Titan To Tachyons

Vonals

Tzadik (2022)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 26/09/2022
Γοητευτικό και ευφάνταστο avant/prog που αποτελεί τη νεότερη έκφραση μιας παλιάς κληρονομιάς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ακριβώς τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια, γράφοντας μερικές γραμμές για το ντεμπούτο των Titan To Tachyons "Cactides", προαναγγείλαμε τον ερχομό ενός «νέου avant-metal θηρίου». Το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο "Vonals" έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει και να ενδυναμώσει την προσωπική μου άποψη για το δυναμικό αυτού του έξοχου νεοϋορκέζικου σχήματος. Ας τους παρουσιάσουμε ξανά: ο Matt Hollenberg (Cleric/John Zorn - μπάσο) και ο Kenny Grohowski (Secret Chiefs 3, Imperial Triumphant - τύμπανα) πλαισιώνουν την απαστράπτουσα κιθαρίστρια Sally Gates. Και αυτήν τη φορά, ο guest του προηγούμενου άλμπουμ Trevor Dunn (Mr Bungle/Fantomas - μπάσο) μετατρέπεται σε full μέλος, προσθέτοντας στην μπάντα μπόλικη από την πελώρια μουσική του αίγλη.

Αν και το "Vonals" κινείται σε γενικές γραμμές κοντά στο ύφος του προκατόχου του, γίνεται μάλλον αισθητό ότι το όραμα του γκρουπ δεν διαπνέεται τόσο από extreme metal πνεύμα. Τα περισσότερα σκληρά μέρη και riffs, ενώ διαθέτουν το dissonant στοιχείο που έχει τόσο επικρατήσει εντός των ακραίων τειχών, παραμένουν σε mid-tempo περιοχές, αποσκοπώντας περισσότερο στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα trippy ατμόσφαιρας. Από την άλλη πλευρά και παρά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί με την jazz είναι πυκνοί, οι Titan To Tachyons δεν μοιάζουν να επιδιώκουν να ακουστούν σαν τζαζίστες με heavy κιθάρες. Από αυτήν την άποψη, απέχουν παρασάγγας από την αντίστοιχη σκανδιναβική σχολή που ο γράφοντας πολύ συχνά εκθειάζει.

Το καλύτερο hint για το ποιοι είναι τελικά οι Titan To Tachyons βρίσκεται στο όνομα του label που κυκλοφορεί το "Vonals": η θρυλική Tzadik Records του τεράστιου John Zorn είναι γνωστή σε όλους τους λάτρεις της ανορίοτα εξερευνητικής και περιπετειώδους σκληρής jazz μουσικής και, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν, αποτελούν το τελευταίο μέλος μιας πολύ μακριάς παράδοσης. Αν το διατυπώσω διαφορετικά, οι Titan To Tachyons είναι οι πιο πρόσφατοι συνεχιστές της κληρονομιάς των Naked City.

Παρά τους τίτλους που υπονοούν το αντίθετο, το "Vonals" δεν αποσκοπεί σε ατμόσφαιρες «παράνοιας» αλλά μάλλον στη διερεύνηση της έννοιας του χώρου - απώτατου ή εσωτερικού. Εκεί που το "Cactides" είχε ξεκάθαρα sci-fi ανησυχίες, το "Vonals" ακούγεται ελαφρώς πιο abstract και λιγότερο space. Οι δομές των τραγουδιών είναι ενδεικτικές αυτής της πρόθεσης: εδώ δεν υπάρχουν αχαλίνωτα solo αλλά πολλές διαφορετικές ιδέες που κόβονται και ράβονται στις μακροσκελείς συνθέσεις με τρόπο που θυμίζει παραδοσιακό progressive metal. Βασίζονται περισσότερο στη φαντασία, παρά στις επαναλήψεις ή τους εκτεταμένους αυτοσχεδιασμούς. Και διατηρούν μια θολή, σχεδόν ψυχεδελική αίσθηση παρά την εξαιρετική τεχνική των μελών.

Όλες οι συνθέσεις διαθέτουν ένα εντυπωσιακό ενορχηστρωτικό ζύγισμα, και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η ταυτόχρονη παρουσία δύο μπάσων θα μπούκωνε λίγο το low end του όλου εγχειρήματος, η Sally παραμένει η σχετική πρωταγωνίστρια. Το εύρος των επιρροών της κι ο τρόπος που τις ενσωματώνει είναι τέτοιος που τελικά καταλήγει να έχει το ολόδικο της κιθαριστικό ύφος. Οι δύο μπασίστες την κυκλώνουν αλλάζοντας συχνά ρόλους και βγαίνουν μπροστά όποτε η σύνθεση το χρειάζεται, συχνά με θαυμαστά αποτελέσματα. Είναι φανερό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι μουσικοί έχουν κάνει μια πολύ λεπτομερή δουλειά. Και οι έξι συνθέσεις του "Vonals" στέκονται σε υψηλά επίπεδα κι είναι δύσκολο να σταθείς κάπου συγκεκριμένα. Δεν πρόκειται φυσικά για ιδιαίτερα εύκολες συνθέσεις κι αν το αυτί σου δεν είναι κάπως μυημένο σε παράξενους ρυθμούς και αρμονίες, το υλικό είναι αρκετά στριφνό. Το άλμπουμ όμως παραμένει ιδιαίτερα συμπαγές και οι συνεχείς αυξομειώσεις και ανατροπές εντός των κομματιών κρατάνε το ενδιαφέρον και τη συνολική ροή πολύ ψηλά.

Όλα δείχνουν ότι οι Titan To Tachyons ήρθαν για να μείνουν και για να προσθέσουν το όνομα τους στη λίστα των γκρουπ που παίζουν σκληρή μουσική πρωτίστως για να την αποδομήσουν και να την ανασχηματίσουν με τρόπο δημιουργικό. Προσφέρουν μια προοδευτική terra incognita, προτάσσουν την κατάλυση των genres και την έξαψη της φαντασίας και χαρίζουν τελικά ένα περιπετειώδες avant/prog άκουσμα που μοιάζει αχαλίνωτο και ιδιαίτερα γοητευτικό.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET