Yoth Iria

As The Flame Withers

Pagan (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 22/12/2020
The Unholy Master reveals himself in all his glory
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το άκουσμα της είδησης για τη δημιουργία νέας μπάντας υπό τον Jim Mutilator, ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων ετών για το εγχώριο metal. Η πορεία του συγκεκριμένου μουσικού γνωστή, και η επιρροή του στη διαμόρφωση του hellenic black, τεράστια. Η δε άμεση σύμπραξη του The Magus και η ανακοίνωση του ονόματος της μπάντας, έφερε πολλά χαμόγελα. Τα 2/4 των μουσικών που όρισαν τούτο το μουσικό ιδίωμα στη χώρα μας, θα κυκλοφορήσουν το 2020 το Under His Sway EP και θα συνεργαστούν με το νέο αίμα της σκηνής. Δε μιλάμε για διάδοχες καταστάσεις, εδώ υπάρχει η συνέχιση μιας σπουδαίας κληρονομιάς, το As The Flame Withers το υπογράφει έως τελευταίας νότας του.

Η μονιμοποίηση του The Magus στο μικρόφωνο -αρχικά θα συμμετείχε άπαξ στο EP-, η εκ νέου συμμετοχή των George Emmanuel (κιθάρα και παραγωγή), J.V. Maelstrom (drums) και John Patsouris (keys), αποτελούν την τελική μορφή του σχήματος, καθ'οδόν για το Pentagram Studio, εκεί όπου θα πάρει σάρκα και οστά η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά. Την οποία, είχαμε την τύχη και ευκαιρία να ακούσουμε λίγους μήνες προ της επίσημης κυκλοφορίας της. Οι συνεργασίες δε σταματάνε εδώ. Το, εξίσου σημαντικό, εικαστικό μέρος είναι και πάλι δια χειρός Harshanand Singh, ο οποίος αποτυπώνει εκπληκτικά έναν ακόμα «σύντροφο» της μπάντας. Η αρχαϊκή μορφή του Yoth Iria, πλέον η μασκότ του συγκροτήματος, «ο δικός μας Eddie» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, κοσμεί εκ νέου το εξώφυλλο και εμφυσεί τον χαρακτήρα του στη μουσική: πολυσυλλεκτικός, με στοιχεία ετερόκλητων πολιτισμών-θρησκειών, μια φιγούρα που τα επί μέρους στοιχεία της, είναι εν τέλει η ουσία της. Ο πυρήνας της.

Σε ακολουθία και αρμονία με το αισθητικό κομμάτι λοιπόν η μουσική, πατάει γερά σε διαφορετικά είδη, ώστε να αποδόσει τη δική της, ξεχωριστή πρόταση. Οι δημιουργοί της ήταν αφοπλιστικά ειλικρινείς και με πλήρη συνείδηση των λόγων τους: heavy/doom metal όπως το νιώθουν, είναι το κυρίαρχο συστατικό του δίσκου, με το black στοιχείο να ορίζεται από τα (πεντακάθαρα σε άρθρωση) φωνητικά και τη στιχουργία, φυσικά από τα μετρημένα μαυρομεταλλικά ριφ και το συγκλονιστικό drumming. Ουσιαστικά μεγιστοποίησαν το ίδιον του hellenic black metal, ανέκαθεν οι heavy/doom μελωδίες αποτελούσαν χαρακτηριστικό διαφοροποίησης από τις υπόλοιπες σχολές του είδους. Θα ήταν παράδοξο να μην ακούσουμε στοιχεία από τις μπάντες με τις οποίες μας γαλούχησαν μουσικά οι Mutilator και Magus, και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η επιτυχία στο νέο τους πόνημα. Δεν είναι αναμάσημα ιδεών, ούτε και εξάρτηση από αυτές. Αποτελούν μέρος ενός συνόλου, το οποίο απευθύνεται σε πλειάδα ακροατών του σκληρού ήχου. Μάστορες στη δημιουργία ατμόσφαιρας, με τον σχεδόν απόκοσμο ήχο των πλήκτρων να συμβάλλει μοναδικά στο χτίσιμό της, φροντίζουν ώστε η ποικιλία (ακόμα και εντός της σύνθεσης) των ακουσμάτων τους - απλώνεται σε βάθος ετών και ειδών - να φανερωθεί και στον δίσκο. Μια ακρόαση αρχικά, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Το EP ήταν το πρώτο βήμα, εδώ πραγματοποιείται το δεύτερο και φαντάζει σαν άλμα. Και αυτός είναι ο λόγος που καμία σύνθεση του "Under His Sway" δε βρήκε τον δρόμο της στη νέα κυκλοφορία. Αν οι μουσικές ήταν γραπτές ιστορίες, ο πρόλογος γράφτηκε προ λίγων μηνών. Το κυρίως θέμα ξεκινά με το "As The Flame Withers", είναι το πρώτο του σκοτεινό κεφάλαιο και ελπίζω ο επίλογός της να γραφτεί μετά από χρόνια.

  • SHARE
  • TWEET