Radiohead

Creep / Live At Reading Festival

Crime Crow Productions (2010)
Από τον Γιάννη Κοτζιά, 21/02/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Τελευταία στα δισκοπωλεία, και πιο συγκεκριμένα στο ράφι με τα dvd, ξεφυτρώνουν κυκλοφορίες που αρκετές φορές σε «πιάνουν στον ύπνο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εν λόγω dvd των Radiohead, το οποίο όταν έπεσε στα χέρια μου προς στιγμήν «έσπασα» το κεφάλι μου να θυμηθώ πότε το συγκρότημα είχε ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσει σε dvd τη headline εμφάνισή του στο Reading Festival του 2009. Μια προσεκτικότερη ματιά στη συσκευασία του μου έλυσε την απορία, καθώς συνειδητοποίησα πως είναι μια ανεπίσημη κυκλοφορία, που δεν έχει να κάνει με το συγκρότημα ή τη δισκογραφική του, αλλά με μια εταιρεία που αγόρασε τα δικαιώματα της προβληθείσας σε τηλεόραση και internet μετάδοσης της συγκεκριμένης συναυλίας και προχώρησε στην εμπορική εκμετάλλευσή της.

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά της υπόθεσης. Οι Radiohead είναι από τα πιο συναρπαστικά συγκροτήματα που έχω δει live και μάλιστα έτυχε να είναι σε συναυλία της συγκεκριμένης περιοδείας, στα πλαίσια του "In Rainbows". H απόδοση της μπάντας στο φεστιβάλ του Reading είναι, όπως το περίμενα και το είχα βιώσει, άψογη, καθηλωτική και ποικιλόμορφη, καθώς τραγούδια από όλες τις φάσεις και τάσεις που έχει περάσει το συγκρότημα αποτυπώνονται στο dvd.

Το «αποκηρυγμένο» και σπανίως εμφανιζόμενο στο setlist "Creep" ανοίγει αναπάντεχα τη συναυλία και βάζει αμέσως το αχανές κοινό στο κλίμα, το "Street Spirit (Fade Out)" και το "Karma Police" προκαλούν συγκίνηση, το "Idioteque" είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν των εμφανίσεων τους και το "Paranoid Android" σε αναγκάζει να πατήσεις το rewind για να το ξαναδείς. Ανάμεσα στα προαναφερθέντα, φυσικά και δεν υστερούν και τα κομμάτια από το "In Rainbows", που ακούγονται ακόμα καλύτερα live απ' ό,τι στο άλμπουμ. Και όλο αυτό το μουσικό «όργιο» λαμβάνει χώρα κάτω από το, πανέξυπνης σύλληψης, σκηνικό που είχε το συγκρότημα στη συγκεκριμένη περιοδεία, με τις αιωρούμενες ράβδους.

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο dvd έχει κάποιες ατέλειες που δε μπορούν να παραβλεφθούν. Πρώτον, και λιγότερο σημαντικό, η λιτή συσκευασία που θυμίζει αντιγραμμένο dvd με φωτοτυπημένο εξώφυλλο. Δεύτερον, η παρουσία 14 μόλις κομματιών σε σύνολο 23 που παίχτηκαν εκείνο το βράδυ, με τα απόντα να μη μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα ποσότητα (π.χ. "2+2=5", "Exit Music (For A Film)", "Lucky"), και η απουσία menu και extras. Τρίτον, ενώ οι λήψεις της συναυλίας είναι ικανοποιητικές, εν τούτοις αδικούνται από τη μετριότατη ποιότητα της εικόνας. Η κυριότερη σημασία ενός dvd είναι η ποιότητα και η ευκρίνεια που μπορεί να προσφέρει και οι «πιξελιασμένες» λήψεις, διαδικτυακής ποιότητας, που έχει η συγκεκριμένη κυκλοφορία αναιρούν αυτή τη σημασία.

Ενώ λοιπόν η εμφάνιση των Radiohead είναι φοβερή και αποτελεί σημαντική πτυχή της καριέρας του συγκροτήματος, όπως π.χ. η εμφάνιση στο Glastonbury Festival το 1997 και το 2003, «χαντακώνεται» άκομψα σε αυτή την προχειρότατη κυκλοφορία, που δε συνίσταται κατά τη γνώμη μου ούτε για συλλεκτικούς σκοπούς. Όσοι θέλουν να πάρουν μια οπτικοακουστική γεύση της περιοδείας του "In Rainbows", ας αναζητήσουν το "Live In Praha", το οποίο είναι ουσιαστικά ένα επίσημο bootleg dvd με πολλές και καλές λήψεις από το κοινό, με ήχο κατευθείαν από την κονσόλα, χάρις στην ευγενική χορηγία του συγκροτήματος, και το κυριότερο διατίθεται δωρεάν για downloading.
  • SHARE
  • TWEET