Young Fathers

Heavy Heavy

Ninja Tune/Rockarolla (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 07/03/2023
Ένα θετικό, θεραπευτικό art pop δημιούργημα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όσο κι αν αγαπάμε την κιθαριστική μουσική και την κραδαίνουμε σαν σημαία μας, είναι κοινό μυστικό πως από τον «ελαφρύ» χώρο της ευρύτερης pop έρχονται (τα τελευταία χρόνια; Από πάντα;) μερικά από τα πιο εξόχως προοδευτικά και καλαίσθητα μουσικά δείγματα. Μετά από τρία πολύ καλά άλμπουμ που ανέβασαν με γεωμετρική πρόοδο τη δημοφιλία τους, το σκωτσέζικο τρίο των Young Fathers μπορεί να είναι ευχαριστημένο: η δική τους art pop μοιάζει να είναι, για το 2023, μια δουλειά απαραίτητη να ακουστεί από τους πάντες.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς το στυλ τους με ειδολογικούς όρους. Η μουσική των Young Fathers στηρίζεται πρωτίστως στις τρεις φωνές των μελών τους και στην πληθώρα των genres που μπορούν αυτές να εξυπηρετήσουν. Το "Heavy Heavy" έχει πολυποίκιλα φωνητικά που αγγίζουν τη soul, την pop, τη hip-hop ή την gospel, χωρίς όμως ποτέ να φυλακίζονται κάπου για πολύ. Νέες μελωδίες και αστείρευτες φωνητικές ιδέες πετάγονται συνεχώς, σε κάθε μία από τις δέκα συνθέσεις του άλμπουμ. Συνθέσεις που έχουν όλες κάτι διαφορετικό να πουν.

Αν κάτι όμως μένει σταθερό, είναι η φωτεινή αίσθηση που διέπει το "Heavy Heavy" σε όλη του τη διάρκεια. Μία αίσθηση που μπορεί να χαρακτηριστεί αισιόδοξη και χαρούμενη, έχοντας μάλιστα κι ένα έντονα πανανθρώπινο, παγκόσμιο χρώμα: τα τραγούδια που βασίζονται σε tribal βασικές ιδέες ("Rice", "Ululation", "Geronimo") «ευθύνονται» πολύ γι αυτό, αν και ο δίσκος μοιάζει να είναι συνολικά μια μουσική γιορτή της ανθρώπινης κουλτούρας, χωρίς να ολισθαίνει όμως σε κιτς world παγίδες.

Οι Young Fathers μπορούν σε στιγμές να γίνουν πολύ έντονα ρυθμικοί ("I Saw", "Sink Or Swim"), τελικά όμως θα επιστρέψουν στις ηπιότερες, γλυκόπικρες διαθέσεις τους. Το "Heavy Heavy" δεν προσφέρει μια οριστική χορευτική κάθαρση, παρά ισορροπεί στα διαφορετικά στοιχεία που το αποτελούν. Σύμμαχος σε αυτό η εξαιρετικά σύντομη διάρκεια του - κάπου στα 32 λεπτά - που εξασφαλίζει μια εκπληκτικά φιλική και πολύχρωμη ροή. Και περισσότερο από κάθαρση, αυτό το άλμπουμ μοιάζει να προσφέρει μια σύντομη, ευγενική θεραπεία.

Αν και δεν έχουν καμία σχέση με το βαθύ trip-hop τους beat, οι Young Fathers αρχίζουν να μοιάζουν πολύ, στα αυτιά μου, σαν τους αντίστοιχους Massive Attack της εποχής μας - καθόλου τυχαία, τα δύο σχήματα έχουν συνεργαστεί. Ακούω σπουδαία τραγούδια σαν το "Shoot Me Down", το "Holy Moly" και το "Be Your Lady" και σκέφτομαι πως η σύγκριση ίσως να μην είναι τόσο άκυρη, ούτε τόσο «βλάσφημη». Άσχετα όμως με τη συγκεκριμένη σύγκριση, το "Heavy Heavy" προσφέρει συνολικά δέκα καθαρά επιχειρήματα για την κορυφαία σημασία του στη σύγχρονη pop. Πρόκειται για μια κορυφή που κατακτάται με έξυπνα samples, όμορφες φωνές, εκπληκτική παραγωγή και ανοιχτό δημιουργικό νου.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET