Fairport Convention

Liege & Lief

Island (1969)
11/10/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το 1969 οι Fairport Convention είχαν ήδη κυκλοφορήσει τρείς δίσκους (τα "Fairport Convention", "What We Did In Our Holiday" και "Unhalfbricking"), μέσα από τους οποίους φαινόταν η αγάπη της μπάντας για το αμερικάνικο folk rock, όταν ένα τραγικό ατύχημα έφερε τo group στα πρόθυρα της διάλυσης. Συγκεκριμένα στις 11 Μαϊου του 1969 και ενώ επέστρεφαν από μία συναυλία στο Birmingham, ο οδηγός κοιμήθηκε με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βγει από το δρόμο και να σκοτωθεί ο drummer της μπάντας Martin Lamble και η φίλη του Richard Thompson Jeannie Taylor. Μετά από αυτό το συμβάν το κλίμα στη μπάντα ήταν βαρύ. Το συγκρότημα έπρεπε είτε να διαλυθεί είτε να αλλάξει κατεύθυνση και ρεπερτόριο, αφού τα παλιά κομμάτια έφερναν στο μυαλό τους αδικοχαμένους φίλους του.

Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα για το μέλλον της μπάντας, σανίδα σωτηρίας αποτέλεσε η ακρόαση του "Music From The Big Pink" των αμερικανών Band το οποίο είχε κυκλοφορήσει μόλις ένα χρόνο πριν. O ήχος του μάγεψε τους Fairport Convention αφού ήταν απίστευτο το πως ένας καθαρά folk ημιακουστικός δίσκος μπορούσε να ακούγεται τόσο φρέσκος και τόσο ανανεωτικός. Έτσι με αφορμή τους Band, οι Fairport Convention αποφασίζουν να βουτήξουν για τα καλά στη βρετανική παράδοση και να δημιουργήσουν το δικό τους βρετανικό "Music From The Big Pink". Βέβαια μία πρώτη προσπάθεια είχε γίνει στο "Unhalfbricking" όπου υπήρχε το κομμάτι "A Sailor's Life" το οποίο ήταν μία μπαλάντα του 18ου αιώνα αλλά πλέον η μπάντα ήθελε να στρέψει τον ήχο της ολοκληρωτικά προς την βρετανική μουσική παράδοση.

Έτσι οι Fairport Convevtion νοικιάζουν μία εξοχική κατοικία στο Farley Chamberlayne του Hampshire και αρχίζουν να μελετούν την παράδοση τους και να δουλεύουν τα νέα κομμάτια. Τη θέση του αδικοχαμένου drummer Martin Lamble έρχεται να καλύψει ο Dave Mattacks, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε καμία επαφή με την παραδοσιακή μουσική, σε αντίθεση με την Sandy Denny η οποία από παλιά τραγουδούσε στα μέλη του συγκροτήματος παραδοσιακά τραγούδια, ενώ γίνεται πλέον μόνιμο μέλος της μπάντας ο Dave Swarbrick, βαθύς γνώστης της βρετανικής παράδοσης.

Το "Liege & Lief" ηχογαφήθηκε στο Farley Chamberlayne μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 1969 και κυκλοφόρησε τον Δεκεμβρη του ίδιου έτους. Το αρχικό πλάνο της Sandy Denny ήταν ο δίσκος να αποτελείται αποκλειστικά από παραδοσιακά κομμάτια. Τελικά στο δίσκο μπήκαν και δύο νέες συνθέσεις, το "Come All Ye" των Sandy Denny και Ashley Hutchings και το "Crazy Man Michael" των Dave Swarbrick και Richard Thompson, τα οποία όμως δεν ξεφεύγουν από το folk κλίμα του δίσκου, ένω το "Farewell, Farewell" του Richard Thompson είναι βασισμένο πάνω σε μια παλιά παραδοσιακή μελωδία.

Το album δείχνει το ότι ο πλούτος της παραδοσιακής μουσικής είναι ανεξάντλητος αρκεί να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό. Άλλωστε αυτό ήταν και το στοίχημα το οποίο έβαλαν οι Fairport Convention και το κέρδισαν αφού κατάφεραν να μπολιάσουν την βρετανική folk με rock στοιχεία αποφεύγοντας τις υπερβολές και δίνοντας της μια νέα μορφή ώστε κομμάτια το οποία γράφτηκαν διακόσια χρόνια πριν να ακούγονται ακόμα φρέσκα. Άλλωστε από την αρχή μέχρι το τέλους του δίσκου δίνεται η αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με rock μουσικούς οι οποίοι ανακαλύπτουν ξανά τις ρίζες τους. Σημαντικό ρόλο στον ήχο των Fairport Convention παίζει και η καταπληκτική φωνή της Sandy Denny η οποία δίνει την αίσθηση του ξωτικού που τραγουδά παλιές ιστορίες.

Το "Liege & Lief" με την κυκλοφορία του σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας τάσης στη βρετανική rock σκηνή, αφού πολλά νέα συγκροτήματα αρχίζουν να πατάνε πάνω στα χνάρια του και να αφήνουν στο πέρασμα τους μικρά διαμάντια για το ιδίωμα που ονομάζεται folk-rock.

Δυστυχώς λίγο πριν από την κυκλοφορία του δίσκου και ενώ φαινόταν ότι η φλόγα των Fairport Convention είχε ανάψει για τα καλά, η Sandy Denny και ο Ashley Hatchings αποχωρούν από τη μπάντα ξαφνικά.

Το "Liege & Lief" έχει πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της rock μουσικής και περιμένει υπομονετικά νέους ακροατές για να τους μυήσει σε έναν φανταστικό ηχητικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Ακόμη και μια παρέα χίπηδες να τραγουδούν στην αυλή κάποιου μυθικού βασιλιά.

  • SHARE
  • TWEET