Thy Catafalque

Vadak

Season Of Mist (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 05/01/2022
Ο Tamas Katai είναι μια μουσική ιδιοφυΐα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που οι μουσικοί αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν νέα μουσική εν μέσω πανδημίας με την αβεβαιότητα που την περιβάλλει. Σε αυτές σίγουρα δεν συγκαταλέγονται οι Thy Catafalque, το one-man avant-garde project του Tamas Katai, αφού και το 2020 και το 2021 τους βρήκε με καινούριες δουλειές. Έτσι ένα χρόνο μετά το εξαιρετικό "Naiv", ερχεται το "Vadak" να επιβεβαιώσει πως ο εγκλεισμός μπορεί να οδηγήσει τους καλλιτέχνες σε υπερ-παραγωγικότητα.

O Katai για έναν ακόμα δίσκο δεν παραμένει με δεμένα τα χέρια. Αφουγκράζεται την ανάγκη του για εξέλιξη και παραδίδει ένα έργο αντάξιο του ονόματος που έχει χτίσει με κόπο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Πραγματικά ο Ούγγρος συνθέτης πρόκειται για μοναδική περίπτωση αφού αρνείται να κατασταλάξει κάπου και παρουσιάζεται διαρκώς διαφοροποιημένος, διατηρώντας και τον ακροατή σε εγρήγορση για το που μπορεί να τον οδηγήσει κάθε σύνθεση. Ταυτόχρονα, όμως, μετά από δέκα άλμπουμ, διατηρεί και μια ταυτότητα που τον κάνει αναγνωρίσιμο στο κοινό του.

Μπορεί στο παρελθόν η ακρόαση ενός δίσκου του Katai να ηταν μια αρκετά απαιτητική διαδικασία, ωστόσο, πλέον, με την πληθώρα των πειραματισμών που έχουν επικρατήσει ακόμα και σε mainstream σχήματα, το "Vadak" φαντάζει σχεδόν γραμμικό. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν το κάνει και εύπεπτο, αφού ακόμα και οι μυημένοι φίλοι των Thy Catafalque θα βρεθούν προ εκπλήξεως ουκ ολίγες φορές. Το σίγουρο είναι πως τα 55 λεπτά κυλούν με απίστευτη ευκολία, ενώ οι περισσότερες συνθέσεις διατηρούν μικρή διάρκεια με εξαίρεση τα "Molo" και το ομώνυμο, όπου συνοψίζονται όλες οι επιρροές του Ούγγρου.

Προσωπικά, απόλαυσα λίγο περισσότερο το jazzy "A Kupolavaros Titka", το progressive "Piros-sarga" και το ατμοσφαιρικό "Zuzmara", όπου το πιάνο και η Martina Veronika Horváth στα φωνητικά είναι καθηλωτικά. Σαφώς, υπάρχουν και τα πιο ακραία κομμάτια, όπου το metal στοιχείο επικρατεί - thrash και black κατά βάση - αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγκλωβίζει τη σύνθεση και αναλόγως τα παρελκόμενα τραβάει προς διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τα πρόσθετα folk στοιχεία του "Koszontsd A Hajnalt" παραπέμπουν εύκολα σε Eluveitie.

Μπορεί κατά την προσωπική μου άποψη το "Vadak" να μην φτάνει στο επίπεδο του "Naiv", αλλά σίγουρα είναι ικανό να προσφέρει συγκινήσεις στον φίλο του avant-garde ήχου. Ένα είναι βέβαιο, πως ο Tamas Katai ειναι μια μουσική ιδιοφυία και το όνομά του εγγύηση της ποιότητας.

  • SHARE
  • TWEET