Iced Earth

The Dark Saga

Century Media (1996)
Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 17/07/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Albert Francis Simmons παγιδεύεται από την υπηρεσία του και χάνει τη ζωή του, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του Wanda Blake. Η αγάπη του γι' αυτήν είναι τόσο μεγάλη, που «κλείνει» συμφωνία με το Διάβολο, πουλώντας του την ψυχή του για να επιστρέψει κοντά της. Η επιστροφή του θα σημάνει και την εμφάνιση του Spawn, οι εικονογραφημένες περιπέτειες του οποίου έχουν συντροφεύσει ουκ ολίγους από εμάς.

Το 1996, ο ιθύνων νους και αρχηγός των Iced Earth, Jon Schaffer, αποφάσισε να συνθέσει και τον κατάλληλο προς την περίσταση αυτή δίσκο, που έμελλε να είναι από τις κορυφαίες δημιουργίες του(ς). Ο δεύτερος concept δίσκος της μπάντας είναι και ο δεύτερος με τον Matt Barlow στα φωνητικά και περιέχει μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των Iced Earth στη χώρα μας. Το thrash ύφος τους αποτελεί για τα καλά παρελθόν, το power στοιχείο έχει κυριεύσει πλέον τον κόσμο τους και οι μακροσκελείς συνθέσεις -εξαιρουμένου του "Question of Heaven"- δεν αντιπροσωπεύουν το μουσικό όραμα του Schaffer, τουλάχιστον για τότε.

Ο αντι-ήρωας από τα βάθη της Κόλασης κάνει την εμφάνισή του με το εναρκτήριο ομότιτλο κομμάτι του δίσκου με σαφείς αναφορές στο comic: "The deal was rigged, there's darkness in my soul. I want to die, again" και το επόμενο "I Died For You" θα αναδειχθεί σε έναν από τους «ύμνους» του ελληνικού κοινού. "What makes it hurt so bad, is that I love them both, and they will never know. For love I sold my soul", τραγουδάει ο Barlow και αρκετοί συμπάσχουν με τον ήρωα που μόλις ανακάλυψε πως η αγαπημένη του έχει παντρευτεί τον καλύτερο φίλο του. Ο Schaffer σαφώς και γνωρίζει πότε να αρπάξει την ακουστική κιθάρα του για να προσφέρει λίγες μπαλαντοειδείς μελωδίες και πότε να την αποχωριστεί για να ηλεκτρίσει την κατάσταση. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ατού το έχει δίπλα του και δεν είναι άλλο από τη φωνή του Barlow.

Τα μαθήματα φωνητικής που παρακολούθησε μετά την κυκλοφορία του "Burnt Offerings" αποδίδουν καρπούς και βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την κορύφωση που θα ακολουθήσει -κατά πολλούς- δύο χρόνια μετά, με το "Something Wicked This Way Comes". Έχω όμως την αίσθηση πως ο Barlow χαρακτηρίστηκε και ανδρώθηκε ως «η φωνή των Iced Earth» με το δίσκο αυτό και με τον επόμενο εδραίωσε την κυριαρχία του. Άλλωστε, η αύξουσα παρουσία του ονόματός του στα credits των τραγουδιών μόνο συμπτωματική δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Το μέλλον τον δικαίωσε και με το παραπάνω.

Λένε πως ο άνθρωπος ωριμάζει μεγαλώνοντας, αλλά παντού υπάρχει και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο Schaffer δημιούργησε μέσα σε δυο χρόνια, αντίστοιχο αριθμό δίσκων που θα μνημονεύονται για πάντα από κάθε οπαδό -και μη- των Iced Earth. Η συνθετική του ωριμότητα υπήρξε παροιμιώδης και δυστυχώς στα επόμενα χρόνια ακολούθησε φθίνουσα πορεία με τις ισχνές αγελάδες να συντροφεύουν το άρμα του. Η επιστροφή του Barlow μπορεί να χαροποίησε το σύνολο της μεταλλικής κοινότητας και να αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να παρεβρεθεί σε λίγες μέρες στην Τεχνόπολη, το στοίχημα όμως που έχουν ποντάρει οι Iced Earth με τη νέα επικείμενη κυκλοφορία τους είναι μεγάλο και δεν ξέρω αν θα βρεθεί κάποιος να το καλύψει σε περίπτωση «κουβά». Εμμέσως πλην σαφώς, το δήλωσε κι ο ίδιος εν έτει 1996:

"And so I must repent or will I be destroyed"...

  • SHARE
  • TWEET