδεία μέχρι τώρα;

Η περιοδεία εξελίσσεται φανταστικά! Ξοδέψαμε έναν μήνα στις Η.Π.Α., παίζοντας σε πολλά φεστιβάλ, κάναμε μερικές headliner εμφανίσεις και τώρα είμαστε στην Ευρώπη παίζοντας σε φεστιβάλ σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό για τους Sixx:AM, αν και είμαστε δέκα χρόνια μπάντα έχουμε κάνει πολύ λίγες περιοδείες. Έτσι, λοιπόν, είναι σαν να κάνει περιοδεία μια καινούρια μπάντα. Έχοντας την ευκαιρία να παίξουμε στο Graspop μπροστά σε όλο αυτόν τον κόσμο, οι οποίοι ίσως δεν μας γνωρίζουν, έχουμε την δυνατότητα να διαδώσουμε τη μουσική των Sixx:AM.

Όσον αφορά στις περιοδείες, τώρα που οι Motley Crue αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, o Nikki Sixx έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στους Sixx:AM;

Βασικά, οι Motley Crue αποσύρθηκαν στα τέλη του 2015 και το ξέρα ότι αυτό θα γινόταν, ο DJ Ashba έπαιζε με τους Guns 'n' Roses αποφάσισε να φύγει από εκεί, έτσι αποφασίσαμε μετά από δέκα χρόνια να επικεντρωθούμε 100% στους Sixx:AM. Και έτσι άλλαξαν τα πράγματα για εμάς και ναι, αυτός είναι ο λόγος που επιτέλους μετά από δέκα χρόνια περιοδεύουμε και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτό, γιατί βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μια νέα μπάντα που έχουμε ολοκληρωμένους δίσκους και μπορούμε να επιλέγουμε κομμάτια. Είναι μια πολύ σημαντική χρονική περίοδος για εμάς να έχουμε σε κυκλοφορία έναν δίσκο, όπως το "Prayers For The Damned Vol.1" το οποίο έχει δεχθεί πολύ καλές κριτικές, έχοντας ένα single το οποίο βρίσκεται για πολύ καιρό στην πέμπτη θέση στις Η.Π.Α., όπως και εδώ στην Ευρώπη τα πηγαίνει πολύ καλά αντίστοιχα. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι' αυτό. 

Μόλις απάντησες στην επόμενη ερώτηση μου. Γι' αυτό πάμε στην επόμενη και θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επιλέξατε να κυκλοφορήσετε δυο διαφορετικά άλμπουμ και όχι ένα διπλό άλμπουμ την ίδια χρονική στιγμή.

Αυτό είναι μια καλή ερώτηση. Ο λόγος που αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό ήταν ότι το γεγονός ότι είχαμε κάνει πολύ λίγες περιοδείες και θέλαμε να ξεκινήσουμε τη νέα αρχή της καριέρας με το να προσφέρουμε στους οπαδούς μας πάρα πολλή μουσική. Τι καλύτερο από το να ηχογραφήσουμε δυο άλμπουμ! Τώρα, η διαφορά είναι ότι τα διπλά άλμπουμ τείνουν να έχουν λίγο κακή φήμη, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιος θα πει «δεν θέλω να ακούσω άλλο» γιατί είναι πολύ το υλικό. Γι’ αυτό τον λόγο κυκλοφορήσαμε δύο διαφορετικά άλμπουμ, γιατί θέλαμε να προσφέρουμε στους οπαδούς μας την υψηλότερη ποιότητα αλλά και να τους δώσουμε πολλή μουσική. Έτσι, λοιπόν, πήγαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε 28 κομμάτια μέσα σε εννιά μήνες και είχαμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε να επιλέξουμε ποιο κομμάτι θα πάει σε ποιο δίσκο, έτσι είχαμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα και για τους δυο δίσκους. Γι’ αυτό είμαστε και πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί θα περιμένουμε να κυκλοφορήσει και το δεύτερο μέρος του "Prayer For The Damned". Πιστεύω ότι θα κυκλοφορήσει στο τέλος αυτής της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης και αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά τα πηγαίνει το πρώτο μέρος το οποίο και τα πηγαίνει πολύ καλά. Έτσι, θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους οπαδούς μας να αφομοιώσουν τα πρώτα 22 κομμάτια ή κάτι τέτοιο γιατί αν ήταν όλα μαζί σε ένα άλμπουμ είναι υπερβολικά πολλή μουσική και τα κομμάτια μας είναι πολύ δυνατά τόσο συναισθηματικά όσο και στιχουργικά, συνεπώς είναι πάρα πολλά για να τα αφομοιώσει ο ακροατής. Έτσι, «σπάσαμε» τον συνολικό αριθμό των κομματιών σε δύο άλμπουμ και να υπάρχει λίγο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο άλμπουμ αλλά όχι πολύ. Ξέρω ότι μιλάω πολύ! (γέλια)

