Lemmy

The Movie

Entertainment One (2010)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 21/03/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ian Fraser "Lemmy" Kilmister, γεννημένος στις 24 Δεκεμβρίου 1945. Ένας άνθρωπος-πρότυπο για πολλούς, σύμβολο του sex για άλλους, κυρίως τις γυναίκες, αγαπημένος μουσικός, ίνδαλμα, μοναδική αξία. Ο καθένας θα δώσει το δικό του χαρακτηρισμό και όλοι θα έχουν κάτι να πουν. Έχει λατρευτεί όσο λίγοι από τους οπαδούς του κυρίως συγκροτήματος του, τους Motorhead, ένα group που έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο χώρο του metal. Όπως λοιπόν με όλους τους αστέρες γίνονται ταινίες προς τιμήν τους, έφτασε και η σειρά του. Έτσι, οι Greg Oliver και Wes Orshoski πήραν κάμερες και ό,τι άλλο εξοπλισμό χρειάστηκε και ακολούθησαν κατά πόδας τους Motorhead για τρία χρόνια, προσπαθώντας να καταγράψουν με τον καλύτερο τρόπο τον ηγέτη Lemmy.  

Το DVD χωρίζεται σε δύο δίσκους. Στον πρώτο είναι ολόκληρη η ταινία για τον Lemmy. Παρουσιάζονται πολλά στοιχεία για τη ζωή του, όπως το που γεννήθηκε, ποιοί ήταν οι γονείς του, τη σχέση του μαζί τους, το ξεκίνημα του στη μουσική και το πώς εξελίχτηκε ανά τα έτη, συμμετέχοντας σε group. Ο σκηνοθέτης έχει καταγράψει μέρη που συχνάζει ο Lemmy, όπως το Rainbow Bar στην Αμερική, μέρος που έχει καταντήσει «τουριστικό», αφού όποιος πάει να το επισκεφτεί ρωτάει πάντα αν ο Lemmy είναι εκεί, καθώς όλοι ξέρουν ότι όταν δεν είναι σε περιοδεία είναι παρών και ασχολείται με το αγαπημένο χόμπι του εκτός μουσικής, τα γνωστά «φρουτάκια». Παρουσιάζεται η απλότητα του χαρακτήρα του, μιας και, παρότι είναι διάσημος, «νοικιάζει» στην Αμερική, φωτογραφίζεται με όλους όσους τον πλησιάζουν, μοιράζει αυτόγραφα σωρηδόν και συνομιλεί με οπαδούς στον αέρα ραδιοφωνικής εκπομπής που είναι καλεσμένος, απαντώντας σε οποιαδήποτε ερώτηση. Μιλάνε για αυτόν μερικά διάσημα ονόματα, όπως οι Dave Grohl, Metallica, Billy Bob Thornton, Ozzy Osbourne, Slash Triple H, Scott Ian, Nikki Sixx, Lars Frederiksen, Paul Inder, Henry Rollins, Captain Sensible, Dave Vanian, "Fast" Eddie Clark, Mike Inez, Alice Cooper, Peter Hook, Slim Jim Phantom Danny B. Harvey, Joan Jett, Jarvis Cocker, Dee Snider, Dave Navarro, Duff McKagan, Mick Jones, Ice T και φυσικά οι πιο κοντινοί του συνεργάτες, οι Phil Camπbell και Mickey Dee, κιθάρα και drums αντίστοιχα στους Motorhead. Όλοι έχουν να πουν μια ιστορία από εκείνον ή με εκείνον ή για εκείνον, όλοι θα εκθειάσουν το χαρακτήρα του και σίγουρα θα έχουν να πουν μια καλή κουβέντα. Επίσης παρουσιάζεται μια εκτενής αναφορά σε όλα αυτά που έχουν ακουστεί για τις πολιτικές πεποιθήσεις του Lemmy, κάτι όμως που καταρρίπτεται από τον ίδιο. Η «τρέλα» του με το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο επικεντρώνεται στην τεράστια συλλογή που έχει από όπλα και μόνο εκεί.   

Στο δεύτερο δίσκο υπάρχει πολύ bonus υλικό που δε μπήκε στην ταινία. Πάλι κάποιοι από τους προαναφερθέντες λένε επιπλέον πράγματα για τον Lemmy και την ζωή του, παρουσιάζονται τραγούδια των Motorhead ζωντανά, μιλάνε όλοι όσοι τον συνοδεύουν στις περιοδείες, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα σε άτομα που είναι υπερφανατικοί με τους Motorhead και πάνε μαζί τους σε περιοδείες, μιλάει ο drummer Matt Sorum, που αντικατέστησε για λίγο τον Mickey Dee σε ένα κομμάτι της περιοδείας που έκαναν το 2009, παρουσιάζεται το πώς έγινε το album "Motorizer" αλλά και η ταινία, έχει μέρη διαλόγων που χρησιμοποιηθήκαν στην ταινία, ολοκλήρους διαλόγους που δε χώρεσαν σε αυτήν αλλά και bootleg υλικό που όλοι θα θέλουν να δουν.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το βασικό σκελετό των δυο DVD "Lemmy: 49% Motherfucker, 51%” Son Of A Bitch" και είναι μια απλή αναφορά στην κυκλοφορία. Στα 300 και κάτι λεπτά που διαρκεί, ο οπαδός θα μάθει παρά πολλά για τον άνθρωπο αυτό. Βέβαια, χρειάζεσαι χρόνια για να τα μάθεις όλα. Επίτηδες δεν ανέφερα και άλλα πράγματα που υπάρχουν στην ταινία, ακριβώς για να μη χαθεί η «μαγεία» ανακάλυψης και άλλων πληροφοριών για αυτό το θρύλο. Δείτε την ταινία, είτε σας αρέσουν οι Motorhead, είτε όχι. Θα έχετε μάθει πάρα πολλά για έναν άνθρωπο που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στη μουσική ιστορία.
  • SHARE
  • TWEET