Πολλοί κριτικοί έχουν την τάση να συγκρίνουν τη νέα σας κυκλοφορία με το πρώτο θρυλικό σας άλμπουμ, "The Heroin Diaries Soundtrack". Κατά τη γνώμη σου, ποια η διαφορά του νέου άλμπουμ σε σχέση με το ντεμπούτο σας;

Πολλά έχουν αλλάξει. Πρώτον, είμαστε καλύτερη μπάντα τώρα, επειδή είμαστε καλύτεροι μουσικοί συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε επειδή συνέχεια εξασκούμαστε. Δεύτερον, εξελισσόμαστε. Για πάνω από δέκα χρόνια έχουμε εξελίξει τον ήχο μας, τώρα ξέρουμε ποιοι είμαστε, τώρα ξέρουμε πως οι Sixx:AM πρέπει να ακούγονται. Αυτό είναι μια πολυτέλεια που έχουμε, γιατί όταν είσαι στην αρχή εξερευνείς τον ήχο σου και κάποια πράγματα λειτουργούν και κάποια όχι. Τώρα γνωρίζουμε τι περιμένουν οι οπαδοί από εμάς, τώρα γνωρίζουμε τι περιμένουμε από τους εαυτούς μας. Επιπλέον, όταν πήγαμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε τα Volume 1 και 2 του "Prayers For The Damned" φέραμε μια live μπάντα μέσα στο στούντιο γιατί θέλαμε να ακούγεται πολύ «ζωντανή» η μπάντα, όπως ακριβώς ακούγεται στις συναυλίες μας. Γι’ αυτό θέλαμε να ακούγεται το νέο άλμπουμ τόσο ενεργητικό, επιθετικό και παθιασμένο μέσα από αυτό το live ύφος. Αυτές ήταν οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των "The Heroin Diaries Soundtrack" και "This Is Gonna Hurt", το "Modern Vintage" ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον δίσκος για μας επειδή εξερευνούσαμε τους εαυτούς μας και τι μας είχε επηρεάσει να γίνουμε μουσικοί στην πραγματικότητα όπως οι Queen, T-REX, Elton John και αρκετοί άλλοι. Μετά ήρθε το "Prayers For The Damned" όπου και συλλέξαμε όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία και έτσι το πραγματοποιήσαμε. Είναι ένας πολύ χαρούμενος δίσκος και είμαι πολύ περήφανος γι' αυτόν.

Sixx:AM

Κατά τη γνώμη μου, έχετε δημιουργήσει μια υπέροχη ισορροπία μεταξύ των συναισθηματικών και δυναμικών κομματιών στο "Prayers For The Damned". Ποια είναι τα αγαπημένα σου κομμάτια από το άλμπουμ και γιατί;

Λοιπόν, πραγματικά λατρεύω το "When We Were Gods" γιατί είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά η μελωδία, οι στίχοι και το πάθος της μουσικής παντρεύονται τέλεια. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν συμβαίνει πολλές φορές αλλά όταν συμβεί το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Μ' αρέσει πολύ το 'Rise", γιατί είναι ένα δυναμικό κομμάτι και έχουμε δει σε όλο τον κόσμο πως αυτό το κομμάτι δίνει το κίνητρο στον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο. Και νομίζω το "Prayers For The Damned", αν ήταν να διαλέξω το αγαπημένο μου κομμάτι από τον δίσκο, θα ήταν αυτό. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο απλά και αγνά τραγούδια που έχουμε συνθέσει.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στον κόσμο με τους στίχους του "Prayers For The Damned";

Έχει να κάνει με τη διαφορά του καλού και του κακού, πάντα οι Sixx:AM είχαν κάνουν με τη λεπτή γραμμή μεταξύ της ομορφιάς και του σκότους. Ακόμα και από την εποχή του "Life Is Beautiful" από το "The Heroin’s Diaries Soundtrack" είχαμε να κάνουμε με τη φαινομενικά άσχημη πλευρά της ζωής, όμως βρίσκοντας την ομορφιά μέσα από αυτή όπως είναι μέσα από την απεξάρτηση από την ηρωίνη, υπάρχουν και όμορφα πράγματα να δεις. Με όλα αυτά έχουμε πορευτεί σε ολόκληρη την καριέρα μας. Το "Prayers For The Damned" έχει να κάνει με τον άνθρωπο που είναι ψυχολογικά χάλια και αυτό που γουστάρω είναι, δεν είμαι το άτομο που ασχολείται πολύ με τη θρησκεία, όμως πολλοί από τους στίχους μου έχουν κάνουν με τον Θεό. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι ακόμα και οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό, οδηγούνται σε αυτό το σημείο πολλές φορές όταν είναι απεγνωσμένοι και λένε ότι «Αν υπάρχει θεός, σε παρακαλώ βοήθησε με τώρα». Οι Sixx:AM θέλουν να ασχολούνται με αυτά τα θέματα, με ανθρώπους που πιέζονται σε αυτό το σημείο, στο σημείο της απόγνωσης. Αν ακούσεις όλα τα κομμάτια μας, θα δεις ότι όλα περιέχουν αυτήν τη στιγμή της απόγνωσης. Γι' αυτό τα κομμάτια όλα σχεδιάστηκαν κατά γράμμα, δεν έγιναν λάθη και δίνει όλο το νόημα των προαναφερθέντων. Μπορώ να μιλάω για ώρες γι’ αυτό (γέλια).

Η παραγωγή ήταν τέλεια και πολύ καθαρή.

Ευχαριστώ!

Sixx:AM

Γνωρίζω ότι είσαι και παραγωγός, πώς θα χαρακτήριζες την παραγωγή του νέου άλμπουμ; Πιστεύεις ότι ένας παραγωγός είναι ένα επιπρόσθετο μέλος μιας μπάντας;

Αυτό είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Χμ, Πώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την παραγωγή του "Prayers For The Damned"; Θα έλεγα ότι ήταν ακριβής και λεπτομερέστατη. Ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία επειδή ήθελα κάθε νότα μουσικού οργάνου, κάθε νότα κάθε φωνής και κάθε στίχος να χαρακτηρίζονται από τελειότητα. Και γνωρίζω ότι η τελειότητα είναι απατηλή αλλά όταν κάθομαι και ακούω τον δίσκο δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να αλλάξω τίποτα. Έτσι, για μένα είναι τέλεια η παραγωγή. Επιπλέον, είμαι πολύ περήφανος εκτός της παραγωγής του δίσκου, και για τη μίξη αυτού. Έτσι, οτιδήποτε ακούς έχει γίνει σκόπιμα. Εν κατακλείδι, θα χαρακτήριζα την παραγωγή του δίσκου ως ακριβή και λεπτομερέστατη. Θύμισε μου το άλλο σκέλος της ερώτησης...

Πιστεύεις ότι ένας παραγωγός είναι ένα επιπρόσθετο μέλος μιας μπάντας;

Γουστάρω αυτήν την ερώτηση. Μερικές φορές, αλλά η γνώμη μου είναι ότι ο παραγωγός είναι υπεύθυνος και για άλλα διάφορα πράγματα. Βέβαια, η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την ταυτότητα της μπάντας, αλλά δουλειά μου είναι και να αντιπροσωπεύω το κοινό. Είμαι μεταξύ της μπάντας και του κοινού, πρέπει να ξέρω πως το κοινό θα το ακούσει αυτό. Επειδή μια μπάντα μπορεί να δράσει εγωιστικά για κάτι που θα ταράξει τα νερά ας πούμε και έτσι αυτό δεν θα είναι σωστό για το κομμάτι, δεν θα είναι σωστό για το μήνυμα που θα περάσει και δεν θα είναι σωστό σίγουρα για το κοινό. Έτσι η δουλειά μου ως παραγωγός είναι το πώς θα πάρω την ταυτότητα της μπάντας και να δω πώς θα τη λάβει το κοινό. Κάποιες φορές είμαι πολύ κοντά στην μπάντα, αλλά κάποιες άλλες είμαι πιο μακριά από την μπάντα λόγω του ότι αυτή είναι η θέση μου.

Ο τωρινός σας ντράμερ Dustin Steinker, είναι και μόνιμος τώρα;

Ναι, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Τον συνάντησα όταν έκανα την παραγωγή για μια μπάντα και έτυχε να παίζει σε αυτήν την μπάντα. Και σκέφτηκα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ότι αυτός είναι πολύ καλός ντράμερ, θα τον κλέψω. Έτσι λοιπόν τον κλέψαμε από την άλλη μπάντα.

Ποια μπάντα ήταν;

Ήταν οι Bleaker Ridge από τον Καναδά και έκανα την παραγωγή στο άλμπουμ τους πέρσι. Ο Dustin ταίριαζε τέλεια με μας και έτσι τον φέραμε στην Ιαπωνία όπου και κάνε μια εμφάνιση εκεί και ήταν φανταστικός. Είναι τέλειο να έχουμε τόσο Dustin όσο και τις κοπέλες που τραγουδάνε μαζί μας.

Το "The Heroin Diaries Soundtrack" είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Nikki Sixx. Θα ήθελα κάποια σχόλια πάνω σε αυτό...

Κοίτα πως έχει το πράγμα εδώ. Ήταν ελάχιστα βασισμένο στην αυτοβιογραφία του, αλλά εμπνευσμένο από αυτήν. Όμως, τέσσερα κομμάτια του άλμπουμ ήταν από τον προσωπικό μου δίσκο και είχαν γραφτεί πιο πριν. Όσον αφορά για το "Heroin Diaries", η μπάντα δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτού, εμπνευστήκαμε από αυτό και συνθέσαμε πολλά κομμάτια βασισμένα σε αυτό, αλλά υπάρχουν και δικές μου προσωπικές εμπειρίες της ζωής μου, όπως και για τον DJ. Ήταν κάτι που το γνώριζαν και οι οπαδοί μας. Όταν εμείς οι τρεις φίλοι κάτσαμε κάτω και γράψαμε αυτά τα κομμάτια, υπήρχαν πολλά για να πούμε. Το είδαμε σαν ταινία, σαν να γυρίζουμε μια ταινία, άσχετα αν δεν προοριζόταν για ταινία, μέσα στο μυαλό μας προσεγγίσαμε το "The Heroin Diaries" και συνθέσαμε κομμάτια για συγκεκριμένες σκηνές. Έτσι, δεν ήταν ολοκληρωτικά μια αυτοβιογραφία αλλά ήταν το άλμπουμ αυτό ήταν εμπνευσμένο από αυτήν την αυτοβιογραφία.

Λοιπόν, James ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου. Θα ευχόμουνα να είχαμε περισσότερο χρόνο να μιλήσουμε, μιας και μπορεί κάποιος να συζητάει μαζί σου για πολλές ώρες. Θα ήθελες να πεις κάποια λόγια για τους αναγνώστες του Rocking.gr;

Ναι, νιώθουμε ευγνωμοσύνη που επιτέλους μπορούμε να παίξουμε τη μουσική μας εκτός των Η.Π.Α. και να τη μοιραστούμε με όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό γιατί σχεδιάσαμε να περιοδεύσουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εμείς ως Sixx:AM νιώθουμε ότι είναι μόνο η αρχή αυτή.

Κυριάκος Αθανασιάδης, Χριστίνα Παπαγιαννάκη (αναγνώστες)

  • SHARE
  • TWEET